Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za plátnem

Výběr: vesuvanka
09. 12. 2004
31
1
13574
Autor
Jeheheman

 


 

Ukázal mi štětcem za plátno

 

podívej..

 

tohle máš jen ty

a namíchal tu nejhezčí hnědou

 

Byl to on

krásný malíř z polobdění

tmavomodrých rán

 

vždyť víš..

 

Každé srdce má svou metaforu

 

starý bazén v opuštěné zahradě

to tvé

 

vytlučené kachlíky

a listí věčného podzimu

svým kouzlem

podmaní si

 

Starý bazén

v opuštěné zahradě

čekající

 

že v něm jednou

 

bude

tančit víla


1 názor

Já už se tak lekla, že je to 'ran' a ne 'rán'.. pak mě to nějak pohladilo, i když lehce sladce, pravdu díš :) *

Jeheheman
17. 05. 2005
Dát tip
málem bych pozapomněl! nerad bych kohokoliv mystifikoval a do konce života poznamenal - tedy definitivní oprava opravený opravy: po š se NIKDY nepíše Y! (thx satori) jestli teda jo, tak v jiným jazyku, jestli ještě někde mají š ..ač mě to v případě šášů moc mrzí:/ avíza

Markéta
21. 02. 2005
Dát tip
:-)

Jeheheman
01. 02. 2005
Dát tip
lampa: jéé!:o)) kde jste a kolik vás je?:o))) a hned tam poběžim:)

no, dejme tomu, že jsem konečně vrazilo do něčeho, kde mi nní líto čtení přesto, že nerozumím vílám srdcím metaforám a některým malířům, ale ale bohudík za tuhle srážku *

ale přetipováno děsně no

Jeheheman
01. 02. 2005
Dát tip
dítko: na přetipovanost jsou tu onačí experti, počet tipů je tady trochu podružný, protože mnohem víc záleží na tom, kolik tu kdo tráví času a sám napíše (hlavně pozitvních) kritik:o) jezde známo hodně veleaktivních nicků na jejichž neslaných nemastných dílkách nalezneš i osmdesátky tipů.. ..já jenom, kdyby jsi náhodou nebylo alternick a bylo tu fakt poprvé:o) a dík

děkuji vím o nich a raději nečtu

pěkňoučká :*)...

Jeheheman
30. 01. 2005
Dát tip
Prohlašuji na svou čest, že po konzultacích s chytřejšími, se ukázalo, že se ve slově "šášy" ve 4. pádu nakonec skutečně píše tvrdé Y po š. Tak a teď už se to ví! (tzn. několik avi:) Vivat čeština! :o)

Jeheheman
30. 01. 2005
Dát tip
:o)) si to wole uži woe

wooxy
20. 01. 2005
Dát tip
já se omlouvám, asi to nechápu dostatečně do hloubky, spíš to na mě působilo, že už je to "trochu moc", takový hezký obraz na konec, aby to hezky končilo... asi jsem to fakt spíš nepobrala, možná jsem se trochu lekla, že mi to přišlo tak sladký, to bude ono. asi že ta básnička tak hezky plyne a ten poslední verš najednou tak moc praští do očí, aspoň mě teda... ale ale, nemám vůbec nic proti, čím víc přemýšlím, tím víc se s tim stotožňuje :)

Jeheheman
20. 01. 2005
Dát tip
wooxy: omlouvám? za co.. neeeeeeeeeeeeeee! nesmysl:o)) jsi hodná že jsi přečetla a napsala co si myslíš..

wooxy
19. 01. 2005
Dát tip
příjemná akorát ten poslední verš asi ne..

Jeheheman
19. 01. 2005
Dát tip
wooxy: ono se to nesmí brát doslova, je to v podstatě o tom, jak se cítí jeden melancholický mužík v současném světě (bazén - ukotvený, strnulý, vystavený zubu času, ale zapadající do scenérie, která se mně samotnému líbí - snad skrytá sebeláska, kterou si jinak nepřiznám), malíř je ta idealizující samomluva, to jak se zkouším se mít rád i "oficiálně" a víla tady nereprezentuje jen ženský princip, ale celkový princip porozumnění. ona tam tančí, protože tak tvoří tu harmonickou scenérii s bazénem a podzimní zahradou, prostě něco jako nalezení něčeho popř. někoho jako součást svého okolí, abych byl sám v tom něčem řekněme "dobrý", nebo pro toho někoho byl i sám zajímavým "nálezem" .. řekl bych ale, že to časem smažu, páč je to víc osobní, než se mi s odstupem doby líbí..:o) dík (jenom mi kdyžtak ještě písni, čím se ti ten verš nelíbí)

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
children: kdyby si čovek nepísnul občas něco hefkýho tak by zvracel v jednom kuse:)) brasi: díky brachu, máš štěstí, že se ti to líbilo, jinak bych žádný pixies neposlal hehe;-))

children
16. 01. 2005
Dát tip
tady by se jeden pozvracel.. :))

brasi
16. 01. 2005
Dát tip
No nezasáhlo mě to sice jako děcko nade mnou:)...ale musím říct,že ses mi trefil do noty..fakt dobrý počtení.*

cup_of_tea
09. 01. 2005
Dát tip
natočila jsem horor o bazénu. takže mě toto dílo skoro děsí ale dobrý je a mardou: nepřekoná ))) ne touhle děsivostí!

Jeheheman
09. 01. 2005
Dát tip
ty to znáš? :o))) To je tak krásný, mám to na kazetě, ale tam je to bez verlyby, ale krásně se to poslouchá. Tohle teda neni o tom ale jsem ovlivněnej:) cup_of_tea: proč ti přijde děsivé? je to jen taková limča, když jsem se jednou chtěl trochu rozmazlovat:) ty snad točíš filmy? dyžtak chci aspoň do komparzu, jsem děsnej talent a budeš-li potřebovat hladovějícího nabízím i vhodnou muskulaturu:o))

cup_of_tea
09. 01. 2005
Dát tip
já jsem fakt hodně velkej filmátor ))) ne, natočila jsem jen jeden a je to právě horor bazén... )) takže nic)) ale kdyby se Ti chtělo tak kvůli Tvýmu komparzování natočím další ))

Jeheheman
09. 01. 2005
Dát tip
Mardou: ale já to mám na audio, tam se velryby (vždycky napíšu verlyby:) asi nevešly:o) cup: domluveno, chci mít vlastní maringotku (velkou) s vířivou vanou, vodním lůžkem a domácím kinem, asistentku, maséra, v lednici doplňovat tonic. A ještě mám podmínku, že v mém scénáři musí mít všichni smajlíci očička!:o)

cup_of_tea
09. 01. 2005
Dát tip
tak to ne, pusinky bez očiček budou ))) ale přidělím Ti pěknou asistentku

Jeheheman
09. 01. 2005
Dát tip
píp ..doufám že aspoň ta bude mít očička :o)

cup_of_tea
09. 01. 2005
Dát tip
bude mít tři očička pěkný!

Jeheheman
09. 01. 2005
Dát tip
chceš mi snad říct, že ty další čtyry budou škaredý?

cup_of_tea
09. 01. 2005
Dát tip
bud mít sečteno a podtrženo tolik očiček jo . . . . . . tři pěkný a zbytek zavřený. je moc hodná.

Jeheheman
09. 01. 2005
Dát tip
to je hlavní!:o) ale ať má zavřený ještě o jedno víc, jinak z ní budu mít flashbacky:))

pěkná slovní spojení, některá...:o) t.

Jeheheman
08. 01. 2005
Dát tip
to víš, jsem slovní estét, ale v kutlochu mám bordel jak v tanku:o)

kdybys viděl můj kutloch, panenky by se Ti protočily (a to tě nepodceňuju :o)

Gabriel
05. 01. 2005
Dát tip
joo panečku to je obrázek ten se mi líbí ..uplně cítím tu vůni podzimního listí ...:-) za tip to určitě stojí

Joen_B
04. 01. 2005
Dát tip
Jo, tak to je moje TIP

Lunka
04. 01. 2005
Dát tip
...je milá... trochu posmutnělá...je v ní víra...*T ;o)

Entrée
04. 01. 2005
Dát tip
krása - ...... ***

Jeheheman
04. 01. 2005
Dát tip
Vissel: ještě ne, jenom čet recenzi a nemeď mi, u tebe tohleto nemůže být ani na čtvrtip;))

romale
22. 12. 2004
Dát tip
Já Ti rozumím. Jen se ptám - proč. Proč má člověk tuto potřebu. Vždyť každému stačí vyhlédnout z okna, aby věděl na čem je. Rád bych takových "všedních" (a samozřejmě drsnějších) básní zde mohl číst povícero. Nu, tak doufám, že i Ty po čase drnkneš o tuto strunu...

romale
21. 12. 2004
Dát tip
Ne, víš, mě hrozně žere takové to nekonkrétní vyjádření...ne, takové to - něco dělám proto, aby to bylo krásné. Ono to pro někoho může být krásné, ale je to neuchopitelné. A co je krásné a uchopitelné??? Na Písmáku je plno básní, které jsou sice propracovaně vystavěné a dají se rozplétat, jenomže jsou hrozně nekonkrétní a obsahově se nedotýkají skutečného světa. Mně nic neříkají. No, ale to jsem trochu zaběhl. A netýká se to ani tak jen Tvojeho díla. Spíš jsem se jen tak chtěl vyjádřit, promiň, že to činím zde. Ach jo, já zase blbě kecám...

Jeheheman
21. 12. 2004
Dát tip
Romale: No jo, ne že bych úplně pochopil co chceš sdělit. Tvá ředchozí kritika byla srozumitelnější:o). Řekl bych ale, že vím na co narážíš. Ale myslím si, že psát veršíky z duševního světa není o nic horší než o tzv. realitě. Duševní svět je zrcadlem povahy a projevuje se tak stejně nakonec i v realitě. Ten můj je řekněme na jednom pólu až rozkvétající do naivního obrazu. Z druhého pólu jsem ještě nenapsal radši nic, nebo vlastně jo, ale je tam zatím nezvládnutý chaos, který zatím neumím uchopit, takže, takže ohlas byl rozpačitý a radši jsem toho prozatím nechal . Dá se samozřejmě i pohybovat někde ve středu nebo popisovat realitu.. nebo maglajz obojího, třebas zašifrovaný v nečitelných metaforách, všechno je možno. Právě teď mě baví spíš tohle. V budoucnu kdoví, třeba mě chytnou ty šifry.. egilovy věci svou obrazností člověka často baví tak, že ani nepotřebuje rozkrýt všechny metafory aby se mu báseň "pocitově" líbila. Pokud jsem nepostihl ducha kritiky tak ještě písni:-)

romale
17. 12. 2004
Dát tip
Ha, a mě moc nechytla (jsem mstivá svině)... Ne, jsem tak ovlivněný realitou, že v takovýchto básních nemohu najít krásu. Omlouvám se...

Jeheheman
17. 12. 2004
Dát tip
romale: jó realita, to je svině co:)

pozorovatel
15. 12. 2004
Dát tip
jsem na sladký a tohle ještě jde*

Jeheheman
15. 12. 2004
Dát tip
pozorovatel: to zní jako "už je to skoro moc, ale ještě ti dám tipa s odřenýma ušima", to dream byl lepší cukrouš:))

pozorovatel
15. 12. 2004
Dát tip
:))))) on je hodnější

Hanca
15. 12. 2004
Dát tip
Je pěkná, pohádková. Tip

Jeheheman
14. 12. 2004
Dát tip
Rhett: Dík, já už jsem tady uvykl skoro všechno raději odkývat. O to víc mě těší, že tohle ti odkývu rád:) Sladké nesladké, o to přece nejde, každý je jiný a každý den se mění i nálada, ale to co jsi zmínil - vlastní život a atmosféra, svět sám pro sebe, to je to co hledám v dílech v první řadě. To je pro mě nejdůležitější a přitom z nejuznávanějších zdejších autorů to umí málokdo, třebas egil. Metafory, blížící se složitostí k šifrám, mě dešifrovat nebaví. Dík:)

Rhett
12. 12. 2004
Dát tip
Mně se to líbí - myslím, že to má "duši" :-) Opravdu je to pěkné, takové tajemné, žije to svým životem.A i když víly nemusím, tak tahle tady sedla :-) A že je to sladké? - nemyslím. Takové ze života.

on_linka
11. 12. 2004
Dát tip
hezoučké...:) *t

vesuvanka
10. 12. 2004
Dát tip
díky za avi. A já jsem si říkala co mi ty obrázky v básni připomínají. Tu knížku jsem kdysi četla dětem. Když jsem byla malá, měla jsem nejraději Karafiátovy Broučky s Trnkovými ilustracemi - právě ty barvy... a V

Lotoska
10. 12. 2004
Dát tip
příjemné počtení...:-)*

Jeheheman
10. 12. 2004
Dát tip
Mardou: já jsem právě doufal, že překonal!!:o)) Sladší už to nebude.. Na druhou stranu, to o mně docela i je (na rozdíl od některých jiných mých volovinek v tom není póza) - i když jen ten fragment - samo mám i jiné vlastnosti než dětinskost, každý prostě nemůže být terminátor (nebo aspoň Zaprděnec) :o) díky Mardou (aspoň jsi mi mohla opravit tu strašnou hrubku po š, už mi z toho kluka hrabe:o)) )

houda
10. 12. 2004
Dát tip
Myslím, že jsem určití lidé. Co se dá dělat?

ysalamiri
09. 12. 2004
Dát tip
jee to je hezké :o)) *

Dero
09. 12. 2004
Dát tip
Upřesnění mi dalo odpověď. To ano. *

dadik
09. 12. 2004
Dát tip
dobrá....t

Zbora
09. 12. 2004
Dát tip
Hezká.t.

s0i_kowb0i
09. 12. 2004
Dát tip
bude:) pěkný*

Print
09. 12. 2004
Dát tip
*!

Shellinka
09. 12. 2004
Dát tip
jojojooooo! **

Jeheheman
09. 12. 2004
Dát tip
Zdenda: pravdu díš, trochu jsem to přesladil a okydal kýčem s technikou nesouhlasím, je technicky tak jednoduchá, že na ní nebylo co zkazit:o) Tipující: díky díky, snad vám osladila a mile zkýčovala náladu:o) (Dero: měl jsi asi na mysli prolog;o)

Shellinka
09. 12. 2004
Dát tip
Myslím, že Dero myslel to upřesnění kategorie. Mě zkrátka pohladila. :)

Dero
09. 12. 2004
Dát tip
Jehehe: Už nikdy mě neopravuj na veřejnosti! A ne, měl jsem na mysli upřesnění. :op

sidonia
09. 12. 2004
Dát tip
krásný, moc moc moc *t

Jeheheman
09. 12. 2004
Dát tip
aha, tak to mění situaci, já myslel, že jsi dostal odpověď na něco jino:o) A budu tě otravovat na veřejnosti! Jeheheman: (výsměšně) Déro péro bléé Dero: (pláče) Bů bů, všechno to na tebe povím abys věděl.. Jeheheman: (s hrůzou) Oh, jen to ne! Zničil bys vše krásné.. Dero: (vítězoslavně, ale ještě trochu posmrkávajíc) To ano, ale stanu se slavným - géniu opěvovanému na roveň!! (vytahuje notebook s infraportem a mobilní telefon) Jeheheman: (smutně otvírá malý kufýrek a skládá do něj plyšové šášy ) ve chvíli kdy Dero s ďábelským smíchem datluje, šourá se sklopenou hlavou ze scény.. :o))

way_to
09. 12. 2004
Dát tip
hele ale! tohle je krásný, vážně moc, nechci opakovat to, co už bylo řečeno... ale... no jo... pohladila. TIP vélkej.

Jeheheman
09. 12. 2004
Dát tip
way_to: ale tady bylo řečeno jenom že to je sračka:o) (ostatní bylo jen ve smyslu hezké tip:o)

vesuvanka
09. 12. 2004
Dát tip
a namíchal tu nejhezčí hnědou... tak to mi "káplo do noty" - moc ráda maluji dobové krajiny v hnědých tónech jako bývaly staré pohlednice Starý bazén v opuštěné zahradě čekající že v něm jednou bude tančit víla To má zvláštní pohádkovou atmosféru, moc se mi libí... TIP

Markel
09. 12. 2004
Dát tip
Kráásná - pěkné obrazy - T

Jeheheman
09. 12. 2004
Dát tip
Vesuvanka: díky díky, (někdy je to, vídím, příjemný, že ti stačí tak málo) musel jsem si rýpnout:o))) Já mám strašně rád Trnkovu Kocourovu zahradu s tím starým kocourem, vypelichanou žíněnkou, trpaslíkem se smytou barvou, sudem se zčernalou vodou a černými slimáky..atd.. A když jsem byl malej tak jsem rád četl takové ty poetické knížky jako Zobáček mi namaluj červeně s obrázky Oty Janečka. Asi proto jsou některé odstíny hnědé dones má nejoblíbenější barva:o)) Díky moc za tipa, i když bychod tebe čekal i výběr redakce:o)) (opět nemístný vtípek:o) markel: dík kluku hlavatá:o))

hmmm..... zpátky do vratkých let..... moc pěkně namalované.... t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru