Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Své místo najdu

Výběr: rebecca13, Kid_A, Augustin_Šípek, zaki, a2a2a
15. 12. 2006
44
128
10797
Autor
G_B_Show

Své místo najdu
 
V zimě jsou stromy holé smetáky
zapíchlé do země rukojetí
 
prázdnými větvemi
hrabou smetí,
chomáče hnízd čekající na ptáky
 
Studený den jako by
sám chlad slavil,
aleji košťat vítr češe hlavy
a lysý listopad září skrz troleje
 
své místo najdu
na konci té aleje--
 
v řadě mezi stromy .zapustím kořeny
 
a zůstanu chromý

128 názorů

kapitan
27. 11. 2007
Dát tip
Text má svou atmosféru....

Markel
16. 10. 2007
Dát tip
Mooooooooooooc - T

G_B_Show
30. 01. 2007
Dát tip
tak to je perfektní! poreferuju michalovi, a doufám, že nějakej termín dáme dohromady. jednoduchý to neni, ale stejně se to všechno dá z většiny obejít při recitaci, tak co:-) nedávno jsem se díval míše do rozborů některejch básní a zdálo se mi, že takovejch pikanterií a přesností ve formách, jako byly v těch rozebíranejch básních, se snad ani normálně nedá dosáhnout. Ty lidi museli jít vyloženě jen po formě! Já jsem takovej kompromis, ředim to z obou stran do (pro mě) únosný míry. Ale jak to zkoušíš ty? Vlastně.. už dlouho se tě chci zeptat, co si myslíš o automatickym psaní. Mam totiž doejm, že by ti vela pomohlo v básních. Z prózy je úplně zřetelný, že v sobě máš silný obrazy i jejich fajnový vyjádření, ale zatim se to neobjevilo jinde, než právě v tý próze. Tzn. že básně buď píšeš děsnym konstruktem nebo naprostou nahodilostí. Jinak by díky tý napěchovanosti do krašího útvaru musely mít ještě silnější náboj, než ta próza. No ne?

G_B_Show
30. 01. 2007
Dát tip
a a alej tam dvakrát opravdu je! :-)

G_B_Show
30. 01. 2007
Dát tip
rozumim rozumim, nakonec - řekl bych, že i vě většině ostatních textů mám důraz spíš právě na ty souzvuky než slabiky. je akorát ironií týhle tichý básničky, že se o ní diskutuje víc, než o těch ostatních. kdy budeš mít po zkouškovym? já ho právě dodělal a hodlám se teď v praze trochu zabavit. stejně je na tom i michal a vypadá to, že do našeho společnýho oslavnýho plánu zapadáš dle názorů obou odborníků i ty! budeš moct v dohledný době realizovat nějakou vinnou seanci s námi po boku?

G_B_Show
30. 01. 2007
Dát tip
a lysý listopad září skrz troleje své místo najdu na konci té aleje-- tak eště jednou počítej! mě to přijde úplně jasný -zalomení nezalomení- a nechce se mi věřit, že ty by sis nevšim.. takže se děsně těšim na to, s čim přijdeš :-)

G_B_Show
05. 01. 2007
Dát tip
Překroutila jsi větu: "..nezačal jsem psát básně kvůli termínům jako "nominativ" nebo "lokál" a lituju každýho, kdo to tak má" v tohle: "..lituješ každému, koho se naučilo skloňovat". Jestli mezi ty dvě věty dáváš rovnítko, musím si o tobě myslet, že jsi hloupá. Zajímavě (což je z mý strany trochu eufemismis) působí i tvrzení, že se nezaobíráš mojí poznámkou ohledně tipů, protože se netýká díla - zvlášť když vzápětí píšeš: "tvých posledních pár kritik tady je OSTUDOU ČEŠTINY !!! povidám že seš maďar - neumíš skloňovat, časovat, vztahovat vedlejší věty k patřičným podmětům a předmětům- je to hrůza hrůzoucí, jak s tím jazykem nakládáš a nepustila bych tě ani k maturitě z češtiny, natož do nějaký redakce něčeho, co si hraje na kulturní server se zaměřením na literaturu jestli chceš, rozeberu ti to tvý plácání řádku po řádce - jenže začínám mít dojem, že takovejm, jako seš ty, není pomoci - spíš jde o to, aby si i ostatní přečetli, jakou úroveň má tahle redakce - jinak škoda času a námahy - zdravim do novýho roku !" což se díla vyloženě týká, stejně jako tvoje první, zažlucená, kritika, kterou ses nám tu představila. Nemluvě o reakcích pod tvým dílem, z kterých začíná být čím dál víc jasné, o co ti opravdu jde. Přesto jsem ochotný ke tvé snaze zviditelnit se přispět dalšími odpověďmi. Zvlášť, když mě poučíš o chybách mé češtiny (rád ze sebe nechám udělat troubu, pokud mi to prospěje).

G_B_Show
05. 01. 2007
Dát tip
Díky Tomáši, odpovím jen ve zkratce, protože na většinu postřehů bys mohl najít podrobnější odpověď někde mezi kritikami nahoře. Jsi už několikátý, komu obrazy přijdou neprožité a vymyšlené. Je to zvláštní, protože tuhle věc jsem napsal z jednoho impulsu a pak jí akorát zpětně dal nějakou formu. Nicméně původní obrazy zůstaly zachovány. Taky mě zaráží, že tam nevidíš tu "komunikaci s krajinou", ale jak říkám, nejsi jediný, takže chyba asi nebude ve čtenářovi. Já jsem okolí ten den vnímal hodně intenzivně a naopak se do něj vžil, ponořil - a zdá se mi to i patrné z té básně, kde se na jejím konci tím okolím stanu. Byl to úplný opak odcizení a mrzí mě, že tenhle pocit z básně neplyne. S druhou strofou máš pravdu jako všichni před tebou, i já z něj ám rád jen jeden řádek (aleji košťat..), zbytek je vata do rýmu. Nemyslím, že špatná, ale pořád je to vata. Nemocnost v básních asi mám, ale zrovna u téhle mělo působit "chromý" jako vžití se do nepohyblivosti stromu, do té stálosti a klidu. Filtr není špatný nápad :-)

martinez
05. 01. 2007
Dát tip
pro mne je závěr schopný samostanýho života jako miniatura... * lysý listopad září skrz troleje své místo najdu na konci té aleje-- v řadě mezi stromy zapustím kořeny a zůstanu chromý...

Norsko 1
04. 01. 2007
Dát tip
hmmm, šalalamoun ...

Norsko 1
04. 01. 2007
Dát tip
a: kdo sou ti debilové podle tebe, to třeba mě by zajímalo :-)

Zacheus
04. 01. 2007
Dát tip
První dvě řádky se mi nelíbí. Konec je lepší.

Morrigan
04. 01. 2007
Dát tip
je to krásné....otřepaná myšlenka? Nevím....většinou co se nezdá být otřepané, je nepochopeno....na mě to zapůsobilo t*

Norsko: hele promin, ze to tady porad vomilam, rekl jsem, co jsem chtel a to staci, doufam, ze je to doreseno. me ty aviza vlastne neva, stacilo by, aby dotycny napsal do prvniho radku, ze to je jenom hovadina a nema cenu to rict, tim by to bylo vyrizeno...

Norsko
03. 01. 2007
Dát tip
mg: abyses taky neposral, citlivko (ty mě nevystavuj své ... úzkoprsosti)

avi

dalsi chytrak...ty asi taky rad nevyzadany avi - co? jiste, objevila se tu jakasi potreba reagovat na udajnou nedostacivost dila, spojena s kladnym hodnocenim redakce (v nekterych pripadech jde ocividne o zavist, ale to nechme stranou). Nechapu ale proc zrovna hohle, jsou zde daleko horsi veci s vice vybery, kde vsichni pisou akorat "libi! *+V". Ja osobne ale musim rict, ze me vase intelektualni vylevy nezajimaj a nevadej mi do te chvile, nez zacnu dostavat zbytecny aviza. Ja naivka pak travim cas tim, ze ctu ty vase hlouposti, ktery nakonec nejsou vubec smerovany me. Popravde to dost pripomina ono zminene hulvatstvi, kdy jeden narvanej trouba obtezuje ostatni tim, ze je nucene vystavuje svemu...no to je jedno. Farewell!

Ian Storm
03. 01. 2007
Dát tip
Hm, zajímavé. A hlavně velmi, velmi poučné. Jeden by neřekl, že o tak jalovou báseň se může strhnout taková bitva. Abych bych naprosto upřímný - po přečtení všech kritik jsem na straně Norska a Mermaidlenky, neboť plně souhlasím s jejích argumenty (=když něco říkáte obsažně, smysluplně a podloženě). Co se týče rytmu - ano, dynamicky podle grafické úpravy se to dá velice pěkně ODDEKLAMOVAT (k rýmu smetáky-na ptáky opravdu není co dodat Norsko). "Své místo najdu" mi taky evokuje jakýsi rádobysofistikovaně-patetický dojem. Obrat "sám chlad slavil" je pak zvukomalebně krásný asi jako čelní srážka s kovadlinou. To "té" by zapadalo do počtu slabik (který jako univerzální faktor rytmiky podle mě opravdu nefunguje) snad jedině v případě, že by byl kladen důraz na slovo "konci" (září skrz troleje-konci té aleje), což je sice ta gramaticky správnější varianta, nicméně když se nad tím zamyslíte a řeknete si to nahlas, zní to tak trochu jako vypíchnutí nesmyslné až komické. Omlouvám se, ale ty mnohé dostatky také nevidím a také bych o nich rád slyšel něco konkrétního. Tohle všechno bych ale ještě pochopil - vždyť i samotnému redaktorovi se někdy nemusí zadařit. Co mě ale zaráží je fakt, že za touto básní stojí alespoň půlka redakce (jak smetáci v aleji). Je-li tohle vámi nastavená laťka, pak bude opravdovou výzvou ji podlézt. Jsem jen rád, že o mě tu nikdo nezná žádné hospodské historky, kterými by mě mohl kompromitovat. Bye.

Delahaye
02. 01. 2007
Dát tip
nelíbí .. v podstatě se můžu připojit k Fouckaultovi velmi slabá myšlenka na udržení básně i jako "hříčka" nee .-)

a2a2a
02. 01. 2007
Dát tip
čtu po několikáté, a je mou chybou, že jsem neocenil ihned. Je to dobrá báseň, od začátku má zřetelnou kontunoitu s pointou, kterou velmi hezky, nenásilně dávkuješ. Poslední řádek, pointa, je velmi, velmi dobrý. Líbí se mi také rytmus básně, rozvážně dovoluje každé části básně doznít, nestrhává, což je dobře.

Norsko
02. 01. 2007
Dát tip
aha, tak radium (sem věděl že to někdo je)

Zuzulinka
02. 01. 2007
Dát tip
moc fajn, nějak mi to uniklo*

G_B_Show mám dojem, že jsi pod vlivem: z celé tvé odpovědi (29.12.2006 18:25:38) jsem si nic nevybrala - nebylo co - pravil jsi, že tečku před slovém máš úmyslnou kvůli malé přestávce a žes nezačal psát "básně" proto, abys správně česky skloňoval... obojímu jsem se pousmála a to další, že mi dáš hodně tipů, abych přestala "píčovat", jsem prostě ignorovala - nevztahuje se to k dílu nic jineho už jsi mi nesdělil, a teď napíšeš (pořád tě beru jako redaktora - jinak si pindej co chceš) "Merma: z celý tý odpovědi si vybereš jen "menopauzu" :-)) a jedno tvrzení, který ještě totálně překroutíš, aniž bys vůbec odpověděla na to, o co doopravdy jde?" to ba mě vážně zajímalo: na co z tvého příspěvku jsem neodpověděla a co jsem překroutila? tvých posledních pár kritik tady je OSTUDOU ČEŠTINY !!! povidám že seš maďar - neumíš skloňovat, časovat, vztahovat vedlejší věty k patřičným podmětům a předmětům- je to hrůza hrůzoucí, jak s tím jazykem nakládáš a nepustila bych tě ani k maturitě z češtiny, natož do nějaký redakce něčeho, co si hraje na kulturní server se zaměřením na literaturu jestli chceš, rozeberu ti to tvý plácání řádku po řádce - jenže začínám mít dojem, že takovejm, jako seš ty, není pomoci - spíš jde o to, aby si i ostatní přečetli, jakou úroveň má tahle redakce - jinak škoda času a námahy - zdravim do novýho roku !

ch_34
30. 12. 2006
Dát tip
přečetl jsem si to se zájmem... a příje mi to dobré, leč otřepané rytmus dobré, vše... leč otřepané před pár desítkami let by byla modlou možná to jen můj náhled

G_B_Show
29. 12. 2006
Dát tip
Merma: z celý tý odpovědi si vybereš jen "menopauzu" :-)) a jedno tvrzení, který ještě totálně překroutíš, aniž bys vůbec odpověděla na to, o co doopravdy jde? Proč asi.. Norsko: mám vůbec odpovídat?? :-) Asi toho necháme, co? Dobrou noc vole.

Norsko
29. 12. 2006
Dát tip
nechtěl jsem to říkat na plnou hubu (ale znáte mě) - větší důkaz vlastní povrchnosti nikdo lepší nikdy nepodal

Norsko
29. 12. 2006
Dát tip
ptydepe

G_B_Show jo tak ty lituješ každému, koho se naučilo skloňovat? hehehe :) no a že neopravíš ani tu tečku, to tě jen dokresluje - místo abys ji smazal - uděláš z ní chtěnou no, myslím, že ta menopauza vysvětluje celou báseň Rebeca: "Stejně jako jsi ty napsala obsáhlý výčet nedostatků téhle básně, mohla bych napsat obsáhlý výčet předností a "dostatků" které jsi přehlédla..." prosím, udělej to (kdyžtak mi rovnou posílej jejich fotky - do dneška se mi mlhavě zdá o Zborovi) ;-) jo a jsem zaujatá a žere mne kvalita toho, co si tu hromadně říká Redakce - ale jak zavřu okno písmáka, jsem zaujatá jinde

Norsko mozna ne, ale rozhodne dal, nez s hulvatstvim. Musim rict, ze tvoje pritonmost byla primo pozehnanim, ale byl bych radsi, kdyby byl tvoji pritomnosti priste pozehnan nekdo jiny.

G_B_Show
29. 12. 2006
Dát tip
My jsme se chtěli bavit, ale byl to problém do tý doby, než ti Korovjev za všechny naznačil, že by bylo lepší zmlknout. Vždycky se najdou lidi, co shazujou něčí snahy (jakou byla třeba ta Balbínka) kecama, který máš i ty teď. Nechápu proč. Možná se naše vize o zábavě lišej v tom, že ty k ní potřebuješ chlastat a hulákat. Pak ale pochop, že nemáš lízt na čtení, pokud nejsi autor a k hulákání tak nemáš svolení. Nechci se pouštět do dalších zbytečnej rozborů, jako proč jsem na tebe působil jako nepřekonatelný narcis apod. Stejně to nemá cenu, když ty mě kritizuješ za vlastní dojmy a já tebe za fakta. Tak se chci zeptat už jen na poslední: Co mě v tvých očích o dvacet let postaršilo a (!) jestli zjištění mýho skutečnýho věku nějak změnilo tvuj pohled na mě /:-))/

Wemi
29. 12. 2006
Dát tip
jéje, norsko, tichej neumí bejt každej - a mám dojem, že v tomhle případě šlo spíš o slušnost

Norsko
29. 12. 2006
Dát tip
tak ještě jednou, kdy jsme u těch pomluv : přiznávám, byl jsem kapánek pod vlivem (no a co, být tichej umí každý)) ale tys mi připadal jako nepřekonatelný narcis, ke kterým mám bytostný odpor :-) mmch. původně jsem si myslel, že jsi tak o dvacet let starší

Norsko
29. 12. 2006
Dát tip
reb: tvé argumenty, týkající se náročnosti redaktorské práce v tomto těžko postižitelném prostoru jsou prostě ODZBROJUJÍCÍ (nelze, než se smát A TO Z PLNA HRDLA)

Norsko
29. 12. 2006
Dát tip
promiň, pražáku, že jsem TOBĚ jiný obrázek o sobě nenabídnul ... :-) ... na co si to všichni (jako ty) tady hrajete ... ? umíte se bavit? umíte něco brát nevážně? nebo jenom kecat o umění, jakoby si hrát na umělce, a přitom se se zalíbením dívat pouze na vlastní obrázek v rámečku? odpovím slovy kundery ŽIVOT JE JINDE ahoj

G_B_Show
29. 12. 2006
Dát tip
Promiň Norsko, ale nemůžu zapomenout na tvý nepřeslechnutelný výlevy v Balbínce. A jinej obrázek jsi mi o sobě zatim nenabídnul. Nediv se pak, že člověk nemá zájem dobírat se dalších hloubek tvojí osobnosti. Působil jsi nejen na mě nesvéprávně a tak to tady nahlas řikám. Jestli s tim máš problém, můžeš mi to oplatit třeba dalšim textovym HOVNO.

Norsko
29. 12. 2006
Dát tip
fm: ó, ty tichý chlapče, ty to taky dotáhneš daleko

Norsko
29. 12. 2006
Dát tip
PŘESTAŇTE SE LASKAVĚ O MNĚ OTÍRAT KDYŽ O MĚ VÍTE HOVNO DĚKUJI VAŠE NORSKO

G_B_Show
29. 12. 2006
Dát tip
Ta tečka je tam kvůli minipauze:-) Víš, nezačal jsem psát básně kvůli termínům jako "nominativ" nebo "lokál" a lituju každýho, kdo to tak má. Nechápu, proč máš kvůli nějakýmu imaginárnímu hodnocení jako jsou výběry nebo tipy potřebu mě urážet. Ale jestli pro tebe maj opravdu takovou cenu, abys do všech tady takhle píčovala (pravda, vyjma svéprávnýho Norska), pak ti jich klidně pár na uklidnění nadělim:-)) Možná potom zjistíš, jaká je jejich opravdová hodnota a proč na ní nemám za potřebí reagovat. Nicméně za kritiku básně i tak děkuju.

tak teda vážná kritika: nadpis: Své místo najdu - no tak asi to bude o tom, že někdo - v našem případě básník - najde své místo... pravděpodobně k tomu se vztahuje kritika spoluredaktora Zakiho: "vynikajuca basen,nemam co vytknut... lehkost a tíha" nezbývá než souhlasit V zimě jsou stromy holé smetáky smeták je jednak slovo nanic, a pak, to je takový to chlupatý dřevo na držáku - tys měl asi na mysli koště - to se trochu větví - ale spíš jen kecáš a stromy v tobě nic neasociují btw: k tomu se ještě dostanem - neumíš česky a přiděluješ slovům nechutně špatně přívlastky - tak, jak si to napsal, jsou holé ty smetáky a ne ty stromy - jaký je pak teda smeták, když neni holý? květnatý? boha! abys porozuměl tomu rozdílu mezi tím nominativem a lokálem - v zimě jsem sněhulák - a v zimě jsem sněhulákem - píšeš poezii, chlape, ne životopis - ten rozdíl je v tom, že to nejsi, ale stáváš se tím zapíchlé do země rukojetí znova: nauč se česky - píchá se způsobem, že do toho píchneš a zas to vyndáš - když to tam zůstane, je to "ZAPÍCHNUTÉ" - ale třeba sis jen dobře zapíchl a pak chápu, že ti to uniklo rukojetí? - jako že nějaká rukojeť zapíchla hrábě? - nebo "až porukojeť" páč jako hluboko? seš maďar, ale věřím, že ti, co chodí na Tvá díla vůbec nebudou vědět, co píšu prázdnými větvemi hrabou smetí, - jen se mi zas u toho vymanila redakce: prázdnými písmeny hrabou výběry to už zpívali Olympici - "V prázdných šálcích, vystydlý čaj" -pokus o co? chomáče hnízd čekající na ptáky a sme zas u tý češtiny to slovo, ke kterýmu se vážou ptáci je "hnízdo" - jedině kdybys ho vynechal, tak by se ten přívlastek vztahnul na chomáče - takže chyba: "chomáče hnízd čekajícíCH na ptáky" !! jinak za slovo "chomáče" gratuluju - je hezký Studený den jako by sám chlad slavil, aleji košťat vítr češe hlavy a lysý listopad září skrz troleje své místo najdu na konci té aleje-- bába tě poleje!! i s tim tvým Zkrzem! k tomu je fakt těžký něco napsat - asi jako hanět pastelkový klikyháky, co pyšně dorazej v rukách tříletý holky - prostě je nejjednodušší tu princeznu pochválit nejasexuálnější co znám, je hloupej muskej co se za tu hloupust nechá chválit a nějak postrádám důvod, proč najdeš až na konci aleje - účelovej blábol - ale je fakt, že se rýmuje - to je VELKÝ PLUS v řadě mezi stromy .zapustím kořeny (máš tam zapomenutou tečku - ty tvý kvalitou díla uchvácený Spoluredaktoři si toho nevšimli, já jo) taxi to snad vzájemně korigujte, když to cpete na titulní stránku do zlatýho výněru! sakra! a zůstanu chromý

to je holt nase postmoderni doba, kritizuje se jenom pozitivne. :-P na norsko sahat nebudu, vyrvava jak hulvat.

Norsko
29. 12. 2006
Dát tip
ha, snad opět pomluvy se mi plíží v stopách ... ? s tebou jsem ani slovo nepromluvil

František - toz mi to teda nandal! :o((( a promiň, jak já mohla vědět, po tom vejšplechtu cos sem vrznul, že to avi je zbytečný? vono celý to dílo je zbytečný G_B_Show a ty seš taky dobrej - ty ses tu eště, Redaktore, asi abys to dorazil, vodvážil napsat výraz "konstruktivní kritika" - za chvíli se tu budou konstruktivně kritizovat stavy po hrachový kaši - a hlavně pozitivne!!! to mě docela dojalo jak může bejt někdo tak nehorázně ješitnej, povrchní, nesebekritickej?! sis napsal o hlubší kritiku! asi je přínosem pro tvé blízké, že blábolíš tady a ne někde v hospodě o fotbale a politice - v tom směru je to dílo pozoruhodné seš redaktor, spíš asi už používejme výraz: "písmáckej redaktor", protože je to zvláštní rasa - a asi seš součástí nějaký dohody, nebo co - snížit laťku aby kamarádi přeskočili .. ? jo? jako to udělal Novotnej s ůrovní český zábavy? když si tohle dílo přečte jeden víckrát, tak pak snad fakt zabrousí za Zborou - páč je plodnej a poměrně dobrej styď se! stydíš se? jestli ne, styď se ne za to, že se ti něco nepovedlo, to je celkem normální, styď se ale při každý pochvale, kterou sem někdo vrzne jo a nesahej mi na Norsko - ne za to, že je soudnej!! TAK!

si pis...jeste sem ji chtel rict, ze je...no, ale ja bych ji rad pomohl, tak jsem puzil tohle.

G_B_Show
28. 12. 2006
Dát tip
Ty to máš v hlavě srovnaný, dobřes udělal:-))

poslala mi zbytecny avi, tak to ma asi rada. tak jsem ji chtel udelat radost, nadelil jsem ji par aviz...

G_B_Show
28. 12. 2006
Dát tip
Stačilo mít oči a uši. Dobrou noc kyjovský profesore.

Norsko
28. 12. 2006
Dát tip
co ty o tom můžeš vědět :-) lásko

G_B_Show
28. 12. 2006
Dát tip
Ne Norsko, ty máš problémy už dlouho :-)

Norsko
28. 12. 2006
Dát tip
franta se možná zbláznil z kritik, ale z tvýho díla já sem grogy (ale totálně)

G_B_Show
28. 12. 2006
Dát tip
Podívejte, co jste způsobili! I starý dobrý František se nám z těch vašich konstruktivních kritik zbláznil.

Norsko
28. 12. 2006
Dát tip
tož co já s tim a jak jsem už řek a na tom trvám :-)

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

avi

cože? ježišikriste !!! zařazuju tě do absolutního NE a ten humbuk pod těmi smetáky?! jedinej důvod číst za první sloku je: fuj úrovni písmáka - a zas - rebeka, zbora, pacer, pablo... děcka, proč si to nejdete udělat někam stranou?! sry ale kvůli pobouření jedincema avi všem - nemínim to vybírat - stačí klik zpátky

kassiope
28. 12. 2006
Dát tip
Výborný - bez okecávání..*

Jezuita
28. 12. 2006
Dát tip
**

G_B_Show
28. 12. 2006
Dát tip
zavřela stromy a místo očí viděla smetáky? dík wemi:-)

Wemi
28. 12. 2006
Dát tip
teda, no... musim přiznat, že tohle je asi první tvoje věc, ze který sem unešená (možná je to tim, že sem těm ostatním nevěnovala moc pozornost... nevim fakt; možná je to taky tím, že ses trefil do mojí "nálady", což předpokládám, nebyl tvůj záměr /úsměv/) už ty první dva verše... sou takový, že sem zavřela oči a fakt místo stromů viděla smetáky... nebo naopak na mě to vážně zapůsobilo...

Incognito
28. 12. 2006
Dát tip
taky bych chtěla zapustit kořeny :-) *

zaki
27. 12. 2006
Dát tip
vynikajuca basen,nemam co vytknut... lehkost a tíha

G_B_Show
26. 12. 2006
Dát tip
Už to, že je rýmovaná na stejný počet slabik ve verších jí přece dává rytmus. "té" tam patří, jinak by nebyl stejnej počet slabik s "a lysý listopad září skrz troleje". Samozřejmě tam být nemusí, ale i já mluvím v normální řeči s "té", ať už je fakultativní sebevíc. Přijde mi to přirozenější, nehledě na rým. A že jsem málo konfliktní.. Jestli tím chceš naznačit, že je mi jedno, pokud mi někdo napíše jenom hvězdičkovou kritiku, pak máš pravdu. Opravdu je mi to jedno. Nevidím totiž důvod, proč bych nad takovým "problémem" měl trávit čas a věnovat mu energii. Znám daleko zajímavější věci. Jestli ty ne, pak je někde chyba :-)

G_B_Show
25. 12. 2006
Dát tip
díky jt. a dík i za zprávičku, ale znáš mě.. Jsem teď s mobilem na štíru :-) Doufám, že máš parádní svátky!

G_B_Show
25. 12. 2006
Dát tip
To přece není o nějakém vydržet/nevydržet. Netrpím kritikami ostatních, ať už jsou jakékoli. A dokonce se občas i objeví někdo, kdo napíše smysluplnou věc, jako teď ty (čímž ti chci i poděkovat za tenhle milej vánoční dárek) a dá mi podnět, jak konkrétně něco zlepšit. Studený/chlad na mě nepůsobí jako použití dvou stejných slov, i když ten verš řeknu nahlas. Takže tady prostě jen nesouhlasím. S těmi hlavami máš pravdu, asi to změním na "větvemi". Nějak mi docvaklo, že už jednou, když jsem tu básničku psal, mě něco takovýho napadlo, ale pak jsem ji nechal uloženou v mobilu a úplně na to zapomněl. Dík Listopad září přece mně do očí, nikomu jinýmu. Je tu jen pro mě! Nebo si prostě jen tak září, nakonec - co je mi do toho..:-) Nicméně ten obraz je pravej, zažitej. Jen zřejmě hůř podanej, než by se líbilo tobě. Ale to už na něm asi nic nezmění. "Té" tam musí bejt a to ze dvou důvodů: 1.: -je něco jako člen "the" v angličtině, když už něco jednou zmíníš. A druhej - počet slabik na rým. Logické problémy: To je fakt, že nemůžu být mezi dvěma stromy, když jsem na konci. Ale já chtěl spíš říct, že se zařadím do jakési skupinky - budu patřit mezi stromy. Ani mě nenapadlo, že to někdo bude brát "místně". Ze svého pohledu máš samozřejmě pravdu, ale tohle měnit nebudu, protože smysl je jiný. I když báseň čtu, i když počítám slabiky, vychází mi s rýmy dobře a to i na konci. Zřejmě jsi nenašel její rytmus tak, abys dal důraz na ty správný slabiky. Ale je to pro mě s podivem, protože básničky se snažím psát i graficky tak, aby z nich bylo jasný, kdy má člověk udělat pauzu/číst najednou apod. Je to jedna z věcí, který se pokouším opravdu hlídat. Hm, no.. Kdyby takhle napsal kritiku každej..:-) Dík a hezký svátky, A. (ps: Četl jsem tvých sto roků samoty. Víš že jsi větší básník v próze, než v poezii? Být tebou, vykrádám se a z těch perfektních obrazů a metafor v próze skládám nějaký kratší lyrický texty.)

jt
25. 12. 2006
Dát tip
v praze to listí tak divně popadalo přímo na stromy na spodnější větve letos - vypadá to divně .. :-) dílko je fajn, i když umíš moc moc líp - tohle je jen takovej popis nálady a - i když pěknej, neni to můj hrníček kafe .. za ten podzim/zimu bez sněhu v tom Ti tip dám .. :-) měj se *

tohle je hodně dobré! tV

palino8
22. 12. 2006
Dát tip
atmosféra... presne taká, ako keď som bol pred chvíľkou vonku... *

stenos
18. 12. 2006
Dát tip
Ne.

guy
18. 12. 2006
Dát tip
jo, je dobře tvým rukopisem .. *

Pablo_honey: jiste, poprve to bylo v povestnem matcine lune a ted uz nas ceka jenom tech pet sahu... pan vajicko prichazi... /pokracujeme reklamou/ JENOM LIDI CO JEZDEJ STUDENT AGENCY JSOU VPOHO, BO MAJ VSICHNI MISTENKU! P.S. a tem co sisto stale nenasli samozrejme pomuze ochotna stewardka pan vajicko odchazi....

skvele! vyborna atmosfera, posobive a presne obrazy

Pablo_honey
16. 12. 2006
Dát tip
typ a výběr od hledače. všichni jednou najdou svoje místo!

G_B_Show
16. 12. 2006
Dát tip
to není umělecké zalamování, ale mozilla...někdy zítra to opravim

ceder_john
15. 12. 2006
Dát tip
celkem jo..

MeTB
15. 12. 2006
Dát tip
Je to mnou, nebo je ten název schválně evokuje "uvědomělou" poezii? Své místo najdu! Mezi vámi, soudruzi, Ano, sem patřím! (A různé variace.) Děláš si z nás čtenářů ňadra?

Alimra
15. 12. 2006
Dát tip
fajn

Norsko
15. 12. 2006
Dát tip
a víš proč? smetáky na ptáky ! ( to si ... NEVĚDĚL ... ? )

Norsko
15. 12. 2006
Dát tip
sice už jsem svůj názor vyjádřil ale přece jen ještě jednou KOKOTINA

mad_orgasm
15. 12. 2006
Dát tip
tyjo!

Pacer
15. 12. 2006
Dát tip
řídím se, sakra:)

Zbora
15. 12. 2006
Dát tip
líbí

Pacer
15. 12. 2006
Dát tip
Boys - ídím se vlastním vkusem a vlatní náladou:) BTW - tohodle autora jsem asi nikdy netipoval

Norsko
15. 12. 2006
Dát tip
pacere, ty si taky magor :-) (eště věčí než seň si myslél) čus, doktore :-)

Pacer
15. 12. 2006
Dát tip
jednak z krabice mých čajů, druhak dokonalé multiT

Fouckault
15. 12. 2006
Dát tip
některé pasáže se mi zdají být jen obrazně vatové bez hlubšího tnutí nebo bez přesahů do vícero stran. V kombinaci s tím víceméně viditelně "uměleckým" zalamováním působí o to více jen nakročeně a rádoby gestem.. byť na konci aleje bývá hřbitov.

violetlight
15. 12. 2006
Dát tip
Nasel jsi sve misto - to by mohli nekteri zavidet. Z basne bych vypustila celou sloku "Studeny den... skrz troleje", neprinasi nic noveho, ani info, ani obrazy. Pak by se ale nerymovaly "aleje"... To je duvod, proc se o vazane verse radeji nepokousim :)

mně se líbí a dost*

Basnicka je docela dobra, jsou v ni napadite obrazy. Ma vsak jedno slabe misto: "a lysý listopad září skrz troleje" to j epodle me fraze jak vysita a cely to kazi Napadlo te nekdy, ze kmeny stromu, ktere vidis v zime jsou vlastne jejich kostry?

Norsko
15. 12. 2006
Dát tip
NA větší blbost sem už dlouho nečetl sorry redaktore

legere
15. 12. 2006
Dát tip
zvláštní, lehce deprimující, podzimní, pěkné

daddy
15. 12. 2006
Dát tip
no*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru