Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Johnny

12. 09. 2008
12
26
2880
Autor
Hesiona

Zabrzdila na poslední chvíli. Už tak měla co dělat, aby v tom prudkém dešti vůbec udržela auto na vozovce. Silnici na Hlavní třídě bičovaly provazy vody, stěrače jejího obstarožního Fiatu už dávno vzdaly snahu o to, aby čelní sklo zůstalo průhledné, a kolem zadních dvířek dovnitř stále víc zatékalo. Právě v okamžiku, kdy se vážně začala zabývat myšlenkou, že odbočí k motelu, jehož neonová reklama rozplizle stékala spolu s potůčky dešťové vody po bočním okénku, vypotácel se odněkud z té nacucané rozmoklé tmy jakýsichlápek. Chvíli nebezpečně balancoval na středové čáře jako gymnastka, která poprvé vylezla na kladinu, a pak sebou bezostyšně plácl těsně před její auto.Měl štěstí, že jela skoro krokem.

Pár desítek vteřin ještě zůstala uvnitř a s rukama na volantu poslouchala, jak dešťové kapky bubnují do střechy Fiatu. Přemítala, má-li vylézt ven a promoknout na kůži, nebo počkat, jestli snad opilec přece jen nezkoordinuje svoje pohyby natolik, aby vstal a opustil její jízdní dráhu. (Těmihle typy se nezabývala ani za bílého dne, natož aby je sbírala uprostřed deštivé noci z louže na silnici!)  Po pár minutách jí však bylo v celku jasné, že muž, ležící před nárazníkem jejího auta, už toho má dneska dost a sám se hned tak nikam nepřemístí.

Vlastně ani nevěděla, proč to dělá. Snad jen z pouhého pocitu, že právě teď je třeba, aby vykonala dobrý skutek? Zatímco déšť nezadržitelně pronikal jejím oblečením, kam až to jen šlo, zvedala zmoklého chlapíka na nohy a snažila se ho vecpat na zadní sedadlo auta, což se vzhledem k jeho nečekané výšce ukázalo být dost problematické. Zabouchla za ním dvířka, těžce dosedla za volant a mokré šaty se jí okamžitě nalepily na tělo. -"Jako studený zábal…," otřásla se odporem, a než nastartovala, ještě hodila okem dozadu. Muž se mezitím stočil do úhledného klubka a s podivně blaženým úsměvem na tváři usnul. Na okamžik se jí zdálo, že ho odněkud zná… snad se s ním už setkala někde ve městě. Podle zmáčeného a špinavého oděvu se dalo jen těžko soudit, do jakého okruhu lidí by mohl patřit. Ale co s ním dál? Ještě před okamžikem zvažovala jenom dvě možnosti - na policii, nebo na záchytku. (Nemocnici zavrhla, protože zraněný nebyl, zato kolem sebe šířil vydatný alkoholový opar.) Znovu se ohlédla dozadu … ten výraz … povědomý úsměv …

Šlápla na plyn, protože jí ještě zbývalo necelých pět kilometrů, aby dojela domů.


* * *

Otevřel oči. První, co uviděl, byla růžovo-bíle proužkovaná tapeta s růžemi. Chvíli jen tak nehybně ležel a bezmyšlenkovitě studoval její strukturu: bílá - růžová - bílá - růžová - kytka - proužek - kytka - proužek … A pak si náhle s panickou hrůzou uvědomil, že tu tapetu nezná. …že vůbec neví, kde je a co dělal celou noc. Marně pátral v rozbolené paměti. Ze včerejšího večera si nepamatoval vůbec nic a v hlavě jako by mu někdo jezdil bruskou na parkety.

Prudce se posadil a měkká flanelová přikrývka se mu svezla z holých ramen. Bruska v jeho hlavě jako by v tu chvíli narazila na suk v podlaze.

Situace byla mnohem vážnější, než se mu zprvu zdálo - byl nahý v cizí posteli, v cizím bytě … a navíc s úplně cizí ženou, která stála u okna, v ruce založenou knihu a napjatě ho sledovala. Bylo zřejmé, že už hodnou dobu čeká na tento okamžik.   -"Nebojte se. Žádní novináři tu nejsou, nikoho jsem nevolala."   řekla plaše. V tu chvíli ho polilo horko a v žaludku se mu zvedla vlna nevolnosti. Rozechvělý tón jejího hlasu dával jednoznačně najevo, že ho poznala.

Podělanej film, podělanej film !, bušilo mu v hlavě a nejraději by se zase schoulil pod flanelovou přikrývku a zmizel  jednou pro vždy. Proč mu to nikdo neřekl? Proč ho na to neupozornili, že to přijde? Od okamžiku, kdy se objevil Johnny, jako by on sám přestával existovat. Časy, kdy si mohl kdykoliv zajít naproti do  bistra na kafe a nebo jen tak pozvat kamarády na panáka, jsou nenávratně pryč. I kamarádi jsou pryč. Stal se vězněm vlastního úspěchu.   Na ulicích ho pronásledují dívky, v restauraci mu po číšníkovi posílají lístečky a nenechají ho ani v klidu najíst, ... ale není to on sám, koho chtějí. "Johnny! Johnny!," volají za ním, jako by neměl vlastní identitu! Podělanej film!

Zatímco mu hlavou vířily myšlenky, žena odněkud přinesla hromádku jeho oblečení. Bylo nažehlené a vonělo aviváží. "Doklady ani peníze jsem nenašla. Musel jste je v noci ztratit..." pípla nesměle, jako by se omlouvala, "Budu v kuchyni."   Díval se za ní, jak mizí za závěsem s vlčími máky. Žádná kráska... Snědá, tmavé rovné vlasy, stažené do ohonu, hnědé oči se jí strácely za silnými brýlemi a - ne, rozhodně nebyla štíhlá.  Má pořádnej zadek, napadlo ho a k vlastnímu překvapení zjistil, že mu to vůbec nevadí. Modelově dokonalých krásek měl kolem sebe poslední dobou mraky a běžně dostával nepokryté nabídky k sexu ... jen tak, od slečny, kterou náhodou potkal na náměstí, v pasáži nebo v Galerii umění... Zpočátku ho to těšilo. Měl pocit, že je - chlap. Frajer. Třída nejvyšší. Ale čeho je moc ... zatracenej film!

Hodil na sebe šaty a pak váhavým krokem vešel do kuchyně. -" Kávu nebo čaj?" zeptala se a tváře jí zahořely. -"Kávu. Silnou, jestli můžu prosit..."  Pořád ještě nevěděl, na čem je. Že by snad ... ale ne! Tak opilý snad nebyl! ...nebo byl?  Postavila před něho ohromný puntíkovaný hrnek s kávou.   -" Asi ... bych se měl s vámi nějak vyrovnat...?" plácl je tak naslepo a se lžičkou v ruce čekal, co na to odpoví. Zrudla jako zapadající slunce, a pak pohodila hlavou: "Na to nemáte."

Ztuhnul a jen na ni strnule zíral, až se rozesmála drobným drnčivým smíchem. "Ne, opravdu na to nemáte. Zachránila jsem vás před utopením, přejetím, nachlazením, záchytkou a celosvětovým znemožněním." vypočítávala a zvedala při tom jeden prst za druhým. Pak mu demonstrativně ukázala celou ruku. "Jak byste mi to chtěl všechno vynahradit?"   Ulehčeně vydechl a opřel se o chromované opěradlo židle. A rozesmál se. Už hodně dlouho se tak upřímně nerozesmál.

Seděli spolu u stolu s bílým ubrusem, pili kávu a mluvili o obyčejných věcech, jako bylo anglické počasí, ceny benzínu a stav městských silnic, a on pomalu ztrácel na své vynucené ostražitosti. Byla normální. Byla úplně normální a mluvila s ním jako s obyčejným člověkem. Cítil, jak ráda by se ptala, jak moc by chtěla vědět ... ale neudělala to. Byl jí za to vděčný.

K večeru mu objednala taxík. Věděla, že zůstal bez peněz. Než se v předsíni rozloučili, podívala se na sebe kriticky do zrcadla, upravila si sukni na břiše a pak s jakýmsi ostychem zvedla oči k němu. -"Možná ... možná byste mi přece jen mohl něco dát ... na oplátku." Nejistě skousla rty. "Myslíte, že - že byste mě mohl políbit? Víte, jako ve filmu, ... jako Johnny."

Na několik dlouhých vteřin přestal dýchat. Pak zamrkal, jako by se probral z hypnózy a usmál se na ni tím svým zvláštním něžným úsměvem. Opatrným pohybem jí sundal silné brýle. "Měla byste nosit kontaktní čočky, víte? Máte krásné oči ..."-


* * *


-"Bestie jedna mizerná", ulevil si o pár hodin později konstábl Willis, a zhnuseně si uplivl na okraj krátce střiženého anglického trávníku. "Zakroutil jí krkem jako slípce…"

Zatímco zřízenci u domu nakládali do černé smuteční dodávky nosítka, zakrytá bílou plachtou, na konci davu senzacechtivých čumilů se objevil hubený dlouhán s posmutnělýma očima. Sledoval dění u domu, mnul si nervózně štíhlé prsty a chvílemi si sám pro sebe něco zamumlal. Děvče, stojící před ním, se nečekaně otočilo - a oči se mu rozšířily úžasem. -"Johnny… vy … vy jste Johnny, hrál jste Johnnyho !!" Vypadalo to, že každou chvíli upadne do hysterie, nebo dočista omdlí.

-"Lituji, musíte si mně s někým plést.", zahučel ponuře a uhýbal pohledem. Pak se najednou napřímil a chvíli na ni hleděl s otevřenými ústy. Jako by ho konečně napadla jakási spásonosná myšlenka, na kterou už hodně dlouho čekal!

Hbitě podlezl červenobílý policejní zátaras, a pak se vydal dlouhými kroky napříč pěstěným trávníkem, vstříc konstáblu Willisovi.

 

26 názorů

Hesiona
22. 09. 2012
Dát tip
Nějaké pokusy byly, ale mně opravdu próza moc nejde. To připustila i moje nejlepší kamarádka, a ta tomu rozumí :) Tahle se mi vylíhla, ani nevím jak. Mám ještě něco rozdělané, ale je potřeba to zkrátit, dost rapidně zkrátit, jenže jakmile se do toho pustím, začne mi být líto škrtat napsaná slova, a jsem zase tam, kde jsem byla. Jsem zvědavá, jestli se mi to někdy podaří.

větroplach
22. 09. 2012
Dát tip
škoda...že jich není víc

Hesiona
21. 09. 2012
Dát tip
Díky, větroplachu. Asi moje jediná prozaická práce:)

větroplach
21. 09. 2012
Dát tip
moc hezky se mi četlo *

jistě
20. 12. 2008
Dát tip
Nevím.Trochu umělé.Na to už žiju moc dlouho a trochu jsem v té branži byl.Ono je vůbec nejlepší psát a tom,v čem už jsem byl.Ale je fakt,že člověk nemůže stihnout všechno.Tipů už máš až moc.Tak ti ho nedám.Ale zaplaťpánbůh za všechno,co není báseň.Těch už je tady šíleně moc a jsou si moc podobné.Ostatně pochybuji o tom,že to budeš číst.Napsala jsi to už moc dávno.....

Hesiona
17. 10. 2008
Dát tip
Děkuju ti, Milly. Moc mě to potěšilo :o)

Milly
16. 10. 2008
Dát tip
Mně to přijde logický... A dobře napsaný. -t-

Kačírek
30. 09. 2008
Dát tip
aha, jako napadlo mně to, ale je to takové nejasné, možná spíš neuplně logické, ale spíš je to mojí profesní deformací :) napsané je to dobře.

macecha
30. 09. 2008
Dát tip
Je jasné, že ji zabil a šel se udat, aby si od té "slávy" trochu odpočinul. Motiv je jasný- tedy, alespoň pro mne.

macecha
26. 09. 2008
Dát tip
Dobře napsané, čtivé. *T

Hesiona
26. 09. 2008
Dát tip
To mě mrzí... Měla to být povídka o muži, který se psychicky nedokázal srovnat se svojí nenadálou slávou. Ženský se na něj lepily, kde mohly, a když už si myslel, že našel jednu normální, chtěla po něm, aby se choval jako ve filmu. Zkrátka mu přeskočilo.

Kačírek
25. 09. 2008
Dát tip
asi jsem uplně nepochopila motiv

Atrament
16. 09. 2008
Dát tip
Líbilo T

Hesiona
14. 09. 2008
Dát tip
Jerry, příště napíšu něco moc milého a něžného jen pro tebe :o)

Hesiona
14. 09. 2008
Dát tip
Děkuji za kritiku. Jsem ráda, že to není úplně hloupé a na "nezapomenutelnost" si nároky nedělám :o)

Lakrov
13. 09. 2008
Dát tip
Zpočátku mě přílišná 'květnatost' jazyka trochu odrazovala od čtení, ale pak text najednou získal takový spád, že se přes to 'opěvování' dalo přenést. Moment zlomu, je skvělý. Nenásilně podaný a přitom hned pochopitelný. Druhý moment zlomu je sice nečekaný (a méně pochopitelný), ale zároveň je tím, co dělá tenhle příběh tímhle příběhem. Otázka, která ve čtenáři po dočtení zůstane, není na škodu a zvyšuje pravděpodobnost, že si na tuhle povídku vzpomene i po delší době. Tip. S tou nezapomenutelností se uvidí po čase.

Ohlédnutí za povídkami


Oldjerry
13. 09. 2008
Dát tip
Ne - to ne, ale je to hodně naturalistické. Já sem utíkám právě před tím a ono toho tady je taky dost a nejen v dílech

Hesiona
12. 09. 2008
Dát tip
A happy-end by se ti líbil víc?

Oldjerry
12. 09. 2008
Dát tip
Dobře napsané - jen jsem nechtěl připustit, že ji zabil. *

Bíša
12. 09. 2008
Dát tip
T.

Hesiona
12. 09. 2008
Dát tip
To bude moje chyba. Když člověk ví, kam míří, tak si nevšimne, že ostatním to nemusí být tak zjevné. Zkusím to ještě vypilovat. Dík :o)

Háber
12. 09. 2008
Dát tip
...veď som tipoval, hovorím,že prekvapivý koniec, ako že ju zabil mi prišlo ľúto*

avox
12. 09. 2008
Dát tip
Takový konec jsem nečekala. Možná jsem jej pochopila nesprávně, zas si kladu svou obvyklou otázku - PROČ?! a odpověď není ani naznačena, alespoň pro mne ne... napsáno dobře, napětí a zájem vydržel až do konce jen mi někde nějaký kousíček chybí. Třeba je chyba na mé straně? */

a já ho dokonce ani nepochopil :o) ale přečtu si to poctivě ještě jednou...

Hesiona
12. 09. 2008
Dát tip
To je pochvala nebo výtka, Stano ? :o)

Háber
12. 09. 2008
Dát tip
...ten koniec som však nečakal*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru