Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Outsider blues

17. 10. 2005
9
0
3736
Autor
blbjenka

Outsider blues

Promoklí tchoři táhnou z polí

neschopni vděku za cokoli

a ani v kruhu záchranném

jim ničí ruce nenabídly

setření kalu z hrotů vidlí

hrozících temně tetanem

 

Každému každý

nepřítelem

ještě že v čase zrezivělém

nezbylo kovu na skoby

Spřízněni krví, těla s těly

podstavce křížů zrezivělých

parafou vlhkou ozdobí

 

Deficit citu léčí křečí

prázdným se žádný nezavděčí

s těmi se žádný nesblíží...

Za poznáním však ještě zbývá

otázka: Proč se neusmívá

prapředek pravých

na kříži?


mirek
03. 01. 2006
Dát tip
nádhera *

JardaCH
16. 12. 2005
Dát tip
Tyhle diskuse miluju. Začne to u rytmu a skončí u toho, čí prabába byla jaký zvíře. (Trochu přeháním, ale jenom trochu.) Jinak ti to rýmuje pěkně.

Bacil
24. 11. 2005
Dát tip
Mně se to skoro moc líbí, snad až na některá místa, kde mi přijdou slova jako až moc silná (jako že až do kýče), ale i tak tip

emas
18. 10. 2005
Dát tip
Ještě tak staré ruce,to by bylo ono.Mladí lidi dneska vůbec málo stírají bordel z vidlí.

_Rebelka11
17. 10. 2005
Dát tip
...mně se líbí, něco v ní je (pro mě) a dobře se čte, hezký vázaný verše, t*

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
Skvělý npříklad vázanosti, kdy se civilnost jemně snoubí s poetičností tak, aby efekt nerušil. Jen namísto "jim ničí ruce nenabídly" , bych zvolil lepší " jim ŽÁDNÉ rucce nenabídly", verš poté dostává příjemnější, nekřečovitý tvar. Samozřejmě, ne každý si všimne rytmicky úderné formy AAB-CCB, která je velmi zpěvná, ovšem dosti složitá. Tím pádem jí musí vládnout pouze a jen talent. Což autorka dokazuje.

blbjenka
17. 10. 2005
Dát tip
žádné... by znělo líp, asi jo, dík za návrh, ale už mám dost žádnejch v třetí sloce. a taky že za rukama je třeba hledat člověka, což z ničích se pozná, z žádných ne až tak moc, i když kdo ví. a forma je to moje oblíbená, jen jsem doteď jsem nevěděla proč :)

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
Mé poslední jsou (z 90 procent) ve formě ABBA, která je rovněž zajímavá a mazlivá, proto ses asi chtěla vyjádřit k mým věcem, protožes tam cítila určitou formální spřízněnost. Miluji variaci forem, ale to je na delší diskuzi. Tohle je milý příklad gradační (vzdáleně kupletové) formy aab-ccb, kterou - znovu opakuji - zvládně jen přemýšlivý a citlivý autor/ka, protože je k ní třeba trpělivosti. a za "žádné" si stojím - to "ničí" má - v kontextu dalšího toku básně - antiproduktivní efekt, sráží celek někak k přepoetizovanému archaismu.

blbjenka
17. 10. 2005
Dát tip
si stůj. ale je to moje blásnička. né že bych nebyla ochotná něco změnit na čtenářský podnět, to jo, ale musela bych pochopit proč má - v kontextu dalšího toku básně - antiproduktivní efekt, sráží celek někam k přepoetizovanému archaismu... to je, promiň, bla bla bla... nebylo by, kdyby bylo "nikdo" kdovíjak zastaralý slovo, ale mi se fakt nezdá že by bylo

blbjenka
17. 10. 2005
Dát tip
ale hlavně že tak dobře víš jaká su a proč jsem se k čemu chtěla vyjádřit :)

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
Vztahovačná Blbjenko - nekomentoval jsem ve smyslu, že změníš na čtenářský podnět, napsal jsem "zvolil BYCH lepší variantu" - dávejk si pozor abys reagovala na to, co ti čtenář píše, ne na to, co si "myslíš, že čtenář zamýšlí" :-) "Nikdo" opravdu není kdovíjak zastaralý slovo, jen jeho variantní adjektivum má (PRO MNĚ!!!!) křečovitě poetizační efekt. díky za pochopení komentáře a díky za reakci VŽDY toho, co jsem napsal a ne to, co jsem nenapsal :-((

blbjenka
17. 10. 2005
Dát tip
variantní adjektivum má křečovitě poetizační efekt.... mmmm ... nechtěl bys mluvit česky wobčas? :o)) a nenapsala jsem, že si myslíš, že chceš, abych to kvůli tobě změnila, jen že některý čtenářský podněty jsou wopravdu podnětný, někdy si člověk neuvědomí, že něco zní divně nebo krkolomně a wod toho tu čtenáři jsou, aby řekli co se jim zdá nebo nezdá a tak. toť vše. a tyhle debaty wo tom, kdo koho víc nepochopil mě skutečně už nebaví. asi ňáká hlasymetrie :)

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
... takže jen dovětek: variantní adjektivum znamená, že určité slovo vykazuje víc možností tvarů přídavného jména. Slovo "nikdo" může mít tyto "variantně adjektivní " formy - ničí, něčí, nižádný atd. Pokud se ti víc líbí komentáře "líbí" "nelíbí", tak se mnou příště nediskutuj.

blbjenka
17. 10. 2005
Dát tip
přesně to jsem čekala, ale zklamu tě, vím co je variantní, vím co je adjektivum, chodila jsem do školy, jen mě přijde, že se někteří lidi (schválně kdo je tu vztahovačnej), vyjadřujou úmyslně zbytečně složitě tam kde to není nutný. moc ráda bych s tebou diskutovala, ale bohužel nelze. BO se úplně myšlenkově míjíme. wo "líbí/ nelíbí" tu říkal kdo, co?

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
Děprem sem šel do brany... a ty už střýýlááššš... maš pravdu, naša diskuza je ztrata času, bo si nechceme rozumět.

blbjenka
17. 10. 2005
Dát tip
ty nechceš. howgh

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
jsi mimo, milá Blbjeeeee, tobě nejvíc ze všeho vadí to, že jsem sebevědomý autor, který se někdy (ve snaze alespoň mírně kriticky rozebrat určitou bla-bláseň) vyjadřuje jinak, než ostatní. Já umím... a přece o tom chci diskutovat, protože npoezii a mateřštinu miluji Ty umíš... a chceš být jen bodavá a kousavá. Tak jo. měj se.

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
... a kdyžs mi tedy rozuměla tak to znamená, že jsem přece jen mluvil česky a n e b o kolik umíš jazyků tak vzělaná jsi ty Neblbjenko?

blbjenka
17. 10. 2005
Dát tip
su kousavá k těm co si to podle mě zasloužej, jinak né. jestli už jsi někdy něco ne mírně, ale smysluplně a konstruktivně rozebral, pošli mi prosím od toho aví. (to není ironie, jen zájem). a neřikej mi co mi vadí, páč mě neznáš.

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
tvé slovo budiž posledním... páč tě neznám.. a neříkaj mi, že TI nemám říkat... tohle je oddělení pro komentáře, přechytralá citlivko!

blbjenka
17. 10. 2005
Dát tip
říkej, říkej co chceš, ale tys mě taky opravoval, že nepřesně formuluju, taxi dávej bacha na písmenka sám. "podle mě tobě vadí to a to" by bylo zcela regulérní. předtim jsem nepřesně formulovala já, né "mluv česky" ale "nemachruj" :)

blbjenka
17. 10. 2005
Dát tip
a to si piš že budu mít poslední slovo! :)

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
Prosím, výše čtoucí, aby si nevšímali JEDNOHO magora níže, který slibuje, že bude házeti písmenkama ve směru, jehož cíl bude po všech stránkách přínosnější. A teď už vy.

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
... a ještě minidovětek, který budiž smazáním výše pod mým jménem uvedeného: Báseň líbí... T

guy
17. 10. 2005
Dát tip
trpělivě jsem čekal, abych se nepřiplétal do výše vedené odborné diskuze, a jsa nekompetentním nevzdělancem si dovolil konstatovat, že báseň mi přijde nejlepší z těch, které jsem dosud dneska četl *

Whitesnake
17. 10. 2005
Dát tip
...ad Guy... takhle se má chovat slušný návštěvník tohoto prostoru :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru