Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chodi pesek dokola...

14. 02. 2006
18
1
3955
Autor
Andulka

Panelak, prazdny  byt se starou sedackou, jidelnim stolem a matrace na zemi. Pred mesicem opustili Ceskou republiku. Neptam se proc, jen vyzvedavam malou Katku, abych ji vzala s nami na hory.

“Kolik penez ti mam dat?”

“ Nic. Mate svych starosti dost, jsou jarni prazdniny a me je jedno, jestli mam s sebou jedno dite nebo dve.”

 

 

 

                                                Xxx

 

 

 

-          Jo, to kdyz mi tu sedela Adina Mandlova, tak mi klepala popel do plivatka. Ja ji porad rikal, ze by mela prestat kourit, ale ona tu cigaretu netipla, ani kdyz jsem ji vrtal zub.

 

Sedim v kresle petasedumdesatiletho zubare Frantiska, a s mrazenou pusou dokoran se zmuzu akorat na “hm”.  Napada me, co by se stalo, kdyby doktora treba ranila mrtvicka  nebo chytil infarkt. ‘ Pane Boze, moc te prosim, at pan Frantisek nezemre s vrtackou v mych ustech’.

 

-          Kdyz jsme utekli do Parize, jedli jsme kastany v parku. Kousek opodal byla cukrarna a mela vylohu plnou cokolady. Ty nase dve holky  tam staly a jen ziraliy a me  srdce rvalo, ze jsem nemel ani na to, abych svym detem koupil kus cokolady. Prodavac vysel, a dal kazde tabulku. Kdybych se nestydel, tak bych mu ty ruce zlibal.

 

-          Utekli jsme s dvema kufry….vydali se na cestu v deset vecer. Pak jsem se dozvedel, ze pred pul noci nas prisli sebrat.  Tata padnul v prvni svetove, mama se segrou se cely zivot dreli, abych vystudoval na doktora. Ja jsem chtel byt basnikem….no jo, ale jako basnik bych se neuzivil. Komunistum vadilo, ze jsem ve valce osetroval anglany. ….ja musel utyct, jinak by me zavreli. Skvorecky  mi rikal, ze bych mel sepsat pameti….ale, copak mam na neco takovyho cas?

 

       

-          Vcera tu byla clientka, ma kluka o rok starsiho jak ty. Tak jsem ji o tobe rikal a prinesla ti tasku plnou obleceni. Snad se ti to bude hodit.

 

-          Vis, holka, ja se vubec necitim starej. Jenom kdyz musim k doktorovi a tam hodiny cekam, z toho nicnedelani tam jsem uplne mimo. Chvili mi trva si uvedomit kde jsem a co tam delam. Pred deseti lety mi doctor rekl, ze mam rakovinu a do pul roku tu nebudu. No vidis,  kdyz jsem zjistil, ze tu po pul roce jeste jsem,  zacal jsem scubadiving. Jezdime ted kazdy  tri mesice do Mexika, to musis jednou taky zkusit……takova krasa pod vodou. Ty barvy! Zena ma narozeniny, tak jsem ji koupil zlatou broz. Podivej! Ta toho zlata ma. Ale pockej, az ti bude ctyricet, tak bude mit tvuj muz dost penez na to, aby ti taky koupil.

 

 

 

“ Pane doktore, dekuji moc. Za vsechno. Kolik  Vam dluzim?” ptam se jeste se z mrazenou pusou.

“Ale”, mavne Frantisek rukou, “ kvuli tobe nijak nezbohatnu a na mizinu me taky neprivedes. Udelam ti vsechny zuby a nechci od tebe vubec nic.  Az budes moc, tak to zase vratis nekomu, kdo to bude potrebovat.”

 

 

 

Vcera jsem mela  ctyricate narozeniny. Muj muz mi koupil zlaty nahrdelnik.  Podivala jsem se na nebe a usmala.  Dekuji Frantisku.


1 názor

Markel
25. 08. 2007
Dát tip
Líbilo, i já znám takové Františky, když se s nima setkám, mám zase chuť tak nějak víc žít či co, já jsem měla 50 loni, ty 40. Já teprve teď po padesátce mám pocit, že si žiju, ale fakt, nekecám, mám čas se zamyslet, dělat věci, co jsem vždycky chtěla, dokážu být víc nad věcí, nebrat sama sebe tak vážně. Měj se krásně, čeká tě ještě zajímavej kus života :-))- T***

jo jo... taky se takhle chovám k mlaďochum, co se schází u nás na půdě...do ničeho nekecat, občas nenápadně podpořit (naposledy to byl příspěvek na bicí...a o tom ten život je, po čtyřicítce :o)

maia
05. 04. 2006
Dát tip
:-) *

Bossman
21. 03. 2006
Dát tip
Na chvilku jsem zapoměl na svoje starosti. Dík *

Nickyx
15. 03. 2006
Dát tip
:) realistické, krásné...*...ale že mi to trvalo, co?

Barbar
05. 03. 2006
Dát tip
Po nějaký době jsem si utrhnul kousíček času pro sebe. Děkuju Ti.

zvedavec
21. 02. 2006
Dát tip
prajem tiež všetko najlepšie. Kedy si mala narodeniny? som rada, že som Ťa čítala.

Oldjerry
21. 02. 2006
Dát tip
zvedavec, ty... vieš, čo mám ? Husaciu kožu, dievča, husaciu kožu. Velmi pekné, velmi lidské, som z toho naozaj celkom vedla. TIP

Oldjerry
21. 02. 2006
Dát tip
zvedavec, ty... vieš, čo mám ? Husaciu kožu, dievča, husaciu kožu. Velmi pekné, velmi lidské, som z toho naozaj celkom vedla. TIP Noa ještě samozřejmě pevné zdraví a dobré nápady do dalších let.

dva_karlove
19. 02. 2006
Dát tip
se bojim, právě....

dva_karlove
18. 02. 2006
Dát tip
Katugiro: Ani nevím, jak ti poděkovat. Dumám nad nejlepší možnou formou článku o češtině a tys mi dal do ruky cosi geniálního. Díííííííííííky!

katugiro
18. 02. 2006
Dát tip
Andulka: to jsem mohl, ale uznej, že bych se vůbec nepobavil a ještě bych vypadal jako šťoura... :))) dva_karlové: já už nějakou formu poděkování vymyslím, to se neboj ;)

Andulka
17. 02. 2006
Dát tip
co se ti nelibi na plyvatku? Jak rikas tomu kulatemu u zubarskyho kresla jak tam vyplachujes pusu?

katugiro
17. 02. 2006
Dát tip
tss, ona to klidně zopakuje... k čemu je ta nádobka? snad k plyvání?

Andulka
17. 02. 2006
Dát tip
no...dyt tam vyplyvujes co mas v puse.......Nemuzu rict, ze mu klepala popel do vyplachovace ust....:-) Ale kdyz nad tim premyslim, mas pravdu, plyvatko je asi neco jineho.....ale co je tedy tohle?

katugiro
17. 02. 2006
Dát tip
búúú! karlové (avi), řekněte jí něco... :(

Andulka
17. 02. 2006
Dát tip
kurna katugiro....ja tu premyslim, jestli se rika nejak jinak tomu plivatku nebo nerika...a pak me nekdo musi trknout...ze se mi posmivas kvuli mekkemu i....To me vubec netrklo. Taky si mi to mohl rici na rovinu.

katugiro
16. 02. 2006
Dát tip
já jsem náhodo natrefil prvním kouknutím na větu o Adině... prý do plyvátka :)))

katugiro
16. 02. 2006
Dát tip
(náhodou)

Rabb
15. 02. 2006
Dát tip
milé.. hezky napsané.. tipoízní..*

Nitram
15. 02. 2006
Dát tip
*:)pekné(:*

pozorovatel
15. 02. 2006
Dát tip
úsměv:))

guy
14. 02. 2006
Dát tip
Tak dodatečně všechno nejlepší! :-)

Andulka
14. 02. 2006
Dát tip
Dik...:-) Leti to jak blazen....Vcera jsem rikala mamince, ze se se jeste nechci zacit scvrkavat.....a maminka mi rekla, ze ona take ne, ale zastavit to nejde...:-)

guy
14. 02. 2006
Dát tip
no, ale zpomalit by to třeba šlo - když se budeš dostatečně zavlažovat :-)

Andulka
14. 02. 2006
Dát tip
no jo, dyt ja zavlazuju, zavlazuju.....akorat to rok od roku vic stoji....:-)))

vesuvanka
14. 02. 2006
Dát tip
pěkně napsané...TIP a všechno nejlepší k narozeninám :-)))

Diana
14. 02. 2006
Dát tip
Také blahopřeji. Život začíná ve čtyřiceti, tos nevěděla? Moc krásně jsem si početla, zlatý František! T*********

rainman
14. 02. 2006
Dát tip
milé...a taky Ti přeju všechno nejlepší :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru