Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dozvuky srazu P.

15. 03. 2006
7
19
6966

Škoda, že tu není kategorie \"Nostalgická vzpomínka\"... Dva hlavní hrdinové - Pozorovatel a Morasten (do růžku se vetřel chrněnímilovný vlk):




      Část písmáctva (jmenovitě Dero, Swandrow, Morasten a Pozorovatel) se pomocí taxislužby odebírá do mého budoáru, kde hodláme pokračovat v intelektuálním obžerství. Jede se dvěma vozy, protože mám vlka...

            Začátek není špatný. Klábosíme, v rychlém sledu si na střídačku promítáme Rok Ďábla, The Wall, Příběh Alvina Straighta a Tenkrát na západě. Pije se archivní burčák - to je možná příčinou toho, že pozdní průběh setkání nejsem schopen zcela přesně reprodukovat. Pouze si vzpomínám, že se Dero vyčítavě zmiňuje o tristním výživném stavu mého radiátoru v obýváku - jdou mu prý spočítat žebra. Pozdě v noci (brzo k ránu?) odcházím vyvenčit vlka, a zanechávám společnost osamocenou. U toho již zůstane, neb při návratu se zapomenu, a automaticky zamířím místo domů k sobě do ordinace. Uvědomiv si omyl, trudnomyslně usínám na operačním stole.

            Kolem osmé ráno, po nezbytném venčení, vracím se domů. Odemykám dveře a potichu se plížím dovnitř - nechci znavené literáty budit. Představa malebně uložených nadějných básníků ale vzala za své...

           

            Dero sedí v podivně uvolněné poloze vprostřed místnosti, a upírá na mně zarudlé oči. To, co zprvu pokládám za myxomatózu, ukazuje se býti naštěstí pouze nevyspáním.

            „Co se dělo?“ táži se zvesela, netuše souvislosti. „Našel jsem pupíček, našel jsem pupíček!“ dezorientovaně opakuje Dero, poté propuká v pláč, a pokusí se mi schoulit do náruče. Z dalšího usuzuji, že ten nebohý chlapec byl nuceným svědkem čehosi ďábelského, co poznamenalo jeho tělo i mysl...

            Na posteli sedí polonahá Morasten. Kolem ní ovinutý uzlíček štěstí identifikuji jako Pozorovatele. Nyvě se usmívá. Situace je mi žinantní, nicméně jsem koneckonců ve vlastním obýváku, a tak drze usedám ke stolu. Pozorovatel s roztržitým výrazem štrachá v posteli, a hledá panictví. Po chvíli dochází k názoru, že o něj pravděpodobně přišel. Není si ale tak úplně jist, jestli to bylo cestou, nebo až zde.

 

            Swandrow není nikde, ať hledám jak hledám. Nedíval jsem se pouze pod koberec, ale předpokládám, že kdyby tam byla, dělala by bouličku. A jelikož bouliček doma nemáme, usuzuji, že se mi Swan pouze zdála.

            Morasten je stále polonahá, a zdařile mi tak zahání obvyklé ranní chmury.

            Pozorovatel se mi ostýchavě omlouvá, že mi snědl všechen cukr. To mi připadá veselé. Oceňuji jeho smysl pro absurdní humor. Ovšem pouze do chvíle, než pojmu myšlenku osladit si ranní kávu. V prázdné cukřence trůní polévková lžíce. Zoufale v nádobě štrachám, abych posléze nalezl pod jejím okrajem nalepené jedno jediné zrnko kýženého cukru. Zuřivým mícháním se pokouším zrnko donutit k obměkčení chuťových vlastností kávy. Bezvýsledně. Alespoň že Morasten je pořád polonahá.

            Je před polednem. Morasten se oblékla. Život pro mně ztratil smysl. Pozorovatel chce vědět, kudy se jde na Vyšehrad. Potměšile mu vysvětluji správnou cestu, neboť vím, že mi nevěří, a půjde přesně opačně.

            O půl hodiny později odemykám vchodové dveře, a vypouštím Morasten a Pozorovatele do přírody. Jak jsem předpokládal, ubírají se směrem na Vršovice. Pozoruji, jak mizí v dopolední mlze, a náhle mám téměř darwinistickou radost. Vyhyne-li Písmák, stane se tak pouze po meči...

 

            11:16 - Dero se probral z letargie, a jde mi uzdravit počítače. Svět je zase o něco hezčí.


19 názorů

Martys.cz
16. 08. 2010
Dát tip
Vypadá to, že si pozorovatel chce prdnout vlkovi na hlavu. To je vražda :-)

Narriel
09. 07. 2009
Dát tip
Pobavilo. Lehounký, svižný, čtivý, fajn ;).

Tato forma "zápisu zo straníckej schôdze" mi přijde velice sympatická. Chrochtám si.

My géniové býváme nepochopeni. Zvykl jsem si :)

čučenka
09. 03. 2009
Dát tip
Aha, tak to jo. Já nejsem na písmáku moc dlouho, takže to nemůžu vědět. Ale jinak by mi to přišlo mooc nespravedlivé.

To máš tak, ono už tu to kdysi bylo, ale pak přišlo veliké Lyryčí mazání, a tak... Čili tohle je vlastně jen kopie původního textu, pročež ohlasy pochopitelně zkopírovat již nešlo.

čučenka
09. 03. 2009
Dát tip
Tohle je taky naprosto skvělé, jak to, že to nikdo netipuje?

Já sázím stovku, že ne.

Ja neviem, na to aby som to zhodnotil mám málo informácií, ale netvrdím, že to tak nie je.

Až po. Tak bych řekl, že si, co se stylu humoru týče, asi nesedneme:)

Toto si písal buď v priebehu alebo teesne po skončení akcie, že? Vyzerá to ako zápis zo straníckej schôdze.

Barman
09. 11. 2007
Dát tip
To je možná v té příručce ohrožených druhů. Ale lidí se na něm pase jak psů:)

Hele, ozvěna...:)

Ale že nežere nic jinýho, co? Jak pandy... :)

Ale že nežere nic jinýho, co? Jak pandy... :)

Barman
09. 11. 2007
Dát tip
sežral a vykadil otazníky

Jojo, byly to krásný časy.... :) Ale koukám, že mi Pihmák nějak sežral uvozovky:(

Barman
09. 11. 2007
Dát tip
Dost dobrý, náramně jsem se bavil. Napsáno lehce, jistě pravdivě a vtipně

JiKo
27. 04. 2006
Dát tip
Jé tady chybijou kritiky né?:-)

Tak to je sekec - moc pjekné škoda že takovéto akce se dějí vždy, když jsem v práci a když pak chci něco spořídat sám tak se mi písmáci vysmjejou a zamávaj. Jedinej koho jsem viděl a si byl ty - 5 minut při prodeji knihy + 5 minut hlazení vlka. Mimochodem ten začátek je fakt fajn - vím že si myslel druh psovité šelmice ale představil jsem si ještě jiného vlka - proto si v té představě jel sám s řidičem v taxíku - měl si sklopené sedačky páč si nemohl sedět. A druhého jsem viděl P_P tedy Petra_Pana, ale s tim udržuji jen sms kontak a velice málo kdy. Veselý Vánoce a jestli to čteš až později, pak šťastnej novej rok a jestli ještě později tak vše nejlepší k Svátku a narozkám, bys neřekl že jsem zapoměl...

pozorovatel
24. 12. 2005
Dát tip
podám na tebe tristní omámení!!! tak to dál už vážně nejde..někdo musí zakročit! nejsem na té fotce vůbec upraven! víš, nikdy jsem ti to neřekl, ale spal jsem s tvým vlkem!

Ale milej zlatej, to já dávno vím. Zanedlouho ti ostatně přijde obálka s modrým pruhem - soudně stanovené výživné na malé vlkotaury.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru