Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nekro log

23. 06. 2005
4
1
2465
Autor
drfaust

Nekro log

 

 

Básníkův pád

Kamil Ulomil Brčko

 

 

Generace autorů sdružených okolo literárního časopisu Háček snad nezná významnějšího autora, než jakým je Kamil Ulomil Brčko – tedy byl. Bohužel, tento talentovaný básník, který zaujal již svou prvotinou Šílení (Kost, 1997.43), kde naléhavost jeho veršů přivedla do čtenářských lavic městských ale i obecních knihoven i ty, kteří  až dosud zatvrzele projevovali svou vysokou dávku imunity vůči literárním dílům, tak tento autor, který se měl v blízké budoucnosti stát pilířem naší současné literatury, zemřel včera v pozdních večerních hodinách v Praze na Letné. Při nanejvýš neopatrné manipulaci s plechovkou piva během rekreační jízdy na, autorem tak velmi oblíbených, kolečkových bruslích nešťastnou náhodou došlo k jejímu předčasnému otevření a obsah – natlakovaný neustálým natřásáním při zdolávání  nerovností povrchu uliček v parku – vystříkl proudem mocným tak, že mladého básníka zasáhl do obličeje. Oslepen proudem piva dezorientovaný básník sjel z cesty až ke hraně letenského převisu, následný pád z výšky asi patnácti metrů na elektrickou trakci pražské tramvajové dopravy se stal básníkovi osudným. O pocitech styku se zemí pod napětím asi tří tisíc voltů je možno pouze spekulovat. Za to víme jistě, že přerušení tramvajového provozu na linkách č. 12 a 17 PID vyvolalo rozhořčení cestujících. Ti okamžitě, po zjištění příčiny výluky, začali sepisovat petici proti nezodpovědným básníkům používajícím kolečkové brusle ke svému exhibování, páchání sebevražd za cílem zvýšení prodejnosti svých knih, či pokusům překonat Šemíka z letenského masivu – ono odskočit z prahu kyvadla až do Vltavy je určitě lepší pro získání popularity, než účast na literárním festivalu Svět pihy. Navrhují, aby napříště každý občan vstupující do prostoru parku na kolečkových bruslích musel dostatečně prokázat, že není básníkem – například zvoláním: Ať žije Červená knihovna! popřípadě: smrt českému jambu! Ale to jsme poněkud odbočili od autorova odkazu, i když v jistém smyslu je i toto jeho část. Autor je laureátem nejvýznamnější literární ceny v naší zemi, a sice Ceny klubu ptydepe, získal ji v roce 2000 za svou druhou sbírku Kolik příležitostí – má kůže? (Mladá fonta, 1999.32). V roce 2004 vyšla jeho poslední sbírka Na vlnách LSD (Planina). V ní se autorovi podařilo přiblížit jeho fikční  svět poezie především mladým čtenářům, kteří zde našli prostor pro svou sebeidentifikaci. Za Obec slosovatelů (literárních kritik) bych rád na tomto místě vyjádřil, jak nepřipravené nás zastihl odchod tohoto člověka. Věnujme Kamilu Ulomilu Brčkovi, který by se 11. července dožil osmadvaceti let, tichou vzpomínku.

 

 

 

 

 

(Jákákoli podobnost reálií je čistě záměrná.)


1 názor

A.H.
29. 01. 2009
Dát tip
Pěkné, jen jedno bych dodal, tramvaje v letech 95(přibližně) byly napájeny 650 V a né 3000V. Nyní jsou ovšem dimenzovány na 750V. Do měníren přichází napětí 22kV a z nich pak odchází napájecími kabely do trolejí napětí 750V stejnosměrných. Kdyby se básník ovšem dostal na napájení metra, to by bylo jiné, tak už je to přes 1000V. :) Jinak je to pěkné, humorné dílo ;)

StvN
26. 06. 2005
Dát tip
Dobrej nápad.

pozorovatel
23. 06. 2005
Dát tip
a já mám taky brusle... :(

Delahaye
23. 06. 2005
Dát tip
Skvělý, doktůrku ! :-))) Smrt českému jambu !

drfaust
23. 06. 2005
Dát tip
a já chtěl smrt obsaženou v nekrologu pojmout jako log in na jiný servr, ale asi to nebylo čtenáři rozluštěno :(

hmm...chudák malá...ale Ti nevěříme že byl tak dobrej...to bys musel nejdřív poslat nějaké jeho básně...:o) Ať žije drfaust!!! ( můžeme do parku? )

drfaust
23. 06. 2005
Dát tip
no to nevím, se bojím, že nás z toho parku vyženou...:-) ten chlapec měl fakt smůlu, škoda ho. :-)

Siral
23. 06. 2005
Dát tip
:o))) hezké, tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru