Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vosa

14. 03. 2007
26
42
3841
Autor
Zbora

Toužím vyhrát povídku z měsíce.

Vím, je to možná zvláštní zamilovat se do vosy, ale v době, kdy si lidé místo dětí pořizují psy a baví se šmírováním cizích toalet, asi nic tak neobvyklého.
Jednoho dne přiletěla a usedla naproti mně, tak jak láska často sedává. Ani se neptala, mám-li v srdci volno. Složila křídla a chvíli si mě prohlížela. Pak cosi zabzučela. Zatvářil jsem se zúčastněně a pozval ji na drink. Neodmítla. Když číšník donesl colu s rumem, vosa do ní ponořila kusadla a zdálo se, že je blažená. Mnul jsem si pod stolem ruce a očima sjížděl její kostýmek. Kombinace žluté a černé mi vždy imponovala. Zdá se mi jako střet rezervované elegance s nevázaností a rozverností.
Když dopila, cudně sklopila tykadla, způsobně si otřela ústa předními končetinami a hluboce se mi zadívala do očí. Tál jsem pod jejím pohledem jak hermelín na rozpálené dlažbě. Nevím, jak dlouho jsme takhle seděli. Čas pro mě přestal existovat, slova ztratila význam a pivo jsem nechal zteplat.
Když se přiblížil večer, zavrtěla zadečkem, vznesla se, několikrát mi obkroužila hlavu a odlétla. Zamával jsem jí a do větru šeptal: “snad se zítra opět shledáme, lásko”.
V noci jsem ležel na kavalci a podléhal nejistotě. Samým rozrušením, místo spánku, šilhal do škvír mezi žebry ústředního topení. O půl třetí jsem vstal a napsal mé milé sonet, do něhož jsem ukryl její jedinečnost.
Když odpoledne opět přilétla k mému stolu, vzrušením se mi podlomily nohy u židle. Objednal jse
m colu, a poté, co se napila, vstal a začal recitovat:

Víš
kdyby ses zeptala

kolik včel patří k jaru
mlče
l bych
a vodováhou měřil závěje

Ve strachu z vůně květů
ucpal voskem nosní dírky
Tiše nechal stydnout čaj
a med vetřel pod omítku

Jen pro Tebe
do ledu kreslil slunečnice
a roztával až při podzimu

Odložil jsem list a podíval se na vosu. Vypadala smutně. Rychle jsem ji chtěl pohladit, ale ucukla, bodla do mě vražedným pohledem a odlétla. Už jsem jí nikdy nespatřil. Trápím se a hledám způsob, jak jí říct, že jsem nevěděl, kdy umírají vosy.

42 názorů

G.J.SEGE
15. 04. 2010
Dát tip
Seš filozof? Ale fakt pěkný! G.J.SEGE

zajímalo by mě, za jakým účelem si ji psal... osobně taky moc nechápu nadšené výkřiky, já si ji přečetla, možná i trochu pobavila, ale tím to končí...na začátku i zaujala, čekala jsem, co s tím uděláš, ale tak podivně se to rozblemclo celý, a navíc mi trochu vadí zakončení, celá ta věc se nese v takovým živým, dá se říct i humorným duchu a konec to tak rychle utne, a to mi tam nesedí

Vitex
02. 04. 2007
Dát tip
Zajímavé - po celou dobu. * *

zajímavé - a asi aj obdivuhodné je, že se povedlo odměřit u tohoto díla nadsázku tak akorát. tím zmizlo nebezpečí kýče a je to ... milé.*

pozorovatel
14. 03. 2007
Dát tip
říkám tomu okatý humor takový ten jak na tebe mrká a usmívá se, ale blikající panel se "smějte se" to neni, to ne

fungus2
14. 03. 2007
Dát tip
Bezvadné.

nonamebeast
14. 03. 2007
Dát tip
jw to přenádherné,přehezké--pře-přepovedené,prostě jsem z toho úplně---krásné,.. a tip

Pacer
14. 03. 2007
Dát tip
no, mně se to líbí. Připomíná mi Zboru z dřívějších let - ale to je moje věc. Trochu mne mrzí názory skalních, kteří tenhle amatérský svět berou hrozně vážně - ale to je zas jejich věc. Zda tip od literárního ignoranta potěší Zboru - je jeho věc :)

Zbora
14. 03. 2007
Dát tip
Norsko má pravdu.

Norsko 1
14. 03. 2007
Dát tip
zbořík je určitě rád :-)

Dero
14. 03. 2007
Dát tip
Zbora, Norsko: Dělám to, protože ač každé "supeeeeer, dojalo, úžasný, tipppppp ***" zahřeje u srdce, jako zpětná vazba jsou tyto názory zcela bezcenné. Zbora má nemalý literární talent a tu zpětnou vazbu by podle mě potřeboval. Třeba jen v podobě jediné myšlenky od každého čtenáře, ale prostě něco určitého. Snažím se zdejší kritiky vyvažovat a třebaže se často ve svých názorech rozcházím s názorem většiny, věřím, že si z mých připomínek Zbora vezme alespoň námět k přemýšlení. Rozhodně nejsem proti Zborovi nijak vysazený, je to přesně naopak. Pokud bys o tyto mé příspěvky neměl zájem, tak stačí říct, Zboro.

Norsko 1
14. 03. 2007
Dát tip
myslím, zboro, že za tím bude nějaký skrytý důvod :-)

Zbora
14. 03. 2007
Dát tip
Jo, je tady: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=193725 Jinak mě těší, Dero, že Ti stojím za to, aby sis dal takovou práci.

Norsko 1
14. 03. 2007
Dát tip
na Dera se vždycky těším a oplátkou mu pomůžu (tu báseň už zbora publikoval, samostatně) :-)

Dero
14. 03. 2007
Dát tip
Příliš nerozumím fascinaci kritiků tímto dílem. Docela by mě zajímalo, jaké by byly ohlasy, kdybys pod ním nebyl podepsán Ty, Zboro. Mně se příliš nelíbí ani prozaická, ani poetická část. Ale abych Tě neurážel plácáním do větru, pokusím se pro obojí uvést důvody, ačkoliv u tohoto dílka u mě převážila taková ta "neurčitá nelibost". Především mi prozaická část přijde zatížená poetickým myšlením. Nebudu spekulovat o Tvém jazyce, respektive výrazových prostředcích. Určitě bys mohl být dobrým prozaikem, ale v tomto textu jsi do prózy vloudil příliš z poezie - výstavbou textu, přirovnáními i celkovou atmosférou. Ten poslední poznatek bych asi měl trochu osvětlit. Nevím, jak je to u Tebe, ale já při čtení textu vnímám jakousi "chuť" dílka. A kvalitní poezie mi "chutná" zcela jinak než kvalitní próza. Obecně poezie mi "chutná" jinak než próza. A tohle Tvé dílko mi "chutnalo" po poezii až běda. Těžko se mi hledají průkazné obraty pro toto mé tvrzení, ale některé uvedu: Ani se neptala, mám-li v srdci volno. Složila křídla a chvíli si mě prohlížela. Tál jsem pod jejím pohledem jak hermelín na rozpálené dlažbě. Nevím, jak dlouho jsme takhle seděli. Čas pro mě přestal existovat, slova ztratila význam a pivo jsem nechal zteplat. Když odpoledne opět přilétla k mému stolu, vzrušením se mi podlomily nohy u židle. ... a samozřejmě pointa je typicky poetická. Poetická část díla, tedy báseň, je v mých očích kýčem. Nikomu ten názor necpu, ale já to tak cítím. Možná mě pouze knokautovala poslední strofa, ale připadne mi, že celá báseň je čistě účelová. Pro potřeby prózy. Jen aby se neřeklo, pár obrazů a přímá implikace pocitů, sladkost kontra hořkost. Ne, mně to nestačilo. Jen aby nedošlo k nedorozumění u slova kýč. Nemyslím to hanlivě, označuju tak díla, která mi přijdou sice hezká, technicky mohou být až vynikající, ale myšlenkově plochá či samoúčelná. Nezlob se, ale tohle dílko se mi nelíbilo. Snad se mi podařilo vysvětlit, proč na mě nezapůsobilo, a tím pádem Ti třeba trochu svým názorem pomoci.

A ja nie som až taký nadšený, povedal by som len, že o čosi lepšie ako priemer. Navyše som si nebol spočiatku istý, či náhodou osa nie je len akási metafora. I preto bol koniec najlepší.

Honzyk
14. 03. 2007
Dát tip
..upřímnost nade vše...*

SENIOR
14. 03. 2007
Dát tip
Velmi ochablé co do nenásilna. Opravdu realtivne hloupá představa onoho subjekna, kterak se zavoskovanym nosem vtírá med v pod omítku a pak běží zkusi t zdali mu již mezitím dochladl čajový nálev. Ony pasáže s vosou čpí oním již zmíněným násilnem až jakoby přehrávaným hmyzofilnem. Literálně necenné a nehodnocené (jinak než) 5 (snahu již nebude zohledněna, neboť ji autor vykazuje již drahmá léta a stále to nikam nevede.) 5

berg
14. 03. 2007
Dát tip
Nevím, jestli povídka vyhraje, ale báseň drží, jak už jsem si u Tebe zvykl, velmi slušnou lajnu. Začíná to být sázka na jistotu. ÷))

Sarrah
14. 03. 2007
Dát tip
supeeeeer*** dojalo, fakt

Narvah
14. 03. 2007
Dát tip
pěkný*

:-)*

daddy
14. 03. 2007
Dát tip
rozkošné**

silence
13. 03. 2007
Dát tip
Dílo skvělé Zboro :) hodils kapesník :)

palino8
13. 03. 2007
Dát tip
super :)))


Háber
13. 03. 2007
Dát tip
chápem, osy - teda ako aj včely, sú úplne iná civilizácia, tiež som obdivovateľ diela Maurice Maeterlincka, ktorý ma očaril svojou neskutočnou knihou Život včiel - nečudo, že dostal v roku 1911 Nobelovu cenu za literatúru, takže len tak ďalej - ako vidíš - písať o včelách a osách sa vyplatí...:)))

úplněk
13. 03. 2007
Dát tip
do mojich "oblubenych" si sa tiez dostal az po sobotnsjsich SIETACH, .. a na zaklade tohto textiku mozem povedat, ze nelutujem :-) **

Oldjerry
12. 03. 2007
Dát tip
Mně na tom fascinují dvě věci : způsob myšlení a způsob zpracování... obojí jedinečné.

Craerassy
12. 03. 2007
Dát tip
doufej, že se nepřihlásím taky, nerada bývám až druhá:-))) *

Robinia
12. 03. 2007
Dát tip
:-))))))))

Kosatka
12. 03. 2007
Dát tip
Je to skvělé:)

Zbora
12. 03. 2007
Dát tip
Také doufám...to bych pak neměl tu správnou radost z výhry ;o)

StvN
12. 03. 2007
Dát tip
Dobře, doufám, že tam nebudeš sám.

Zbora
12. 03. 2007
Dát tip
Tak teda chci :o)

StvN
12. 03. 2007
Dát tip
Né, na mně to nezáleží. Nominovat ji může kdokoliv, i autor. Tak jak chceš.

hezkýýý, Zboroušku,hezkýýýý! t

Zbora
12. 03. 2007
Dát tip
To záleží na Tobě, Štěpáne. Salomesr: děkuju (pokusím se nezklamat ;o) Taconeto: to je milé :o), taktéž díky.

StvN
12. 03. 2007
Dát tip
:) Chceš, abych tě zařadil do březnového kola?

salomesr
12. 03. 2007
Dát tip
Dnes som pozerala Vecernicek - Kreminek a Vochomourka (u nas Kremienok a Chocholusik). Bola tam tiez jedna osa. Pomahala im svojim zihadlom zasivat nohavice. Potom si povzdychla, ze si uz davno tak dobre neuzila:) Ale chcem Ti napisat, Zbora, ze som v sobotu pocuvala tvoje texty a zatajoval sa mi dych. Bez akychkolvek zbytocnych fraz ti celkom normalne a ludsky preteplene z tot nedalekeho Slovenska odkazujem - klobuk dolu. Nadhera. Odteraz si v oblubenych. Tento text je jemny, subtilny, nezny a krasne poeticky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru