Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Procházím se nočním městěm...

02. 11. 2005
1
0
1845
Autor
pepička15

Procházím se nočním městem. Je zima a tma, jen tu a tam se na mě usměje pouliční lampa a já v tu chvíli vidím, jak se k zemi snášejí drobounké sněhové vločky, jako kdyby se archandělé pokoušeli zasypat zemi kokosem.

Jdu dál a dál. Nevím, kam chci dojít. Nevím, proč jsem se na tuto cestu vydala. Tiše se brouzdám čerstvým sněhem a přemýšlím nad tím, kolik lidí jde stejně jako já potemnělou Prahou jen tak, bez účelu. Přijdu si osamocená. Kolem mne sice procházejí lidé, ale všichni někam spěchají. Nemají čas se zastavit, nadechnout se, rozhlédnout se kolem sebe… Zastavuji postaršího pána s kufříkem a obrovskou beranicí.

„Dobrý večer“, povídám, „prosím vás, pane, mohl byste mi říct, proč spěcháte?“

„Nedělejte si ze mě legraci, opravdu na to nemám čas!“

Ach jo… Ale co jsem čekala? Že se se mnou dá do řeči absolutně cizí muž? Ne, tomu jsem nemohla věřit. Proč by to dělal? … Proč jsem to udělala? Zmocňuje se mě ještě intenzivnější pocit osamocení. Jdu dál temnou ulicí a najednou zjistím, že se mi po tváři koulí slza. A druhá, třetí… Už to nejde zastavit. Brečím jak malá holka. Ano, holky pláčou. Ať si o tom každý myslí své! Je to lepší než dusit pocity v sobě. A už si alespoň nepřijdu tak sama – jsou se mnou moje slzy. Ty malinkaté kapky hořkosti a smutku… Copak už mi zbyly jenom ony? Ne, to není možné!

„Nic si nenalhávej, sama nejlíp víš, že v poslední době přicházíš o spoustu jistot. Přesně o ty záchytné body, kterým jsi věřila a doufala jsi, že o ně nikdy nepřijdeš.“

Proč má můj vnitřní hlas skoro vždycky pravdu?!?


pepička15
29. 04. 2006
Dát tip
jo, moudrosti se dá nabýt i lepším způsobem než si nabít, ale není to ten nejčastější způsob... anebo možná zapomínáme, že moudorst se dá nabýt i poměrně příjemnými cestami... ale většinou musí tu moudrost doprovázet zkušenost - bohužel či bohudík...

Horavin
29. 04. 2006
Dát tip
K tomu aby se člověk dobral moudrosti, nepotřebuje vůbec hazardovat, ani si nabít. Třebaže je to asi způsob nejobvyklejší, vůbec neznamená, že jediný.

pepička15
29. 04. 2006
Dát tip
horavin: díky... bohužel,člověk ty ´moudra´ ibjeví ( anebo jim uvěří ) až poté, co si nabije...

Horavin
29. 04. 2006
Dát tip
Nejde jen o pocit, i o moudrost. Je to moc dobré!

Anyz
05. 12. 2005
Dát tip
juj ted sem jen tak projizdela tvoje dilka a zjistila sem, ze tohle sem vubec nezaregistrovala a fakt se mi hodne libi a tohle "usměje pouliční lampa"je proste super, je to sice takovy smutny ale na druhou stranu je mi to necim strasne prijemny libi a tim ze je to proza tak je to snad jeste lepsi

pepička15
05. 12. 2005
Dát tip
děkuju, děkuju a ještě jednou děkuju:) jsem ráda, že se mi pomocí tohohle textíku daří snad aspoň trošku zprostředkovat ostatním lidem nějakou náladu, resp. pocit... Díky a krásnou mikuláškou noc! :)

Rían
04. 11. 2005
Dát tip
můj názor znáš ........................ :) krásné,,,,,,,,,,,,,,,smutnění

pepička15
03. 11. 2005
Dát tip
nestalo... jenom ten pocit je skutečnej... ten pocit osamění... večerního krasosmutnění... mám strašně ráda večery a noci... i ty zimní:)

Jeheheman
02. 11. 2005
Dát tip
heh to se ti fakt stalo?:o) tyjo zrovna jsem se z takový procházky "jen tak do blba" vrátil:)- *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru