Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

podvečer

18. 08. 2007
21
24
2901
Autor
pole

PODVEČER

ticho na vsi.
v rádiu kdosi šustí
horký čaj v kelímku
studí
kvílí dálkový autobus.

podvečerní nebe
z něhož se
vystěhoval den
je prázdné a velké
jak louka pro kempaře.

s každou výpadovkou v polích
se kroutí úzkost
že v tomhle obrovském kraji
neznám jiné místo než tvůj dům
a naši Hami
s cigaretami biliárem a s polibky

dnes je to možná naposled
co se nakrmím horkým lívancem tebe
pak si sebe
odvezeš v karavanech
a moje cévy zkornatí
jak opuštěné výpadovky


 

rádio bude hrát....

13/07/2007


24 názorů

Méhari
27. 08. 2007
Dát tip
Neumím psát nějáký profesionální kritiky, ale tohle je pro mě moc dobrá báseň!Začátek je takovej nejistej, jako bys nevěděl vlastně jak začít a pak přijde to vystěhování dne a to mě vážně donutilo nahlas se pousmát...a hlavně, ta nálada se pak až do konce nevytratí!!*t*

cup_of_tea
24. 08. 2007
Dát tip
skvělá a úzkostná

rádiu se to líbí :)) jsou tam dost neotřelý výrazy, obraty a takový ty věci ... no dyk víš :)))

jt
20. 08. 2007
Dát tip
jo - tahle se mi líbí. přijde mi zbytečný, když se mezi obrazy dávaj rovnítka, aby to přetejkalo a zamlžovalo, ale - tyhle jsou fajn, tak proč ne. jenom mi přijde, že je to tak nějak na povrchu jen - jako když dáš do kýble jar a cachtáš v tom rukou, aby tam bylo aspoň trochu pěny .. šlo by to líp, ale - TIP aj takhle. líbí se mi, co napsal dero *

Yentl
19. 08. 2007
Dát tip
Spousta krásný míst, jako celek má atmosféru, líbí. *

Mně se to líbí - studený čaj i "lívanec tebe" působí rušivě jen malinko, báseň je (pokud jde o mne) klidně ustojí. Pěkné :)

oleandr
19. 08. 2007
Dát tip
první dvě sloky líbí moc

Dero
19. 08. 2007
Dát tip
čaujo :o) Tím myslím, že ten obrat/obraz se dá pochopit/uchopit/interpretovat snad desítkami různých způsobů, z nichž jen jeden je ten opravdu oblažující. Většinou se mi nelíbí, pokud jsou na čtenáře kladeny takové extrémní požadavky co do interpretace, ale v tomto případě to vnímám trochu jinak - když to někdo dokáže, ta odměna v podobě probuzeného pocitu je velmi sladká. Dobře píšeš, ale zatím jen pro někoho. To přijde.

pole
19. 08. 2007
Dát tip
čaune:) co myslíš extrémně úzkou cestičkou? sem tu dycky nějakej nechápavej horce studenej čaj měnit nebudu, mně se tam taky líbí, hodně:)

Dero
19. 08. 2007
Dát tip
Hlavně neměnit horce studený čaj, prosím. Pro mě je to jednoznačně nejsilnější moment textu a důkaz autorovy smyslové dozrálosti. Občas kritické ohlasy selžou na místě, k jehož objevnosti vede jen jedna extrémně úzká cestička. Mám pocit, jako by tohle byl ten případ. V úterý mi tu vyjde text, ve kterém je podobných momentů víc, tak jsem zvědavý.

pole
19. 08. 2007
Dát tip
jo. předělávání básní je těžký, ale zkusím to předělat, možná na tom něco bude. díky ještě jednou

Oldjerry
19. 08. 2007
Dát tip
Mně nevadí horký lívanec, ten beru, degraduje to trochu to zájmeno a navíc v poněkud klišoidním rýmu tebe/sebe.... co se nakrmím tebou jak horkým lívancem... zítra ho odvezeš v karavanech....atd. ale stejně po úvaze na druhý pkus dávám tip

marge
19. 08. 2007
Dát tip
Krásně popsaný pocit...a mně čaj nevadí, i když v porovnání s ostatními obraty je to asi nejslabší moment..*

pole
19. 08. 2007
Dát tip
Oldjerry a Zuzulinka: díky za kritiku! horký čaj a ten lívanec tebe, chtěl jsem se dostat k nějaký tý úzkosti, co člověk občas může zažít doma. když svítí zářivky a je to STUDENÝ světlo a člověk pije čaj a prostě je to úzkost. někde se ta studenost projevit musela:)) určitě to není k pochopení, prostě je to podvečer, hnusnej zářivkovej podvečer uprostřed neznámýho kraje.. chystá se taková prázdná večeře...:)) no, omlouvám se, tohle asi není nic vysvětlujícího, ale lívanec i studenej čaj, já nevim, nezažili jste to? třeba při nemoci? jak člověku nic nechutná a jak bejvá večer úzko? třeba v dětství, jak člověka posílají spát po večerníčku... nevim:) nějak sem se rozkecal, moc se omlouvám a díky:)

Oldjerry
19. 08. 2007
Dát tip
Náladovka to je, nápad jako víno, zpracovat to šlo líp, kdyby v tom nebylo tolik osobního angažmá... jenže to holt! není jednoduché na hluboce osobní věc se dívat odosobněněně... vedle horkého čaje, co studí, mi ještě trochu vadí slůvko tebe v poslední sloce, kterou se tato posouvá do oblasti mírně servilní ve spojení tebe/sebe.

Zuzulinka
19. 08. 2007
Dát tip
pěkné...až na ten horký čaj, který studí...rozporuplné, pro mě příliš*

martinez
19. 08. 2007
Dát tip
podvečerní nebe z něhož se vystěhoval den... hezky, milé pole :o)

.dunaj.
19. 08. 2007
Dát tip
pole neorane

A n n e x
18. 08. 2007
Dát tip
smutně a jakoby odevzdaně to na mě působí*

Jade
18. 08. 2007
Dát tip
juu. to je vazne pekny. naladovka...

Dero
18. 08. 2007
Dát tip
Velmi dobře, Jonáši. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru