Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KRUHY V OBILÍ

Výběr: Javert
25. 06. 2001
37
0
4482
Autor
Daemonica


Zkrátila jsem to na nejmenší možnou velikost, aby se to dalo číst na monitoru. Originál má dest stránek. ;-) TOHLE JE VÝCUC.

Stalo se to jedné dvanáctileté dívce. Vyprávěla mi o tom...

Jitka se pokusila projít chodbou neslyšena, neviděna. Ne, nešlo to. Jakákoliv podobná snaha byla předem odsouzena k nezdaru.

 

„Kam jdeš?“ ozval se z kuchyně ječivý hlas tety.

„Musím na záchod, tetičko,“ pípla Jitka.

„Na malou?“

„Na tu druhou.“

„Už zase? Co tak vim, dneska už jsi přece byla!“

„No ale…“

„Žádný ale!“ vykřikla teta a vyběhla na chodbu, „žádný ale! Co si jako myslíš? Víš jak je ten papír teď drahej? Ta tvoje spotřeba je NAPROSTO NEÚNOSNÁ!“

„Já ale opravdu MUSÍM,“ špitla Jitka a vzpomněla si při tom na párek, který dostala včera k večeři. Jak dlouho asi už ležel v ledničce?

Teta otevřela dveře záchodu a sebrala ruličku. Odmotala kousek papíru a podala jej Jitce.

„Tohle! To ti musí stačit! MNĚ to taky stačí. Musíš se konečně naučit šetřit. Dost na tom, že se o tebe staram, když si tvoje matka válí šunky v posteli. Ještě abych kvůli tomu přišla cugrunt.“

„Ale maminka je v nemocnici…“

„No dyt řikam,“ odvětila chladně teta a odešla se zbytkem ruličky.

 

Jitka se zamkla a sedla si na přiklopenou mísu. Už se jí nechtělo. Přemýšlela, jak nejlépe zastavit slzy. Také přemýšlela, jestli dneska v noci přijdou démonci. Byli tak nevypočítatelní.

 

* ~ *

 

Večer měl sladkou příchuť svobody. Žádné odsuzující pohledy otrávené tety. Ta šla tentokrát do vily na kopci hrát kanastu. Jitka seděla před domkem a dívala se přes zahradu k lesu. Pozorovala barvu červánků, jak přechází od oranžové až ke karmínu i ptáky kroužící nad obilím.

 

Dneska určitě přijdou, jsou kamarádi. Jiný by se jich možná bál, Jitka se na ně těšila. Celé nesnesitelně dlouhé dny s protivnou tetou, zato v noci malá tajná odměna. Její démonci. Jsou nepochopitelní, to ano. Ale jsou lepší než to ostatní.

 

Jitka samozřejmě věděla, že si je nesmí moc idealizovat. Tušila, že jejich pantomimická hra, jakkoliv veselá a zábavná, vůbec neznamená, že by byli neškodní. Ani náhodou. To byli určitě ONI, kdo tak zametl s tím magorem z devítky, co ji chtěl obtěžovat. No, nakonec, proč ne, od toho přece člověk kámoše má, ne? Jedno je jisté - TEĎ už dá ten blbec rozhodně pokoj.

 

Ano, byli ÚPLNĚ jiní a byli odjinud, to je jasné. Možná z pekelných předsálí, možná z jiného prostoru. Na tom vůbec nezáleželo. Vypadali sice naprosto neskutečně, ale rozhodně byli opravdoví.  Sýrák, kterému jako by se roztékalo celé tělo. Dráťák, z něhož nebylo vidět víc, než podivně propletená změť zohýbaných kovových prutů. Skleňák, průhledný a elegantní. Mlhoun, který jako by byl vytvořen z kapiček kolem vodotrysku. Gumák, který se dokázal natáhnout a kroutit kolem stropu. Kameňák. Blikač. A možná zas i nějaký nový. I to se občas stává. Pak poskakují kolem její postele, uklánějí se, snad i tančí a předvádějí různé vylomeniny jako podivní šaškové, co mají na starosti, aby jí nebylo smutno.

 

Jitka se nemohla dočkat tmy.

 

* ~ *

 

Když však tma nakonec přišla a ještě pořádně zhoustla, bylo jasné, že s tou svobodou už to není tak úplně v pořádku. Okna kanastové vily v dálce byla už hodinu zhasnutá. Teta nikde.

 

Jitka už to čekání nemohla vydržet. Sebrala baterku (hlavně ji nevysvítit, to by BYL pořádný průšvih) a vydala se zadními vrátky po pěšině kolem lesa směrem k vile. S překvapením si uvědomila, že se ani trochu nebojí. Přemýšlela, jestli je to tak v pořádku. Možná ne, ale kvůli tomu přece najednou se strachem nezačne.

 

Když se les odtáhl od pěšiny a Jitka se přiblížila k silnici, zastavil se jí tep. Všechno bylo rázem jasné. Teta ležela na náspu, hlavou směrem k příkopu. Zamířit tím směrem svělo baterky bylo neuvěřitelně těžké. Jitka ji musela chytit oběma třesoucíma se rukama. Opatrně uděla pár kroků dopředu. Světlo padlo tetě na obličej. Nebo spíš tam, kde dříve býval.

 

Jitka se jen taktak stihla předklonit, aby si nepozvracela nohy. Když křeče přešly, otočila se a utíkala zpátky do domku. Běžela celou cestu, i když měla pocit, že se už udusí a že v levém boku má zabodnutý nůž. Nikdy sice ještě neviděla mrtvého člověka, ale dobře chápala význam toho, co zahlédla. Tetu zřejmě srazilo při přecházení silnice auto. Srazilo? Ne, rozdrtilo. Bylo jí naprosto jasné, že tady už žádný lékař nepomůže.

 

Jitku znovu chytla dávicí křeč, ale zvracet už nebylo co. Vypláchla si ústa u pumpy, opláchla se, vběhla do ložnice a ještě zadýchaná skočila do postele. Tak dobře. Dneska tedy URČITĚ přijdou, tentokrát není vyhnutí. A uvidíme, jestli jsou TAK mocní, jak se chlubili.

 

* ~ *

 

Démonci rozčileně poskakovali a poletovali vzduchem sem a tam. Byli očividně silně rozrušeni. Kameňák se na ni díval temnýma očima a opakovaně posílal myšlenku: „Tohle ne. Tohle nechtěj.“

„Ano,“ opakovala Jitka, „vy jediní s tím můžete něco udělat.“

Dráťák předvedl cosi vzdáleně podobného pokrčení rameny a otočil se.

„Jenže pak budeme muset zmizet,“ zasáhla ji myšlenka.

„Jak to myslíte, zmizet?“ šeptala Jitka.

„Úplně. Navždy.“

„Chlubili jste se, že ČAS pro vás není vůbec žádný problém,“ řekla Jitka.

„Takový zásah...“ přijala nesrozumitelnou, potrhanou myšlenku, která se ještě víc rozostřila a bzučivě se vytratila.

Poslední slovo, které Jitka zachytila, bylo „trest.“

„Musíte,“ opakovala zatvrzele, „musíte pomoct.“

„Vždyť tetu nenávidíš,“ vyslal k ní Gumák a vibroval víc než jindy.

I ostatní usilovně protestovali.

„Musíte,“ řekla Jitka.

Démonci se dívali vysloveně smutně.

 

* ~ *

 

„Tohle! To ti musí stačit! MNĚ to taky stačí. Musíš se konečně naučit šetřit. Dost na tom, že se o tebe staram, když si tvoje matka válí šunky v posteli. Ještě abych kvůli tomu přišla cugrunt.“

„Ale maminka je v nemocnici…“

„No dyt řikam,“ odvětila chladně teta a odešla se zbytkem ruličky.

 

Jitka se zamkla a sedla si na přiklopenou mísu. Už se jí nechtělo. Přemýšlela, jestli o ně opravdu přišla navždy. To by bylo kruté.

 

Jitce tekly slzy. Utřela je do hrstičky papíru, kterou dostala k dispozici.

 

Přemýšlela, co dál. Večer NESMÍ zapomenout jít tetě včas naproti, aby si mohla vyslechnout pár kousavých poznámek.

 

Také přemýšlela, proč se na obilném poli za domem objevily ty veliké zvláštní vzory polehlého obilí. Možná, že něco znamenají. 


moony
18. 02. 2006
Dát tip
Skvělé! Dobře se to četlo.*

Dolente
24. 05. 2004
Dát tip
Dobrý. Hodně dobrý. TIP

Kessler
02. 11. 2003
Dát tip
Nic lepšího jsem tady ještě neviděl.

Liso
17. 04. 2003
Dát tip
nenasiel som celu poviedku !!! Kde je? Existuje niekde? Odpovedia mi pripadne ludia co som ich Avizom obtazoval (Daemonica zda sa mi ma tu doost stare datumy...) :-)

Wopi
17. 04. 2003
Dát tip
Vždyť říkám, že nemá internet. Nechám jí vzkaz.

nin
17. 04. 2003
Dát tip
TO JE VÝBORNÝ! ***** díky za upozornění, Wopi

nin
17. 04. 2003
Dát tip
TO JE VÝBORNÝ! ***** díky za upozornění, Wopi

Gekon
28. 11. 2002
Dát tip
ja chci full ;)ale jinak libi!

Wopi
28. 11. 2002
Dát tip
D. momentálně nemá internet, ale pokusím se v tom něco udělat.

Starr
23. 11. 2002
Dát tip
Je to moc dobrý,už se moc těším na tu plnou verzi:)T

Starr
23. 11. 2002
Dát tip
hups,já skleróza nehodila avízka,tak až teď:)

gd
03. 06. 2002
Dát tip
dobrý. kde je kompletní verze?

Daemonica
03. 06. 2002
Dát tip
doufejme, že ji Jitka nepoužila, když byla v nouzi největší... :o)) ď

gd
03. 06. 2002
Dát tip
cheche. taky v tísni sahám po kvalitní literatuře.

breta
03. 06. 2002
Dát tip
Uff - jedním dechem :o) kdyby byla delší, asi bych se udusil :o) Budu trénovat dýchání na plnou verzi :o)) ****

vero
11. 04. 2002
Dát tip
perfektné...chce to pokračovanie...*

Aki
30. 01. 2002
Dát tip
Vážně hodně dobrý... to bez tipa snad ani nejde :o)

LEON
07. 01. 2002
Dát tip
Potřebuji s tebou mluvit Daemonico...

Reistlin
03. 01. 2002
Dát tip
Pěknej nápad, pěkná povídka, típek

myrinda
29. 09. 2001
Dát tip
to je sila...jakto ze mi to uteklo? TIP

Doubi
26. 09. 2001
Dát tip
týýý jooooo.. to je síííííla!!!!!!!!!!!! Jen nevím, jestli stojím o plnou verzi, když už znám pointu:-(( škoda.. *

Mnam mnam :)))))

S
10. 08. 2001
Dát tip
Mě se toto dílko sampozřejmě TIPově velmi líbilo. Také bych přivítal plnou verzi, protože vykreslení vztahu démonci. Snad bychom si ji už konečně zasloužili, co říkáš, DaeMonico?

Daemonica
10. 08. 2001
Dát tip
Petula & S: určitě! Jen ten čas... nestíhám ani psát nové, natož ťukat do kompu staré... díky MOC za zájem, jste skvělí!!! ♥

Manuria
08. 08. 2001
Dát tip
To mne se to taky libi jak to je, ale stejne bych to chtela precist vsechno...TIP!

hermit
07. 08. 2001
Dát tip
Celou? Mě se to líbí, jak to je... *****

Petula
31. 07. 2001
Dát tip
Viz M_P... Jo, a: CELOU!!! CELOU!!! CELOU!!! CELOU!!! CELOU!!! Prosím, košťátkem klikyháky čmárám, kočka mrouká, až se jí dělají kruhy (pod očima)...

░▒▓-_-▓▒░

«*»


Diana
12. 07. 2001
Dát tip
Krásné ! Tip

Daemonica
08. 07. 2001
Dát tip
Wicana: jsem vypočitatelná?? :(( - - - Ne, s KK nesoutěžím, to byl jen reklamní trik :) ( jako když vydají knížku horrorů Věnceslava Zaoraného a na přebal napíšou Český Clive Barker :)) ) - KK promiň, seš skvělá :) - - - Pokud se kruhů v obilí týká... já vím, že je leckdo nemusí... ale přiznejte mi aspoň originalitu - myslím, že teorii o kruzích coby vedlejších efektech časových posunů nikdo nepublikoval :)))))

Wicana
01. 07. 2001
Dát tip
TIP, začátek mě hned zaujal, ä vzhled kamarádů !! - že není deamoník jako daemoník :--)
no připouštím, že tam na konci kruhy v obilí taky nemusím, když už jsou v názvu, tak mi to stačí ...... v delší verzi bude vysvětlení, jak to, že byla maminka v nemocnici, a teta si klidně umře a pak na přání ožije, a maminka se zatím na posteli v nemocnici ani nehne ?

Wicana
01. 07. 2001
Dát tip
Daemonico, v nadšení z povídky vložila jsem ji do klubu do Straší ! :--) protože mi po zádech projížděly eskadrony mravenců, když jsem to četla, fakt dost dobrý, KK je jen možná malinko nevypočitatelnější, ale obě máte skvělý styl, neporovnávat !

Daemonica
29. 06. 2001
Dát tip
Kandelabr: ---------------- To máš tak... Kdybych tam na ten konec o těch kruzích nenapsala, patrně bych imrvére odpovídala na dotazy, proč se to tak jmenuje :))) V každém případě nemusíš cítit negativní pocity, když máš jiný vkus :)) Vždyť je to tak v nejlepším pořádku, že jsme každý jiný (to by to tu vypadalo, kdyby byl každý druhý jako já :))))) ). Šílená: ---------- Pokud někdy zavítáš ke mně, prosím, mluv (piš) po svém :)) MTR

Falka
29. 06. 2001
Dát tip
Daemonica :o))) Hlavně bacha, když se jeden rozbíhá, aby se nepřerazil o kandelábr... mě se to včera stalo, když jsem přelejzala na dálnici středovej pruh... :o) Ale nic ve zlém, jsem dneska trošičku prostořeká.... :o)))

Miki
28. 06. 2001
Dát tip
Líbí se mi to v téhle "zkrácené" verzi. Myslím, že full nemůže být lepší. Tip!

Kandelabr
28. 06. 2001
Dát tip
hmm tak ja tady budu jediný za zmlsance nebo nevím za co, když řeknu že mě to zase až tak nezaujalo. není to špatné to ne, ale na můj vkus je toho nějak moc. a ty kruhy v obilí proč je tam dávat? a vůbec. šílená: jen žádné šislání prosím!!!

inventor
27. 06. 2001
Dát tip
Opravdu zajímavé....

FLO
27. 06. 2001
Dát tip
Pošlite mi prosím avízo, abysem se k tomu dostala pozdějc.

Mahoney
27. 06. 2001
Dát tip
deamonica: jedna hvězdička ti nestačila? :-)))))

Funda
27. 06. 2001
Dát tip
Nezbývá než poděkovat. Poděkovat za námahu a poděkovat za myšlenky. Obzvláště pak za myšlenku hodnou zamyšlení, a to vyjádření mezilidských vztahů. Děkuji. Funda

Funda
27. 06. 2001
Dát tip
Jestliže jsi ovšem prožila sama tak trochu tento příběh( myslím tím co se té tety týče ), tak je mi to líto. Samozřejmě se jako ostatní těším na nezkrácenou verzi a dávám Ti Tip.

Falka
26. 06. 2001
Dát tip
Taky si ráda přečtu plnou verzi.... *

Šílená
26. 06. 2001
Dát tip
a plo malou šílku ještě poklačování ...že zase pšídou jooooo? malá šílka nemá láda když žďabilní démonci musej za tlest plič a nemůžou se už gumovatět a drátovat kolem postýlky. Možná to nebude litelální ale malé šílce to udělá ladost:o)))) uíbí!

Albireo
26. 06. 2001
Dát tip
Šílko, Ty už ses od ochechulky nakazila šišláním?

Falka
26. 06. 2001
Dát tip
Albireo.... ale ne.. to je jinak... ony původně ochechule vlastně vůbec nešišlaly... ty, které žijí nedotčené Šílenou v krajinách mořských, vyslovují zcela nedefektně...

Daemonica
26. 06. 2001
Dát tip
Tyhle dvě bytůstky jsem tu vůbec nečekala :))). Vítejte! :))
Šílenko: no oni už dávno poskakují jak diví a pořád naznačují, že toho bylo málo, že si zasloužili víc... Jasně, vy šmudlíci, ještě tu budete :)))

Falka
26. 06. 2001
Dát tip
Príííííma..... :o))))

Šílená
26. 06. 2001
Dát tip
Albi ale ne...mě se jen dnes zdá moc úžasnej den na vyslovování a psaní lezonujících písmenek. :o) Fáááájooooo vžžžžžžžuuuuuuummmm ....:o)))))) ty to schytáááááš:o))))))) ...co si myslela jako tim defektnim vyslovováním? Daemonicko :o)))!!! těším na další dílky... zvlášť by mě zajímalo jak se ten gumovej obtáčí kolem stropu....:o)!

Daemonica
26. 06. 2001
Dát tip
Tak jo, pošlu ho za Tebou... je s nim bžunda :)))

Verita
26. 06. 2001
Dát tip
juj, dost dobré :)) sem s plnou verzí :))

Verita
26. 06. 2001
Dát tip
i když nějak mi to připomělo Sakiho a jeho vztah k tetám....tam by z toho takhle snadno nevyšla...četli jste "Sredni Vaštara" ? :))

Albireo
26. 06. 2001
Dát tip
Verita: Smrtí nenáviděné poručnice končí oboje, i když tady ne přičiněním vypravěče. Vlastně tak trochu asi ano, místo fretky zapracovali ufoni.

Mahoney
26. 06. 2001
Dát tip
plnou plnou PLNOU !!! :-))) a
~ * ~
sestšiškýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý :-)))))))))))))))))))))

Daemonica
26. 06. 2001
Dát tip
Hm, Verita, Mahoney.... tak jednoduché to nebude :)). Kdo nedal tipa, nemá shareware zaregistrovaný :))))))))))). Neeee - to byl vtip! :)))) A 13 je krásně démonické číslo :))).

Wiki
25. 06. 2001
Dát tip
*****!

Wopi
25. 06. 2001
Dát tip
Jo. Dost dobré! Zajímala by mě ta plná verze.

To je skoro jako u nás doma... myslím s tím šetřením

Nick
25. 06. 2001
Dát tip
škoda...(za ten výcuc)*

Matyjustin
25. 06. 2001
Dát tip
Výborný - já snad začnu číst povídky - Ť!!!

RUKAVICI CHYTNU AŽ MI DÁŠ ŠANCI SI PŘEČÍST CELÝ :-)))) je to výborný... I*I

Daemonica
25. 06. 2001
Dát tip
Určitě vám dam šanci na plný znění :)). Uznejte - dát sem rovnou obludu... kdo by to četl? ;-)

já... :)

Danny
25. 06. 2001
Dát tip
jsi démonická a já ti dám tipa

Katerina
25. 06. 2001
Dát tip
ja se deseti stranek nebojim :-)) sem s tim!!!!

Deltex
25. 06. 2001
Dát tip
PRESNE TAK! TEN VYCUC TO KAZI, SEM S PLNOU VERZI! Mas velmi pekny styl a ta pointa je taky pekna! Tipik! Mej se nadherne! Pa pa DeX

Popelucha
25. 06. 2001
Dát tip
wau!!! parádní... shareware mi nevadí... co je v plné verzi navíc?

Literárně nelze nic vytknout, obzvlášť oceňuji věrohodné dialogy (to už je taková moje úchylka, ehm), téma zajímavé - také by mne zajímala plná verze. Nejsem si ovšem jistá, že by si ona holčička přála "oživení" tety, děti jsou krvelačné příšerky, a konec konců, ta teta byla pěkná svině. Na jejím místě bych si to tedy určitě nepřála. Spíš bych chtěla, aby se maminka vrátila z nemocnice nebo něco na ten způsob... Leč rozličné jsou cesty Páně...:) Na závěr tip, abych nezapomněla....)*

Albireo
25. 06. 2001
Dát tip
Opravdu démonicky dobré! Jen ty kruhy v obilí mi připadají dost obehrané, navíc na jejich mimozemský původ absolutně nevěřím. TIP to ovšem bez váháni je!

Daemonica
25. 06. 2001
Dát tip
Takže a) udělali jste mi radost, díky moc všem, bála jsem se, že budu jediným čtenářem b) o.k. - dám i plnou verzi místo shareware (Popelucha - :))))) ) c) M.P. - máš pravdu, asi to tak vyznívá v té osekané verzi... hrdinka totiž měla vždy strach je "použít", věděla o jejich moci a nezvladatelnosti, bála se "vedlejších následků"... pak se ovšem (nepřipravena) setkala s bodem "point of no return" a věděla, že teď nebo nikdy, už není, co zkazit... a šlo mi i o to, že jakkoliv tetu nesnášela, pohled na smrt ji natolik zasáhl... no, nemá smysl to víc rozebírat, dáme full version a uvidíme, jestli bude lepší

Deltex
25. 06. 2001
Dát tip
O.K. - už se na ní těším!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru