Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

animovaný film

08. 02. 2006
9
0
3474

mám tuhle povídku rád a už jsem ji jednou publikoval, ale protože morbid_pimple je slavnej a úspěšnej nick, chci to publikovat znova. tentokrát s odstavcema.

ANIMOVANÝ FILM (duben 2005)

Jmenoval se Chavier nebo jinak, jako muž, který sázel stromy, protože teď byl sám a nebyl s ním nikdo, kým by se pojmenoval nebo podle něho změnil svoji barvu hlasu. Chodil v uličkách malého městečka na úpatí hor v Peru nebo ve Španělsku nebo v Itálii, protože teď byl sám a to znamená daleko, a vnímal jenom sebe samu – tichého, kráčejícího s rukama v kapsách, jako namalovaného, v těch úzkých uličkách s malými domky – asi z pískovce, jejichž okenice, když se zavřely, sedřely vždycky kus zdi z protějšího obydlí, tak byly ty uličky úzké nebo tak byly ty okenice veliké. Nepřemýšlel nad tím, protože když přemýšlel, jeho mozek dostával křeče, jak se Christian ve svých nefunkčních teoriích dostával až pryč ze zorného pole, z celuloidu téhle povídky, zapomněl se oběma nohama uprostřed mořského přílivu, samá sůl a písek, a takovou ty nohy měly křeč z dlouhé chůze a z ledové vody, skoro jako ten mozek.
Nerozuměl moc věcem a něco chápal jenom proto, že nad tím ještě nepřemýšlel. Naposled přišel na to, že přemýšlením nejspíš k ničemu nedojde a jediná funkční věc na světě je paměť, protože je tak krátkodobá.
A teď byl sám. A pohyboval se jako tahy tužky, protože se mu ta představa líbila, koukal, vlasy mu cuchaly rozkreslené čáry písku a hrál do toho z oken půl metru nad ním Štěpán Rak, v tomhle filmu bylo ale stejně nejvíc slyšet ticho. Ticho a rorýsi. Bloudili v anténách jako tryskáče. Antény trčely do vzduchu a jako by se styděly za tu nepatřičnou výšku a strohost a osamělost, skoro jako Chloé. Ze střech bylo vidět, že město je mnohem menší, než jak se z hloubky a šera uliček zdá. Pak byl vidět jen písek, hory. Andy nebo...
Zastavil se na malém dvorku se stolečkem a dvěma židlemi. Vypadalo to jako místní kavárna. Z domku před stolečkem vyšla dívka a on řekl „Miluji tě,“ a přitom přemýšlel o novém jménu.
Dívka byla velmi krásná. Měla krásné nohy, krásné ruce a krásné oči. Odpověděla mu s roztomilým akcentem a Štěpán Rak hrábl do strun a slunce si v dalším pokusu zbavit se nudy a zmatenosti sedřelo kůži a odkrvácelo z oblohy pryč.
Druhý den ráno sešlapal pískové schody vedoucí pryč z dívčina pokoje a utekl nahoru do hor.
Město pod ním se dálkou sečmáralo dohromady a dívka se probudila vedle duté skořápky, jako po nějakém hmyzu, a plakala.
Utekl, protože se spletl asi. Vybral si špatnou osobnost, to přemýšlel o sobě, vzal si špatné jméno. Běhal vánicí a odhazoval svoje hmyzí skořápky, protože se zlobil - Chloé, Christian, Marcus, Průša.
Došel k jednomu chrámu. Okolo něj bylo městečko a na střechách jeho domů nebyly antény. Na náměstí potkal Zachariáše Glasse. Měl vyholenou hlavu a mnišský hábit a usmival se, protože nejspíš všecho věděl, dokonce i možná, kdo je a koho má rád a co od toho všeho vlastně čeká. Jeho mozek nebyl přebytek lýtkového svalu, jako to bylo u Chuana, a asi nedostával křeče.
Chuan se nadechl a začal se Zachariáše vyptávat. Protože on byl v celém filmu nejchytřejší, zeptal se ho na svět a na lidi a potom i na všechno ostatní. Koukali dolu z hor a oba se shodli, že je to záběr jako z Baraky, to byl Zachariášův oblíbený film - viděli Mongolsko, Isyk Kul, atd. Zachariáš Zooey Glass Chalebovi nakonec odpověděl, ať se uklidní.
Chlapec odešel a chodil dalšími písečnými městy, protože se mu líbila, a zkoušel přemýšlet. Když mu došlo, že Zachariáš Glass měl pravdu a že ho za to nejspíš má rád, sežral se zaživa ze strachu, že ho rád nemá. A tak to bylo.
Nicollette
17. 02. 2006
Dát tip
jsem z toho lehce zmatena hrozně mi nadchl začátek, znam jednoho kečuanskýho indiána a vůbec až umřu vydám se do Peru pak sem to nějak nestíhala, ale ta jména jsou hezká zase mam ohromnou radost z toho Mongolska to teda jó já čili teda jen ten první odstavec velmi potom sem se zatoulala

tak za prvé díky za kritiku. pointa tam je. je tam a je, ale možná máš pravdu, že je silně neúměrná tomu, co je předtim. to nedokážu posoudit. potřeboval bych vysvětlit, čím myslíš ten ztracenej dech, protože já nejsem schopnej to posoudit. něco se tam děje.... možná je moc ukecanej úvod a zbytek ztrácí.

StvN
12. 02. 2006
Dát tip
Nějak jsem nenašel ty odstavce. Dokoknce jsem nenašel ani tu povídku. Jenom jakýsi text, který se zpočátku tváří velice zajímavě, ale když čtenáři dojde (asi tady: Naposled přišel na to, že přemýšlením nejspíš k ničemu nedojde a jediná funkční věc na světě je paměť, protože je tak krátkodobá.), že autorovi brzy došly síly a imaginace ztratila na originalitě a naléhavosti a když mu dojde, že se nedočká ani pointy ani ničeho, čeho by se dalo litovat, kdyby dílo nedočetl, přeskočí pár řádek a nakonec uteče.

wooxy
10. 02. 2006
Dát tip
"Zachariáš Zooey Glass Chalebovi nakonec odpověděl, ať se uklidní." - nevim proč ale rozhodně mi to připomíná telefonový zprávy od zuzky :) myslim, že je to moudro největší. hele jonáši jestli sis prostě jenom tak jakoby nic sednul a napsal TOHLE tak ti chci říct, že tě nenávidim a už v životě s tebou nechici mluvit*

ahoj jani! né, psal jsem to v itálii:)) pár nocí.. :)) (zní fakt spisovatelsky, co?:D sebe samu je teda jako schválně, ale nevim, jak moc se to trefilo účinkem:) poď ven! podte ven!

Shammann
09. 02. 2006
Dát tip
lehce narcis tenhle Pimple:-)

Mirime
09. 02. 2006
Dát tip
ty vole Jonasi, vis, ja te vlastne strasne nesnasim, ale desne me fascinujes....vazne jo. Ale nechod mi na oci, prosimte!:) jenom mi tim dokazujes, ze buh neni...protoze jinak bys nemel tolik talentu na tolik veci, zatimco ostatni maj hovno!:)

kakání
08. 02. 2006
Dát tip
pramálo se v tom kaká, přesto (abych ukázal dobrou vůli) tip

kakání
08. 02. 2006
Dát tip
pramálo se v tom kaká, přesto (abych ukázal dobrou vůli) tip

Friday
08. 02. 2006
Dát tip
tu znám z webu sorilúkink. ..A pohyboval se jako tahy tužky, protože se mu ta představa líbila.. ..slunce si v dalším pokusu zbavit se nudy a zmatenosti sedřelo kůži a odkrvácelo z oblohy pryč. .. a A tak to bylo. :) jestli to někdy zfilmuješ, jonáši nebo jinak, zabírám si roli rorýsa těžkej tip*

sorry, rorýs sem asi já:)... děkuju moc! a kakání, tobě taky, ale seš sráč(hehe), že jsem se neobjevil v žádným z tvejch pochvalnejch ód. asi nejsem jedinej, kdo tím strádá, se koukni, co napsala satori o mně.

ürčitě:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru