Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přeji lásku

25. 10. 2008
9
24
3488
Autor
macecha

přála bych lásku všem, kterým chybí, je očistná, je bolestná, ale žít se bez ní nedá .....


Můj přítel mladý
nadlouho odmlčel se
snad našel po čem toužil
LÁSKU
tu nejvíce si přál
a já ze srdce přála mu ji také
vím
jak se soužil
ptal se
proč jemu láska
vyhýbá se ?

Občas pošle nesouvislou báseň
která ale nezní šťastně
nezní hudbou nebeskou
je to
jako když neví
kam patří
co hledá
jako když nic
nedostává
za to co dává
doufá
že se karta obrátí
a láska
na ubrousku kouzelném
prostře se
doufá
že
najde konečně štěstí
polibky plné vášně
kdy bude moci tajně setřít
slzu na víčkách
po láskyplném objetí
ještě chvějících se

Jak přála bych si
aby jeho pohár nepřetekl
plným zůstal stále
aby počítal se
mezi  láskou potrefené
ke kterým šíp Amora
doletěl v celé kráse
a protkl obě srdce
v jedno šťastné !

24 názorů

macecha
22. 02. 2010
Dát tip
damaxy - svätá pravda. Možno preto si občas pripadám, ako by som nežila.

damaxy
19. 02. 2010
Dát tip
bez ní život šťastný není :)

macecha
29. 10. 2008
Dát tip
nairo - jsem ráda, že nepochybuješ o tom, že to bylo napsáno ze srdce, děkuji

naira
28. 10. 2008
Dát tip
za obsah, soucit, přemýšlení nad přítelem byť jen v písmenkách a protože mooooc dobře podobně znám... a tudíž vžít se dokážu... t. ;)

Robinia
27. 10. 2008
Dát tip
život bez lásky za moc nestojí...

mánemá
27. 10. 2008
Dát tip
Je bez smyslu, ztrácí smysl, že? Hezky jsi to napsal, moc hezky.

neroušek
26. 10. 2008
Dát tip
Neroušek odpovídá Mánemá: 1) ano zasloužila 2)neroušek neargumentoval,báseń se mu stala impulsem k zamyšlení 3)neroušek netuší,kam Mánemá mířila, páč její argumentace v českém jazyce je bez smyslu: "Nejen, že by se básnička dala shrnout do nějaké "pointy", ale vlastně volné verše jsou natolik rozvolněné "vyprávěcí", že poezie, že tahle básnička k poezii..." neroušek zdraví Mánemá*

macecha
26. 10. 2008
Dát tip
pété - díky, ironie, ta v tom opravdu není

pété
26. 10. 2008
Dát tip
inu, upřímnost z toho čiší, ale kdybych si nepřečetla tady to dovysvětlení, přišlo by mi to malinko jako ironie. Přesto se mi líbí, je tam spousta něhy, přání...

mánemá
25. 10. 2008
Dát tip
Kritička s nickem Mánemá by si zasloužila od člověka s přezdívkou neroušek alespoň avízo, když už o ní mluví konkrétně. Nebo ne, neroušku...? Mánemá věří nerouškovi, že on dal tip za báseň. :) Ale argumentuje to slovy, které z básně nevycházejí. Těžko říct, jestli alespoň tušíš, kam jsem mířila. A děkuju maceše za vstřícnost. To, že souhlasím s dobrem, láskou a mírem, nemusí nutně znamenat, že maceše dám tip. Mě by to dokonce uráželo, kdybych dostávala paušálně jen tipy pro jméno (a skryté dobro) za kamarádství; to jsou snad i věci, za které se ty *** tipy nedávají, ne? Ale je fakt, že za chvílku bude se šesti tipy z průměrného díla na písmiči dílo hodné obdivu (nemyslím to zle...).

neroušek
25. 10. 2008
Dát tip
PS. neroušek dal tip za báseň.Co je a není poezie..... myslím si,že výše kritička s nickem Mánemá si ukousla příliš velký krajíc......místy jí myšlenky porážejí zde napsaná slova.....*

neroušek
25. 10. 2008
Dát tip
Neroušek nad Macešinými básněmi je nucen přemýšlet:kdo zažil a viděl mnoho zlého ( to prakticky každý, kdo se dožije vysokého věku ),ví jakou cenu má každé dobro.A co se týče lásky,myslí si,že je to stejný blud jako sen o spravedlivé společnosti.* A raději si dá čokoládu.*

macecha
25. 10. 2008
Dát tip
mánená - víš, je to asi věc rozdílnosti věku. Dnešní poezie, jak ji píšete Vy, mladí autoři, mě někdy připadá poněkud zvláštní. Fakt jí někdy nerozumím a snažím se moc a také se mi nelíbí vulgarita,kterou mladí autoři používají. Já nejsem básnířka, jsem obyčejný člověk,který rád píše a máš pravdu, víceméně vypravuji. Poezii jako takovou mám ráda, ale asi na to nemám, abych ji psala dobře a proto také píšu tehdy, když na to mám náladu a potřebuji něco říci, tady - na "Písmáku", kde mi ta možnost byla dána a já jsem za to velmi vděčná. V mém věku je to vlastně taková moje jediná radost. A možnost vyjádřit nějak co cítím, protože žiji sama. Každý má nárok na svůj názor a je dobře, že jsi ho řekla. Já také říkám to, co si myslím a považuji to za správné. Díky, žes mi věnovala tolik pozornosti.

mánemá
25. 10. 2008
Dát tip
Já jsem zas míněně velice upřímně vyjádřila svůj názor. Po přečtení básničky mám ostatní čtenáře v podezření, že si z výše poeticky naladěného textu vyrobili svůj vlastní a ten následně ohodnotili. Chtěla jsem říct, že ta básenička sama o sobě je hrozná. (chybí tam vsuvka dle mého) To, co stojí za ní, je asi to, co čtenáře vybičovalo k tipování. Nejen, že by se básnička dala shrnout do nějaké "pointy", ale vlastně volné verše jsou natolik rozvolněné "vyprávěcí", že poezie, že tahle básnička k poezii...jen si říkám, že souhlas s nějakým mravním poselstvím se nemusí udělovat skrze tip, že projev kamarádství, solidarity a bůhvíčehodalšího se nemusí odrážet na počtech tipů. Asi by mi byla užitečnější ta zpráva, kterou jsem dostala coby odpověď, než celé tělo textu vložený na písmák, nabídnutý ke kritice a k tipování. Snad není můj směr myšlenek nečitelný a nikdo se neurazí.

macecha
25. 10. 2008
Dát tip
mánemá - nejedná se o mého milého, mně je 60 let a jemu 27. Je to přítel, kterého jsem našla tady na "Písmáku" a se kterým jsem si mnohokrát moc hezky popovídala. O starostech i radostech života a možná proto, že jsem tak stará, byla mu některá moje rada i platná. Vím ale, že není vše podle jeho představ, proto jsem napsala tyto veršíky, byť ne moc zdařilé, jinak to neumím, ale míněné upřímně.

mánemá
25. 10. 2008
Dát tip
Můj milý má jinou, ale já mu to přeji, ale on není šťastný, přesto mu to přeji...:) Tady se nehodnotí báseň, ale to, co z ní nejspíš vyplývá. To srdíčko a tak snad dál platí.

macecha
25. 10. 2008
Dát tip
opravuji: neumím

macecha
25. 10. 2008
Dát tip
Simonko, moc moudrá si nepřipadám. Radit umím ostatním dobře, to je fakt, ale sobě poradit v jistých věcech nemumím. Ale myslím, že takových je nás mnoho :o)) Děkuji Ti za taková krásná slova.

Hesiona
25. 10. 2008
Dát tip
Kéž by byli všichni tak přející a moudří jako ty.

macecha
25. 10. 2008
Dát tip
Diano,děkuji. Ano, psala jsem to celým srdcem. Já mu také držím palce, snad bude konečně šťastný. Avox- stále ještě hledá a je škoda, že přestal chodit na "Písmák", měl docela pěkné básničky, ale teď, jakoby se schovával, nemá to co by chtěl a tak ho asi nic nebaví, což je velká škoda.

avox
25. 10. 2008
Dát tip
třeba našel? o touze člověk často zpívá své štěstí před světem ukrývá... */

Diana
25. 10. 2008
Dát tip
To jsi napsala moc hezky, celým srdcem T*** "a láska na ubrousku kouzelném prostře se" Držím mu palce :-)

macecha
25. 10. 2008
Dát tip
daddy - to máš tedy pravdu!

daddy
25. 10. 2008
Dát tip
láska bývá vrtkavý dárek odkudsi....:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru