Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otázka

14. 04. 2008
4
149
5870
Autor
Zelenej_Raul
Kdybyste měli možnost položit jednu otázku a dostat na ni pravdivou odpověď, jaká otázka by to byla?

149 názorů

Rézi, to bylo naštěstí ještě v časech, kdy neexistovalo díbátko "nechci avíza". Moderní doba je mi nyní nakloněna. Muf!

komedie
04. 05. 2008
Dát tip
PištA: šmarja, tak už kušuj a neodpovídej, chytrej, pak ti nikdo avi posílat nebude.....myslim, že ta otázka se dá hezky rozvést, ovšem je trochu nudně formulovaná, to ano...

No to snad radsi ani nechci vedet, ale doufam ze odpoved je ano :) gjjm : no protoze me bavi?

chikvadrat
29. 04. 2008
Dát tip
Projdu letním semestrem?

Bety888
27. 04. 2008
Dát tip
Proč někoho napadlo tohle?

uhm, tiež by som rád vedel. ale možno by som ani nechcel vedieť, nakoľko aj samotné hľadanie má niečo do seba.

Moje otázka by byla strašně sobecká, bylo by to něco jako : Kde najdu osobu, se kterou budu do konce života šťastný?

Andulka
19. 04. 2008
Dát tip
hm...ja bych zadnou otazku nemela....ale urcite bych se na tu abstraktni osobu zubila od ucha k uchu...lol

nečítal som diskusiu, ale tak zdá sa mi to napísané pomerne zrozumiteľne. navyše sa mi páči, čo ťa zaujíma. dám aj tip. inak aká by bola tvoja otázka? ak si napísal, tak sorry, ale nebudem to celé čítať.

nečítal som diskusiu, ale tak zdá sa mi to napísané pomerne zrozumiteľne. navyše sa mi páči, čo ťa zaujíma. dám aj tip. inak aká by bola tvoja otázka? ak si napísal, tak sorry, ale nebudem to celé čítať.

grafo
18. 04. 2008
Dát tip
ja by som sa opytal o com je ta diskusia hore... nechce sa mi citat ;)

Dekuju! Konecne nekdo pochopil otazku a ma podobnou jako ja... I kdyz ta moje je jeste trosinku jina :) Vazne diky!

pre mňa je to dosť jednoduchá otázka a mám na ňu svoju odpoveď/otázku. čo mám robiť, aby som bol v živote čo najspokojnejší, najšťastnejší a najvyrovnanejší?

Tragicus
17. 04. 2008
Dát tip
min: Tak ted jsi mne docela znechutil tou klasickou: "hodim argumenty do placu a schovam se pred jejich vyvraceni tim, ze napisi: KONEC." Nicmene odpovim. Jelikoz zijeme v "civilizovane spolecnosti", tak nevim, proc bych se mel bat vzdaleneho soudu, kdyz mi tato spolecnost stejne beztrestne nedovoli udelat nic hrozneho, ceho bych se mel bat pak u boziho soudu. A mozna je to take tvoje projekce do duse ateistu, hm? To s tim mainstreamem je dost ubohy a nesmyslny argument, takze jej necham bez povsimnuti. Vetsina ateistu si neuvedumuje tu absurditu, tedy si na nic nehraji a hledaji vetsinou prece jen nejake hodnoty (prace, rodina, apod. nesmysly). To, ze ty nedokazes zit bez boha je mi jasne, ale to neznamena, ze to nedokaze nikdo jiny. Pokud clovek odvodi, ze existuje, odvodi zaroven, ze svet existuje, protoze JA jsem SVET. Ted pletes dve zcela rozdilne veci: pokud chces rici, ze ateismus je spatny, protoze ateisticke rezimy vrazdily, tak je to ekvivalentni k vyroku, ze krestanstvi je spatne, protoze se v jeho jmenu vrazdilo. A krestanstvi neni cirkev. Hm? Vis proc nikoho nezabit? Protoze svetske zakony. Nic vic, nic min.

selviskhed
17. 04. 2008
Dát tip
A pokud člověk nemá nesmrtelnou duši, proč třeba někoho nezabít? Protože by se nám nelíbilo, kdyby někdo zabil nás? A je toto racionální, nebo spíše iracionální důvod (tj. že CÍTÍM, že to není dobré)? Nahradit jedno iracionální za druhé iracionální ve jménu racionality? A proč programově nelikvidovat třeba méně inteligentní lidi, když by to světu evidentně prospělo? Proč nezabíjet embrya, když to světu pomůže? KONEC. MĚJ SE.

selviskhed
17. 04. 2008
Dát tip
K tomu, že církev je špatná, protože v jejím jménu se vraždilo. Je stejně tak špatný ateismus, protože ve jméně obou programově ateistických režimů se vraždilo mnohem hůře než kdy před tím a to v kulturní Evropě 20. století?

selviskhed
17. 04. 2008
Dát tip
Povím ti, jak se to s racionalitou a iracionalitou a co je silnější. Skeptičtí filosofové mají třeba dobře promyšlené, že není možné poznávat okolní svět a že se nedá jen tak usuzovat na jeho existenci. Nenašel bys důvod, proč si myslet, že svět skutečně existuje. Racionálně je to jednoznačné, ale tihle lidé se chovají tak jako by svět existoval. Tím chci říct, že tihle filosofové ví, že není důvod si svět myslet jako existující, ale někde hluboko v sobě s jeho existencí počítají. A tak i ateisté. Racionálně dokazují, že Bůh nemusí existovat (nebo silněji, že neexistuje), ale přece s Boží existenci hluboko v sobě věří. Kdyby tě napadl Descartes- ten právě metodicky vše zpochybnil, aby zjistil že jistá věc je jen to, že on sám existuje. Když ale potřeboval potvrdit existenci světa, musel nejdříve potvrdit existenci dobreho Boha, aby jeho dobrota byla zárukou pravdivosti našeho vnímání.

selviskhed
17. 04. 2008
Dát tip
Jinak chápu, že je hrozně přitažlivý ten ateistický heroismus. Tím myslím to, říkat o sobě, že zvládneš žít v absurditě atd., to toho člověka začne člověk mimoděk obdivovat. Jiná přitažlivá věc je být jako ateista v opozici k (domněle) většinovému názoru společnosti a stylizovat se do role bojovníka s jakousi mocnou, zvrácenou, tmářskou a bohatou církví (ktereá vlastně vůbec neexistuje). Legrační je, že tyhle agnostistický a ateistický jsou názory jsou (minimálně v Evropě a v ČR obzvlášť) maximálně tendenční a mainstreamový a že taková stylizace působí dost směšně. Teď ti ale řeknu co si myslím o schopnosti žít v absurditě. Já si totiž myslím, že ateisté si spíše hrají na život v absurditě. Opravdový život v absurditě přináší úzkost a obrácení se k Bohu jako k jediné jistotě (Kierkegaard) nebo sebevraždu. Pokud někdo říká, že zvládá žít v absurditě, tak je buďto hrdina s nějakou až božskou sílou, nebo dostatečně nereflektuje svou situaci. Řekl bych, že kdyby někdo bral ateismus doopravdy vážně a plně uvědomovol absurditu bytí bez Boha, tak by při nejlepším objal hlavu nějakého koně a zbláznil se. Pokud někdo říká, že Bůh neexistuje, tak někde v hlubině počítá s tím že existuje.

selviskhed
17. 04. 2008
Dát tip
Tragicus: Jen dokončím co mě napadlo a co ti chci ještě říct. Pak to tady skončím. Promiň, že nereaguju na tebe. Příjde mi, že tady hájíš jakousi tezi, že ateismus je racionální záležitost, kdežto křesťanství má zdroj v něčem iracionálním (tlaky, strachy) atd. a občas se toho dotknu. Já si myslím, že právě teismus je projevem určité pohodlnosti a neochoty nést zodpovědnost za svoje jednání. Taky si myslím, že je ateismus "opiem lidstva", protože právě ateisté se utišují tím, že po smrti nic není a že neponesou následky svého jednání, tj. že nebudou souzeni. Dokonce bych měl tendenci říct, že tyhle dvě obvinění jsou ryzí projekce ateistů do křesťanství (tj. obviňujeme všechny okolo sebe právě z toho, co je v nepořádku s námi).

Tragicus
17. 04. 2008
Dát tip
min: Uz si nevzpominam, je to celkem davno. Ano, to mas pravdu, nikdy jsem nad nacismem nepremyslel, prisel mi prilis jednoduchy, abych nad nim ztracel cas. I kdyby se ztratila hodnota zivota, jeste by to neznamenalo, ze by umelci mohli byt brani jako "lidske zmetky", to by musel prijit nejaky totalitni system, aby se staly nepohodlnymi. Ti intepreti toho novovekeho filosofa snad ani neumeli cist: "Kam sahne nemecko, tam kazi kultura." nebo "Nemecky duch je contradictio in adjecto.", popr. odsouzeni vlastenectvi jako takoveho, myslim mluvi za vse. Ale nevim, prijde mi, ze naciste nebyli tak protikrestansti jako marxiste: "Nabozenstvi je opium lidstva.", kdo chodil do kostela popr. do nabozenstvi nebo jak se ta vec na ZS jmenovala, mel za komunistu docela problem, nevim o tom, ze by za fasisticke nadvlady neco takoveho bylo. Ja nevidim hodnotu zivota, a presto nacismus a komunismus odsuzuji: pro nesmyslne nazory. "Rasova hygiena" by vedla akorat tak k tomu, ze by se z lidi stali cirkusove atrakce, v tom se i ten novoveky filosof mylil: vedel velmi malo o genetice. Pokud se nemylim, prislo se uz na to, jak ziskavat lidske kmenove bunky jinak nez z lidskych embryi, takze by to nemel byt problem, ne? Ale i tak, embryo neni zivot, vyjmi jej z tela matky a vpodstate okamzite prestane existovat. V tu chvili je to jeste jen "organ", neschopny samostatne existence. R.P.: Rika kotel hrnci.

Zabít.

Oldjerry
17. 04. 2008
Dát tip
KHVH - souhlas, jen bych to rozšířil na všechny církve a všechny jejich slouhy a tmáře. Tragicus - souhlas : věřit v Boha a akceptovat církve je propastný rozdíl. Bůh je a já v něj věřím. Církve, které si z Boha prostřednictvím strachu člověka ze smrti udělaly výnosný job a navíc se roztahují jako katolíci u nás, mi mohou být nejen ukradeny. Mnoho slov o ničem ve všech těch klerikálních blafech - Pišto - promiň to avi

Šlapeš po naší lásce, Garthe. Jsi hnusný.

Garth
17. 04. 2008
Dát tip
avi Pištovi

JvB
17. 04. 2008
Dát tip
Obrátíme diskuzi k xchatu :D já tam vystupoval v době, kdy tam chodila piero a pak další stálice drenaj,pamatuješ na ně :D

Dejte mi už s vaší nablblou diskusí svátek. Skutečně nechci vaše avíza...:(

R.P.
17. 04. 2008
Dát tip
toto nie je literárny server ale server kreténov. pozrite sa na seba, ako sa správate. ako kreténi a nie dospelí ľudia....

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Tragicus: a teoretici nacismu, trošku přízemní interpretové jednoho novověkého filozofa, si to "všechno naopak" moc dobře uvědomovali. návrat k původnímu němectví před příchodem křesťanství, stýskání si po pohanství... myslim že byli minimálně tak protikřesťaští jako marxisté. a ještě jednou chci připomenout, že když ztratíme ze zřetele hodnotu lidského života, tak nebude důvod proč si nacistický a komunistické režimy protivit. protože "rasová hygiena" je jakýmsi pragmatickým nástrojem, kterým se dá skutečně cosi vyřešit. jediný důvod proč to nedělat je věřit v hodnotu života. a myslím, že ty věci s kmenovýma buňkama jsou krokem tím směrem.

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Tragicus: To by mě zajímalo, co jsem tenkrát říkal:) Myslím, že jsme se potkali už i na písmáku. Zrovna ty bys měl vědět, že křesťanství je ve zkratce pokora a triumf Boha nad člověkem, kdežto nacismus je vzdor a triumf Člověka nad bohem, tedy všechno naopak:) Atakdál. A k těm umělcům. Jen jsem chtěl říct, že se nepohodlní umělci dají lehce zařadit mezi "zmetky", ve stalinským rusku tuším běžná praxe.

Swětelnice
16. 04. 2008
Dát tip
Tedy to byla ale sprcha... Král je mrtev, ať žije král!

Tragicus
16. 04. 2008
Dát tip
Ve "skutecnosti" se pravdepodobne nezname. Mluvili jsme spolu myslim v mistnosti Knihy. Pamatuji si te, protoze tehdy uz tam zacala chodit takova hrozna sebranka lidi, co se dorozumivala zasadne grafickymi emotikony a jejich jedina prectena kniha byl snad jen HP. Ale ja jsme byl tehdy pod jinou prezdivkou, takovou slovni hrickou, ktera pri spatnem cteni davala neco jako 'bidak'. A obsahovala jmeno jednoho novovekeho filosofa.

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Pro dnesek koncim. Rekni mi jeste, odkud se zname (psal jsi neco o me rozumnosti). Hezký večer.

Tragicus
16. 04. 2008
Dát tip
Fasisti byli antikrestansti? Prisli mi s krestany docela podobni, vzhledem k jejich postoji k zidum. To urcite neni clovek. A ta tva moznost mi prijde dost prehnana, zvlaste prave proto, ze uz to tady bylo. Pravdepodobnejsi je moznost, ze by pak uz zadne "lidske zmetky" nebyly. Tim myslim lidi postizene apod. Osobne neznam rezim, ktery by umelce povazoval za lidske zmetky. Mozna tak Spartane, ale to uz je prece jen trochu mimo.

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
*nucené práce

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Tragicus: a někdo by řekl, že to možná je člověk. ten by potom navrhl, že jestli je jenom MOŽNÉ že to je člověk, tak by jsme se k tomu měli pro jistotu chovat jako k člověku. a jeste nekdo jiny by rekl, ze si zahravame s necim, s cim si hrat nemame a ze existuje efekt kluzkeho svahu a kdyz se budeme chovat k necemu co je mozna clovek jako k nejakemu shluku bunek, tak se nam v dalsi generacich pro ktere to bude takovy pristup normalni muze stat, ze se budeme chovat k tomu co je clovek jako k nejakemu materialu, "lidské zmetky" (velice vagni mnozina lidi, ve ktere se snadno ocitnou ti tvi umelci) na nucené a pak pálení v pecích atd. nekteri uz takove napady meli. a není nahoda, ze to byli stoupenci rezimu se silnym antikrestanskym postojem.

Tragicus
16. 04. 2008
Dát tip
JvB: Ano, s tou lenosti a alibismem souhlasim, ale take jen castecne, neni to jeho hnaci sila. Ale to asi nic neni hlavni silou, je to asi dost kombinovane.

Dr.Onte
16. 04. 2008
Dát tip
Uměle vytvořená embrya? Jako plastová vajíčka s mechanickými spermiemi? :-D

pozorovatel
16. 04. 2008
Dát tip
já jen avi stvnovi

Tragicus
16. 04. 2008
Dát tip
min: Coz ale porad brani, at z jakychkoli hloupych pricin. O ochranu lidskeho zivota? To jsou umele vytvorena embrya, to neni zadny lidsky zivot. Pochybovani bylo podle krestanstvi hrich a rozhodne to tak jeste ted nema kazdy. Kdyz, coz napsal i Wiski, zpochybnis treba zmrtvychvstani, tak ruinujes cele krestanstvi. Ale zdrave to je, to mas samozrejme pravdu.

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
"Děti v náboženství se učí, že ctnost, mravní kvalita a dobrý návyk, stojí ve středu mezi dvěma krajnostmi. Nedostatek víry způsobuje hřích nevěry nebo pochybování o víře. Nemyslí se těžkosti ve víře, které naopak mohou být znamení skutečně žité víry." (googlovano, kazani z ŘKF Bystrice pod Pernstejnem)

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Tragicus: a abych reagoval na to co říká Wiski- pochybování je hřích? všechno co o sobě psal je, myslím, obecně bráno jako zdravé a má to tak každej

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Tragicus: tím "neměl rád" jsem myslel, že se jim ten přístup nelíbí (teda tak nějak "v prvním kole", ne že by se jim nelíbily (předpokladane) dusledky) K vědě- ano, v genetice. Jenže v historii (evoluce, antronomie) se jí vždycky nelíbily koncepty, který "ohrožovaly" Boží existenci, nebo jak to říct- tj. Bůh není stvořitel života, planeta Země není ve vesmírným řádu "nic extra" atd. ted jde o neco jineho. ted jde "v prvnim kole" o ochranu lidskeho zivota, takze ten boj není orientován nábožensky, ale spíš eticky. je to něco jiného. jde o jinou motivaci nes slo drive. A křesťanství už je přežitá věc od doby Voltaira. Myslím, že říkal, že věda jde tak dopředu, že do konce 18. století náboženství úplně zanikne jako naprosto nepotřebná věc. Později se opravil a řekl, že to bude ještě dříve, protože věci jdou rychleji než čekal a že náboženství nutně zanikne do pol. 18. stol. Takže se jdu dívat jak si vědci lámou zuby na existenci vědomí a na jak spojuje obecnou teorii relativity s kvantovou mechanikou a trošičku se při tom usmívat:)

Tragicus
16. 04. 2008
Dát tip
Wiski: Ja to psal, protoze min. tady vytahl, co by se nedejkdokoliv stalo, nebyt krestanstvi. Ukazal jsem druhou stranu mince, nic vic. A ze obcas pochybujes? To te urcite slechti. Kez by vas bylo vice.

Tragicus
16. 04. 2008
Dát tip
min: Prumerny fanousek akcnich filmu by vedome lhal. Nevedomy strach je pud sebezachovy, coz s nasi rozpravou nema nic spolecneho. Nestoji. Nevim, kdo je ted papez, je mi to jedno. Slysel jsem, co papez planuje, nebylo to ted, je mozne, ze se zase zmenila taktika. Ale proc bych jej, propenize, za to nemel mit rad, kdybych nechtel modernizovat? Vzdyt tim lepe, alespon rychleji krestansvi vymre. Zkusenost pratel? A mne napadas, ze ucelove zobecnuji? Mluvim o tom, kolik mohlo byt skvelych umelcu, kdyby nebylo prave inkvize a tedy to musim smesovat. Rozhodne nemluvim ale o urovni kultury. Tos spatne pochopil. Brani, napr. v genetice a jejich odvetvich, protoze chudinky lidska embrya... Ted, jiste. Krestanstvi uz zacina byt nastesti prezitou zalezitosti, takze se drzi v podstate jen na nove zkonvertovanych uzemich az na par vyjimek. Jednoduse bych ti doporucil, abych parafrazoval, abys vyckal se soudy o neci nevedomosti, az dotycny odpovi, protoze pokud jsi nekoho z neceho usvedcil, pak jen sebe z nepozornosti pri cteni(v lepsim pripade). A to jsem si te pamatoval jako rozumneho cloveka.

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Tragicus: jednoduše bych ti doporučil, aby sis promyslel než něco napíšeš, protože to neustálý usvědčovaní tě z nevědomosti mě nebaví. a jestli na to, abys diskutoval nemáš, tak neodpovídej.

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
>>> Ale mluvil jsem hlavne o prizpusobivosti v tom, ze vetsina lidi je verici, protoze "vsichni prece veri!" jestli jsou lidé tak hrozně přizpůsobiví, tak by podle téhle logiky v naší zemi neměl věřit nikdo, protože "nevěří přece nikdo"

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
>>>Krestanstvi dost dlouho branilo vyvinu experimentalni vedy, jak to nazyvas a brani nadale brání?

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Tragicus: >>> Dale bys mohl mluvit za sebe, ja ze smrti strach nemam Jsou strachy vědomé a jsou strachy nevědomé. Vsadím se, že kdybys se zeptal průměrného fanouška akčních filmů, tak by ti řekl, že strach ze smrti nemá. A ty by jsi viděl, že nedělá nic jinýho, než že se mu nevědomě brání. >>>Banalizovani i to sledovani akcnich filmu je porad lepsi nez vymyslet hlouposti a vybudovat na tom celou kulturu otázka je, jestli ta naše kultura právě na tom, co píšeš nestojí >>>Papez chce udelat cirkev moderni Benedikt XVI. rozhodně nechce dělat církev moderní a lidi jako ty ho za to moc nemusí. >>>Umrti+hostiny zkušenost přátel >>>Vis kolik umelcu nejspise zhorelo na hranicich: jestli víš jak to bylo s římskými císaři tak určitě víš jak to bylo s upalováním ve středověku, a jak to s ním bylo v novověku. tyhle dvě věci (uroven kultury a inkvizice) bych moc nesmesoval. urcite vis proc doopravdy je ta literatura do jiste miry jednostrana a ze existují lidé jako Chaucer nebo Boccacio nebaví mě ukazovat jak účelově zobecňuješ

Tragicus
16. 04. 2008
Dát tip
Wiski: Tezke uverit v boha? Kdepak. Zvlast kdyz se o nem vsude kolem mluvi, zvlast, kdyz kdyz je vsude kolem, a hlavne, kdyz to sebou nese ty prijemne veci jako je vecnost apod. Ze za sve skutky neses fatalni odpovednost? Jelikoz se shoduje vetsina veci zakazanych krestany se zakony, tak to neni takova hruza. Pokud je clovek ochoten prijmout trest svetsky, ten nabozensky neni pak problem - je daleko a pak az vetsinou na smrtelne posteli a v cele smrti se ubozaci meni na krestany, chteji rychle odpusteni, co kdyby peklo prece jen bylo... To, ze je nabozenstvi o strachu ze smrti tomu ubira hodne - alespon pro mne: je to vysvetleni, proc si boha lide vymysleli. Zelenej_Raul: To ze je nejake nabozenstvi lepsi nez jine, neznamena, ze neni spatne. parmenides: Nemel by ses take zamyslet, ja myslim, ze ZR se to take jiste hluboce dotyka, kdyz bys mu zakazal mluvit. Jinak jsi jako ten Jezis, kazes vodu, pijes vino. min_egen_etc.: Za a) to byly otazky. Ja jsem napsal, ze nechapu, proc nekdo takovym nesmyslum veri. Dale bys mohl mluvit za sebe, ja ze smrti strach nemam. Rozhodne jsem nerekl, ze ze smrti maji strach jen krestane, celkove nechapu, proc porad vytahujes jen to krestanstvi, ja mluvil o transcendentnu obecne. Banalizovani i to sledovani akcnich filmu je porad lepsi nez vymyslet hlouposti a vybudovat na tom celou kulturu. Ale treba prave krestanstvi mi prijde s islamem nejhorsi, jak se to snazi vnutit ostatnim. Papez chce udelat cirkev moderni, aby doslova naverboval mlade lidi, snazi se nacpat do zakoniku krestanske nesmysly o interupcich apod. Nastesti to tady neni tak zkazene jako treba v Polsku, ze o tom ma rozhodovat i manzel bych jeste bral, ale zbytek? Nemocni neumiraji vetsinou sami, to mas z nejakeho serialu, ne? Pohreby porad maji hostiny. Krestanstvi dost dlouho branilo vyvinu experimentalni vedy, jak to nazyvas a brani nadale. A to hlavne nemuzes vedet, kam by se ubirali dejiny. A take, co literatura, vsiml sis jak je stredoveka literatura nechutne jednostranna? Vis kolik umelcu nejspise zhorelo na hranicich: volnomyslenkari horeli a umelci maji sklony k tomu, aby pochybovali. Ale pochybnost je vlastne hrich, co? Nebyt tohoto "hrichu", krestanstvi by nejspise davno zaniklo. A veril v boha T. Akvinsky a sv. etc.? Nepredstirali to jen? Ja je neznal, nemuzu tvrdit. A i kdyby, treba nebyli hloupi, ale zase o to vic trpeli temi ostatnimi faktory. Umirali krestane, ale dost malo, ta cisla se hodne zvelicila. Rimsti cisari byli dost zzenstili, hlavne hrozili, ale nejake velke zasahy proti krestanum nebyli. Ale mluvil jsem hlavne o prizpusobivosti v tom, ze vetsina lidi je verici, protoze "vsichni prece veri!"

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Tragicius: >>>Hloupost Myslíš že byli takoví sv. Tomáš Akvínský, nebo sv. Augustin intelektuálně méněcení? >>>Prizpusobivost? A neumírali křesťané protože se nepřizpůsobili římskému náboženskému životu? takhle bych mohl pokračovat dál a dál

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Tragicius: >>>Je to jen ciste o strachu ze smrti/zivota Tady je treba poctive videt, ze vsichni mame ohromný strach ze smrti, nejenom krestane, a ze s tim vyporadavame ruznymi zpusoby. Treba smrt banalizujeme. Nebo existuje jiný důvod, proč tak rádi vyhledáme akční filmy a díváme se na to, jak umírají stovky příslušníků našeho živočišného druhu? Právě když spojíme smrt se zábavným průmyslem máme pak tak trochu pocit, že smrt je něco "jenom jako" a že je to tak trochu zábava. A na druhou stranu naši příbuzní umírají sami v nemocnicích, abychom to neviděli. Pohřeby se odbývají bez hostin, jen aby se na smrt už nemusel myslet. Atd. Atd. >>>Potreba hledat v obycejnem neobycejne Nebýt křesťanské desakralizace moci, tak se ještě dnes klaníme prezidentovi jako nějakému bohovi. Ikdyž demokracie bez křesťanství nevznikla. Klaněli by jsme se zkrátka panovníkovi. A bez křesťanského odkouzlení světa (ztráty pokory před všemi těmi "božskými" přírodními procesy) by nikdy nevznikla experimentální věda.

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
JvB: >>>V náboženství vidím např. zabíjení ve jménu Boha. a kdy naposledy nějaká skupina křesťanů zabila někoho "ve jménu Boha"? >>>zbytku se zbavit za každou cenu/neuznávat druhou stranu unikla ti existence myšlenky ekumenismu a mezináboženského dialogu? Je to už celkem stará věc... >>>žijeme v době, kde každý může myslet za sebe a chovat se jak chce, tak jak si celá staletí člověk přál, ale je až udivující, jak málo lidí toho využívá a jaké jsou ty super věci, co ty můžeš dělat a věřící nemůže?

selviskhed
16. 04. 2008
Dát tip
Zelenej_Raul: Buddhismus není dogmatickej? To psali v Blesku, nebo odkud prosím tě čerpáš, to mě zajímá? Tím chceš říct, že nemá žádný, pro běžnýho člověka neověřitelný teze, z kterých se vychází a o kterých se nespekuluje? A křesťanství je zbavování se odpovědnosti? Nenese křesťan tíhu odpovědnosti za svoje konání mnohem více než kdo jinej, když věří že bude po své smrti spravedlivě souzen? Není zbavování se zodpovědnosti za konání spíše charakteristický pro ten tvůj diletantskej buddhismus typu "však na spásu máme ještě nekonečně mnoho životů, tak proč se teď omezovat", nebo ateismus s tím jeho "smrt je konec, takže proč si teď nedovolit...". Bullshit.

Bluedragon
16. 04. 2008
Dát tip
za správných podmínek hoří takřka všechno... :-)

JvB
16. 04. 2008
Dát tip
necháváš si na svojí hlavu... pořád je tam někdo další, kdo ti to a ní přikládá. nejsi to ty sám, kdo přikládá. A já v tom vidím zbavení se alespoň částečně zodpovědnosti. V náboženství vidím např. zabíjení ve jménu Boha. To On si to přeje. Já jen sloužím. Ano více to bylo rozšířeno dřív, ale najde se to i dnes. Náboženství je o tom vytvořit co největší skupinu lidí, která musí věřit v to samé a zbytku se zbavit za každou cenu/neuznávat druhou stranu. Je to vlastně chování všech lidí, ale tito to dělají pod záštitou někoho jinýho, koho jen tak do basy nedostanou :) Vytváří si půdu pro soud, před kterým se mohou nazvat psychicky labilními a teoreticky menší tresty. a blá blá blá. Myslím, že všichni pochopili jaký je můj pohled na věc. jak rád říkám, žijeme v době, kde každý může myslet za sebe a chovat se jak chce, tak jak si celá staletí člověk přál, ale je až udivující, jak málo lidí toho využívá.

eště jedno?

To all rejpals : Pokud vas tahle diskuze nebavi nediskutujte :) To Tragicus : Vsechny nabozenstvi nejsou spatny, vetsina urcite, ale jestli si prostudujes napriklad ten blbej buddhismus... Jasne ze nektery ty myslenky sou pritazeny za vlasy, ale celkove? Prijde mi to mnohem lepsi nez krestanstvi nebo jiny nabozenstvi zalozeny na dogmatech. To Wiski : Souhlas ze nikdo z nas nema dostatecne znalosti k tomu aby mohl v teto diskuzi rici ze ma pravdu. Vsechno jsou to spekulace a pokud se nepletu tak toho nabozenstvi vyuziva, ze je postaveny na hrozne tenkym lede a kdyz ho chces podkopat stejne na ten led musis vlizt a jak znamo pohybovat se na tenkem lede neni uplne nejbezpecnejsi :) Urcite souhlasim ze vira neni prisuzovani mych skutku nekomu jinemu a zbaveni se odpovednosti. Nektery nabozensti k tomu dokonce motivujou - Karmanovej Kruh. Takovy to ze vsechno co udelas se ti jednou vrati, coz mi prijde jako hezka myslenka, taky by nebylo od veci kdyby platila, posledni dobou mam spis pocit ze plati - kazdy dobry skutek bude po zasluze potrestan...

Chápeme. Ono je to pudí.

Voči, na to vám můžu odpovědět já: ne, nemohl... oni nemůžou...

JvB
16. 04. 2008
Dát tip
Náboženství je spíše o pohodlnosti. Všechny rozhodnutí, můžeš svádět na Boha, případně se vůbec nerozhodovat a nechat si říct co máš udělat. Lenost a alibismus je náboženství. Myslim, že v životě Braiena, to bylo hezky ukázaný.

Napadla nás otázka: Mohl bys pro příště upustit od podobných pseudodiskusí?

Tragicus
15. 04. 2008
Dát tip
Nez jsi odpovedel, venoval jsem trochu casu studiu, tedy se klonim k nazoru, ze nejaky clovek jmenem Jezis tehdy opravdu existoval (nepouziji slova meho znameho, je vecer...,: "jestli ma jit jenom o nejakeho panaka jmenem Jezis, ktereho par lidi uctivalo, pak ho zabili a nekdo byl tak smutny, ze o tom napsal, pak je docela mozne, ze nekdo takovy zil"), nicmene o jeho zivote jsou zminky vpodstate jen v krestanskych zdrojich a to je psalo vice lidi nezavisle na sobe z toho nedela o nic verohodnejsi dolozeni (Nebo J. Cimrman opravdu vynalezl CD?). Ze se nenalezly ostatky ma vice vysvetleni, nez jsi napsal, treba ze se zatim nenasly, nebo ze je nekdo zamerne znicil atd. Osobne si pripadam snad jako dite noveho veku, ac se to ke mne vubec nehodi, ale nedokazi pochopit, ze v neco takoveho, jako je krestanstvi a celkove nabozenstvi, muze nekdo verit. Je to jen ciste o strachu ze smrti/zivota, jak to nejspise zacalo, nebo uz je to i neco vice? Potreba hledat v obycejnem neobycejne? (Vzplal ker! To je znameni! Hm. A neni to jen lupa?) Nepochopeni? Hloupost? Prizpusobivost? Asi od kazdeho trochu. I kdybys chtel konvertovat, je nerealne, aby se ti to povedlo... V techto vecech se dospely inteligentni clovek neda zkonvertovat zvenci. Ani jednim smerem. Jen svym vlastnim prozrenim/poblaznenim. Verici clovek nikdy neprizna, ze cely jeho zivot byla lez a neverici... Je vecer.

LaMouette
15. 04. 2008
Dát tip
jaaaa bych se urco woptala.. proc tady jakoze naskval davaj vedle sebe technicke sluzby zakaz zastaveni kvuliva blokovymu cisteni na stvrtek a utery v jedny ulici zaroven.. pac pak jeden to utery prehlidne.. a paxi musi jit pjekne na wodtahofku pro auto.. himbajs.. !!

Tragicus
15. 04. 2008
Dát tip
To je docela mozne, ale nema to nic spolecneho s tim, co jsem napsal, vyssi forma zivota neni nic transcendentniho ani nedava nicemu "vyssi poslani"... Clovek nema dalekou evolucni cestu k tomu, aby byl povazovan za boha, on na takove ceste ani neni.

Tragicus - Tak to teda nevim, vem si budhisty. A jejich pristup k nabozenstvi, uznavaj ze nekdo nekde vyssi je, coz mi prijde mozna i celkem prirozeny, ze v tomhle vesmiru by mohlo existovat neco vic nez jen my a myslim, ze nas druh ma jeste hodne dalekou evolucni cestu k tomu nez se stane tak mocnym a moudrym aby mohl byt povazovan za boha...

Abundance šelem čeledi Canidae přivodí exitus živočichu čeledi Leporidae

Tragicus
15. 04. 2008
Dát tip
Wiski: Zamysli se, nad svym logickym postupem... I kdyby bylo dokazane, ze zil (o tomto dukazu nic nevim, zvlast kdyz diky jeho "zmrvychvstani" se nedochovaly ostatky, coz je mj. prave ten tvuj hledany rozdil mezi nim a Cleopatrou/Caesarem), tak to nutne neznamena, ze je take dokazane, ze vstal z mrtvych. A, ze ten, kdo veri v boha zije ve lzi, jsem napsal ja a je to samozrejme pravda. Byt bohem jsem myslel obecneji jakekoli transcendentno/vyssi poslani apod.

Tragicus
15. 04. 2008
Dát tip
Wiski: Nebo mozna protoze nevstal z mrtvych? Hm. Zni to docela..., az bych to malem rekl, logicky.

JvB
15. 04. 2008
Dát tip
ten kdo věří v Boha nemusí žít v klamu, to neříkám. Ten kdo věří lidem, kteří říkají, že jsou služebníci boží, už v tom klamu žít může.

JiKo
15. 04. 2008
Dát tip
Garth umře, ale jindy :-) Já bych šel do tý sportky:-) Koneckonců prachy chceme všichni.. proto taky chodíme do práce a ne, že ne:-)

Tak trošku jsem si zapřeháněl, no...

Garth
15. 04. 2008
Dát tip
Pišta a sedmý pivo? To je docela dobrej joke. Možná tak sedmá kofola!

JvB
15. 04. 2008
Dát tip
bral jsem to hromadně a nestál si mi za ten klik, abych tě odebral.

StvN
15. 04. 2008
Dát tip
JvB, mohl by sis prosím svá genijální avíza strčit někam? Díky. To je prostě dement vedle dementa tady už a den ze dne je to horší a horší.

Oldjerry
14. 04. 2008
Dát tip
StVn - děkuji ti, veliký genie...

JvB
14. 04. 2008
Dát tip
podle čeho, podle lidí co viděli na ulici. jen by mě zajímalo jestli chtěli manipulovat hned v prvním úmyslu. a jakou reklamní kampaň udělali, aby byla kniha přijata tak jak byla. Nebo to bylo béčko někde vzadu v regále a když se oběvila shodou náhod osoba, která by svým životem i ninimálěn podobným mohla pomoct vytvořit něco tak masového jako to co vytvořila, tak se jen vytáhla?

JVB - Velice zajimava otazka :) To by me docela taky zajimalo :) Hlavne podle ceho ji napsali, nevim jak moc sou ty evangelia pravdivy, pardon bigotni krestane :)

škyt

sedm je stastne cislo. ovsem nic nezarucuji :-)

Já! Já přišel na otázku!!! Mám si dát další pivo, když už jsem jich měl šest? Fakt neuškodí?

Oldjerry
14. 04. 2008
Dát tip
Máš žízeň ? Jediná, na kterou ti většina lidí odpoví pravdivě.

JvB
14. 04. 2008
Dát tip
např. kdo a proč napsal bibli. ale ani tak bych se nechtěl zeptat, jako spíš vrátit se a podívat se na nějakou situaci

ja myslim, ze pivo nikdy neuskodi

Tragicus
14. 04. 2008
Dát tip
Clovek ma tri moznosti: boha (a tedy zivot ve lzi), nic (a tedy zivot v absurdnu) a sebevrazdu.

No, když už jsem dostal avízo, nemůžu než vyjádřit hluboké přesvědčení, že Garth neumře. Kdo ho kdy viděl, ví, o čem mluvím.

Garth
14. 04. 2008
Dát tip
min : Když vím, že (předpokládám nevyhnutelně) umřu, tak asi nemám moc šancí s tím cokoliv udělat. A nebo jsem nepochopil smysl sdělení. :-)

selviskhed
14. 04. 2008
Dát tip
Garth: UMŘEŠ. Doufám, že je ti teď líp. Když to víš. A konečně máš šanci s tím něco udělat.

Neboj, manželka je psycholožka. Poradí.

Pista: ale podej mu to setrne.. i cesnek ma dusi :_)

Hned zítra zajedu na chatu a vysvětlím svému česneku, jaké má vyhlídky do budoucna. Díky, Garthe!

Garth
14. 04. 2008
Dát tip
No, právě o tu "ztrátu" krásy života může jít. Jako třeba: Zvíře, který chováš pro maso, nebo prostě pro spotřebu. Uvidí krásu života v tom, že každý den na nějaký čas vidí slunce, pak je ta chvíle, kdy mu nasypou trošku krmení a ono se z toho raduje. Jenže to celý je iluze, protože tohle není život. Ty samý zvířata někde žijou mnohem svobodnější život. A chtěl bys radši být jako to zvíře v nevědomí? Tak proto mi přijde lepší ten smysl znát, i kdyby měl třeba bejt zkurvenej. Protože budeš aspoň mít šanci s tím něco dělat. Ale jestli by to bylo to, na co bych se zeptal, to nevim. Asi by to nakonec skončilo u toho vychlazenýho pivka, jako správná slepice v kleci. :-)

Hm otázkou je jestli snaha udržet se naživu je dostatečnou motivací proto tak skutečně zůstat, protože být naživu a žít jsou celkem dvě hodně odlišné věci... A když člověk nežije má pak pro něj život smysl?

Bluedragon
14. 04. 2008
Dát tip
Smyslem života je udržet život naživu, ale nabízí se otázka, zda by to mělo být jediným smyslem právě toho vašeho... ;-)

Tragicus : Hm taky sem jeden cas sdilel tenhle nazor, ted uz si tak uplne moc jistej nejsem Garth : Dekuju! Konecne nekdo odpovedel stylem, kterej je konstruktivni :) No sam jsem docela hodne premyslel o tom, jestli ma bejt clovek sobeckej nebo prospesnej spolecnosti, jedna kamaradka mi na tuto otazku jednou odpovedela ze by chtela vedet slozeni leku na rakovinu, jenomze pak by ho stejne prodala... Je pravda kdyby tuhle moznost mel kazdy, asi by to mohlo byt celkem zajimave odpoledne :) Btw chtel by si vedet smysl zivota? Osobne zastavam nazor, ze nektery veci bych radsi nevedel. Protoze neztratil by potom svet svoji krasu? Bluedragon : Je to 42 :) Stopar ...

Bluedragon
14. 04. 2008
Dát tip
Tuším, že odpověď na smysl života a všechno je 42,5 (číslem si jistý nejsem, na ty paměť nemám) - ale autora omlouvá, že není čech. Jinak by tam to pivko bylo. :-D

Bluedragon
14. 04. 2008
Dát tip
StvN: tak to jsem asi další na řadě... :D

Tragicus
14. 04. 2008
Dát tip
Garth: Na smysl zivota se nemusis ptat abstraktni bytosti, to ti klidne reknu sam: zadny neni. :]

Garth
14. 04. 2008
Dát tip
Z Papoucha, Pišty nebo Stvn si nic nedělej. Oni to tak vlastně nemyslí. Pro mě by bylo důležité, jestli bych tu otázku mohl položit sám, nebo jestli by nás víc mohlo položit otázku a každý by od abstraktní bytosti dostal odpověď. Kdyby já sám, rozmýšlel bych se, jestli se nějak zabezpečit pro zbytek života (to jsou třeba ty tahy ve sportce, případně to jedno orosené) a nebo jestli položit nějakou důmyslnější otázku, třeba po smyslu života. (Stejně by nakonec skončilo u toho pivka...)

StvN
14. 04. 2008
Dát tip
Kdybych si byl jistej, že se mi nebudeš snažit odpovědět, tak bych se zeptal, proč tu zakládaj diskuse samí dementi.

papouch
14. 04. 2008
Dát tip
BíGí jo a taky naschledanou a schoda a taky bude fuk jak napíšeš měkké/tvrdé i/y a zruší se interpunkce, háčky a čárky a fsechnose bude psat tajakto slisys tagze usterime hafo casu protozejeto richlejsi voe nee vifakujem cestynu poezyje je stejne ded ;-P

papouch
14. 04. 2008
Dát tip
ve hrubce "tyto pismena" žádná interpunkce není a psát z lenosti a záměrně na literárním serveru s chybami je hrubá urážka češtiny

Tragicus
14. 04. 2008
Dát tip
Ty, na nez je znama odpoved, urcite. A nenapada mne dulezita otazka, na niz by odpoved znama nebyla.

Ne ted na to kaslu, protoze sem zklamanej a rad pisu bez interpunkce protoze je to potom rychlejsi.

papouch
14. 04. 2008
Dát tip
co se čílíš? To "Ty máš mozek" byla ta otázka na kterou bych chtěl pravdivou odpověď :-PPPPP taky se mi .. jedno přísloví .. o bělostném kejhavém ptáku domácím, jenž zasažen ozývá se A teď je taky půl třetí ráno, že děláš chyby v pravopise?

No ano mozna ten pocit je vzajemny

Maně se mi vybavuje jedno takové přísloví. Figurují v něm malé lesklé kulovité předměty vzniklé uvnitř ústřice nebo perlorodky, vepři domácí převážně dámského provedení, a podobně...

Dekuju za impuls nikdy uz na pismak nic nenapsat, asi to bude lepsi pro nas pro vsechny. Nemam co rict, mozna kdybyste si precetl neco z mych del, treba byste se takto neptal... Krome toho mozek je nutny pro koordinovane pohyby, vzhledem k tomu ze tyto pismena nekdo napsal dalo by se uvazovat ze neco jako mozek mozna mam... I kdyz treba mensi nez papousek

papouch
14. 04. 2008
Dát tip
Ty máš mozek?

Jako proc ne, slysel jsem uz mnohem horsi otazky, jestli se ptate, zda to byla moje pul treti bohuzel. Vcera jsem abstinoval.

Krome toho nejsem jedinym autorem diskuze, pouze puvodce. Autory jsou vsichni diskutujici, tedy i vy...

Mohu se zeptat proc je to blbe? Mohl byste strelit od boku jednu jedinou otazku na kterou touzite ziskat odpoved? Krome toho proc kritik kritizuje diskuzi? Nemel by spise rozebirat literarni dila?

No, tak teď už je to gramaticky správně. Ovšem co hodlá autor udělat s tím, že je to celé jaksi blbé, to jsem sám zvědav...

Hm, proste jsem to psal v pul treti rano. Clovek vetsinou nepouziva svuj mozek na 100% v tuto dobu, ale stale trvam na tom ze to je zajimava otazka... Z gramatiky a ceskeho jazyka jsem mel na gymnaziu jednicku, ale bohuzel uz dlouho jsem ji nepouzival

Tři, ještě ní :)

Rajmund
14. 04. 2008
Dát tip
Ano, správně jsi označil záležitost.Pokud patříš ke stoikům, vyrovnáš se s tím vpohodě.

To je jako kdyby si se ptal jestli je kure kuretem nebo kamen kamenem... Ale proti gustu zadnej disputat ... :)

Rajmund
14. 04. 2008
Dát tip
Grünraul>To byla moje otázka k pravdivému zodpovězení, dube.

Ted sem to opravil, fakt tam byla chyba, jedna... Btw ta otazka :)

Big George : Dekuju! A omlouvam se. papouch : Fajn mozna ve tri rano clovek nema moc sklon kontrolovat pravopis. Doporucuju kafe po ranu. Bluedragon : Otazka proc se mi moc libi :) Jeste sem ji od nikoho neslysel :) Rajmund : Protoze bytost je abstraktni muzes si pod ni predstavit co chces, treba Deda Vseveda, zlatou rybku... A tyhle bytosti vetsinou nepodelavaj, nekradou a nelzou... Tragicus - Myslis ze se daj vsechny odpovedi koupit?

pista: za otazkou se pise otaznik! :-)

Ach jo:(

papouch
14. 04. 2008
Dát tip
Proč se na literární server Písmák serou lidi, kteří ani neumí pravopis?? Zelenej - buď si oprav ty hrubky, nebo to smaž !!!

Bluedragon
14. 04. 2008
Dát tip
Hmm, ta moje by asi zněla PROČ? :-D

Tragicus
14. 04. 2008
Dát tip
"Jake budou vyherni cisla pristiho tahu sportky?" Za ziskane penize bych si odpovedi na sve dalsi otazky koupil. :]

Rajmund
14. 04. 2008
Dát tip
Jak posoudím, že je odpověď na otázku pravdivá?

Nevim prijde mi to jako zajimava otazka :) Na kterou bejvaj jeste vic zajimavy odpovedi... ?

R.P.
14. 04. 2008
Dát tip
ako ti pomôže, keď ti to prezradím???

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru