Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

lesy [ale_mohla_by_to_být_klidně_vodoměrka]

Výběr: Sunmoon, So_what, Vlny
29. 06. 2005
12
0
6922
Autor
Abyss

 

Nazelenalou oblohu křižovali osamocení letci, subtilní létavice, dívali jsme se na ně společným oknem, oba dva ve stejnou chvíli na stejném místě osamoceného hotelového pokoje.

Dvě obnažená kolena, v popelníku červenobílý obal od krabičky cigaret. Vybledlá pohovka a nepovlečená postel se bezostyšně nechávaly objímat poházeným oblečením, které na důkaz nehybnosti leželo pomačkané a neživé, jako pokoj sám, ve kterém se tiše vdechovaly dva bílé obláčky, odtržené od úst.

Byly tři hodiny ráno. Většina lidí spala, blouznivé domy se procházely v lesích a kolébaly odpočívající rodiny. Napodobovaly spící karavanu somnambulních cihel a kamenů, záclony se jim nadouvaly v rytmu oddechujících těl. Sálalo z nich teplo, jistota ústředního topení a splachovacího záchodu. Myšlenky se mi rozutekly po bílých světýlkách poletujících mezi stromy, chtělo se mi spát a přitom jsem si představovala vanu napuštěnou horkou vodou. Na parapetu přistál pavouk, ale mohla by to být klidně vodoměrka, měl dlouhé řídké nohy a žádné tělo.

Zaslechla jsem zavýskání dítěte, bylo to, jako když si někdo hraje ve veliké prázdné hale mateřské školky na linoleu s pastičkou na myši.

-          Vezmi si, to jsou sýrové bonbónky. Budeme si hrát na norské děti, toto je náš dům a za dveřmi je moře.

Uhýbala jsem pohledem dvěma ospalým očím, neuvědomovaly si svoji bdělost, zahleděné do daleka. Měsíc vzplanul nad vrcholky stromů, ale on si ničeho nevšiml. Ráno bylo stejně smutné jako hluboká noc, do pokoje se vkradlo jako zloděj, který chce uloupit včerejšky a hodit je do kanálu. Kyselé jako červené višně.

-          Na zimu pojedu do Egypta.

Věděla jsem, že nikam nepojedu. Chtělo se mi spát, dnes jsem viděla kočky běžící za hasičským vozem, holčičku s barevným míčem, jak se dívá na muže ve fraku, skákal přes švihadlo a měl na tváři senilní výraz znovunalezeného pocitu rozpustilosti. Ale byly to cizí vzpomínky, ve skutečnosti si v dětství hrával jenom na počítači, jednou dostal k Vánocům novou hru na chlapce skákajícího přes švihadlo.

Bylo to trapné, všechny děti kolem se ho bály a on měl pocit sounáležitosti, ten hrozný pocit kvůli kterému skáčou davy lidí pod jedoucí vlak.

Chtěla jsem to říct nahlas, ale místo toho jsem se jen nadechla.

-          Jdu spát. Nezapomeň nařídit budík, řekl, odhodil hořící cigaretu a zmizel v nepřehledné změti kabátů a povlečení.

Nejspíš mě někdo jen omylem vyfouknul z bublifuku.

 

 


sk8ergirl
08. 01. 2006
Dát tip
je výborná...na začátku rychle vtáhne a na konci skoro ani nechce pustit ven...:o)

Dirty
24. 07. 2005
Dát tip
geniální, napíšu to ještě vlnám, třeba tě vydá ale do egypta bych už nejela

Vlny
24. 07. 2005
Dát tip
já tě vydám!!!

Díky trnce za avízko, bohužel tyhle texty umím číst jen z papíru, tak se ještě vrátím..

Alojs
01. 07. 2005
Dát tip
Pěkně napsané. Skvělý styl. Super obraty. Všechno gut, jen minimum děje. to mi taky vadilo. přesto tip za tu formu

frou_frou
30. 06. 2005
Dát tip
hlavně neposlouchej pozrovatele

evalota47
30. 06. 2005
Dát tip
mám ráda takový styl a hodně fantazie a občas v noci taky nemůžu spát ,tak píšu a nebo si uvařím bylinkový čaj a probírám ty životní zvraty a to ticho a mír a lehké písknutí ptáčka ze spaní a klapnutí pastičky na myši a tiché oddechování svých dětí a jsem šťastná,že žiju a,že se ráno probudím a zapnu ten kolotoč co se nezastaví až do večera kdy si zas půjdu lehnot a třeba i spát-moc moc si toho vážím.T.

Kytiii
30. 06. 2005
Dát tip
Líbily se mi ty neotřelé obraty a výborná hra se slovy... ale tady právě mě napadá ten kámen úrazu... Jestli ta povídka byla napsána právě pro tu hru nebo pro příběh, který je tam pouze lehce nastíněn. Je to spíš jak už někdo napsal - neuvěřitelná představivost a magično, které si čtenář představuje... ale pro mě je to pořád málo... Od povídky očekávám víc - děje...

Flavia
30. 06. 2005
Dát tip
Tak si neumím nějak srovnat v hlavě, jestli je to krásná poetická úvaha, nebo plky o ničem řečené uměleckýn jazykem ...možná od každýho kousek.

Vitex
30. 06. 2005
Dát tip
yeah... that´s cool * * * * * *

So_what
30. 06. 2005
Dát tip
no aby! ss.. 8¨-))

pozorovatel
30. 06. 2005
Dát tip
hlavně neposlouchej frou frou :)) Kytiii: a nebo je tam příliš příběhů.. podle mě tu je děj jaksi pod povrchem

Abyss
30. 06. 2005
Dát tip
evalota47_ KLAPNUTI PASTICKY NA MYSI KLAPNUTI PASTICKY NA LIDI KLAPNUTI PASTICKY NA HLAVY KLAP KLAP KLAP

evalota47
30. 06. 2005
Dát tip
tak,tak-klap,klap..................

fungus2
29. 06. 2005
Dát tip
Hezké**

Abyss
29. 06. 2005
Dát tip
jenyk_preloz se mi

Eileen
29. 06. 2005
Dát tip
skvely, abyss...

on měl pocit sounáležitosti, ten hrozný pocit kvůli kterému skáčou davy lidí pod jedoucí vlak Nejspíš mě někdo jen omylem vyfouknul z bublifuku. ...fajn, že zas píšeš

pozorovatel
29. 06. 2005
Dát tip
no, dobře, tak teda jsi talent ten text je neuvěřitelně hutnej a co takhle zkusit skromnou větu téměř o ničem?:)) polevit... ulevit.. zapauzovat.. máš osobitej styl myslim, že kdybys chtěla napsat delší věc, tak to bude ještě lepší..

brafurní tw

Sunmoon
29. 06. 2005
Dát tip
Tvoje představivost, slova co používáš v tak zvláštních spojeních...snad se mi nikdy nestalo, že bych Tě přistihla při opakování se... V týhle povídce Tě tak hrozně vidím...je to vážně okouzlující...néééé, nezamilovala jsem se do Tebe...ale být chlapem, nevim nevim...:o) zvláštně krásné a magické a vůbec...už mlčim a tipuju a výběruju... +avizuju trnce, se jí to třeba bude líbit, má ráda zvláštní věci...:o)

Sunmoon
29. 06. 2005
Dát tip
jenyk: ne-e...jen mi to přišlo beze smyslu, tak jsem se zeptala, nooo..:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru