Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S Veronikou

Výběr: Pisces
03. 12. 2005
19
1
4283
Autor
Narvah

Včera jsem si v koupelce opláchl obličej a pocuchal vlasy – to abych budil takovej ten neurvalej dojem. Tomu pomáhaly upnutý džíny a košile s pruhama: podélnýma, červené a černé barvy. Přes to jsem hodil svůj pekelně teplej kabát po dědovi, protože venku začínalo přituhovat a šel jsem šel na rande.

Já na rande moc nechodím, ale když už jdu, tak hrozně rád. Vždycky se oháknu do těch hader, co jsem vám je před chvílí popsal, rozcuchám si vlasy, abych nevypadal jako nějakej mazánek a už spěchám na smluvený místo. Po cestě si obvykle pískám, na všechny se usmívám a budím tak určitě dojem šťastnýho kluka. Většinou taky v radosti nakopnu nějakej kamínek. Někdy už to nevydržím a musím se rozběhnout. Třeba si dávám závod s tramvají. A jsem rychlej, to vám teda povím. Lidi ve voze mi většinou strašně fandí, povzbuzují mě, otvírají okýnka a mávají na mě. Jednou dokonce jeden starší pán vystoupil a hned mě oťukával, jestli bych nechtěl běhat za jejich klub. Ale na to já moc nejsu.

Včera jsem se teda ohák a šel na to rande. Rozhodl jsem se, že raděj utíkat nebudu, abych se nezpotil. A tak jsem si jen pískal. Na náměstí jsme přišli zároveň. Hned jsem dal Veronice pro jistotu pusu, abych se tak vyhnul možnému pozdějšímu nedorozumění.

“Ne tak zhurta”, zasmála se. Moc se mi líbí, když se směje. Myslím si, že je to vůbec ta nejlepší věc, když se lidi smějou.

“No jo!” řekl jsem, vzal ji za ruku a šli jsme do kina.

 

Seznámili jsem se před měsícem na drakyádě, když se nám zamotali draci. Já si udělal hvězdici a na ni jsem nakreslil takový ty japonský znaky, který jsem si vymyslel. Když se mě zeptala, co to znamená, řekl jsem, že to vyjadřuje, aby lidi, pokud můžou, pomáhali všem, co to potřebují. Hned se na mě zkoumavě podívala a já měl problém, udržet si svou kamennou tvář. Pak, když jsme ty draky rozmotali, pozval jsem ji do kina na film Kam se na nás hrabou. Měla totiž takový červený upnutý tričko, z kterýho jsem byl úplně paf. Prostě mi nezbylo, než ji pozvat!

Přišli jsme akorát, když to začínalo. Lístky jsme měli do poslední řady. Tu mám nejradši, protože za váma už nikdo nesedí a nemusíte mít strach, že by vám nějakej smrad kopal nohama do sedadla. Hned jak zhasli, dal jsem jí ruku kolem ramen, protože se mi strašně líbila a vůbec se mi nechtělo celej film přemýšlet, jestli ji mám chytit nebo ne.

Kam se na nás hrabou bylo o tom, jak na Zemi přistanou ufoni a zjišťují, co jsou lidé zač. Jsou maskovaní, aby vypadali jako lidi a všechno a dělají výzkum, kde to jde. Několikrát zmoknou a to se jim pak smyje barva a je vidět, že jsou zelení. Jsou docela srandovní. Nakonec jim je z lidí tak na blití, že se seberou a letí zase zpátky na Mars.

Veronice se to myslím docela líbilo, protože se smála a když odlítali, tak mi tiskla ruku a tak. Já na tom byl potřetí a teprve s ní mě ta scénka brala.

Pak jsme si šli sednou do jednoho podniku a já objednal víno. Byli jsme tam úplně sami, pili to víno a vykládali si o galaxii a vesmíru a takových věcech. No a zrovna, když jsem jí vykládal o té Einsteinově teorii, jak lidi odletí a vrátí se mladší, tak si vedle našeho stolu sedl takovej dlouhovlasej chlápek s nějakou přisprostle oblečenou ženskou a začali se po sobě plazit. Mně se vám z toho udělalo tak blbě, že jsem se toho ovocnýho poháru, kterej jsem si předtím, než přišli, objednal, ani nedotkl.

“Nechcete se jít po sobě plazit někam jinam?” řekl jsem jim, protože mi to bylo vůči Veronice děsně trapný.

“Co říkal ten mladej?” povidá ten dlouhovlasej chlápek té svojí šklebli. Takoví smradi maj vždycky potřebu dělat, že neslyší a musí se jim to opakovat. Bylo mu minimálně padesát a já si s hrůzou všiml, že má pokérovaný ruce.

“No, napadlo mě, že byste se tu po sobě nemuseli tak plazit,” povidám už takovým smířlivějším tónem, protože jsem si všiml těch jeho pracek. On vám z ničeho nic vstal a hned byl u mě.

“Nech ho bejt, Čárlí,” volá na něj ta jeho flundra. On mě však zvedl těma svejma hnátama za mou perfektní košili do vzduchu a povidá: “Něco se ti nelíbí mladej?”

“Vždyť jsem vám to už říkal dvakrát. Vy asi budete nahluchlej,” povidám a hlas se mi celej třásl. “Nelíbí se mi, když se po sobě…”

Nestihl jsem to ani doříct a už jsem ležel na zemi. Pak mě ten smrad chytl za pasem a odtáhl mě ven. Když jsem vstal, utřel jsem si krev, co mi valila z nosu. Bylo jasný, že se buď vrátím a dám mu co proto, nebo můžu jít rovnou domů, protože po tomhle se mi nechtělo Veronice na oči.

Šel jsem teda dovnitř. U dveří jsem potkal vyděšenou Veroniku, která se asi zrovna vzpamatovala. Držela v ruce můj kabát a povidá: “Pojď, jdeme!”

“Ne,” povidám na to a říkám tomu chlápkovi za barem o tequilu.

“Tak mladej se chce posilnit,” povidá, když přede mě postavil panáka. Vypadalo to, že je na podobný šarvátky zvyklej. Kopnul jsem to do sebe. Pak jsem mu řekl o žeton na kulečník.

“Hraješ kulečník," ptám se Veroniky. Mlčky přikývla. Když vyjely koule, chytl jsem tágo a dal úvodní šťouch. Čárlí s ženskou na nás, co jsme se vrátili, tázavě hleděli a pochechtávali se.

Veronice to docela šlo. Jen tágo držela trochu křečovitě. "Musíš ty prsty uvolnit," povidám a dotknul se jich. Pořád mi valila krev z nosu a co chvíli jsem si utíral levačkou ksicht. Ve vzduchu bylo pořádný napětí a já věděl, že už to dlouho nevydržím.

"Ten se snad u toho připosral," slyším Čárlího a oba propukli v burleskní smích. Veronika na mě prosebně pohlédla.

"Seš na řadě," povidám, když zmizela koule v díře. Veronika vzala tágo a promýšlela tah. V tu chvíli jsem si sedl ke stolu těch dvou individuí. Chvíli byli vykulení. Pak se Čárlí zamračil a povidá: "Tobě to nestačilo mladej?"

"Něco tu smrdí.." povidám.

"A co?" zeptala se buchta.

"Ty nebo Čárlí. Někdo z vás se asi připosral," povidám.

Čárlímu chvíli trvalo, než mu došlo, o co kráčí. Pak se rychle zvedl a chtěl mi natáhnout. A přesně na to jsem čekal. Vzal jsem ze stolu jeho nedopité pivo a chrstl mu jej do tváře. Pak jsem přiskočil k Veronice, která vše strnule sledovala a sápal se po tágu. Pevně jej držela.

"Uvolni prsty!" povidám. To už byl Čárlí kousek ode mne. Tágo bylo moje. Ještě jsem s ním stačil udělat ten cruisovskej grif z Barvy peněz a bral Čárlího přesně do čela. Byla to pěkná perda, tágo se zlomilo, ale Čárlí to ustál. Nezbylo mi, než mu vrazit koleno do rozkroku. Pak byl teprve vyřízenej. "Teď jsme si kvit," povidám.

 

Já se v podstatě vůbec neperu. Co jsem se kdy pral, tak jedině s bráchou, když se mi smál, že mi odstávaj uši. To je sice pravda, ale když vám to někdo každej den opakuje a ještě se u toho přiblble usmívá, začne vám to po čase příšerně vadit. V tom baru jsem se prostě vytáhnout musel, protože jsem tam byl s takovou bezva kočkou. Problém byl v tom, že když jsem po tom, co jsem vyřídil Čárlího, hledal Veroniku, nikde nebyla. Přes židli ležel můj kabát, tak jsem jej vzal, zaplatil u baru to podělaný tágo a vydal se ji hledat.

Pěkně přituhlo a za chvíli jsem měl nad horním rtem kus krvavýho ledu. Aspoň to přestalo týct. Napadlo mě, že Veronika šla domů. Jenže já nevěděl, kde bydlí! Vydal jsem se směrem k zastávce a akorát ji spatřil, jak nastupuje do tramvaje. Už jsem ji nestihl a tak jsem se dal do běhu. Vůbec mi to nepřišlo nijak zábavný, protože vzduch byl chladivej, Veronika si sedla dopředu a zadním okýnkem na mě ukazovali dva skíni fakáče. Vzápětí jsem se natáhl na ledovce a příšerně si narazil loket. Veroniku jsem stihl až na druhý zastávce, na který vystoupila.

Byl jsem pekelně udýchanej a nejhorší na tom bylo, že s ní vůbec nebyla žádná řeč. Kráčela takovou úzkou uličkou na náměstí, já za ní, pořád jsem nemohl popadnout dech. Hrdlo mi hořelo a já se zmohl jen na: "Vero-niko, já pro-stě musel ně-co u-dě-lat!" Jenže ona vám vůbec nereagovala. Přeběhl jsem před ní a kráčel pozadu. "Slyšíš mě? Já mu-sel.." Nic. Pak, když jsem se jal díky nějakýmu podělanýmu patníku znovu skácet k zemi, chytla mě za kabát. Pak se rozplakala.

Vůbec jsem nevěděl, co mám dělat, tak jsem jí chytl kolem pasu a takhle jsme došli až na náměstí. Byla tam spousta stánků, kde se prodávaly různý serepetičky, z ampliónů vyhrávala vánoční hudba a všude byla spousta veselejch lidí. Veronika se ke mně přivinula. Pak jsme si koupili punč a prodrali se k pódiu, kde se něco dělo, protože dokola bylo hrozně narváno. Byli to malý děti a hrály o tom, jak přišli králové s dary za Ježíškem. Ježíšek byl umělohmotná panenka, o kterou pečovala asi desetiletá panenka Maria, oblečená do modrých šatů s bílou vlečkou. Nějakej kluk tam pak trochu falešně troubil na trubku a nakonec všichni zpívali vánoční koledy. I ty lidi, co se na to dívali, začali zpívat, i Veronika si začala pobrukovat a já najednou zjistil, že pláču.

Koukal jsem se na tu holčičku, co hrála panenku Marii, jak zpívá, a všechno mi přišlo strašně smutný. Hlavně to, že už nikdy nebude hrát panenku Marii a že ten kluk nebude troubit na tu trubku. Že jednou vyrostou, stejně jako jsem vyrostl já. Prostě mi přišlo líto, že všichni nakonec vyrostou a do toho mě přepadl takovej ten podělanej sebelítostivej pocit.

"Ty pláčeš?" slyšel jsem Veroničin hlas.

"Ne," povidám.

"Přišlo mi, že pláčeš," povidá.

Pohlédl jsem na ni. Tváře jí hořely, v jejich očích si světýlka hrála na honěnou. Chvíli jsem si připadal, jako bych zrovna vstoupil na Měsíc. Pak jsem naklonil hlavu, abych ji políbil.

O krok ustoupila a významně na mne pohlédla: "Zasloužíš si?"

Zamyslel jsem se a pak se sevřenými rty zavrtěl hlavou. Přesto jsem měl někde hluboko uvnitř radost. Čekala mě totiž poprvé druhá fáze milostného vztahu: plnění úkolů.


1 názor

G_B_Show
15. 01. 2007
Dát tip
joo, četlo se to príma*

Lakrov
07. 06. 2006
Dát tip
Já přesně nevím co to je, ale je to néco, co mě tlačí dočíst tu povídku až do konce. Snad ten způsob vyjadřování. Je takovej nakažlivej... Uvědomuju si, že se mi chce to moje komentování a okecávání vést v podobném duchu. Chyt`s jich hodně? (Myslím čtenářů na tenhle text). Já tipuju, že jo. Asi se podívám na ostatní kritiky. A za ten unáhlenej názor z předminulýho týdne už se na mě nezlob (Asi o něm ani nevíš :-) ) Kouká z toho taková přímočarost. Jak z jednání toho 'maníka' tak ze způsobu líčení. Žádné velké odbočování nebo ohlížení. Všechno v 'reálném čase'. ŽAVES-styl. A myslím to bez urážky. A ta scéna z kina mě 'dostala': > ...Hned jak zhasli, dal jsem jí ruku kolem ramen, protože se mi strašně líbila a vůbec se mi nechtělo celej film přemýšlet... ...a ten podtext, co nesou ty dvě po sobě následující 'akční' situace, je taky dobrej. ...a už mlčim a začnu zase psát spisovně. Dík a TiP.

bestye
28. 05. 2006
Dát tip
Salingera sice neznám, ale jedno je jasný.. tohle jsi Ty.. a je Tě poznat na sto honů. A je to příjemný povídkový poznání :c)*

Lakrov
24. 05. 2006
Dát tip
Ze začátku mě to štvalo, pak se mi to zase spíš líbilo, ale to už bylo hop sem-hop tam. Vrátím se, až se zbavím toho počátečního předsudku.

goethe jr.
10. 04. 2006
Dát tip
tak to je fakt good... davam ti tipa..tohle si ho zaslouzi.... ma to spad.

Narvah
17. 01. 2006
Dát tip
yaonee: tvoje interpretace jsou zajímavé, i tak se to dá vyložit, každý si to však bude vykládat podle své zkušenosti, a ta tvá působí poněkud smutně, když nedávaš šanci na hrdinství, v podstatě ani na zápletku a cit proměníš ve výraz ega. tvé doporučení mě míjí a napadá mě jen, jestli sám nebudeš potřebovat trošku spadnout..

Narvah
17. 01. 2006
Dát tip
tak snad tu co se týče prózy něco podle tvého gusta najdeš. avšak pokud jsi tak náročná, jak se jevíš, doporučoval bych ti spíše lety ověřenou literaturu. jsem zvědav, jak píšeš - za chvíli na to kouknu..

evalota47
12. 01. 2006
Dát tip
já jen odpočívám a čtu....po hektických čtrnácti dnech jsem narazila na něco co mne donutilo sednout a myslet taky na něco jinýho než na práci..dík..Tip

reka
08. 01. 2006
Dát tip
vyborna povidka. a to zakonceni je skvele. libi se mi, jak sis chytre zvolil vypravece, takze to ani trochu nepusobi sentimentalne.

chaImin
06. 01. 2006
Dát tip
excelentní! mít nakladatelství, vydám to. ***!

pekylau
04. 01. 2006
Dát tip
Hezky to ´´utika,´´- jednoduchy styl psani, na ktery me vzdycky dostanes - obsah ktery odpovida stylu. Prima. t

Yeziiinka
03. 01. 2006
Dát tip
Nádherná!!! Zaplať bůh, že se ještě dneska, v době, kdy se každý snaží být co nejbizarněji originální, sem tam vynoří takhle "prostě" krásná všední romantika. Díky a držím palec :) ***

Mezon
11. 12. 2005
Dát tip
... moc pěkný ... má to spád ... a člověk se vůbec nenudí ... *** ... tyhle situace ... kdy z nás naše ješitnost udělá ty největší sobce ... a neohlížíme se napravo nalevo ... prostě za všech okolností udělat "to jediný správný" ... tak ty jsou pro každej vztah takovým prubířským kamenem ... prostě jde o to .. to ustát bez ztráty kytičky ... (platí pro oba)

Barman
08. 12. 2005
Dát tip
Ať tak nebo tak, povídka (jako) ze života. Z té formy moc na větvi nejsem, chtělo by to uhladit, čímž nemám na mysli "devulgarizaci" (to by samozřejmě celou povídku zničilo). Každopádně jsem si na něco vzpomněl a proto byla povídka pro mě přínosem. Dík

Pisces
08. 12. 2005
Dát tip
Je moc dobře, že ji kdosi uvědomělý šoupl do klubu, jinak bych ji asi jen tak neobjevila. Je fakt suprová! Dobře se čte, píšeš příjemným stylem a ten konec mě dostal. Normálně mi fakticky přebíhal mráz po zádech. Fantazie. T+V

Farinelli
05. 12. 2005
Dát tip
docela kláda. a ten návrat k realitě = *

waldekke
04. 12. 2005
Dát tip
"Rozhodl jsem se, že raděj utíkat nebudu, abych se nezpotil." Stárneš, kamaráde... nějak nemůžu stále zapomenout na tu Tvoji Nucenou porážku, co jsem ji tu četl před lety.

Narvah
04. 12. 2005
Dát tip
nucený výsek, chlapče, nucený výsek. myslím, že stárneš.. pro osvěžení ti to sem vrznu..

StvN
04. 12. 2005
Dát tip
Ty máš tenhle "idiotskej" styl rád, že jo? Víš, jak to myslim. Já ho moc rád nemam, ale tohle je dobrý dílo.

Narvah
04. 12. 2005
Dát tip
myslíš, že je možné, aby idiot neměl idiotskej styl? není..! tak vidíš.. : )

StvN
04. 12. 2005
Dát tip
To je právě ten způsob, jakým jsem to nemyslel. Ale třeba se v tobě mýlím:)

plovárna
04. 12. 2005
Dát tip
Vlastně tomu dost dobře nerozumim. Čim víc se do toho potápim, tim míň tomu všemu rozumim :o) Na tom s tim Salingerem něco je, to určitě jo.

waldekke
04. 12. 2005
Dát tip
Narvae-- !! :o) ooo, a kdbys' byl Anarvah, pak i xxx! Děkuji, Wal.

MeTB
03. 12. 2005
Dát tip
Hm, super. Dost mi to připomnělo JDýho Salingera a Kdo chytá v žitě a to je taky fajn. Tip. T.

romale
03. 12. 2005
Dát tip
Byl jsem zvědavý na ten konec - no, takový průměr (mohl být horší, možná ale i...)... to je spíš tím, že taková povídka ten konec nevyžaduje, musí však být, tak co s tím;)... Celá povídka má parádní náboj, fakt super!!! Čte se to skoro samo, co ž důležité!!! Takže velice velmi ano!!! ###

Plopez
03. 12. 2005
Dát tip
Držel sem ti palce až do konce :) Taky na mě dýchl Holden...

Print
03. 12. 2005
Dát tip
Fajn*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru