Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Královna lesů

09. 06. 2008
17
89
6707

Jak sem slíbil (resp. vyhrožoval), máme tu třetí a poslední (-----pauza na jásot-----) příspěvek do Františkovo soutěže "Po stopách W.S.". Ne, tím není myšlen ten skvělý kráječ zeleniny z teleshoppingu. První text byl ryze ryze archaický, druhý ryze společenskokritický, a teď, u třetího, padla volba na tklivou baladu lyrického rázu. Je založena na překrásné pověsti, kterou právě v dobách Shakespearových vyprávěly matky svým batolatům před spaním. Mnoho generací již usnulo, proto se domnívám, že i tento můj text může směle aspirovat na získání předních míst ve zmíněné soutěži. Děkuji za pozornost a zpívanou verzi opět najdete přímo pod textem. P.S. Dílo věnuji překrásné LaMouette, neboť takové jednání je romantické a archaické zároveň. Muf!




Královna lesů
sesazená
na mýtině v trávě spí.
Je z lesních květů
narozená
tu jeřabině vypráví.

Vypráví příběh
o pevné víře
v přátele svoje domnělé.
Je chatrný výběh
pro divé zvíře
z citové sluje umělé.

Věřila větru
a věřila stromům,
doufala v pomoc jehličí,
teď v pleteném svetru
plouží se domů
a sojka na poplach už nekřičí.

Královna lesů,
plačící dáma,
stírá si slzy podvodů.
V dlaních jí nesu
slovíčka známá
- že asi brzy odejdu.

Královno lesů,
proč vás to trápí?
Země se točit bude dál...
Z minulých časů
zkušenost zkrápí
hluboké oči
o které
jsem
stál.


PŘEHRÁT




89 názorů

královna lesů

dokralovala nakonec

království jí sežral

kůrovec


Díky :)

Noneta
28. 12. 2009
Dát tip
k básni.... vidím ji deklamovat nějakou divu z období němýho filmu,,,no škoda, že byl němej,,, nikdo nebude mít požitek z tvých slov :) pže tam bude znít jen klavírní podkres k mimi....gratuluju tedy dodatečně :)

neví,co tu řešíte,ale není to nejhorší T

slivaka
08. 07. 2009
Dát tip
líbí*

Kolem Budějic je to samá užvaněná jeřabina, nedouku.

BETY
08. 11. 2008
Dát tip
ahojky, moc pěkné,tip

Tož si ji zkus stáhnout, mělo by to šlapat...

Další neumětel, co nerozumí vysoké poezii. Těžký jest život nepochopeného velikána!

Onanistické. Lauře se to líbilo a chtěla si to zpívat:)

Shammann
15. 09. 2008
Dát tip
vyškrabnul si z toho alespoň nějaký ocenění?ať už materiální nebo onanistické

Hlavně že Francuch nic nepoznal.

Shammann
15. 09. 2008
Dát tip
mno jó, akorát to pak chutná jako taková ta rýžová nahrážka chleba, celá polysterenová a plná vzduchu...

Upřímnost nebyla podmínkou soutěže, tak jsem ji kliďánko vypustil :)

Shammann
15. 09. 2008
Dát tip
No stejská se mi po tvých kadeřích Hufnágle neuvěřitelně neupřímná báseň, baj d vej:-)

Nojo, Francuchova nová vyvolená:)

JiKo
12. 08. 2008
Dát tip
Nová známost? :-)

Muf.

Já se dušuji, že na Vaše ctěné kotníky bych nikdy nesáhl, a to ani kdyby mi bylo vyhrožováno navlhčením semiše. Tedy leda byste prosila - ovšem to by se muselo odbýt poníženě, což, jak jsem vyrozuměl, Vy nerada. Zapeklitá situace. Inu, nezbude mi než sepsat onu žádanou báseň...

Ty to komolíš. Psal jsem "ktitik". To je terminus technicus. P.S. Tímto tě opět povyšuji, ženo ponížená. Tak.

Jistěže fašisticky. Jsem přeci fašistický ktitik. To dá rozum.

dneska ale pršelo, co!

Ha! Klub žabožroutů zbystřil!

si se ouplně pomátl... chjo... kuňk

Na tvé rybí oko??? Nikdy!

no tak doopravdy vo tom mluvit nebudeme, jenom na oko, ju? :-)

To by, myslím, taky neprošlo.... (Ne, opravdu o tom nechci mluvit.)

hech... :-) ty si tele :-) co tak Michaela? :D

Prosazoval jsem "Kateřina", ale nějak to neprošlo:)))

bingo... tři slova - tedy skoro čtyři.. a jedna fotka... moc hezký. co jméno?

Roste. V sedmým. Holka.

:D jo, na to se hodíš, to je fakt... co prtě, roste? v kolikátým už ste? a už víš co to bude? nějaká další fotka by neškodila... sím Tě, ale ne sebe... hrůz mám až tak dost, ju? :-) líbtip bys neřekl, že su až taaak hrozná

Muf byl vždycky nejlepší .)

Tak pozor, aby slečna nevzala osud národa do svých rukou!

j_i_r_i_k
10. 06. 2008
Dát tip
Volal jsem právě do banky, abych zjistil aktuální kurz stříbuch a nějak jsme se asi se slečnou na druhé straně nepochopili... kurzu jsme se nějak nedobrali, ale zase s ní jdu na večeři, takže právě teď uvažuju o konverzi určitého obnosu v příjemně strávenou noc.

Na střibuchy rzivé, pochopitelně.

j_i_r_i_k
10. 06. 2008
Dát tip
Přemýšlel, ale vůči dolaru i euru jde koruna pořád nahoru, tak nevím na co, abych neprodělal.

O konverzi jsi nepřemýšlel?

j_i_r_i_k
10. 06. 2008
Dát tip
Hele nezkoušej na mě ty svoje krhútoviny!!!

Štípem klekce.

j_i_r_i_k
10. 06. 2008
Dát tip
Tvůj vnitřní zrak jest bystrý a před moudrostí Tvou nutno jest mi uklonit se. Prozřel jsem, spatřiv pravou podstatu své múzy. Leč nehledej v tom pokusů mých o zatajení, jen nebyl jsem osvícen, ač byl jsem osvícen. Nyní již vím, že Františkova prdélka jest zdrojem nejvyšším a že každý z nás jí má kus v sobě, kde zdrojem je ctností člověka. A též myšlenkou tou jsem konejšen, že jednou, až písek hodin mých čas na tomto světě mi měřících se dosype, v tomto okamžiku navěky v blaženosti spočinu v prdélce této.

To je odporné, morgano! :)

moorgaan
10. 06. 2008
Dát tip
i královny lesů umějí býti vděčné za dobré služby tě odmění pošlou tě do země věčné a v komunistu tě promění.-))/***

Jak ryze archaický je tvůj projev! Což můžeš zatajit takového přívalu inspirace příčinu? Ano, milý brachu, ona svítí, ba přímo září - a pohleď, co byť jen odraz této záře dopadnuvší na tvou tvář způsobil tvému jazyku. A já ti slibuji, že najdu zdroj té záře a že jej vynesu na povrch, by plovati v oněch životodárných paprscích mohl konečně opravdu každý!

j_i_r_i_k
09. 06. 2008
Dát tip
Pišta: Aj, jak rád bych se zde pochlubil, že jsem již měl tu čest a příležitost k řádnému výzkumu, leč přiznávám, že byl jsem na peckovinách načapán, vycházeje z prdélek jiných, z nichž nesvítila žádná, však ve své bezbřehé omezenosti opomněl jsem v úvahu bráti fakt onen, že nejedná se zde o ledasjakou prďku, nýbrž o prďku Františkovu, kterážto tíhnout jistě bude k odlišnosti a jedinečnosti, tedy ani případnou záři v místech, kam u jiných slunce nezavítá, v tomto případě vyloučiti nemohu, aniž bych se u toho neuzarděl... A zároveň chtěl bych ubezpečit Tě, drahý můj příteli, že naskytla-li by se mi možnost výletu onoho, nenechal bych si ji pro sebe, nýbrž též bych Tě přizval i s dvorem Tvým a hradbou vozovou, by na dny ony František ještě dlouho vzpomínal, usedaje ke krmím večerním i denním.

Jiříku, chceš snad tvrdit, že Františkova prdélka nesvítí? Jsi si jist? JAK to můžeš vědět??? Napadá mě jenom jedno vysvětlení - ty už jsi to zkoušel! A nikomu jsi o svých výzkumech neřekl! Soukromníku jeden zlá, nepřejícná!

sidonia
09. 06. 2008
Dát tip
no c to je za psycho!

j_i_r_i_k
09. 06. 2008
Dát tip
"Ale ptám se - je snad zločinem dráti se o lepší místo na slunci? Aha?" Cpeš-li se na lepší místa na slunci skrze tmavá zákoutí útrob druhých, pak něco nebude v pořádku, každé malé dítě přece ví, že sluníčko je tam, odkud to nejvíc svítí (tedy aspoň do chvíle, než mu na obličej nasměruješ zapnutý světlomet). Aha?

LaMouette
09. 06. 2008
Dát tip
Pche..:-)

No proto! :)

LaMouette
09. 06. 2008
Dát tip
kralovna lesu.. ach! lec nemohu jinak... MONdijeeee Tip..:-)*

Garth
09. 06. 2008
Dát tip
hustá hudební verze!

Zbora
09. 06. 2008
Dát tip
krásné

MON FŇÁK TRIP ps: to se to nekomu tvori kdyz ma zpevacku a inspiraci ale co my bez zpevacek a talentu? my akorat utrem... :-)

Ano, přátelé, musím se přiznat, že jsem se pokusil stavbou verše vlichotit do přízně našeho velikána. Ale ptám se - je snad zločinem dráti se o lepší místo na slunci? Áha?

papouch
09. 06. 2008
Dát tip
ty fetíš? já nefetím. MON PÍP, jak jinak, že... je to klasa.

j_i_r_i_k
09. 06. 2008
Dát tip
Hele, že Ty tou na vodě stojící stavbou rýmů i rytmu hraješ na Frantovu slabou stránku? Z několika jeho reakcí jsem vytušil, že je to jeho fetiš, teda, takhle se podbízet...

domin.go
09. 06. 2008
Dát tip
Není. Dokaž to, ktitiku.

To je pochopitelně něco jiného.

domin.go
09. 06. 2008
Dát tip
Taky jsi mi neadekvátně vyměřil stejný trest. Nezapomínej:)

Ty kdybys byl důchodce a měl podsklepenej barák... Lecčeho bych se obával. Sadisto.

domin.go
09. 06. 2008
Dát tip
Pěkné. Ale příště to zkus trochu procítěněji:))

Ach jo.... Jak zhořkla mi ta kdysi sladká Paříž, to město, milenců skrýš, bez Tebe má drahá, na břehu řeky Seiny kanu slzí kříž. Na starém kopci Montmartském, v bazilice Sacre-Coeur, tepu liturgii shledání, na oltář božské šíje. Dny jež tu dlím jsou jak nápoj Chiméry, co kosti v mor a bolest obrátí, tak horoucně, jak toužím po Tvém objetí. Nač jsou mi zrcadla prchavé imprese, pohled ženy milánské? Nač jsou mi klenoty pařížské, do širokých bulváru vhroužené, když Tě nemám po svém boku? Mlžno jest v oku mém, hrdlo v poušť rozlehlou se mění. Vzlétl bych nad útesy, času bol, pro Tvé srdce s tokem rtuti lásky. Jak zhořkla mi ta kdysi sladká Paříž, to město, milenců skrýš, bez Tebe má drahá, na břehu řeky Seiny kanu slzí kříž. Na starém kopci Montmartském, v bazilice Sacre-Coeur, tepu liturgii shledání, na oltář božské šíje. Dny jež tu dlím jsou jak nápoj Chiméry, co kosti v mor a bolest obrátí, tak horoucně, jak toužím po Tvém objetí. Nač jsou mi zrcadla prchavé imprese, pohled ženy milánské? Nač jsou mi klenoty pařížské, do širokých bulváru vhroužené, když Tě nemám po svém boku? Mlžno jest v oku mém, hrdlo v poušť rozlehlou se mění. Vzlétl bych nad útesy, času bol, pro Tvé srdce s tokem rtuti lásky. Jak zhořkla mi ta kdysi sladká Paříž, to město, milenců skrýš, bez Tebe má drahá, na břehu řeky Seiny kanu slzí kříž. Na starém kopci Montmartském, v bazilice Sacre-Coeur, tepu liturgii shledání, na oltář božské šíje. Dny jež tu dlím jsou jak nápoj Chiméry, co kosti v mor a bolest obrátí, tak horoucně, jak toužím po Tvém objetí. Nač jsou mi zrcadla prchavé imprese, pohled ženy milánské? Nač jsou mi klenoty pařížské, do širokých bulváru vhroužené, když Tě nemám po svém boku? Mlžno jest v oku mém, hrdlo v poušť rozlehlou se mění. Vzlétl bych nad útesy, času bol, pro Tvé srdce s tokem rtuti lásky.

domin.go
09. 06. 2008
Dát tip
Za podvádění. Šup.

Já? :( Za co???

domin.go
09. 06. 2008
Dát tip
Patří ti to. Zpěvy Paříže - a třikrát"!!!!

Fuj.

pozorovatel
09. 06. 2008
Dát tip
nikoliv voda, alébrž hrnek teplého zeleného čaje!

archie
09. 06. 2008
Dát tip
jen se směj, Fána ti poví o starých věcech, které jsou archaické!

archie: Samozřejmě že nepodvádím. Jsem ctnost sama. Hele!

Staré věci jsou jaké? Archaické!!! Chá chá!!! :)))

archie
09. 06. 2008
Dát tip
Pišta: je to vážně tak, tys podváděl?? prosím nezapírej a přiznej se

domin.go
09. 06. 2008
Dát tip
Je to podvodník. Patří pod vodu.

pozorovatel
09. 06. 2008
Dát tip
podvodník je to

archie
09. 06. 2008
Dát tip
se mi líbí: z citové sluje umělé :)

domin.go
09. 06. 2008
Dát tip
Podvodů / Odejdu Montipí cit pro rým. :)

archie
09. 06. 2008
Dát tip
má tam "sluj", to by při troše dobré vůle... otázka je, zda to bude ctěné porotě stačit??

pozorovatel
09. 06. 2008
Dát tip
a zase žádné archaismy mám dojem, že františka pěkně podvádíš a házíš sem svý starý věci a to je PODVOD

Avi Lauře, prosím o zařazení. Díky:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru