Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pusté město

04. 04. 2007
12
16
2243
Ulice osamělá,
kde není kdo  by zdravil,
a kdo by podpory v Tvé slabosti Ti dal.

Ty rvát se musíš sám,
                                         jdeš.

A z popelnic jen krysy
sledují Tě
a křivým úsměvem zobrazují svět.

Leč obraz sám,
                             ten křivý není.

Jen naše charaktery
                                     ty se mění...


(22. 1. 2002)
 

16 názorů

co kecáš, kecko, počítače nefungujou pod vodou :-D... oken je tam habaděj, prach se taky drží na monitoru a roztřídit dílka snad není problém ;)... :-D jo ale s tříděním dílek opatrně, žádný hlavně nevyhazuj do koše!!! :-)

ale my nemáme ani okna ani prach! a dyž nedaleko propluje plejtvák nebo stačí aj pár skotačivých delfínů - tak jako bych vůbec nikdy neuklidila...

:-) dyť jsou Veliknoce, tos měla mít už dávno uklizený :-D.... umytý okna, všechno roztříděný, utřený prach a tak ;)... že se nestydíš :-D!!

jééé, mám radost! jasně... ale prosím vás choďte ke mně pomalu ať nenaděláte velký vlny... a pak - ani jsem nestihla moc poklidit před návštěvou a Jezu je moudrý muž, to já už dávno vím :o)

tip* a hlavně za ten konec! :-) ... btw taky se mi líbí vlnky poezie mořského koníka ;) a tak třeba mu (jí) aj pošlem avi, aby měl (měla) radost :-D....

No vidíš! Velmi zajímavě řečeno:-) Já si teď zrovna pročítám mořského koníka - to je, panečku poezie! Koník má načteno, to je vidět, mě baví pročitat díla (nebo i poslouchat písně) a pak pátrat, co asi autora inspirovalo k tomu kterému básnickému obratu, z jakého základu čerpal, odkrývat ty původní vrstvy! Takže teď frčím ke koníkovi. Jinak díky za kritiky:-)

Jezuita
08. 04. 2007
Dát tip
Nějak mi utkvěly v paměti ty názory zde a poslední "dvojverší", u kterého jsem vypadnul z kontextu.Druhý den jsem šel přes jarní parčík na dvě deci a tam mě to napadlo - že ten konec je jazýček váhy nastavenej autorem na nulu..:-)

to Jezuita: Je zajímavé sledovat, co si v tom kdo najde. Na každého působí jinak - dle jeho (jejího) psychického "ustrojení". V tom vidím krásu poezie, neříká co si máš myslet, můžeš si vybrat to své. Abych se přiznal, dnes už neumím vysvětlit, proč jsem to tehdy napsal právě takhle, proč jsem použil zrovna tahle slova. Tak to ze mě zkrátka "vypadlo". Hodil jsem bez přípravy na papír to, co jsem zrovna cítil. Může bejt, že je trochu "neučesaná", já své básně "nečešu", nijak složitě nekomponuju, nepromýšlím (a asi bych to ani neuměl, nejsem Vrchlický) - a možná bych měl, nevím? Nechávám na každém, ať si v tom najde tu svoji tóninu (pokud ji tam vidí)

Jezuita
08. 04. 2007
Dát tip
Tal jsem přemýšlel, že poslední verš asi testuje osobnost čtenáře :-).t

vesuvanka
07. 04. 2007
Dát tip
pěkně napsaná báseň, vtáhne do atmosféry, až mrazí... zaujal mě i závěr... TIP

Děkuji za názory (vážně, nikoliv ironicky). Ano, možná jsou ty metafory občas kostrbaté. Tvořím spíš intuitivně, literární teorie a pravidla nejou můj šálek čaje. Tím neříkám, že polemiky (jako tato) netříbí názory a vkus, právě naopak (proto jsem tady)! Díky za ně:-)

skvělý *

domin.go
05. 04. 2007
Dát tip
hm až na tu otravnou spisovnost je to,myslim,dobrý

Jezuita
05. 04. 2007
Dát tip
U konce vypadávám z kontextu, něco zobrazuje křivé to, co samo není a k tomu dodatek " jen naše charaktery "...z posledního verše nevyplývá ani to, že navazuje na obsah básně.

sininen
04. 04. 2007
Dát tip
jj, že bych se taky poznávala? Ale nee, já taková nejsem. Jen občas lžu.. Dobrý!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru