Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vstal jsem

06. 10. 2007
17
42
1740
Autor
Winter

Malý pokus

-

  Vstal jsem. Občas vstávám, abyste mi rozuměli. Jindy jen tak ležím a čtu si; povětšinou tak dlouho, než je čas jít si lehnout a usnout. Tedy já ležím pořád, ale ostatní si jdou lehnout. Začíná v tom být zmatek. Takže, dobře, začněme:

 

  Vstal jsem a sedl si za počítač. Cítil jsem, že dnes napíši nejlepší povídku svého života. Ale nic mě nenapadalo. Za oknem protékali malí parchanti do školy a já nevěděl, jak začít. Ptáci padali k zemi a strašně při tom řvali. Mraky vyjídaly slunce. Když se ze stupaček vylinula vůně sousedova oběda, já neměl ani čárku. Začínal jsem pochybovat, že bylo moudré vstanout.

 

  Asi ne, to spíš pěkná blbost, vyčetl jsem si.

 

  Blikající kurzor a absolutní prázdno za ním. Myslel jsem na ženu svého života, ale zůstala jen ženou mého života. Minimálně tak dlouho, než si najdu novou. Vzpomínal jsem na jednoho kamaráda, který se před čtyřmi lety utopil v bazéně na maturitním večírku. Soused si zatím chystal kávu a malí parchanti se vraceli ze školy. Ptáci se věšeli zpět na nebe a už tak neřvali. Za to štěkali psi. Vždycky jsem chtěl psa. Ale jsem příliš líný, než abych ho venčil. Nikdy jsem psa nechtěl. Žena mého života chtěla psa, já ne, musel bych ho venčit. To bych ale musel pravidelně vstávat. Mám problémy vstávat. Raději si čtu.

 

  Zakroutil jsem palcem na noze: občas s ním vedu takovéto války. Takhle nic nenapíši, řekl jsem si, když palec vyhrál. Čtyři jedna pro palec.

 

  Chtěl bych vlastnit starý psací stroj. Kakofonie textu, hra na klavír, střelba z kulometu, vlak jede, buchar bije: ratatata, prásk prásk, (zarážím na odstavec), buch buch a na konci nějaká pointa. Taková, v níž se zacyklí zbytečnost všedního dne, taková, která svému čtenáři vchrstne jeho vlastní ubohost do tváře. Ubozí jsme totiž všichni. Chtěl bych mít novou ženu svého života, ta stará mě již nudí. Občas i štve. Pokaždé, když je u mě doma, nenechá mě číst si v posteli. Pak jdeme do města: jsou tam domy, lidi, auta, sloupy, kanály, stromy, lidi, auta (lidí a aut tam je hodně), lampy, hromadná doprava, oči, ústa, paže, letní šaty, je tam léto, občas jaro, někdy podzim, sem tam i zima. Když ji spolkne kterýsi butik, pokaždé se vytratím do knihkupectví. Tam si vybírám tak dlouho, než se zjeví vedle mě a udělá mi strašnou scénu.

   „To tě vůbec nezajímám?“

   „Ale zajímáš.“

  Můj kamarád nikdy neměl pít tu zelenou. Myslím toho kamaráda, co se utopil. Pil zelenou, umřel v modři, pochovali jej v černi a všichni na něj zapomněli v životě. Vlastně jsem ho nikdy neměl rád. Jednou jsme se dokonce poprali. Po pohřbu jsme se všichni hrozně opili. Někdo řekl příšerně sprostý vtip, na nějž si již nejsem s to vzpomenout. Stejně to byl takový vtip, který by tu nenapsal. Což mi připomíná, že jsem si usmyslel sepsat nejlepší povídku mého života. Začněme:

 

  Jsem strašný sobec. Jednou bych o tom chtěl napsat povídku (nejlepší mého života). Nuda, sobeckost, slabost a na konci pointa, v níž se…ale to už znáte.

  Soused vařil večeři. Slunce zmizelo. Ptáci byli pryč. Psi už neštěkali, ale začali hlasitě výt. Soused pustil televizi. Já nenapsal ani čárku. Ani jednu jedinou podělanou čárku: žádná povídka, žádná pointa, v níž se…

 

  Ale to už znáte.

 

  Šel jsem si lehnout, tedy číst si.

  Znáte to?

  Já dobře.

 

--


42 názorů

Winter
23. 11. 2008
Dát tip
Celkově dík za návštěvy. Jo, tohle je text ryze improvizační - ale upřímně, na improvizace mě nikdy neužilo .)

velmi pěkně má to rozmach a styl zřejmě proto že ses s tím moc nemazlil *

Winter
27. 09. 2008
Dát tip
Dík Při zpětném pohledu si ale myslím, že jsem napsal i lepší .)

Winter
18. 05. 2008
Dát tip
Nihilista - i ty lichotníku. Jinak díky za návštěvu. Máš pravdu, s krátkými větami umí jiní. Teď jsem se nicméně dostal do polohy zvídavé .)

domin.go
18. 05. 2008
Dát tip
to jsi vážně takový nihilista?:) rezignovaný tón v textu se mi líbí, dá se s ním pracovat, ale tady jsi šel možná příliš na dřeň, chtělo by to obalit ty slova nějakou hustší atmosférou než "nemám-o-čem-psát-a-zkouším-co-z-toho-vyleze" odsekávání vět ti podle mě moc nesedí - ne, že by se jednalo o řemeslně nezvládnutou povídku, ale je příliš tuctová

Winter
11. 05. 2008
Dát tip
Takový krok bokem. Jsem rád, že se líbí.

Janina6
11. 05. 2008
Dát tip
:-))* Jak jsem tu svou "životní" povídku dopsala, jsem zase schopná číst, a tohle, to je lahůdka... mňam!

Winter
06. 05. 2008
Dát tip
Díky, byl to jen experiment, žánrová odbočka, kterou jsem stějně nadále nešlapal. Rozhodně díky za zájem!

těša
06. 05. 2008
Dát tip
Poprvé se mi něco nelíbí, nicméně asi deset ostatních, které jsem zatím okusil jsou vynikající, pokud můžu soudit. Nicméně jakožto blb jsem u nich radši pomlčel, ježto bych stejně napsal jenom že se mi líbí a nic víc a připadal bych si pak jako ještě blbější blb. Nonic, tak hezkej večer, jdu pokračovat ve čtení.

Winter
23. 02. 2008
Dát tip
Díky za kritiku, já tyhle nálady mívám spíše v návalech: furt nic, nic, a najednou tři týdny prázdna.

Moc hezké...mimochodem máme hodně společného. Já taky pořád jenom ležím, nebo spím nebo ležím..Ale někdy je přece jenom dobré vyjít ven a zjistit, alespoň co je za roční období:D*

Winter
28. 11. 2007
Dát tip
Hm, krabicový, děláš chutě. Asi se taky vrátím ke svým kořenům :)

Winter
08. 11. 2007
Dát tip
Děkuju.

Winter
07. 11. 2007
Dát tip
Díky: vaření z vody mě vždycky fascinovalo :)

Moc dobrý. Z vody jsi uvařil docela dobrej obídek.Fakt.*

Moc dobrý. Z vody jsi uvařil docela dobrej obídek.Fakt.*

ok, však každý experimentuje

Winter
17. 10. 2007
Dát tip
Jistě, zde jsem si však cvičil zcela jiný styl, než jakým obvykle píši, takže jsem logicky chtěl vědět reakci na krátké úsečné věty. Proto také "malý pokus" v prologu: námět je zde zcela podružný, není vůbec o tom, jak bych chtěl psát, není vůbec podstatný, je jen zašlá květina, která opravňuje vystavení vázy. A právě na vzhled vázy, neboť je to první taková váza, kterou jsem vyrobil, jsem chtěl znát reakce. Toť vše.

ako sa volá táto technika? čistý psychologický automatizmus? Keď mám chuť písať ale žiadny námet, to samozrejme poznám. Tak buď píšem a poväčšine to nechám v zásuvke, alebo si počkám na námet. Asi tak. Inak skoro všetky takéto diela spomínajú práve jedno a už len kvôli tomu nedám tip: opis ako si chcel písať a nevedel si o čom.

Winter
16. 10. 2007
Dát tip
Tak díky za návštěvu: ono je to takové obvyklé téma, jak tu někdo podotýká.

Markel
15. 10. 2007
Dát tip
některé sekvence líbily moc, taky mám povídku o tom, jak se chystám psát a .. a.. a nic..:-)) - T

Winter
12. 10. 2007
Dát tip
Díky za návštěvu a názor.

Elyon
12. 10. 2007
Dát tip
Skvele sa to čítalo...

pozorovateI
07. 10. 2007
Dát tip
pokusim se číst dál, tak se snaž

Winter
07. 10. 2007
Dát tip
Hm díky, s tím hraním máš asi pravdu (to asi vyškrtni) stejně jako s omšelostí. Abych se přiznal, tohle byl skutečně spíše pokus, okamžitý impuls, žádné dlouhé přemýšlení. Každopádně díky za návštěvu a kritiku.

pozorovateI
07. 10. 2007
Dát tip
víc bych si pohrál se stylem (nemyslim pilovat, ale hrát) ale s rozumem

pozorovateI
07. 10. 2007
Dát tip
líbí se mi téma omšelý, ale co.. na začátky ideální teda, omšelost je hlavně znát na začátku (vstanu, napíšu povídku - je první co napadne člověka, když píše) ale: "Taková, v níž se zacyklí zbytečnost všedního dne, taková, která svému čtenáři vchrstne jeho vlastní ubohost do tváře." za to velká pochvala, mám rád, když se v povídce něco naznačí a následně splní, činí to povídku celistvou, živoucí, prolíná se.. jen tak dál a větší kapky na konec povídky jsem byl výborně připravenej (tim nelichotim své čtenářské připravenosti:)) a slupnul ho jako malinu.. hlavně proto, že byl stroze výstižný bezva

Winter
07. 10. 2007
Dát tip
Popravdě řečeno, taky nemám rád spisy o spisovatelích. Jen jsem si chtěl zkusit, jaké to je. A psalo se mi příjemně, to jo :). Jinak díky za návštěvy.

ja sice nemam rád díla typu "píšu o tom, že nemám o čem psát" je to takové poslední zoufalství ke kterému jsem se bohužel taky někdy uchýlil. ale tohle je napsané dobře. Hlavně ten prostředek, ty okraje bych si i odmyslel a je to tip*

Barman
06. 10. 2007
Dát tip
Nápad je a to je fajn, ale občas mi to drhne. Myslím sloh versus styl. Jinak myšlenka (nebo to co jsem si našel já) je... je!

Winter
06. 10. 2007
Dát tip
Díky za hezkou kritiku, našel jsem pár chyb, byť určitě ne všechny, opravím je. S pozdravem...

Oldjerry
06. 10. 2007
Dát tip
Je netypická, proto se líbí, je v ní nadsázka, ale taková, které se dá uvěřit. Prostě povidla se ti, jen si ji ještě projdi, je tam pár malých chybiček. To mi ovšem nezabrání v lehýnkém típnutí... a tak típám, jak ze sna malý opeřenec (kdybych napsal pták, hodně lidí by začlo myslet na sex)

Winter
06. 10. 2007
Dát tip
Díky. Nevím, jestli už tam jsou všechny, ale fakt je, že původní text byl spíš doplňovačka, než povídka :)

Madrigal
06. 10. 2007
Dát tip
no to vůbec není špatné, jen bych trochu upravila odstavce a někde doplnila zapomenutá písmenka Ale tip dávám

Winter
06. 10. 2007
Dát tip
Malý pokus, protože obvykle píši úplně jiným stylem: dlouhé věty, kroucené vyjadřování a tak. Tady jsem zkusil sekat věty. Jinak děkuji za návštěvu a tip.

neroušek
06. 10. 2007
Dát tip
Malý pokus?První povídka tady,co se mi líbila.Má to hlavu,patu,žádná onanie.Poklona!

Winter
06. 10. 2007
Dát tip
Děkuji, zvlášť od Tebe ten tip potěší.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru