Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Misery nezemře

11. 09. 2005
4
2
10297
Autor
Samohyb

Název Misery Popis Drama / Horor / Thriller Rok 1990 Země USA Režie Rob Reiner Hlavní role James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth, Frances Sternhagen, Lauren Bacall, Graham Jarvis, J.T. Walsh, Rob Reiner

Jméno Stephen King nemusím představovat ani těm nejzarytějším odmítačům kvalitní hororové literatury, jelikož je jedním z nejzfilmovávanějších autorů naší doby. Sice s různými výsledky, ale i tak se zatím nikdo nemůže pochlubit tolika knihami a povídkami převedenými na plátno(možná jedině Shakespeare). Od Carrie, přes Osvícení, Sleepwalkers, To, Hřbitov domácích zvířátek, Žhářka, Zóna smrti, Dům v Růžích, Vykoupení z věznice Shawshank, Časožrouti, Zelená míle, Tajemné okno... Není téměř možné vyjmenovat všechna jeho díla, napsal okolo čtyřiceti románů a bezpočet povídek a mnoho z nich bylo natočeno a sám je buď režíroval, nebo jako Hitchcock vystoupil v nějaké epizodní roličce.

Svou tvorbu sám shrnuje těmito slovy.(není přesná citace) Představí si situaci, hrdinu a dál už jen popisuje, jak se z té situace hrdina dostane a co se mu stane. A všecko záleží jen na hrdinových schopnostech.

A je to tak. Když čtete jeho knihy, případně se díváte na filmové adaptace, jako byste sledovali skutečné lidi. Jako by tohle byl soused a tamto zase jeho manželka. Jako byste tohle dělali každý den i vy, vaše žena, matka, rodina. Takhle se chová můj známej a tohle je celej brácha. Jeho knihy jsou zaplněny skutečnými lidmi, ne papírovými postavami, jimiž se to v dnešní literatuře jen hemží.

Misery nechce zemřít patří k jedné z několika lepších adaptací jeho děl. Bezpochyby díky skvělé režii, obsazení a samozřejmě i úžasným hereckým výkonům(Kathy Bates dokonce dostala za roli Annie Oscara za hlavní ženskou roli). Tento film je atmosférou doslova nasáklý, atmosférou strachu, nenávisti a šílenství postupně budovanými od začátku a příjemně gradovanými až do bouřlivého závěru.

Zajímavé na tomto snímku je i to, že postava, zmíněná v názvu ve filmu vůbec nevystoupí, a vlastně ani nic nedělá. Je to totiž literární postava, kterou stvořil spisovatel Paul Sheldon a sklízí s ní po celém světě obrovský úspěch. A nejvíc u Annie Wilkisové, jeho fanynky číslo jedna. Paul, jako ostatně vždycky, dokončuje v horách, kde napsal svou první úspěšnou knihu, svůj další román. Ale tento je něčím jiný. Misery, ta milovaná a zatracovaná Misery, hrdinka, svůdkyně a bojovnice, v něm umírá. Paul chce prostě skončit a začít odznova jinde a jinak. Při cestě domů se mu však stane nehoda a Paul havaruje a zlomí si obě nohy. Z auta ho zachrání právě Annie, která v těchto místech žije a odvede jej do svého domu na samotě u lesa. Když zjistí, kdo je muž, kterého zachránila, je nadšená a vyprosí si, aby si mohla jako první člověk na světě přečíst jeho novou knihu. Ale jaké je překvapení, když osoba, která jí dodávala síly žít, žena, díky níž její dny byly barevné a ne jen směsicí černé a bílé, zemře. Annie je zdrcená. A co tedy dělat? Co jiného, než přinutit Paula pochopit svou chybu a nechat jej napsat novou knihu o Misery. Dobrodružství jen pro Annie. A tak Paul píše. A nikdo jej nehledá, protože nikdo neví, co se stalo. A všechno je udušeno pod dvoumetrovou pokrývkou sněhu. Vztahy mezi oběma hrdiny se vyostřují, Paul se pokusí několikrát utéci, ale nedaří se. Z původně příjemné a milé Annie se začíná stávat ďábel s děvčátkovským úsměvem, který je velmi lehce podcenitelný, což poznal nejen Paul. Vše spěje k rychlému konci, který nenechá nikoho na pochybách, že přestože tato historie je u konce, nikdo z ní nevyjde stejný, jako do ní vešel.

A jen taková perlička, dokonce ani Stephen King nevěděl, jak má tato kniha skončit. Původně uvažoval o tom, že co by bylo pro poslední knihu Misery lepší, než skončit zabalená v kůži Paula Sheldona? Ale kdoví, třeba tak i skončí?


2 názory

No áno, Misery - to bola kniha ako sa patrí, ale napríklad taká Dark Half (v slovenčine Tretie oko) bol otras.

Rabb
19. 04. 2006
Dát tip
King si zahrál menší roličku kněze ve filmové verze Řbitov zvířátek a sám režíroval (podle svého scénáře) film Trucks. Měl jsem tu čest s filmem i knihou a film považuji za jednu z nejlepších adaptací. Jakožto Kingův zarytý fanda ti uděluji * ..

Delahaye
21. 09. 2005
Dát tip
když chybí argumenty ... :-) Pá a pracuj na sobě !

dva_karlove
20. 09. 2005
Dát tip
No, řádek jsi napsal hodně, to jo, ale nějak v nich nevidím cokoli, co by mělo hlavu a patu. Až po "P.S." jsi bezobsažný, že by se to snad hodilo i do politiky, a poté? Ničím nepodložené plácání. Chápu, že bez osobních a s tématem nesouvisejících špílců by se tvůj názor smrskl na "To si nemyslím" - ale to přeci není žádná hanba! I nesouhlas bez argumentů je legitimní, tak proč ho balíš do krávovin typu "nízké sebevědomí"? Čekal bych od tebe inteligentnější projev.

Delahaye
20. 09. 2005
Dát tip
:-)) Ty ses nám nějak rozpovídal. Tak hele, hochu. Ty´s mě napadl první - začal jsi machrovat s latinou a poučovat mě, jako bys snad měl k tomu jakoukoli aprobaci. To, že se každou chvíli cítíš jak ředitel zeměkoule, Tě ještě z něj nedělá. Takže - až začneš vést věcnou diskuzi bez těch Tvých poučovacích špílců, pak i já omezím své řádky hodnotící Tvůj psychologický profil. :-) P.S. Už jsi byl v té knihovně ? Ne ? Pokud se řadíš k sociálně slabší vrstvě, nestyď se napsat, já Ti na půjčovné rád přispěji. :-) No a potom snad konečně budeme moci o literatuře diskutovat jako rovný s rovným, viď ? :-)) (a pak, že se už nerafnem, co ? :-))) )

Delahaye
20. 09. 2005
Dát tip
P.S.S. Ježiš, teď ještě čtu, jak Tě zklamal Rodriguez ... :-))))) Pišto, Pišto, já mu to snad napíšu ... určitě slzu uroní a příště se víc vynasnaží ... :-))) it´s unbelievable

dva_karlove
20. 09. 2005
Dát tip
Tož jinak... Nebraň se tolik tomu, když se ti někdo snaží osvětlit cosi, o čem evidentně nemáš ponětí. Není to nic, nad čím by ses měl štětit. To tě pokaždé tak nakrkne, když zjistíš, že něco nevíš? Rozumný člověk zauvažuje nad tím, co dosud neznal, a ne že se začne rozčilovat. Ale to je nakonec tvoje věc, a taktéž je to od tématu... Dále bych tě rád upozornil, že ZDE nediskutujeme o literatuře, ale o filmu. Droboulilinkatý rozdíleček.. :) A k Rodriguezovi... Nechce se mi věřit, žes nepochopil, co tím bylo míněno (byť je to nad slunce jasnější). Tedy, že -divákovi znalému jeho předchozí produkce (vyjímaje Spy Kids)- dávalo jeho jméno ve spojení s Frankem Millerem jistou nemalou naději, že se dočká díla nejen nebývalé kvality vizuální, ale též skvělého vypravěčství filmového. Což se nestalo (a to není jen názor můj, alébrž i valné většiny kritické veřejnosti). Celá tahle tvoje poznámka mě (bohužel) vede k dojmu, že -opět- kopeš kolem sebe, nemaje krom rádobyironizujících řečí co nabídnout...

Delahaye
20. 09. 2005
Dát tip
kopyty kop ... :-)) jediný, kdo tu ztrácí nervíky, je jeden samozvaný vševěd, Pišto :-) Tak my nediskutujeme o literatuře ? Ony adaptace literárních děl do filmové podoby nesouvisí s literaturou ? Pišto, buďto chlastáš už od kuropění, anebo blbneš z hladu :-) "valná kritická veřejnoct" .. checht :-)) To má být jako kdo ? Ty a Yorick ? :-) Nebuď srábek a neschovávej se za taková vágní označení, ano ? Miller & Rodriguez se nikdy netajili tím, že PRÁVĚ věrný přepis komiksu na filmové plátno je jejich cílem. A to se povedlo beze zbytku. Díky filmu objeví celé řady potencionálních čtenářů velké kouzlu Millerových noir příběhů ... a to je dle mě nejdůležitější. A ne kavárenské plky o absenci "skvělého vypravěčství filmového" což jest mmch taky mimo mísu. Fascinují mě lidi, co jdou na Terminátora a pak jsou okázale zhnuseni, že je to vo robotech a že se tam furt jen střílí. Jo a Spy Kids - aspoň 1. a 2., jsou velmi good udělané. Stejně jako Once Upon Time In The Mexico ... ač nemám rád Banderase. P.S. Už chápeš, proč je četba důležitá, anebo Tě mám za ucho dotáhnout na Večerní akademii pod pero Mgr. Berkové ? :-))))

dva_karlove
20. 09. 2005
Dát tip
Já jenom chápu, že ses nějak zasekl jak školáček, a zapíráš a zapíráš a zapíráš... Tohle mě nebaví. Astalavista, bejby...

Delahaye
19. 09. 2005
Dát tip
Pišto, nač ta exhibice ? :-)) Tady Tě všichni už znají a vědí, že se rád předvádíš, a tak si zvyšuješ své asi nízké sebevědomí. No a až se naučíš ještě pořádně číst a přestaneš mi podsouvat nějaké své fantasmogorie jen proto, aby sis pohonil tričko, tak budeš kluk jak cumel. :-) Tak směle do toho, věřím Ti. P.S. Tvůj příměr s Lynchem je absolutně mimo. Pomiňme, že jeho Duna byl propadák, to je fuk, ale S.K. Třeskoprsky v "The Shining" naopak "duplumoval", seč mu síly stačily. A proč, Pišto vševědoucí ? Neboť předloha je jeden z nejlepších horrorů, co byl kdy napsán. A teď šup do knihovny ! :-)

Samohyb
18. 09. 2005
Dát tip
Případně převést na plátno komiks Sincity, co? vizuálně nádhera, ale i sedm divů světa se okouká, když je vidíte trošku dýl. A vzhledem obsah nenahradíš. Co se týká Duny, nechápu, proč to byl propadák. Mně se líbila mnohem víc jak třeba přepis Pána Prstenů. Nebo většina dnešní filmové produkce.

dva_karlove
18. 09. 2005
Dát tip
Samohyb: Jo, máš recht... Sin City jako komix mám doma (za hříšnej peníz) komplet, a film mám taky... A pravda je, že na filmu lze ocenit jen tu vizuální stránku, což je strašná škoda. Hodně jsem Rodriguezovi věřil, a dlužno podotknout, že mě zklamal... Ná Pánovi Prstenu je pikantní, že to svěřili Jacksonovi. Folmofilové, co znají jeho předchozí tvorbu (Bad Taste, Meet the Feebles...), musí být na větvi.:)

dva_karlove
18. 09. 2005
Dát tip
A ještě k Delahayeho názoru: Milý pane, nemohu Vás vinit z toho, že jste nebyl nucen studovat latinu, tudíž jen na vysvětlenou: Slovo "adaptace" odvozujeme od latinského "adaptatio", což jest překládáno jako "přizpůsobení". A to si - již z podstaty - žádá jistý autorský vklad. Pro Vaše potřeby bych navrhoval varianty slova "duplum"...

dva_karlove
17. 09. 2005
Dát tip
Del, je mi líto, ale tys ještě asi nepochopil, co to znamená, když si režisér Kubrickova formátu vybere knihu jako předlohu. Převést text na plátno otrocky slovo od slova, scénu od scény, to dokáže každé hovádko boží (teď mě napadá Zdeněk Troška). Ale vzít knihu coby základ svébytnéhu uměleckého díla, jako svého druhu prvotní ingredienci, a z toho pak TVOŘIT - to je kumšt, jaký se hned tak nevidí. Dostalo se nám pohledu S.K. na ten příběh, jeho verze. Ne rozhýbaných obrázků. Podobným příkladem je Duna Davida Lynche. Je o tři třídy výš, než kniha - ale skalní fanoušci té knížky brblali. Bodejť. Viděli film od invenčního tvůrce, a ne komiks od přepisovače textů...

Induan
14. 09. 2005
Dát tip
Kubricka nemusím, Kinga jsem nikdy nečet (viděl jsem však některá jeho zfilmovaná díla a docela se mi líbila), ale tenhle film je skvělej a člověk na něj jen tak nezapomene. Recenze dobrá, t.

dva_karlove
13. 09. 2005
Dát tip
Jen tak na okraj - mně se vcelku zamlouvala i Carrie (i když je to možná tím, že mám slabost pro Sissy :) )

dva_karlove
13. 09. 2005
Dát tip
U Shining, ač si ho považuju jako celku velice, je velkou otázkou, jaký díl na působivosti má Jack N. a jeho vzezření (které by si měl nechat patentovat, stejně jako Buscemi, třeba). Kloním se k názoru, že minimálně 50% úspěchu má na svědomí casting. (Všimli jste si, jak výborně hraje Shelley Duvall? Škoda, že vedle Nicholsona není moc vidět. Někde v první třetině filmu jsem si všimnul, že se mi chce (stejně jako Torrancovi) zabít ji, aniž bych k tomu byl schopen říct jediný důvod...)

Delahaye
13. 09. 2005
Dát tip
hele, Pišto, jestli se Ti líbí Spaceková, tak jsem vážně na rozpacích ... :-))) a mmch - Tvůj postřeh k manželce spisovatele Torrance je dost irelevantní - pokud jsi četl knihu a nenechal ses jen svést podivným castingem Kubrickova filmu, tak tam manželka vystupuje jako velmi milý tvor, který je jen a pouze obětí Torranceovi praranoii ...

Delahaye
12. 09. 2005
Dát tip
Tvá důvěra má reálný základ. Mám oblíbeno povícero autorů. I režisérů - hlavně proto, jaké si umí vybírat scenáře. Kubrick, žel, není mým favoritem. Ale to není pro debatu podstatné. :-)

Delahaye
11. 09. 2005
Dát tip
"nejzfilmovávanějších" je děsivý patvar :-) a drobná poznámka : "Když zjistí, kdo je muž, kterého zachránila" - to není pravda. Ona se přeci později sama přiznává, že jej sledovala už delší čas a tak dobře věděla, koho zachraňuje. Ale protože mám pro Kinga obrovskou slabost, tak Tě otipuju ... koneckonců to vcelku není špatná recenze :-) T.

Samohyb
11. 09. 2005
Dát tip
tak mockrát díky. tamto o sledování není přehlédnutí, ale člověk nemůže odhalit všecko, ne ;) ? a na ty patvary si dám pozor, na ně jsem totiž ekspert

Presbyter
11. 09. 2005
Dát tip
Tenhle film není špatný, ale podle S. Kinga je nejlépe zfilmován „Shining“ od maestra Kubricka s famózním Jackem Nicholsonem v hlavní roli. Jeden z mála případů, kdy je film lepší než kniha (podle mého názoru, Kinga totiž nijak zvlášť nemusím).

Delahaye
11. 09. 2005
Dát tip
presbyter : mírný nesouhlas. Ono vůbec zfilmovávání (fuj slovo :-) ) Kingových děl je velmi ošemetná věc - kdo jeho knihy zná, ví, o čem mluvím. Strašná spousta vedlejších postav a motivů, většina dějů odehrávajících se pouze v mysli lidí (a jiných entit), mnoho retrospektiv provázaných se současností a hlavně neopakovatelná atmosféra hrůzy právě se odehrávajcící jen v mysli vnímavého čtenáře. Já osobně bych vyhlásil zákaz filmování Kingových děl. Protože se tak labužnický požitek z četby smrskne na pouhý horror prvoplánově manipulující s primitivními rekvizitami podobných filmů. P.S. Nicholson nebyl špatný, ale můj favorit je Chris Walken v Dead Zone.

Presbyter
11. 09. 2005
Dát tip
Hovoříš-li o „smrsknutí labužnického zážitku z četby“ v důsledku převedení knihy na stříbrné plátno, pak jistě nemáš na mysli Kubrickovy filmy, nebo snad ano? Rozhodně nemám pocit, že by Nabokov (Lolita) nebo Clarke (2001: Vesmírná odysea) byli tímto způsobem smrsknuti. Spíše si myslím, že nekritický obdiv ke spisovateli vede k nemístnému shazování filmů podle knižní předlohy. Kniha a film jsou odlišné druhy umění a jako takové je třeba je posuzovat.

Delahaye
11. 09. 2005
Dát tip
:-) a nekritický obdiv k přeceňovanému Kubrickovi vede k nemístným poznámkám motivovaným pouze nelibým pocitem z dotčení milovaného režiséra "Kniha a film jsou odlišné druhy umění a jako takové je třeba je posuzovat." díky za podnětnou poznámku - pokusím se ji nezapomenout .-)

Kovi
11. 09. 2005
Dát tip
Nejlepší co Kubrick kdy natočil je bezesporu Clockwork Orange

Presbyter
11. 09. 2005
Dát tip
Zkus to. Mimochodem: Kubrick začal i skončil ne zrovna nejlíp (Spartacus s Kirkem Douglasem a Eyes Wide Shut s Tomem Cruisem). Nekritický obdiv neprospívá duchu, vyrábí modly. Ke Kubrickovi se nemodlím, věřím, že ani ty ke Kingovi…

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru