Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šílené příběhy obyčejných Písmáků

Výběr: Permon9k
31. 03. 2005
8
0
6502
Autor
ondrech

Tak. Nelíbí se mi, jak najednou všichni jebou do redakotrů, nelíbí se mi, jak je to tu strašně povrchní, nelíbí se mi, že je tu samá poezie, kterou vlastně skoto nikdo nechápe a aby to nevypadalo, že jsou blbci, tak tomu dají výběr. S laskavým svolením falky. Na písmáka se vedrala závist. Seknout s tím? To by šlo. Ale je to moc jednoduché. Budu s tím bojovat.

Šílené Příběhy Obyčejných Písmáků

 

1995

„Čau, tak jsem napsala báseň!“

„To je fajn. Dáš mi ji přečíst?“

„Víš co? Já ti to zarecituju, jo?“

„Tak spusť!“

Usmívá se.

 

Modli se se mnou

Klopýtlo děcko v rozběhu
- máma je chvilku nehlídala
Šílená dívka na břehu
v té vůni cosi zahlídla
nahnula se - a neustála

Že tíha pády nabídla...?
Modli se se mnou
za křídla


Jdou bledé oči pokojem
Jdou tence Nic je nerozbolí
O co zavadí? O co jen...?
Je marné každé umění
Jsou vyťukány bílou holí

Že kalné dny se nemění...
Modli se se mnou
za snění


Vím, pořád někam spěchají
roztržití a rozhádaní
Chtěla bych jim všem potají
v těch jejich skříňkách uklidit
po srdcích přejet horkou dlaní

Že slepí jsou, že nevidí...
Modli se se mnou
za lidi


Ruce složené do klína
vyhasl oheň nekrmený
v člověku lidské usíná
přestalo dílo prsty kvést
ulétl racek vyděšený

Že se to ticho nedá snést...?
Modli se se mnou
za bolest


Co světel září nahoře!
Jsou křehké hvězdy narození
- některé spadnou do moře
zhasnou ve vlnách chladných vod
někomu z lidí osud změní

Že Bůh je slepý lodivod...?
Modli se se mnou
za život


Pod sněhem právě vzdychla si
zavoněla mi po předjaří
zablýskla hravě na časy
Zadunělo to hrázemi
jak posteskla si na své stáří

Že dlužníky jsme, zdá se mi
Pojď pomodlit se
za Zemi


O čem to tady vyprávím?
Proč rozechvívám tvoje víčka?
Možná se bojím, co já vím
že zapomeneš předčasně
necháš se spokojeně zhýčkat

Uplynou slova nehlasně...

Dnes pomodlím se
za básně

 

„To je dobré! Fakt moc dobré.“

„Díky. Dám to na písmáka.“

„Na písmáka?“

„Jo, tam. Nezdá se ti to?“

„Hele, jsi si jistá?“

„Naprosto.“

„No dobře, ale myslím, že to tam neocení, že to písmáci nepochopí.“

„Proč myslíš?“

„Protože Písmák na poezii moc není. Ale zkus to. Pak se tam mrknu a dám ti přátelskýho tipa. Přeju ti, aby nebyl jedinej.“

 

2005

„Tak jsem napsal povídku.“

„Bezvadný! Jak se to jmenuje?“

„No název ještě nemám, ale než to uveřejním na Písmákovi, tak ho určitě vymyslím.“

„Ty to chceš hodit na Písmáka? Povídku?

„No jo, a proč ne?“

„Dyť je to na stránku a půl. To je moc dlouhý, to nikdo nebude číst.“

„Ale ty snad jo, ne?“

„To víš že jo. Tvoje povídky se mi dost líbí.“

„Díky. Pod který nick to mám dát? Rowenna? Dero? Sleeping beauty?“

„Zkus Lyryka.“

„Dobře.“

„Dáš mi to teda přečíst?“

 

2015

„Chceš dát báseň na písmáka?“

„No a ne?“

„Dyť se to rýmuje! A co víc! I rytmus to má!“

„Hm…“

„Oni už vůbec netuší, o co se jedná! Fakt to tam chceš dát? Pro takový dílo tam ani není kategorie!“

 

Rok 2005

„Nesnáším redaktory!“

„Já taky ne!“

„Co vlastně dělají? Starají se o dobrý vývoj písmáka? Hovno!“

„Dávají výběry podprůměrným dílkům svých oblíbených autorů. Povídku, která se nezobrazí na jednu stránku ani nečtou!“

„A pak napíšou, že je to sračka.“

„Jo! Přesně! Třeba já nemám véčko ani jedno.“

„ZRUŠIT REDAKCI!!!“

 

Jak to bude dál?

 

Závist.


Kytiii
04. 05. 2005
Dát tip
jasně - pozitivní pohled na svět - to je důležitý :o) taky selektuju :o)

Marty73
03. 05. 2005
Dát tip
Teď zrovna sjíždím povídky ve výběru a situace není tak hrozivá jak se zdá v záplavě lyrického pinožení. Lidí, kteří se snaží napsat povídku a lidí, kteří povídky čtou je zkrátka menšina, s tím se nedá nic dělat. Kdo má zájem o povídky, tak si to ve filtru vyselektuje a jede jakoby ani poezie nebyla, tak to dělám já a nemám s tím problém. Samozřejmě se to odráží na počtu čtenářů, kritik a, tipů a výběrů, protože logicky mezi kritiky rovněž převládají vyznavači poezie, aspoň mám ten dojem. Sakra jak zakončit pozitivně? No, prostě každý čtenář povídky je o to cennější, že jich je míň :-)

John_Ceder
28. 04. 2005
Dát tip
havranka:a proč bych to měl jako číst? stačí si přečíst tvoji první žlutou kritiku a dostávám vyrážku a když čtu o sms tak se to ve mě vaří..na takovýhle kecy nemám náladu..

Havranka5
28. 04. 2005
Dát tip
Chtěl jsi to, tak jsem ti poslala avi, kde to najít. Zkus aspoň tu poslední mou žlutou kritiku. A ještě stojí za pozornost co psal onehdá Iki Augustinu šípkovi: 18.03.2005 ikit_claw tak nevím nevím co si mám myslet... Autor píše opravdu zajímavě a celkem poutavě, po vzoru starých básníků si zhrává s popisem a lehkostí verše, jako by se myšlenky přímo promítly na papír, ale zdá se mi, že by 4 výběry a kvantum tipů dostal i za dvě slova. Jedno NASERTE a druhé SI. Prostě mi nepříjde fér že když už si jednou někdo udělá na Písmáku jméno (zcela zaslouženě) tak už se pak vlastně ani víc nemusí o něco snažit a na půdě Písmáka bude stále bohem. Navíc je půlka děl o tom samém (ano, dal jsem si tu práci to všechno přečíst) a minimálně třetina v podstatě o ničem :i On totiž dobrý smysl pro rým není vše. To je asi vše, co jsem chtěl říct. Klidně si mě ukamenujte, ale svůj názor, že prominent Písmáka může psát seběvětší chujoviny a je za to oceněn těmi, kterým denně sám píše desítky pozitivních kritik, nezměním.

John_Ceder
28. 04. 2005
Dát tip
poslední žlutou:)))) si srandistka.. no jo to co napsal ikit je pravda..ale to můžou změnit jen ti autoři, kteří ta ocenění dostávaj..oni si musej uvědomit proč píšou..a když je uspokojuj tipy a maj pocit, že jejich díla jsou dobrý mě je to jedno, ať si dělaj co chtěj a že maj tisíc tipů dává sílu nakonec mě..

Havranka5
27. 04. 2005
Dát tip
avi pro John_Ceder (čti pozorně všechny kritiky a od začátku prosím) ne to není pomsta, nic jsi mi neudělal :-)

ondrech
10. 04. 2005
Dát tip
barmen - taky nečtu kritiky pod jiným dílem. ale tady jo...:-) stručnost mám taky rád... díky za tip

Barman
09. 04. 2005
Dát tip
Za ten prolog tip jak blázen, debatu už jsem nedočetl protože se tam nenachází má milá stručnost. Mě osobně vytáčí když se za den ukáží 4 povídky a spousta pseudopoezie. Pravda je, že delší povídky zkrátka nemám čas číst páč mám net jen ve škole.

ondrech
05. 04. 2005
Dát tip
ikit_claw - diky chlape za vyznání

Že tě hodíme do stejného pytle s losí vagiškou !!! Do pytle --- kritizuješ něco co nečteš? Naprosto geniální přístup společný všem fanatikům. Ukžižovat všechny kdo nepíší povídky !!!! (my píšem, my máme amnestii)

Alojs
04. 04. 2005
Dát tip
Predbehl jsi me - uz delsi dobu jsem chtel napsat neco podobneho! tip (nikoliv za kvalitu, ale za ten napad :-))

Havranka5
04. 04. 2005
Dát tip
Tak bachec, teď budou padat silná slova: Kdyby jsi dokázal číst a pochopit delší texty, zvěděl by jsi, že to jsou právě ti Lyryčtí říkankáři, nikoliv povídkáři, kdož tady likvidovali (a možná ještě tiše mažou) jiným nejen díla ale rovnou i celé nicky... takžes opět Sobí zcela mimo... Nám grafomanům nevadí říkankáři jako takoví, nám vadí prostoduší populističtí omezenci, co tu v rámci honby za naprogramovaným úspěchem spamují Písmáka a tedy i naší tvorbu nánosy prostoduchých smskařinek jen pro to, aby se zviditelnili, programově deklasují čtenářstvo směrem k bleskoidnímu bulvárnímu braku, a jako psi a graffiťáci značkují svá teritoria svými páchnoucími sekrety, tvoří navzájem se tipovačkama všehosi podporující mafie a když se proti tomu oprávněně ohradíme, tak nás násilím, aby jste se nás zbavili, škatulkujete do křižáků a fanatiků a cejchujete jako kacíře..! Jen si vzpomeň Hnusče, jak jsi se nám nedávno s Kytiii trapně jízlivě posmíval, snažil jsi se nás napasovat do svých zcestných představ, a pak jsi zaspamoval tu Kytiinu diskuzi i klub, abys zlikvidoval naše úsilí a zachránil si tím i svoje oblíbené koryto na literární pomeje...

Sup3_14_4
04. 04. 2005
Dát tip
Havrani krákají ale supi táhnou dál. Tvá "silná slova" jsou jen snůškou prázdné slámy. Ráda píšeš bláboly, viď :-)

Havranka5
04. 04. 2005
Dát tip
opět stejná snaha o trapnou zakecávačku a škatulkovačku (v manažerském slovníku tzv. "odkomunikování"), když ti chybí argumenty, a nerozumíš čtenému textu, že Hnusče... ale bojíš se pod ní odpovědět pod svým nickem co? neděláš náhodou manažera? Tvůj projev a způsoby by tomu odpovídaly...

Noe1
04. 04. 2005
Dát tip
Vidím, že dáma se vyzná. Líbivé fráze, zavalení přívaly bezobsažných slovy, potírání nepřítele, demagogie nejhrubšího zrna, půl dne kecat a neříct nic. V tvém projevu poznávám političku. Kandiduj, zapadneš mezi ně dokonale. Tak, broučku, pokočkovali jsme se, a du zase manažerovat.

Makča
04. 04. 2005
Dát tip
ale, ale, ale, havranka je nejlepší agitátorka za čistotu literárních produktů!:-)nutno podotknout že: 1. systém tzv. redaktorů je tu v současnosti takový, že jím může být kdokoli, kdo vyplní dotazník. ono redaktor a právo výběru za nickem proto není chyba těch, kdož se takto honosí, že nesplňují jakési obecné předpoklady, které bychom na redaktora kladli: objektivita, zájem o nové, podpora nových tváří a svěžího větru, který prospívá nejen písmenům, ale také nám všem na duších i mozcích - je to systémová chyba, nikoli těch jednotlivých lidí. Princip tipů, výběrů, zlatých výběrů a podobně je smětím úzce písmáckého virtuálního kontextu, do něhož vstupuje nekontrolovatelné množství uživatelů s nekontrolovatelnými potřebami, vizemi, přáními a realitami. Chceme - li v stávajícím systému učinit jakékoli hodnotové či kvalitativní restrikce cestou apelace na konkrétní nicky - jest to zhola nemožné. 2. proč píšeme? v ideálním případě píše člověk z jakési vnitřní nutnosti, ani ho to příliš netěší, však musí, rván niterností své autentické patologie, která má nesčetně variací. Zde však není prostor omezen na tyto "opravdové" rváče a autentiky, každý se baví podle svého, je to dav - masa podléhá daným zákonitostem, z kterých se nevymaní. 3. co můžeme dělat? nepropadat úzce kontextu písmáka, myslet na své psaní ve svém životě a mít na mysli proč to děláme, aby se z něj nestal samoúčel v podobě novodobého "umění" - písmák pro písmáka. počítejme zkrátka s tím, že když nás pošle do prdele někdo s nálepkou redaktora, jen proto, že je líný a tupý, nespadáme do jeho subjektivního vkusu, neznamená to nutně, že by náš text byl špatný, ba co víc může být výborný a ještě lepší. Neberme redaktorskou, kritickou značku jako jakoukoli záruku "odbornosti a snahy číst a zajímat se, berme tento názor jako jedno z tisíce zrcadel, která se nám denně nastavují - kdybychom reflektovali každé a přemýšleli nad ním, asi bychom se zcvokli, vybírejme si ta podstatná! 4.Pravda je, že systém je špatný. Nově příchozí mohou být zmateni zdánlivým statusem redaktorství a se svou tvorbou skončit dřív, než začali, byť je slibná, dostane - li se jim negativní reakce. podporuju omezení redaktorství - což je ovšem změna systémová, nikoli těch, kteří se jen baví, jak je jim libo. jestliže to tento prostor umožńuje, proč ne. 5. nesouhlasím s havrankou v jednom bodě - poezie není nedokonalou prózou, protože je nejasná a nikdo pořádně neví, co tím autor chtěl říci - to je opravdu hloupost, poezie má své vlastní zákonitosti a můžu říci, že ti kdo ji opravdu čtou a jest jim potřebou a potěšením, sami dobře rozpoznají její skutečnost a obsah od rádoby říkaček. zkrátka poezii jako apriori špatnou a esemeskovou sračku proti povídkové tvorbě bych do této křižácké výpravy za kvalitu a její kvalitní reflexi netahala.tak.

pozorovatel
04. 04. 2005
Dát tip
povídka bude vždy mnohem hutnější než báseň báseň je (po)cit a povídka nejen to a je blbost to srovnávat! sakra!:))

Brosqička
04. 04. 2005
Dát tip
myslím, že tu padly hoodně dobrý postřehy... Havranko, myslím, že Sup dostal co zasloužil, nemám ráda, když se člověk stydí za svůj názor. Tvá slova rozhodně nejsou snůškou prázdné slámy. Hezký den

pozorovatel
02. 04. 2005
Dát tip
spíš chyběj kritici jinak místy aspoň sranda

Brosqička
02. 04. 2005
Dát tip
já myslím, že někteří s povídkama problém nemají, ale ti jsou tady už dýl a lidi je čtou, protože je znají... Samozřejmě, že básnička je rychleji přečtená, rychleji ohodnocená - a nebudem si lhát - čím víc lidí ohodnotíš, tím líp Tě znaj, tím víc choděj na Tvý díla, tím víc máš třeba i tipů a tak... Ale i v tom moři samých poetů se občas najde i nějakej dobrej prózák, kterej má pochopení pro ostatní prózáky a čte je (já osobně čtu radši prózu než poezii). Každopádně s Tvým výkřikem souhlasím a musím říct, žes mě pobavil :-)) *t*

Kytiii
01. 04. 2005
Dát tip
další táhnou do bojů... tak se mi to líbí.. dám ti tip a strčíme to i do klubu... a ještě avi :o)

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
Hézkýýý, na tuhle archetypální veršovánku, úspěšnou, anžto rafinovaně drnkající vypsanou básnickou rukou na nejzákladnější lidské city, mám pifku majíc z ní vyrážku... tedy spíše na ten kompars rektálních alpinistů a análních speleologů, co pod ní davově tleskají nasucho pseudointošsky masturbujíce ve veršíkovaně toluenovém poblouznění, jak na srazu jakési náboženské sekty. ...jsem totiž mimo jiné alergická, jako všichni rozumem myslící tvorové, na víru a modlení... šetřila jsem si reakci na ní, až tu budu chtít spáchat sebevraždu veřejným upálením, tak že pod ní vlepím všechny kritiky poetických smskařů, co jsem tady kdy porůznu vepsala a poté rozešlu avíčka jako pozvánku k upálení povídkové Havraní Johanky z Arku všem všem všem... Ale včera jsem náhodou našla pár trosek dopisů o hrůzách nejstrašnějšího z literárních zločinů, co byl zde opakovaně a cíleně páchán: Mým střevícem z pod rozkvetlého trsu podběle vyryla vybělené prázdnými očními důlky žalující lebky zdejšími majiteli a správci bez varování smazaných nicků a přišla na efektnější způsob sebevraždy, takže se ozývám... a přikláním k ondrechovi...

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
P.S. od doby co se na za půl hoďky naškráblou prostoduchou krvesmilně inseminační povídku nabalilo za půl dne 53 tipů a do týdne stála na spodu tabulky nejtipovanějších, nám nikdo nemůže vyčítat, jak to někteří se škodolibým provokativním smíchem dělali, že tu pouhopouze naříkavě kvičíme závistí žadoníce o tipy a tím i o přežití a místo na slunci... Tak rychlý a tudíž závratný tipovací orgasmus a s ním spojenou jízdu do Písmáckých nebes neprožila ani božská všemi opěvovaná Falka... A přitom jsem tu noc plakala. Plakala nad tím, že prostoduchá dílka toliko zadrnkavší na zvířecí instinkty přítomné v mozcích nás všech, tu nachází toliko čtenářů, avšak většina hodnotných děl nutících čtenáře k zamyšlení (zvláště povídkových) tu leží navždy pohřbena pod dusícími každodenními vrstvami závratnou rychlostí narůstající rašeliny smskovitých veršovaček...

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
ur_krevel ... próza se nehodí? nesmysl ! Monitor má úhlopříčku přes loket, tiskárnu má také kde kdo, a papír není drahý. A diskový prostor...? :-))) To jsou jen trapné výmluvy smskařů co díky ustavičnému používání výhradně mobilní komunikace pomocí krátkých textových zpráv zdegenerovali a zakrněli tak, že nejsou schopní pochopit text delší jak 256znaků včetně mezer... natožpak delší souvětí... glassy, ty schvaluješ a podporuješ zdejší navzájem se podporující tipovací mafie a ty příšerné feudální vztahy byť nahlas nevyřčené avšak přesto jsoucí nadřazenosti a podřízenosti, vyžadované rovněž po nováčcích...?!

Makča
01. 04. 2005
Dát tip
Havranka: je to všechno o snaze a prostoru, kterej tomu dáš, chce to čas jako vše, co má mít nějaký smysl a hloubku. Já třeba povídky na netu moc nečtu, protože potřebuju mít kontext celý tý masy písmen...ten limitující způsob čtení, že mám před očima vždy kus textu a vše před a po nevidím, mi vadí. nemůžu se v textu orientovat tak, jak bych chtěla a vytisknout si, to už musí být nějaká motivace - občas čtu povídky, i tvojí jsem četla, byla ukecaná, dlouhá, ale svým způsobem nej - opravdivá ve smyslu nespoutanýho dávání se - seš to, co tenhle prostor vítá, já nejvíce. sympatie všem úderným slovům pod rouškou rozmyslu a kritické reflexe.

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
Makčo, jenže mě nejde o sebe a už vůbec ne o tipy a s nimi spojenou slávu, ani o literární dráze nepomýšlím... Jen se ozývám, anžto jsouc tu nováčkem jsem hned první den slízla vážnou kritiku od redaktora začínající slovy: "jenže tvé dílo, havranidlo, co jsi sem dala, jsou sáhodlouhé únavné grafomanské plky, víš" a kolikpak takových, avšak méně bojovných obětí v řadě přede mnou bylo takto zadupáno do bahna a vyhnáno se slzami v očích z počátku své dráhy ?

Makča
01. 04. 2005
Dát tip
jo, pochopila jsem, že ti nejde o tebe, to se mi právě líbí - jde ti o systémová opatření proti všeobecné idiocii, jseš tu za slabší, kteří nejsou tak silní jako ty, aby se za sebe porvali - máš pravdu - to je nevýhoda otevřeného, blíže nespecifikovaného prostoru, čím víc přemýšlivých lidí jako ty tu bude, tím lépe. * jestli chceš, zašli mi sem tam avízek k dílu, které bude takto kontroverzní, ráda přispěchám a můžeme mluvit nad konkrétním textem.

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
Ju, poslala jsem ti avi na diskuzi "Zmizelí" od cherubínky... Je to rovněž o umírání prózy... A (i když mě Ondrech asi nejspíš oškube, spaří v horké vodě a pak zaškrtí, a to v pořadí v jakém to tu uvádím :-)) ), dovolím si sem překopčit z ní můj včerejší příspěvek:

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
Domnívám se, že hlavní důvod, proč lidé a tedy i Písmáci nejvíce čtou i tvoří kratičké veršovánky, vězí v podobnosti básničky a nejčastějšího výraziva dneška: tedy krátké textové správy, tzv. smsky. Lidé každodenním stykem uvyklí toliko titulkám v bulvárních tiskovinách a maličké klávesnici a displeji mobilního telefonu, stejně jako tzv. manažerským shrnutím a jiným kraťoučkým zprávičkám padajících na ně odevšad jako vločky ve vánici, nejsou povětšinou schopni číst, natož porozumnět delším souvětím a už vůbec ne rozsáhlejším textům. Prostředí Písmáka podléhá naprosto stejným přírodním zákonům, jako celá naše planeta a vůbec celičký vesmír. Tedy v něm platí i zákon přirozeného výběru, v souladu s povahou místních životních podmínek - prostředím pro existenci. A živí tvorové, kteří chtějí přežít a rozmnožovat se (tedy být úspěšní v přežití) se prostě přizpůsobují. Cílem k úspěšnosti a tedy i přežití (čtenosti) jsou na Písmákovi tipy od ostatních. Jak lze tedy získat co nejvíce tipů pro svá dílka, aby se prodrala mezi nejčtenější a byla poté navštěvována, a nezapadla do vrstev stále narůstající rašeliny? Lze toho dosíci několika způsoby: 1. drnkačka na archetypy přítomné v mysli nás všech. Kupř.: Vono takový začátek typu "dítě upadlo, matka vykřikla" osloví každého savce starajícího se o mláďata, a navzdory své kýčovité plyšové ztvrdle naježené tisíckrát nastrčené a statisíckrát ohmatané klišoidnosti přitáhne opětovně desítky a stovky tipů, tolik potřebné pro zdejší Písmácký úspěch a přežití. Stejně jako (vybírajíc namátkou): vlasy zlatovlásky (že samečci?), vyrozená mláďata (slyšíte samičky?), nemluvíc o ladném ňadru (samci škubaje vstávají v očekávání možnosti přenosu své DNA, samice se ježí závistí a tajně porovnávají v zrcadle, zda-li jejich ňadra jsou ještě ladnější, než ňadra sokyně...), sklizeň plodů našich snah (ach já se jako každá rovněž také o něco snažím..) ... a projekce i ztotožnění jede v hlavičkách a podvědomí na plné obrátky. Jen si to autore/ko nezkazit nějakou tou možnou negativní asociací jako u mé maličkosti kupř. kafem - symbolem to vyžilé závislosti nikotinem prolezlých žen v přechodu duševním i fyzickém... 2. Pro úspěch stačí vybrat tabuizované téma: kupř. pubertální incest a hle! dílko typu "Balkonovité krvesmilstvo" přitáhne za první půlden 52 tipů. Sice vás tu pak má většina za zvrácenou sedlinu na dně kanálu u E55, ale což, lze psát pod jiným nickem že... Paradoxem je, že kdyby ti všichni nadrženci lační barvitých popisných inseminačně pářících scének četli i delší třicetistránkové povídky, však s pouhopouhou desetinou tipovanosti výše zmíněné povídečky, mohli si užít čtení o sexu asi tak v rozsahu tří, čtyř krvesmilstev, a to na podstatně vyšší úrovni... Nebo naopak psát plamenná kázání fra Savonarolly: Kupř. dílka nicku Voloďa: Nepatřičné sebedotýkání a jiné, kde pranýřuje a cejchuje zavrženíhodným hříchem přirozené fyziologické procesy lidského těla spojené s pohlavním rozmnožováním... 3. Nebo psát stylem důvěrně známým a nejbližším současným spotřebně zhýralým primitivním masám: totiž stylem krátkých textových zpráv zvaných smsky psát titulky z Blesku a obdobných drůbežích tiskovin.. (nebo naopak oduševnělé i hluboké citace v nejroztodivnějších zajímavých kombinacích) brnkající na archetypy zděděné mnohdy ještě po lidoopech. 4. K tomu troška rektálního alpinismu a anální speleologie v kritikách druhých a jízda do tabulky nej je zaručena. 5. Psát krátce, postupným vkládáním po týdnu udržovat čtenářovo podvědomí v trvalé erekci, aby ručka píplmetru (tedy písmákometru?) neklesla a čtenáři po minutě, dvou čtení dospěli ke konci a v rozvášnění emocí hlavně zatrhli tip a výběr... A než se logoutuješ, máš na sebevětší prostoduchou hovadinu desítky tipů a pět výběrů. 6. Hlavně se udržet v smskařských tipovacích mafiích, navzájem se podporovat tipovačkami a kritikami znění : "ó díky božský/á" a v neposlední řadě dodržet rituální zvyky (zvláště na zdejším Pokecu) a feudální rozvrstvení Písmáctva... Sice díky tomu opět poklesla úroveň Písmáka a s ní i schopnost Písmáků číst a porozumět textu delšímu než je 256 znaků (včetně mezer) ale co. V tržní společnosti je to jen a jen okamžitý úspěch, co je jedinou vyznávanou hodnotou a univerzálním měřítkem na porovnávání neporovnatelného. A zde vyjádřením úspěchu jsou jednoznačně tipy. A těch pár vážně píšících zoufalců setrvávajících tvrdošíjně u psaní komerčně tak neproduktivních povídek? Ty v mžiku spolehlivě pohřbí zdejší závratnou rychlostí narůstající veršíkovaná rašelina v bahně zapomnění... Krom toho, bylo by zajímavé, kdyby se zdejší nejúspěšnější veršovači pokusili své básně přepsat do normální srozumitelné (povídkové) podoby a sdělili by nám tak jasně a bez mlžného závoje obecností, co nám vlastně chtěli říci.... tedy pokud to ovšem sami ví.. :-)) Havranka5

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
Vhuf! to je jako dostat šlehu ukrákanými havraními zobáky okovanou koulí řemdihu do spodní čelisti, což Písmáci ? :-)))

Rowenna
01. 04. 2005
Dát tip
Havranko: tvé všudypřítomné pokřikování mě baví jenom nevím, jestli je nutné stavět proti sobě prozaiky a ty ehmm zatracené smskáře. Že tvá provokující povídka získala tolik tipů, to svědčí o zatraceně špatném vkusu zdejšího publika. Šla jsem schválně juknout na to, co je momentálně nejtipovanější, ach jo, to bylo zase překvapení :-))))))))) zlatá Falka proti tomu, co tam trůní teď. :-)))))))) mimochodem, mám pocit, že Ondrech nějak proti Falčině básni nic nemá. Četla jsem i tvou povídku - tu o sebevraždě, poctivě nad ní přemýšlela - jenomže báseň se jaksi dá polykat bez zapití a na lačno, povídka vyžaduje víc, pokud tam nechceš utrousit jen bobek ve formě bězdičky. K Ondrechovi: no, osobně si myslím, že stav, kdy se redaktorem může stát absolutně kdokoliv, není dlouho udržitelný. Nevím, proti čemu bojuješ, vlastně to nevím.

ondrech
01. 04. 2005
Dát tip
rowenna - opravdu, já tu falčinu báseň respektuji... nic proti ní nemám. Ale bojuji proti té nenávisti vůči redaktorům. Všichni najednou píšou, že redaktoři dávají výběry všem, jen ne jim. A taky nechápou, jak "takové" dílo může dostat výběr. malej blazen - diky za tip glassy - všichni píšou o písmákovi "před rokem '97" a co? Už to není, možná ani nebude. Kdo se chce hodně prosadit, ať jde na literru. Zde je hodně lidí... k něčemu to dobrý je, ale začíná se rozvíjet ta závislost na tipu. A výběru. Nemáš výběr->naštvání;výběr->redaktor. Tudíž jsou lidi nasraný na redaktory. Jeheheman - jo, ty roky jsem dal naschvál...:) Kytiii - diky za klub, chtěl jsem to tam dát, ale němel jsem už sílu...:) ur_krevel - nechal jsem tu báseň takovou, jakou ji napsala falka. Samozřejmě, že jsem se jí zeptal... makča - pěkný. A kdes přišla k tomu "kritička" za jménem? havranka - moc dobrá práce... některou tvou kritku jsem ani nepřečetl...:)

Rowenna
01. 04. 2005
Dát tip
No jo, tak ať napíšou něco podle havrančina návodu, a budou mít výběr zaručený, dokonce několikanásobný. :-))

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
před tím, než jsem načárala pod Losím nickem to krvesmilstvo, jsem se rozškrtla do červena nad tím, že "pět redaktorů" tipovalo "báseň" cituji: "Na jednotce intenzivní píče, intenzivně ošetří mé chtíče" zato začínající povídkářku, která se na ně obrátí se žádostí o vážnou kritiku a zhodnocení prvotiny, nazvou únavným užvaněným grafomanem a pošlou obratem do ...viz výše. Hé ondrechu, tohle už je kratší Krák, to už přečteš né..? :-))))

Zdravím křižáky !!!!! Zdar vaší svaté válce. ;-))))))))))) Mrtvý říkankář, dobrý říkankář. A´t žije povídkářská diktatura !!!! TIP

ondrech
01. 04. 2005
Dát tip
sobík - jasan! havranka - jo, to jako já básně moc nečtu...a výběroval jsem jen jednu. Ale čtu i delší kráky, ale poprvý jsem spíchal.:-) glassy - jo, to asi to blbě chápu, ale zase mě štve, že mě hážou do stejnýho pytle

ondrech
01. 04. 2005
Dát tip
permon - díky. ani nemám slov, protože nevím, jak bych ti poděkoval...:)

neco na tom sakra bude zavidim ze te to napadlo.... a to si napisu sem dlouho nenapsal tip*/*

Jeheheman
31. 03. 2005
Dát tip
1995? to ještě asi nee, nebo jo?:o) nee, to se mi nezdá já čtu všecko co mi přijde pod ruku a po přízni redaktorů netoužím o nic víc než normálních písmimoňů:o)

ur_krevel
31. 03. 2005
Dát tip
proza se na internet zřejmě nehodí. Ale zase myslím, že tvoje grafické zpracování je dobré, takžé člověka drží a dočte to. Poezie má výhodu, že si ji člověk rychle přelouskne. Internet není na žádný dlouhý čtení. Internet je zkratka a nic víc. A já myslím, že proza, která je opravdu dobrá, tak tu si člověk přečte, ale průměrná nemá šanci. Nebo jen malou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru