Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrtonosná past 4.0

05. 07. 2007
13
33
3934
Autor
Alojs

Smrtonosná past 4.0 (Die Hard 4.0) Typ filmu: Akční Země a rok: USA 2007 Režie: Len Wiseman Scénář: Mark Bomback Kamera: Simon Duggan Hudba: Marco Beltrami Hrají: Bruce Willis, Justin Long, Timothy Olyphant, Maggie Q, Cliff Curtis, Kevin Smith, Jonathan Sadowski ad. Hodnocení: 75/100

Dvanáct let. Tak dlouho byl John McClane na dovolené. Tak dlouho jsme čekali. Pravda, nečekali jsme všichni. Po prvních mediálních klapkách to zavánělo pořádným průserem a definitivním zostuzením kultu breptajícího policisty (první nástin příběhu, Willisův věk a složení realizačního týmu). Co je však nakonec nejdůležitější - někdo nahoře byl zatraceně milostivý. A nejen k divákům, ale i k samotnému Bruceovi a tolikrát proklínanému Wisemanovi, chlápkovi, který to „měl přece projet“, protože natočil dva Underworldy. Ano. Dort se povedl. Willis může obtelefonovat kamarády z branže, zorganizovat scuka v Planet Hollywood a otupit se několika vítěznými pivky. A není důvod, proč se šetřit. Smrtonosné pasti se jednoduše daří. Kritiky baví, diváky jakbysmet a v kině obstojně vydělává. Jen blázen by shledal Johnův návrat zbytečným. Relativně skromné náklady (na dnešní dobu vskutku přízemních 110 milionů) se pokryjí hned několikanásobně.

 

A co se za těch dvanáct let vlastně změnilo? Skoro nic. McClane je stále chodící továrnou na vtipné poznámky a stále se mu v peněžence blýská policejní placka. V tomto směru zůstala tráva nepřistřižena. Stejně jako další náležitosti Willisova světa. Nebe je pořád modré, voda mokrá, manželství rozhárané a někde venku číhá Satan Klaus, který plánuje pořádnou „výprodej“.

 

Něco málo se přesto změnilo. Svět je přetechnizovanější, McClaneova dcerka dospělejší a teroristé o něco vychytralejší. Psát se rok 1988, vystačil by si newyorský polda s jednou pistolí a s hasičskou hadicí. Dnes však ne. Na současné hypertechnické teroristy platí zcela odlišné fígle. Samozřejmě; většina z těch fíglů zatraceně bolí, ale to je už – jak to jen říci - takový úděl všech lidí, kteří si namísto cíga a kávičky dopřávají kličkování mezi projektily, bolestivou asijskou masáž a pády z nejrůznějších výšek. Krvavé a propocené tričko patří k McClaneovi dobrých dvacet let. Nechtějte to měnit.

 

A co si budeme povídat – pořádně střískanej hrdina chyběl akčnímu žánru jako sůl.

 

 

Ano, jsem nadšen. Jsem natolik nadšen, že nemohu vzniklý stav ani minimálně uzemnit a spíchnout tak obsahově nabušenější recenzi. Nostalgie má holt pořádný štít. Je mi skoro třiadvacet a zase se cítím jako malé dítě. Jako ten kluk, který sotva sfoukl dvanáct svíček a jenž konečně spatřil tu tolikrát odpíranou a zakazovanou kazetu z temného zákoutí vysoko umístěné skříně. Kazetu s chlápkem v tílku, jenž pobíhá bos po věžáku, omacává plakáty s prsatkama a shání vhodně velikou obuv. Chtělo by se říci „Jó, to byly časy“ a posléze zatlačit na povrch se deroucí slzu, ale když se nad tím pořádně zamyslím, nenapadá mě jediný kloudný důvod, proč tak učinit. Vždyť „ony časy“ stále trvají. A žádné „ne že ne“! John se vrátil. John se prostě vrátil a těžko mohl překročit práh s lepším tajmingem. Ačkoliv uběhlo předlouhých (nebo snad přerychlých) dvanáct let, detektiv McClane neztratil nic ze svého důvtipu, nic ze své vynalézavosti a nic ze schopnosti být ve špatný čas na špatném místě. Ubylo vlasů (radikálně), přibylo prekérních situací a počet rozkopání hodných prdelí. Což o to, že nejsou Vánoce. John se opět probudil do bezvadného dne, opět je festovně strhanej a jeho košile - dámy a pánové - kdybyste ji na konci toho všeho vykroutili, měly by nemocnice dostatek náhradní krve na další dvě desetiletí. Zdánlivě definitivní suspendace se na McClaneovi nikterak nepodepsala. Stále je to ten sympatický chlápek odvedle, z něhož jsou všichni škůdci světa „jahodoví“. Střílí, skáče, rozdává rány a občas dostává i do těla, aby to jeho soci předem nevzdali a vycítili jakous takous naději na úspěch. John jede, likviduje helikoptéry, stíhačky, kamióny a do toho všeho – jako by se nechumelilo – hláškuje a vtipuje jak na běžícím páse…

 

 

A nutno zdůraznit - hláškují snad všichni (od teroristy s nejkratší čárou života až po prozíravě obsazeného Justina Longa a potatěnou McClaneovu dceru). Nejen proto, abychom se tu a tam zasmáli, ale hlavně proto, abychom si uvědomili, že dnes už nekoukáme na žádnou Smrtonosnou past z roku 1988, ale na Smrtonosnou past z roku 2007. Wisemanova pocta je totiž nejenom zatraceně hluboká (ano, mrakodrap hadra), ale i patřičně přitažená za vlasy – tak jak se sluší na počítačem umocňované tisíciletí. Její hrdina není dávno tím McClaneem, jenž pohřbíval teroristy na proklatě malém prostoru a ve stísněných podmínkách stravitelné filmové reality. McClane 4.0 je jiný. Výrazně. Nemáte o něj strach, protože moc dobře víte, že se mu nic nestane. Ani tehdy, když vzduchem lítají auta, F-35-ky a kusy odštěpených betonů. Tentokrát už nelze hovořit o z-prdele-klice. McClane je ve čtyřce jakýmsi polobohem, který se ze všeho vylíže s několika škrábanci a s lehce kulhavou chůzí. Což je na jednu stranu celkem fajn (akční patálie získávají na neotřelosti a efektnosti), kdežto na druhou ani ne. Kouzlo prvních dvou dílu se definitivně vypařilo a koncepce čtyřky se o to víc váže ke trojce, která se prvně oprostila od dokonale izolovaného bitevního pole a v níž se taktéž prováděly antifyzikální psí kusy.

 

 

Ale což. S touto ideologickou rekvalifikací (dost možná nezbytnou) jsem se smířil již v roce 1995. Čtyřka tento krok jen potvrdila. Avšak potvrdila i pokořila zároveň. Zatímco trojka oscilovala poněkud nešťastně mezi „myslíme to vážně“ a „nemyslíme“, nejnovější Past se ubírá výhradně druhým směrem. Neváhá a má v tom tzv. jasno. Nepohledáte v ní žádnou scénu, kterou byste nedoprovodili chápavým úsměvem a kterou byste z fleku označili za „jako by vystřiženou z reality“. Akce je prioritnější než kdykoliv předtím. Má švih, nápaditý průběh a celá jest podávána líbivým způsobem (střihač řádil, rejža taky a chlápci od CGI se sakra činili). A o tom to celé je. Willisovo neustále pomrkávání nesmíte pouze registrovat, měli byste se s ním předně smířit a přijmout jej jako neoddělitelnou součást notně odlehčené podívané, kde je příběh stejně děravý jako Johnův pracovní ohoz. Pokud tak učiníte (vnímejte to jako rozkaz), budete spokojeně opouštět kino a přát si, aby zas a znova zafungovaly principy hollywoodské mašinérie a do dvou let přifrčel přídavek.

 

A světe div se, vůbec bych se nezlobil, kdyby si to opět ošéfoval Len Wiseman. Dejte tomu chlápkovi prachy, slušný scénář a zázraky se přece jenom budou dít. Ale rychle. Strejda Willis je už slušně zkrášlený vráskami, a i když stále rozsévá spravedlnost pouhopouhým úšklebkem, ne všechno šikovná postprodukce ututlá.

 

75/100


33 názorů

Alojs
28. 07. 2007
Dát tip
věřím, že to tak zapůsobilo... zřejmě se na tom hodně podílel ten hodně osobní rozjezd :) děkuji

Alojs
21. 07. 2007
Dát tip
čau kluci (snad toto oslovení nevadí :)), jsem rád, že jste tady zavítali. chudší období teď zavlahuju výhradně filmovými reckami a někdy i něčím z hudby. cením si vaší dlouhodobé přízně. díkes

pikacu
20. 07. 2007
Dát tip
Čau Martine, dík za recenzi, opět na to do kina nepůjdu, protože tyhle amícký sra*ky mě už delší čas neberou - jako oddechovka u telky s brambůrkama a pivem v ruce jo, do kina ale půjdu rozhodně na něco hodnotnějšího (třeba Harryho Potěra hehe). Ale recenze jako vždy nemá chybu, tak se skřípěním zubů, ale ten tip tam dam, no ;-)

Alojs
14. 07. 2007
Dát tip
augustin, trilobyte: děkuji za přečtení a potěšitelné názory

výborná recenze :o) t.

Del: Roztomilé. Ale jaksi jsi nedal do placu svůj návrh českého názvu seriálu....

Delahaye
08. 07. 2007
Dát tip
Pišta : omlouvá Tě, že o tom víš houbec - as usually ...:-) Tropical Heat se v tom seriálu jmenuje putyka, kde se pořád scházejí a kterou vlastní Nickův (v průběhu seriálu měnící se) kámoš ... .-)

Del: No, nechci do toho rejpat, ale Vražedný pobřeží mi přijde furt lepší, než Tropický vedro... :))))

Rabb: Já vim. Ale tu košili sehnat nemůžu :)

Alojs
08. 07. 2007
Dát tip
ty se fakt těšíš na Harryho Pottera 5.0? Kámo, neblbni... to není v regulích růžového Písmáka :)

Rabb
08. 07. 2007
Dát tip
a já se těším na Herryho Pottera.. ..tak!

Alojs
08. 07. 2007
Dát tip
no hlavně to mělo mizerný obraz. Což sice vůbec nevadilo, protože to k tomu patřilo, ale... Jinak já jsem víc natěšenej (či spíš zvědav) na Indyho 4.0. Viděl jsem už nějaké první video, jednu fotku Forda a... držte mě, držte mě... těším se.

Delahaye
08. 07. 2007
Dát tip
ne ne "Tropical Heat" .. to jen NÓVA to tak idiotsky překřtila ... ale seriál to byl fajn .. hezký holky, moře, sem tam vtipná hláška a díly netrvaly věčnost ..

Rabb
08. 07. 2007
Dát tip
Pišto, Vražedné pobřeží to bylo.. :-)

*prdlajs, ne "prdlaj". Toho neznám :)

Fajn napsané...:) Mimoděk mě napadlo, že už drahnou dobu čekám na Nicka Slaughtera 4.0, či jak to nazvat. Sakra, ten by si to taky zasloužil, ne? Pišta Hufnágl P.S. Nevíte někdo, kde sehnat tu skvělostnou havajskou košili? V Praze je prdlaj :(

Alojs
07. 07. 2007
Dát tip
sám nevím, jestli jsem si dělal prdel. ale asi jo. já si dělám prdel imrvére. a lidi mi pak už vůbec nevěří, i když ohlašuju požár a očekávaný konec světa. metb: thanx :)

MeTB
06. 07. 2007
Dát tip
Fajn recenze.

Pan Bukkake
06. 07. 2007
Dát tip
OT - Off Topic - jestli sis teda nedělal srandu :-).

Alojs
06. 07. 2007
Dát tip
ahoj, ahoj, ahoj :) máš pravdu, recenze je opravdu okleštěná. co se příběhu týče, v poslední době jej vypouštím docela často, nebo se s ním vypořádám letem světem. zvlášť tady jsem to vzal těžkým hákem a metaforou v jedné větě. Zřejmě i proto, jak jsi sám napsal - už všichni ví, o co půjde. O střílení a efektní umírání :) ... Herci, to je věc druhá. Mohl jsem se o nich zmínit. Ale tak nějak jsem neměl nutkání. Nezaujali mě natolik, abych tak učinil. A zmínit se o nich jen tak... nevím... určo jsem mohl. Samozřejmě, měl bych se taky polepšit. Jsem někdy děsnej lajdák :) Cením si toho, že tě recenze pobavila. Co je to OT? :) To víš... je ráno... zrak zalepený.... mysl otupená... jiskří mi to tady :)

Pan Bukkake
06. 07. 2007
Dát tip
A jenom mě tak ještě napadá... Len Wiseman zase není tak špatnej, aby se musely dít divy, Underworld jsem sice viděl jenom ten druhý (prý ten lepší) a docela fajn... a co fajn nebylo (ok, taky toho nebylo zrovna málo :-)), tak to bych neviděl tak zřejmě jako vinu režiséra. (Yeah, jenom tak mimochodem si uvědomuji, pro koho je ta recenze psaná, jakým stylem má být psaná a tak podobně, takže je tohle pravděpodobně OT... ale co už :-))

Pan Bukkake
06. 07. 2007
Dát tip
Ukázkově fajnová recenze. Sice se z ní člověk moc nedozví, ale v tomhle případě už stejně všechno ví, takže nějaké to popsání rozdílů (případně věcí, které se prostě nemění :-)), tu stačí... a navíc jsem se docela slušně pobavil :-). Nicméně přece jenom, mi tam chybí nějaká ta klasická zmínka o tom, jak jsou na tom herci, o čem to tak vůbec je... Hmm, jakože stejně jsem to už viděl, takže na mě nedej a klidně přijď s více recenzemi podobného typu :-).

Alojs
06. 07. 2007
Dát tip
děkuji delahaye :) cením si tvého názoru a snad mě nakopne do produktivnější tvorby.

Delahaye
05. 07. 2007
Dát tip
tak tohle je po dlouhé době RECENZE má všechno, co má mít, ani o drobet víc či míň smekám baret T.

Alojs
05. 07. 2007
Dát tip
no jako občas tam písnu... do tý bazůky. ale jen občas. přibližně do každýho čísla 2-3-4 články :)

sidonia
05. 07. 2007
Dát tip
willis je kus:) urcite mrknu

Rabb
05. 07. 2007
Dát tip
já se těším.. já se tak těším!! alojs.. t seš v Bazooce? Pár čísel jsem četl, ale nečekal jsem, že tys tam taky.. ..*

Winter
05. 07. 2007
Dát tip
A opraveno, jak se dívám.

Winter
05. 07. 2007
Dát tip
Jako vždycky Doufám, že si to přečtu i v nové Bazooce ;) Nicméně, proč máš nahoře hodnocení 7 a dole 8?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru