Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chcete se o sobě něco dozvědět?

09. 05. 2007
3
61
3614
Autor
Lakrov

Chcete se o sobě něco dozvědět?

 


 

* Chcete se o sobě něco dozvědět? *

 


 

Tahle otázka mě napadla v sovislosti s reakcí na můj komentář, připojený asi před dvěma týdny pod jednu povídku. Vlastně ne pod povídku, jak mi došlo později, ale pod útvar, zařazený do kategorie 'volné verše'. Ten komentář obsahoval chválu 'rafinovaného' ztvárnění jednoduchého příběhu, nápadného názvu a krátké zhodnocení neutrálního obsahu toho (spíš prozaického) útvaru. Autor se na mě rozzlobil za nařčení z 'podbízení se'. Psal, že zvolenými jazykovými prostředky chtěl pouze vyjádřit atmosféru té příhody a název, jaký zvolil, zvolil proto, že onu situaci nejlépe vystihoval a vůbec ne proto, že by jím chtěl přilákat víc čtenářů... A mně z jeho odpovědi najednou naplnil údiv nad tím, že autor snad vůbec nestál o to, aby jeho dílo někdo četl.

Z předchozího odstavce už možná vyplývá, že počáteční otázka se týká především prozaiků. Ti totiž mají, narozdíl od webových básníků, potíže s tím, aby jejich díla někdo přečetl nebo alespoň navštívil. Nyní by mohl následovat výčet výhod, které mají básníci oproti prozaikům. Jenže srovnávání obou, navíc často se prolínajících, skupin, není záměrem téhle diskuse. Z těch výhod či rozdílů se omezím pouze na předpoklad, že básníkovi skutečně občas nemusí záležet na tom, zda si jeho výtvor někdo přečte. Zní to v něm, musí to ven, za deset minut je to na papíře (nebo 'za sklem'). Takových nápadů se v určitém období objeví několik za den, jeden-dva týdně se dostanou 'na veřejnost' a jestli si některého z nich nikdo nevšimne? Žádná škoda (i z pohledu autora).

Z toho, jak vzniká próza, se teď stačí omezit na fakt, že ten tvůrčí proces trvá podstatně déle. Odhaduji to na hodiny až dny. A po takovém objemu práce autor přirozeně očekává, že si jeho dílo někdo nejen přečte, ale také k němu napíše svůj názor. Autor se chce prostě chce o svém díle či o sobě něco dozvědět. V samotném díle (próze) však nemá mnoho prostředků, jak na sebe případné 'kolemjdoucí' upozornit. A tak nezbývá, než využít některou ze lstí:


 

Obsahově nápadný název díla

Nečekaná slovní spojení, hrubé výrazy apod.

Vzhledově nápadný název díla

Velké písmo, proložené písmo, velmi dlouhé názvy, obsahující cosi jako upoutávku apod.

Grafická podoba díla

Grafické provedení díla (použití různého typu a barev písma, prázdného prostoru mezi odstavci, obrázků...) má na webu dost rozhodující význam; ale teprve po tom, co si dílo někdo otevře.

Jméno autora

Jméno autora, není-li již z dřívějška známý, jako upoutávka předpokládám příliš nefunguje.


 

Až potud se jednalo spíš o nevinné taktiky. Lsti z druhé (následující) skupiny, už sice odporují pravidlům většiny shromaždišť typu Písmák, nepředpokládám však, že by na takových drobnostech někomu příliš záleželo.


 

Upoutávat na sebe počtem návštěv, kritik, tipů

Všechny tři uvedené hodnoty lze 'svévolně' ovlivňovat pomocí opakovaných vlastních přístupů nebo přístupů, kritik či tipů z dalších (vlastních) 'nicků'. Přizná někdo, že se podobné taktiky občas dopustil?

Vyvolání výměny názorů, různice, bouře pod vlastním dílem

Výměna názorů dvou či více vlastních nicků.

Vyzdvihováním (avizováním) děl dalších (vlastních) nicků


 

Třetí skupinou lstí jsou legální prostředky, nabízené (a očekávané) od shromaždišt typu Písmák.

Zapojit se diskusí

Zapojit se do diskusí o čemkoli, občas s někým souhlasit, občas se s někým pohádat (a udobřit) a tím vejít ve známost.

Šokovat

Napsat několik krátkých, šokujích děl, aby jméno autora vešlo ve známost. Pak teprve s pokusit ztvárnění vlastních myšlenek či zveřejnit již dříve napsané.

Začít jinde

Napsat několik děl zařaditelných do jedné z navštěvovanějších kategoríí a těmi na sebe upozornit

Číst a komentovat

ČÍst a komentovat cizí díla a očekávat odpovídající odezvu od okolí.


 

Většinu ze všech tří skupin lstí nevyužívám. Žádnou nezavrhuji. V dobrém úmyslu tvořit a narážet na nezájem přiměje autora k sáhnou k lecjakým prostředkům. Co si o tom myslíte? Máte další nápady? Necháte si je pro sebe?


61 názorů

baronka
03. 11. 2008
Dát tip
Lakrov název dílka je velmi důležitý i když je zde pár dílek kde je pouze velký název a pod ním velké nic Jinak myslím že tím že sám čteš druhé přijdou Později je důležitý název knihy je to úměrné tolik práce dala

Lakrov
03. 11. 2008
Dát tip
Pro baronka: V téhle diskusi šlo o to, jak zajistit, aby si v tom množství zde zveřejňovaných děl toho Tvého vůbec někdo všimnul. Autor neznámého jména a dílo s banálním náznem možná nebude navštíveno jediným čtenářem.

baronka
03. 11. 2008
Dát tip
Co je důležité název dílko čtenář ho vidí v celé nahotě a žádné tralalá nepomůže

těša
21. 05. 2007
Dát tip
já se dobrovolně přiznávam, že považuju název za důležitej jako reklamu. když se nad tím ale víc zamýšlím, tak k čemu vlastně je??? totéž co titulek v novinách, nebo jméno politické strany. Vždyť jde o to, aby bylo tomu dílu jak říkat, což je ale aktuální až když mu tak někdo říká, tudíž když ho někdo čte. a nenašel jsem jiné kriterium pro název, když nazvu povídku petrova láska, tak vám to o ní řekne stejné hovno jako atomová láska nebo sex na naftu, ale nikdo už to tu bylo tolikrát...

těša
21. 05. 2007
Dát tip
já se dobrovolně přiznávam, že považuju název za důležitej jako reklamu. když se nad tím ale víc zamýšlím, tak k čemu vlastně je??? totéž co titulek v novinách, nebo jméno politické strany. Vždyť jde o to, aby bylo tomu dílu jak říkat, což je ale aktuální až když mu tak někdo říká, tudíž když ho někdo čte. a nenašel jsem jiné kriterium pro název, když nazvu povídku petrova láska, tak vám to o ní řekne stejné hovno jako atomová láska nebo sex na naftu, ale nikdo už to tu bylo tolikrát...

Lakrov
16. 05. 2007
Dát tip
> nečekala jsem, že jsi až tak snadno přístupná podbízení se :o)) Třeba to není podbízení. Třeba je to jen zvědavost. Zjistit, kdo se to po mě ohlédl :-) . Ale taková zvědavost už dneska taky asi není považována za normální. Zvědaví přece máme být na to, kolik nám co přinese užitku a ne, jak se daří ostatním. Nebo je tomu někde jinak?

Lakrov
16. 05. 2007
Dát tip
Pro Ultrainfernal: Mě taky. > křečovité podbarvení názvu dokonale odradí.

blbjenka
16. 05. 2007
Dát tip
tož jo. jen snad zapomínáš, že dávno tytam jsou staré časy, kdy na písmáka chodilo pár desítek lidí, kteřížto se fšichni znali alespoň podle nicku a fšichni si všimli přišel-li někdo nový. tehdy asi platilo to co říkáš v prvním odstavci. ofšem dneska když někdo nový zveřejní dílo, všimne si ho možná pár náhodných kolemjdoucích a hned vzápětí dotyčné dílo zmizí na x-té stránce výpisu, kde už si ho nevšimne vůbec nikdo, bez ohledu na to bylo-li více, či méně pitomé :) pročež mnoho lidí zůstává zdánlivými nováčky třeba i několik let, stát se tu dnes známým nickem není vůbec snadné a dost se těm novým lidem divim, že se na to nevybodnou :) a pišou-li lidi pitominy, co na tom, stejně je nikdo nečte :) a stejně si myslim, že zjistění, zda reakce odpovídá záměru díla, vypovídá pouze o díle a né o autorovi(tj. "o sobě"), ale třeba se mýlím :) a upřímně řečeno, překvapilas mě, nečekala jsem, že jsi až tak snadno přístupná podbízení se :o)) ale jak myslíš. tož pjekný den přeji

Lakrov
13. 05. 2007
Dát tip
Pro blbjenka: Možná to s tím originálním jménem autora funguje i obráceně. Zveřejní-li jednou (nejhůř poprvé) nějakou blbost, už se po jeho další tvorbě skoro nikdo neohlédne. Vlastně někdo možná ohlédne. Ti nově příchozí... Jenže jestli zrovna od nich se autor dozví to, co potřeboval (názory typu: sqělé, tý vado, *, chce se mi kakat, často příliš cizího pohledu nepřinesou), není jisté. Dozvědět se něco o sobě: To se snad nepatrně dá i z názorů na dílo (nemusí to být jen hluboký rozbor) protože víš-li, jak čtenář reagoval, můžeš srovnat, odpovídá-li reakce záměru díla. Dozvíš se, povedlo-li se Ti říci to, cos chtěla a to 'povedlo' už snad maličko spadá do kategorie 'O sobě'. (Přemýšlím, jestli někdo dokáže dešifrovat, co měla říci předchozí věta :-) ) Srazy a akce jsou spíš záležitostí přislušníků jedné generace (vrstevníků se řík á?) takže to jsem mimo. Přilákat (v mém případě) spolužáky :-! Asi by se divili. Hranice trapnosti. To je výstižné pojmenování a velké téma. S plynoucím časem se ty hranice dost posouvají (z mého pohledu ta říše roste). Nemám ve zvyku se prosazovat. Poběžím (si tě přečíst). První pokus byl proveden už včera. Jenže poezii vůbec nerozumím. Tak si na Tebe musím udělat víc času. Asi si tě dám do oblíbených. A vůbec ne kvůli básničkám, které ještě ani neznám. Nevadí Ti to? Dík.

NJN: Ehé?

blbjenka
11. 05. 2007
Dát tip
dovoluji si nesouhlasit : Jméno autora, i když není již z dřívějška známý, jako upoutávka fungovat někdy může, si třeba prolistuj seznam tunajších autorů, kolik je tam lidí, co se na sebe snaží upozornit podivnými, originálními nebo přivulgárnělými nicky. a podle nicku si člověk někdy může udělat určitou představu, i kdzž né vždycky správnou. třeba já bych se rozhodně neobtěžovala klikat na někoho kdo si říká třeba beruška13 nebo tak :) a eště taky nesouhlasím, že se z reakcí čtenářů autor může dozvědět něco "o sobě", leda by mu někdo "oznámil", že je imbecil, ale to asi nebude to co máš na mysli. pustí-li se někdo na základě zběžného pročtení díla do hloubkové analýzy psychologie autora, nepředpokládám že by vypotil něco relevantního :) a taky jsi mezi metodami zapoměla zmínit chození na srazy a akce, sempřilákaní kamarádů a spolužáků a s nimi si tipy a chválu vzájemné vyměňování atd. :) a jináč je to celý jenom o tom, do jaký míry účel světí prostředky a kde má každý konkrétní člověk nastaveny hranice trapnosti. což je téma na doktorát a né na pár řádek. tudíž pac a pusu a pjekný den ps: samozřejmě předpokládám že si mě hned poběžíš přečíst, kdzž jsem se ti tu tak snaživě zapojila do diskuze :o))

Nojo, já taky, když se mi něco nepodaří tvrdím, že jsem to tak od začátku chtěl...:)

Lakrov
10. 05. 2007
Dát tip
To, že se tu o sobě nic nedozvíte neznamená, že se někdo nedozvéděl něco, o co stál. Třeba o vás :-) Bavme se. A díky za (částečné) odhalení.

Netuším, co je to gaussova křivka. :) Já bych prostě stanovil LD50.

Fouckault
10. 05. 2007
Dát tip
vyšla by gaussova křivka ... mimochodem, dnes jsem si kliknul na ten Armandův legendární projev písmákům z loňska a hodně jsem se pobavil...:-)) doporučuji "Písmák je most" :-)

Nu právě - srovnat periodicitu v závislosti na daných "otřesech", a přidat statistiku jednak vášnivě diskutujících, a jednak těch, co už se jen zvesela baví.

Fouckault
10. 05. 2007
Dát tip
já myslím že by to byla nuda.. pořád totéž... jen ta periodicita je zajímavá.. jaká je životnost průměrného Písmáka než otupí? :-)

Hele, Fukólte, což takhle všechny tyhle diskuse za písmáckou histórii zkompletovat? To by byl zajímavej historickovědní materiál...:)

Fouckault
10. 05. 2007
Dát tip
z četnosti těchto diskusí by šly rekonstruovat písmácké generace .-) taky jsem jich zažil tucty.. nebo to všechno píšeš ty? .-)

poletik
10. 05. 2007
Dát tip
ježiš, už zas tahle diskuse? já čekal nějaký test osobnosti...

bestye
10. 05. 2007
Dát tip
tak nějak, když se podívám na svůj seznam návštěv - je pro mne překvapením, že se moje dílka čtou i přesto, že tu nijak nezamořuji servr množstvím mých kritik nebo jakýchkoliv komentářů k dílům. sem tam si něco přečtu a sem tam něco napíšu jako reakci, ale rozhodně nemám pocit, že by se tak dělo ani dokonce v průměrném množství. takže mé přesvědčení je takové, že každé dílo - i próza (a že ta moje je dost dlouhá) si svého čtenáře najde. otázkou tedy zůstává - trpělivost autora :c)

Jolana19
10. 05. 2007
Dát tip
tak dík..vytisknu si to a budu se učit..sakra v mém věku a takové nedostatky ve vzdělání..no ale měla jsi pravdu dozvěděla jsem se o sobě něco..jsem fakt blbá a nemám patřičnou průpravu pro život..protože v přeneseném slova smyslu..ono to tak funguje zhruba všude..

Raději dvě.

Garth
10. 05. 2007
Dát tip
dáme si pivo

Lakrov
09. 05. 2007
Dát tip
Pro pozorovatel: Tak to jsme dva. Vítej!

Lakrov
09. 05. 2007
Dát tip
Proveďme substituci: (do škol to chodilo?) Arabskou '5' nahraďme římskou 'V'. Arabskou '1' nahraďme římskou 'I'. A pak taky nemohu nevzpomenout na rozhovor spolužáka s učitelem na konci 60. let: "Ví někdo, kdo vymyslel lokomotivu?" "Tak to asi Lenin, když se o něm tolik mluví!" Nebylo vždy tolik svobody jako... včera. Mám snad ještě pokračovat?

pozorovatel
09. 05. 2007
Dát tip
pro lakros já píšu pořád

Lakrov
09. 05. 2007
Dát tip
Pro pózorovatel: To už dávno vím. Ty zas málo píšeš. Taky dávno.

JiKo
09. 05. 2007
Dát tip
Kurva drát z hospody se vleču chci se smát však otázcé té já neuteču Otázko položena jsi-li ptám se tebe až na samé gró přeci při mé píli neuděláš ze mě nemehlo Otázko vyjev se mi jasně odpověď v sobě komponuj nechci přijít o své kovbojské třásně a zase co pacholek kydat jen hnůj tyjo vo čem to je?

pozorovatel
09. 05. 2007
Dát tip
jestli se chceš dozvědět, co si myslim o tobě jako autorovi tak že moc kecáš

Lakrov
09. 05. 2007
Dát tip
A ostatním? OtázkY jsou to, co hledáme. (cizinec večerních stavů znalý jistě promine překlep)

Lakrov
09. 05. 2007
Dát tip
Všem rusofilům (cizinec dovolí) a hledačům odpovědí: (citlivé duše nechť omluví neoriginalitu následujících řádků) Utichly továrny, utichly ulice Poblité schody a na nich čepice Kto to tu blije, kto to tu zvrací? To 5.1. se ze schůze vrací! A ostatním? Otázku jsou to, co hledáme (cizinec promine) :-)

Zuzulinka
09. 05. 2007
Dát tip
budu se těšit:-)

JiKo: Podáme hromadnou žalobu?

Honzyk
09. 05. 2007
Dát tip
---ne, diky...!))))))))))))

JiKo
09. 05. 2007
Dát tip
Kurňa, já se o sobě nic novýho nedozvěděl, to byla klamavá reklama.

chikvadrat
09. 05. 2007
Dát tip
už tu bylo... n-krát

Lakrov
09. 05. 2007
Dát tip
Pro Ultrainfernal: Nemám úplně shodnou zkušenost (ačkoli patřím mezi sdílné a slušné). Ale snad budeš mít víc štěstí. Časy se mění!

Lakrov
09. 05. 2007
Dát tip
Děkuji za odezvu. Pro Spring: > mile roztomile upřímně... Jak pro koho :-) Pro Zuzulinka: Souhlasím. > při četbě Tvé práce jsem se párkrát pozastavila... Vím o tom, nebo posíláš jen dobré? Ozvu se soukromě. Pro Ultrainfernal > svým způsobem na sebe lze upozornit > prostřednictvím velkého množství komentářů Souhlasím. Chceš-li se o sobě něco dozvědět, potřebuješ vědět, co si o Tobě myslí okolí. Jakým (z uvedených nebo jiných) prostředků přimět okolí k větší sdílnosti? Pro Pozorovatel: > lepší je naučit se psát, než naučit se bejt úspěšnej Souhlasím a dodám: Lze se naučit psát, když Ti nikdo nesdělí, co si myslí o Tebou napsaném? Pro marge: Souhlasím a děkuji. Pro (((Grafoman))) > Není ten název klamavou reklamou? Je. A Jakou! :-) Pro Milly: Souhlasím. I když mám dva. Pro Petrusha: Děkuji a souhlasím.

Petrusha
09. 05. 2007
Dát tip
pravdupovediac schizofrénne duše čo sa potrebujú baviť vlastným nickom s vlastným nickom nad tým, aký úžasný šokujúci búrlivý hádavo udobrovací fígel vymysleli ide tak nejako pomimo mňa ak to niekoho baví nech sa páči žiadnou debatou ani upozorňovaním nad tým nevyhraješ, kľudne si to bude bujnieť jedna báseň (aj keď to má trebárs práve od básne strašne ďaleko)

StvN
09. 05. 2007
Dát tip
Jak souvisí název téhle diskuse s jejím obsahem?

Milly
09. 05. 2007
Dát tip
Já čtu prózu i poezii a nezdá se mi, že by prózu nikdo nečetl... Svá "díla" se snažím nazývat výstižně- aby název nějak pojmul obsah.. často je těží vymyslet název, než napsat to "dílo".. :-), ale taky prózu skorem nepíšu. A nick tu mám jen jeden. :-)

marge
09. 05. 2007
Dát tip
Nechápu lidi, kteří mají víc nicků a dávají si sami sobě tipy...to se mi zdá tak trochu uchýlný! vždyť klamou jen a jen sami sebe, to už zavání fraškou.. T

pozorovatel
09. 05. 2007
Dát tip
lepší je naučit se psát, než naučit se bejt úspěšnej

*udělovat, tam mělo být. Nicméně výraz "dělování" pro sázení tipů s vysokou kadencí sám sobě, to by se i mohlo vžít :)))

Jelikož vlastním jen jeden nick, možnost dělovat sám sobě tipy jsem zapudil, neb by mi na to Vella určitě přišla :)) Jináč mícháš jabka s hruškama. Snaha rozšířit okruh svých čtenářů (to jde i "správňáckými" způsoby) a neochota přijmout jiný názor na dílo, než jaký zastává sám autor, to opravdu není jedno a totéž, a dokonce to spolu ani nemusí nijak souviset. Obecně vzato diskuse na toto téma je tu minimálně jednou ročně už odnepaměti :)

Zuzulinka
09. 05. 2007
Dát tip
nanapadá mě nic... sama čtu poeziii i prózu, protože mám prostě obojí ráda píšu jak kdy...spíš sděluji pocity, tipy pro mě nejsou až tak důležité, proto si cení pokud někdo tzv. "utrousí slovo"...ale zároveň mi vadí, pokud ono utroušené slovo balancuje na hraně osobního útoku, což tady mnozí praktikují já osobně si netroufám nikoho hodnotit jako člověka na základě toho, co píše...dokonce ani osobní setkání mi nestačí, jsou to jen mihotavé střípky mozaiky, z které se ten či onen skládá při četbě Tvé práce jsem se párkrát pozastavila nad tím...tohle opravdu má někdo zapotřebí?...no, ale lidé jsme všelijací...tohle je moře, v němž jsou ryby dravé i ty klidné, mění se tu průoky, proudy...žije to tady...a o to přeci jde

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru