Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Druhý život

09. 08. 2008
13
15
1415
Mám čerstvě po matuře. Po pravdě řečeno ve mně to všechno k dnešku prožité nezanechalo žádných zjevných STOP - konkrétně těch co v mysli ustavičně šrotují jako dlouhá řada krátkometrážních filmů způsobem perpetuum mobile. Teda s výjimkou tří: IGORA, LUKÁŠE a ST. HUGA, benjamínka. DŮKAZY, že jsem všem daným předmětům a zkouškám neunikla. Jak jsem ale obstála? Kdo mi vystaví glejt s objektivním hodnocením? Už na základce jsem byla šprt. Ááále co!? Čert vezmi dokument! Důležité pro mě je, že už jsem DOSPĚLÁ, mám k dispozici ještě fůru času, který patří jen mně, mým rozhodnutím, jak s ním naložím. Někdo (dělám, jako bych nevěděla) mi odňal vzpomínky, důkladně postíral půl století "starou" tabuli, do obou rukou mi vložil po jedné barevné křídě a s přirozenou rozvahou a očekáváním mi řekl: PIŠ! Žlutá a modrá. Sluneční teplo a naděje. Smrti jsem se vždycky strašně moc bála. Nakonec to ani nebylo zas tak hrozné. Snad jen ta příšerná cesta temným tunelem - tlačilo se v něm tolik lidí, kteří to se mnou mysleli dobře. Hlučně překřikovali jeden druhého, abych právě jejich pravdu přijala za svoji. Ale kterou, když každá z těch menších či větších lží, co se jako pravda spíše jen navenek nepřesvědčivě tvářily, byla jiná? Poznávala jsem své přátele i nepřátele, mýlili se však všichni do jednoho. A přitom ve své ponížené bezradnosti jedni jako druzí plakali nad mojí svéhlavou neústupností. Plakala jsem s nimi. Nebylo však vyhnutí: byly to moje nohy, které mě nesly po neznámé cestě ozářené mým vlastním světlem. Tím stejným světlem, kterým mě jako magickým šémem oživil OTEC BŮH. ŽÍT je doopravdy krásné. A nebýt ZMRTVÝCHVSTÁNÍ, nikdy to nepoznám. Probouzím se spící, usínám bdící a hořící svící se denně přikrývám. Roztápějící se vosk mě pálí na kůži a je to tak dobře. Nedovolí duchu na chvíli ustrnout. Přitom je všechno tak pomalé a klidné, jako bych stála na jednom místě a stovkami párů vlastních očí všude po těle pozorovala, jak mě láskyplně míjejí lidé a naše společné kulisy přesně podle mých PŘÁNÍ. Už dost dlouho jsem nebyla v kině. Alžběta Bathoryová se právě dnes koupe v panensky čisté dívčí krvi, u toho být nechci. Myslím na jinou krev, krev v těle, mém a tvém, když vaří jako láva v živém kráteru, sotva se jí bříšky svých vyhládlých prstů přes citlivou membránu pleti dotkneme... Nazí - jako embrya v plodové vodě, jednovaječná dvojčata. Netřeba slov, kde prostředníka k dorozumívání zastoupí RADOST. Ticho katedrálních stěn odráží zvonkohru dvojhlasného ANO a svět se otáčí o další generaci. Být u toho. Nechat srdce, ať si roste, ať přeroste objem těla a zkapalněnou LÁSKOU požehná naší nesmrtelnosti. OTEC a SYN. MUŽ a ŽENA. Život bez vytáček. Dnes nepůjdu spát sama. Jsi se mnou. Pravda si najde způsoby, jak se dát prožít. Žlutou křídou namaluji slunci vlasy, tou druhou letní oblohu, v jejíž modravé lázni se s dětskou rozkoší prohánějí orlí křídla... MILUJI svůj DRUHÝ ŽIVOT.

15 názorů

Delfín
02. 09. 2008
Dát tip
Chybička se mi vloudila, snad proto, žes též Jarmila, já na to jméno klikl jsem, přiznávám, jenom omylem... Však co jsem psal, pro obě platí, život se nemá promrhat, když naděje se echem vrátí, tu člověk zase věří rád!;o)

stenos
12. 08. 2008
Dát tip
No vidíš!

Robinia
12. 08. 2008
Dát tip
zvláštní, kolik z nás se ve Tvém dílku vidí...

Delf: to se budeš muset zeptat jí, Jarmily Maršálové :))))) a jestli je to celé také pro mě, tak díky moc, udělám s tím maximum, slibuju :))))

Háber
10. 08. 2008
Dát tip
***

Delfín
10. 08. 2008
Dát tip
Tak Maršálová Jarmila klinickou smrt si prožila? Tak vítej zpátky do života, teď už znáš jeho cenu, tak si ho važ a nepromarni ho malichernostmi...;o)))

úplně jiná věc od Tebe prozaická a drsná vlastně moc líbí - nejvíc upřímnej zvířecí tip

macecha
09. 08. 2008
Dát tip
Tak to jsem ráda, že chutná :o))

*** i za Tu žlutou***

slovak
09. 08. 2008
Dát tip
Myslím, že si to vyjadrila za mnohých...aj za mňa.Od zajtra som neďaleko Prahy na dlhšiu dobu, dúfam, že sa niekedy stretneme.***

Aničko moje!!! Jsem na skok v net-kavárně. Mávám a líbám na dálku (likér je mňam!!!! :))))) )

macecha
09. 08. 2008
Dát tip
Jarmilko, úžasná zpověď, každý z nás, když zamyslí se nad tím, najde v ní i kus sebe. Ale, jen Ty umíš to říci tak, že to člověka u duše zahřeje, protože z toho dýchá naděje. Díky. ***T***

d ě k u j u . . .

Markel
09. 08. 2008
Dát tip
************** souhlas - T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru