Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sebevrah

15. 03. 2007
18
46
7781
Autor
Tragicus

Rozhodoval jsem se mezi "Jen tak pro radost" a touto kategorii. Coz asi mluvi za vse.

             Má milá Zuzanko. Rozhodl jsem se zabít. Nebudu lhát, že to není vůbec kvůli Tobě. Je, a ne málo. Ale to je jedno. Chci říci, že ať napíšeš cokoli nebo nenapíšeš nic, ať uděláš cokoli nebo neuděláš nic, bude to jen další důvod k sebevraždě. S-bledě-modrou-paprikou.


            Jak se dalo očekávat, neodepsala. Ale při tom čekání jsem jaksi zapomněl se zabít. –Usnul jsem.

            Nicméně, nestalo se u mne – jak to tak často bývá u sebevrahů z afektu -, že bych se z toho vyspal, naopak:

            S úsměvem, smířen se vším, s budoucností, tak čistou, jako další list mé knihy osudu –vždyť co může být čistší, než prázdnota? co může být vůbec čisté, aniž by to bylo prázdné? -, hleděl jsem snad poprvé vpřed s takovým nadšením, jako dítě na vánoční stromeček obložený dárky s jeho jménem.

            Venku svítilo slunce, jeden z těch neochvějně průzračných dní středomořské modři a já neodolal se naposled proběhnout, naposled tančit, naposled se smát těm směsně vážným lidem…

            Poskakoval jsem po patnících a až bych málem (opravdu jen málem: to by bylo nedůstojné i pro hodinu smrti a nekonečného štěstí…) jako za mladých let udržoval rovnováhu rozpažením, miloval se se vzduchem a lehkým vánkem, líbal ptačí zpěv…

            „Hola, mí oři!“ zamával jsem havranům, těm supům Evropy, až se s křikem a úsměvem rozlétli.

            „Koho máš na své listině, proroku?“ přišel jsem k jednomu z těch onyxových ptáků, který, věrný své pověsti, usedl na tabuli s party.

            Prohlédl jsem si ty listy „nekonečného smutku“ v barvách zimy, až jsem znuděně opět vzhlédl k oku nade mnou:

            „Neznám… Jak se máš?“

            Pak se všechno zbortilo. Zůstal jsem viset ve vzduchoprázdnu s křečovitě sevřenýma očima tápaje rukama jako tonoucí…

            „To nemůže myslet vážně!“

            Myslela.

            To černé písmo – ač se to může zdát neuvěřitelné – svítilo na pozadí temnot nekonečna.

            Zemřela. Zabila se.

„Děvka!“

Jak mi to mohla udělat?! Jak se teď můžu zabít? Vždyť by to vypadalo, že jsem se zabil kvůli její smrti… A navíc, existuje-li peklo – vím, že ne, ale přece jen… -, můžu se vysmát drápům harpyjí, ale ne… Ona by tam na mne čekala.

„Děvka!“

Odsouzen k žití. Zaživa pohřben v životě…

Snad aby mi byly potvrzeny myšlenky, zhroutila se na mne realita.

Nesmrtelně.

          


46 názorů

***


Tragicus
10. 11. 2009
Dát tip
Dik za cteni.

A.H.
07. 11. 2009
Dát tip
Souhlasím se StvNem. Ale *t*

Tragicus
11. 01. 2009
Dát tip
Děkuji za čtení.

Kaja.darlie
11. 01. 2009
Dát tip
Mě se to taky líbí:-) Zajímavý způsob jak někomu v sebevraždě zabránit... Přidávám Tip

Tragicus
16. 06. 2008
Dát tip
To jsem rad, dekuji za cteni.

kgirl
16. 06. 2008
Dát tip
me se to libi- takze davam prvni dnesni tip :)

Tragicus
13. 05. 2008
Dát tip
Ja jsem odvazny clovek, takze si to klidne dovolim. :] Takze muz: strasit sebevrazdou a nechtit ji udelat je hloupe a zbabele a tezko by to obhajil. Pokud to nebyl tedy vtip. To bych se od srdce zasmal. A divka? Spachat sebevrazdu z hloupeho duvodu musi byt nutne hloupe.

Tragicus
13. 05. 2008
Dát tip
Siegfried Johannes: Tak to ten muz byl hlupak. A divka taktez, jen v zenskem tvaru a z jineho duvodu. Podari se. Ale diky za cteni.

Tragicus
27. 07. 2007
Dát tip
Dekuji, jsem polichocen.

nič moc, veru

Tragicus
28. 03. 2007
Dát tip
marw: Diky, ze ses tak zakecal. :] Ano, kdyby to bylo mysleno "smrtelne vazne", jiste bych nenenapsal takovy prolog. StvN: Asi jsem kratil, az jsem prekratil. Nu, diky, priste to trochu rozvedu. Lakrov: Odkud ji znas? Asi jsem ji nechtel stihnout zivou. Diky.

Lakrov
27. 03. 2007
Dát tip
Zprvu hořké, pak chvíli sladce bezstarostné a nakonec další zbytečná smrt ve snaze o jakousi (odkud jen ji znám?) pointu. Proč? Vždyť stačí přidat pár vět a stihneš ji ještě živou. Nebo už máš tolik naspěch?

StvN
25. 03. 2007
Dát tip
Mě tu chybí nějaký střed. Vidím úvod a závěr, což je dobré, ale bez stati jaksi neúplné. Jinak fajn styl. I obsahově to není úplně tuctové.

marw
21. 03. 2007
Dát tip
jasně... ale nejenom věci, které mají zůstat na fantazii. může to taky být tak, že chce prostě naznačit, že to vlastně není podstatné - respektive nechat čtenáře přemýšlet, jestli je to vůbec důležité.

Narvah
20. 03. 2007
Dát tip
marw: podle mě to autor nemyslel jako fórek. a pokud ne, tak platí, co jsme již napsal. to, co tvrdíš ty, je pravda jen do jisté míry. autor nevysvětluje věci, které chce nechat na fantazii čtenáře. když ale vytvoříš dílo, které je plné děr, nemáš podstatu, na které bys sis vystavěl svoje fantazie. pak po tom jen klouzáš očima a zdá se ti to jako "fórek".

marw
20. 03. 2007
Dát tip
zajímavá diskuze, možná trochu bezpředmětná - není zbytečný sáhodlouze debatovat o tom, jaké náležitosti má parte a jaké jsou podmínky jeho vyvěšení ;)? mě se to líbilo, právě proto, že jsem to vůbec nebral vážně... jenom takový úsměv, veškerá ta zmiňovaná patetičnost a sentiment na mě působily spíš hravě, jako přehánění, možná skoro parodie... takovej spíš fórek. vůbec si nemyslím, že je potřeba všechno vysvětlovat. i v dílech, která jsou myšleny "smrtelně vážně" - něco se prostě stalo. jde po ulici a je smutná. musíme vědet proč? zabila se. je to tak důležitý? když nechceš, nemusíš zdůvodňovat nic. je to přece literatura - pracuje se se vším, ať už to čtenář ví, nebo ne, ať už to má vědět, nebo si o tom může myslet co chce.. možná o tom má přemejšlet. což samozřejmě není tenhle případ - to už jsem se nějak zakecal ;).

evouš
20. 03. 2007
Dát tip
bezvadne*

Tragicus
18. 03. 2007
Dát tip
Ganga, marge: Dekuji za cteni.

marge
17. 03. 2007
Dát tip
Mně se to hodně líbílo...přišlo mi to jako velká nadsázka, i když nevím, jestli to tak bylo myšleno. zaznělo tu něco ve smyslu, že lidi tady neumí psát o smrti, což se sem podle mě zrovna moc nehodí, protože mám pocit, že tohle dílko je hlavně o životě. možná jsem to pochopila špatně...ale dávám tip:)

Tragicus
17. 03. 2007
Dát tip
terrak: Diky za cteni.

terrak
16. 03. 2007
Dát tip
Mě se to naopak líbilo moc a ty fakta mi tam nechyběly...možná, že by tam i přebývaly...

Tragicus
16. 03. 2007
Dát tip
Mam. Ano, pokud se zabije okamzite anebo je to v souvislosti s tou druhou casti. Vyvodil jsem si to z jeho chovani. Pocit viny dohnal uz hodne lidi k sebevrazde, moc mi to divne neprijde. A ze jej "predehnala" bylo zpusobeno ciste prozaickou zalezitosti - usnul.

Narvah
16. 03. 2007
Dát tip
"Tvari v tvar smrti se clovek nechova racionalne - tvrda fakta jsou rozhodne to, co ho zrova nezajima" - ty s tím máš nějakou zkušenost??? když se člověk jednou rozhodne, že se zabije, tak už nad tím nepřemýšlí, a jde se zabít, protože je to pro něj fakt? "nebere to jako hroznou a vyznamnou vec - neni nutne se nad tim zamyslet" jak si přišel na tohle??? posílat někomu smsku, že se zabiju a mezitím s ezabije on, je samo o sobě uhozený. to je nějakej divnej svět, kde se chcou všicni zabíjet - a dokonce se v tom předhání..

Tragicus
16. 03. 2007
Dát tip
Hm. Zboznuji, kdyz se mi odhlasi acc a po prihlaseni mi to odesle znovu jiz odeslane... Hrdina nepise o duvodu sve sebevrazdy, protoze pise az v dobe po rozhodnuti. Navic, jak jde videt, nebere smrt jako hroznou a vyznamnou vec. Jeji duvod se mi zda dostatecne jasny a nevidim duvod, abych kvuli ctenarum chudym na duchu (cimz nemyslim tebe, ty to myslim spise, jako vetsina lidi tady, podcenujes), to rozepisoval. Slo mi o dej a ten by nebyl mozny, kdybych nepripustil, ze to tam napsane bylo. Na co ostatne, jakozto buh, mam pravo. Toto neni literatura faktu. Kdybych tam napsal, ze jablko pada vzhuru, pochybuji, ze by mi to nekdo vycetl. Tvari v tvar smrti se clovek nechova racionalne: tvrda fakta jsou rozhodne to, co ho zrovna nezajima.

Tragicus
16. 03. 2007
Dát tip
Ten hrdina pise az od doby, kdy se proto rozhodl, bylo by tedy nesmyslne, aby premyslel nad necim, co uz je pro nej fakt. Navic, jestli sis vsiml, nebere to jako hroznou a vyznamnou vec - neni nutne se nad tim zamyslet. Proc se zabila ona se mi zda jako dost zjevne a rozhodne nehodlam kvuli ctenarum chudym na duchu (cimz nemyslim tebe - ty asi spise podcenujes, jako vetsina lidi tady, to, co je napsano "amatery") to tam rozvadet. Nicmene, sam se zkus zamyslet, kdybys poslal nejake slecne zpravu, kde bys ji vicemene obvinil z toho, ze tva nadchazejici smrt je jeji vina a ona by se zahy na to zabila, potreboval bys, aby ti nekdo rikal proc? Slo mi o dej, proto jsem si mohl dovolit vypustit fakt, ze se nepise sebevrazda na parte a pripustit, ze to tam napsano bylo, jinak by dej nebyl mozny... Stejne je to s ostatnimi vytkami. Tvari v tvar smrti se clovek nechova racionalne - tvrda fakta jsou rozhodne to, co ho zrova nezajima.

Tragicus
16. 03. 2007
Dát tip
Parte se dava pred pohrbem, jinak by nemelo moc smysl a vetsinou se vyvesi celkem rychle po smrti. Vim, ze se to tam nepise, jenomze tento fakt jsem jaksi musel vypustit, navic neni nijak dulezity. Co mas porad s temi duvody? Jaky duvod pro co ti tam chybi? Co ti vlastne vadi - z ceho usuzujes, ze nedokazi psat o smrti?

Narvah
16. 03. 2007
Dát tip
když se někdo rozhodne pro sebevraždu, tak má pokaždý nějakej důvod. ty tam napíšeš, že to bylo kvůli zuzaně, ale není tam proč. není tam, ani proč se zabila ona. pokud tam píše hrdina o svých pocitech, proč tam teké nenapíše, proč se chce zabít? vypustíš tam fakta - např. jak se z parte dozví, že se zabila - a neprijde ti to důležitý? pak to ani pro mě není důvěryhodný a přijde mi to na čtenáře taková habaďůra. nejspíš ti šlo o tu atmosféru. parte se vyvěsí, až se rodina s pohřebkou domluví na místě a na čase pohřbu, což většinou zabere několik dní. pokud jde o úmrtí beze svědků - u tebe se ta dívka zabila - tak je u sebevražd nařízena lékařem soudní pitva, která ti pár dnů zabere. nedokážeš psát o smrti, protože ji pojímáš - jako spousta lidí zde, na písmáku, jako romantickou záležitost. jako prostor, pro propuknutí citů. jenže tváří tvář smrti, tedy i té vlastní, vnímá člověk především tvrdá fakta.

Tragicus
16. 03. 2007
Dát tip
Parte se dava pred pohrbem, jinak by nemelo moc smysl a vetsinou se vyvesi celkem rychle po smrti. Vim, ze se to tam nepise, jenomze tento fakt jsem jaksi musel vypustit, navic neni nijak dulezity. Co mas porad s temi duvody? Jaky duvod pro co ti tam chybi? Co ti vlastne vadi - z ceho usuzujes, ze nedokazi psat o smrti?

Narvah
16. 03. 2007
Dát tip
podvod je ta neopodstatnělá atmosféra. pohřeb se vším všudy většinou zabere tak týden. na parte se nepíše, že se někdo zabil. četl jsem tu spoustu děl, podobného ražení - každej si tu asi myslí, že dokáže psát o smrti. nejen, že tam neudáváš důvody, ty to vše podáváš křečovitě poeticky, viz např.: "další list mé knihy osudu –vždyť co může být čistší, než prázdnota" "miloval se se vzduchem a lehkým vánkem, líbal ptačí zpěv…" "Venku svítilo slunce, jeden z těch neochvějně průzračných dní středomořské modři a já neodolal se naposled proběhnout, naposled tančit, naposled se smát těm směsně vážným lidem…" "Odsouzen k žití. Zaživa pohřben v životě…" vlastně každá třetí věta je podobnej sentiment.

Tragicus
16. 03. 2007
Dát tip
Narvah: Prirovnani k R&J tady neni moc na miste... Asi na urovni zena je jako sojka: obe maji rady leskle veci... Nevidis tam duvody? Jeden jsi sam napsal (ten primo podany v prvnich dvou radcich) a druhy by sis mel dokazat domyslet. A nakonec: Jaky podvod? Diky za cteni. sidonia: Jsem rad. Dekuji.

Tragicus
16. 03. 2007
Dát tip
Narvah: Prirovnani k R&J tady neni moc na miste... Asi na urovni zena je jako sojka: obe maji rady leskle veci... Nevidis tam duvody? Jeden jsi sam napsal (ten primo podany v prvnich dvou radcich) a druhy by sis mel dokazat domyslet. A nakonec: Jaky podvod? Diky za cteni. sidonia: Jsem rad. Dekuji.

Narvah
16. 03. 2007
Dát tip
a vůbec nevím, v jakém smyslu je tohle dílo vyvážený..

Narvah
16. 03. 2007
Dát tip
je to napěchováno sentimentem. kdybych měl shrnout děj, napsal bych, že se chtěl mladík zabít, nejspíš z něšťastné lásky, ale ta, kvůli které tak chtěl učinit, se zabila dříve než on. téma ala romeo a juliet. u tebe ovšem člověk nezná ani jeden důvod. tudíž ty jen vytvoříš atmosféru smrti a popisuješ pocity hrdiny, plné sentimenu. některým čtenářům to může stačit, aby se to té uměle vytvořené vlny vnořili, mě to pouze udivuje - a nakonec: je to i trochu podvod.

solomon
16. 03. 2007
Dát tip
vyvážený

sidonia
15. 03. 2007
Dát tip
moc se mi to libi prijde mi to napadity.. styl psani je vyvazenej.. jo, povedeny dilko

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru