Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Plán

Výběr: katugiro, pozorovatel, G_B_Show
21. 04. 2009
28
30
5745

Slivovici, pak pivo, pak ještě jednu. Servírka ve vytahaném triku zvolna kouří u baru, na zádech se jí v letním vedru roztéká tmavá skrvrna. Za okny sídlištní hospody pískoviště, za pískem řady králíkáren se slepými okny. Na písku děti, tříkolky, pudli, tlusté matky na lavičkách upíjející dietní kolu.

Nejde se na ně dívat, nejde na ně nemyslet. Radši si dávám ještě jedno na cestu a utíkám, a všechno se to stejně vrací jako zakroucené pukliny v chodníku.

Dneska ráno jako každý den hrnek kafe a tatranka, pak tramvaj v pět třicet a den nad bruskou parket. Jenže mezi dveři mě zastavila Marika, ještě s červeným otiskem polštáře na tváři. Honzo? Co je? Ti musím něco říct. Řekneš mi to večer. Ne, já chci teď. No co je? Jsem zas těhotná.

Do piči, šeptám potichu, abych neprobudil Péťu a Janičku, tiše oddechující ve vedlejším pokoji. Oba chvíli blbě kýváme hlavami sem a tam, pak beze slova zavírám dveře a zdrhám. Zase nevím po kolikáté, zase nevím kam.

            Ze šichty by stejně nic nebylo, takže jsem to otočil do výčepu za barákem, pak zničehonic ty děcka s lopatičkami a tak se už třetí hodinu šourám sem a tam po prázdném parkovišti u nádraží.

            Nic horšího už přijít nemohlo, teď, když už jsem dal všechny peníze dohromady a chystal se do toho konečně praštit, a ona je potřetí těhotná a mě je už a teprve šestadvacet a můj Plán je v hajzlu. A zase se budu od šesti do tří opírat o brusku a o víkendu hlídat  parkoviště, a doma jogurt a pórková polívka a Marika s břichem a s těma svýma vyděračskýma očima a Janičko, netahej tatínka za vousy a Péťo, už se těšíš co ti táta dneska donese?

            Plácek před nádražím se chvěje v poledním vedru a spárami se dere další a další suchá tráva, ve vzduchu je cítit sirovodík, co ho zase pouštějí z dusíkáren. Skřípání vlaků, okolo rezavé ohrady, rezavé město, co žere lidi a osudy. Za rukáv mě tahá stará cikánka v teplákovce, nechtěl by sis zašukat?, mám tu v bytě moc hezkou holku, a já vím, že její dceři ještě nebylo ani šestnáct, a že jestli tu budu ještě pár let hnít, nakonec za ní půjdu stejně jako všichni chlapi z baráku.

            Někde pod žebry se ve mně převaluje studený chuchvalec beznaděje, rezignace, protože když jí řeknu aby si to nechala vzít, jak jsem to udělal poprvé, čekají mě jen slzy a utěšování a křik a slzy a ty její psí oči, které mi vždycky rozprášily můj Plán.

            V nádražce další slivovice a pivo a smažák, a servírka na kterou to budu taky jednou zkoušet stejně jako ten somrák u baru, a nemůžu si ani na hajzlu hodit smyčku na kliku protože Péťovi někdo musí odpoledne donést čokoládu, a pak se posadit do křesla a pomalu plesnivět u fotbalu.

            Motá se mi hlava, do uší tluče chraptící rozhlas, rychlík někam na východ. Z krabičky vytahuju poslední startku, připálím si a pak šátrám v náprsní kapse. Je tam, bílý lístek s nápisem Economy Class Praha – Toronto, a ruka se zapalovačem se mi neovladatelně třese.


30 názorů

zlý_mýval
08. 03. 2010
Dát tip
Skvělá.

Lakrov
01. 02. 2010
Dát tip
Co je malé, to je hezké; takový nějaký celkový záměr (nebo Plán?) tohoto textu. Syrovost a beznaděj, poostrádající zřetelnější myšlenovuo nebo dějovou linii (je to vůbec povídka?). Pár hnusných obrázků, nalepených neznámo kým a neznámo proč na stránku čistého papíru. Autor promine. Přivedla mě sem nominace na povídku roku, a dočtu-li, považuji za slušnost i okomentovat.

Prosecký
24. 08. 2009
Dát tip
I já měl plán. Tip.

Narvah
08. 06. 2009
Dát tip
jo, paráda!

Aimee_Dee
02. 06. 2009
Dát tip
dobry *

Vaud
29. 05. 2009
Dát tip
docela vyborny *

m11
28. 05. 2009
Dát tip
kurva dobrý

Janina6
21. 05. 2009
Dát tip
Skvěle napsané. Co se týká tématu, alibistický povzdech "Co já bych byl/a všechno dokázal/a, kdybych si tě nevzal/a" je asi tak starý jako manželství samo... ale řešení problému stále nikde :-)

tuik
21. 05. 2009
Dát tip
ty, tak jsem se pod dojmem z tve povidky zaregistrovala, protoze jinak by me to nepustilo ti napsat, ze je vyborna. jak strukturou - tim, ze clovek postupne sbira informace a dovtipuje se/vtipi se - to mi teda porad - tak i drobnostmi; ma zajimavy obrazy, ktery sedi. a vubec myslim, ze dobre pozorujes, ve vsech povidkach. ale tahle ma na rozdil od ostatnich i takovou gradaci...vazne se mi libi. ja ti to tady s dovolenim okomentuju, protoze ma vule je silnejsi nez parnik.

I zde děkuji za ocenění. Pozoruji, že takový ten Páralovský styl je zřejmě dost populární...

moorgaan
18. 05. 2009
Dát tip
precetl jsem to az po vyhlaseni souteze - moc dobra prace! perfektne vystihnuta atmosfera, popis prostredi a nalada...to plesniveni u fotbalu je skvely! ...jako celek to evokuje dalsi a dalsi otazy, ne jen tu pritomnost, ale i budoucnost! ...kdovi jestli v te Kanade neskonci jeste hur! /***

Anthemis
17. 05. 2009
Dát tip
Děsně beznadějné. Přesně takových pocitů se v životě bojím. Že pak i zapomenu, že vůbec byl nějaký plán. Píšeš dobře.

Rabb
17. 05. 2009
Dát tip
díky StvNe za soutěž.. jinak bych nečetl. ..povídka dobrá; ta křižovatka na konci. přímá řeč tomu takhle třeba i sluší, nevadilo mi, že není uspořádaná, jak by měla být.

pozorovatel
17. 05. 2009
Dát tip
nejdřív mi to připomnělo Revolutionary Road a na konec emigraci romských obyvatel do Kanady.) dobře napsaný trochu jednotvárný, ale zas se dá říct, že to dotvrzuje pocit čtenáře, kterej je fakt silně odstrašující.. pro mužské plemeno:)

katugiro
15. 05. 2009
Dát tip
Dobrý text, v místních povídkách nezvyklý, spíš se takové náměty zpracovávají v pseudobeatnických básních, ale tohle je lepší, více české, reálné, syrové, hmatatelné... ano, taky nijak objevné, hezky rovnou k věci a zahrát na city, ale sedí to i k tomu stručnému vyprávěcímu stylu a odmotávaným dialogům (nesouhlasím s kachen), a přitom zřetelný odstup od obyčejného vyprávění, nedoříkává vše, nechá působit naťuknutou atmosféru... pro mě velmi dobré *

Tragicus
15. 05. 2009
Dát tip
Dobre, dobre napsane. Prvni mne uziti prime vety zarazilo, ale kdyz je ji takto malo, je to snad i lepsi.

LaMouette
13. 05. 2009
Dát tip
syrovy pekny cteni.. i takhlenc to nekteri maji.. a jen tezko se jim z teho kolobjehu vyskakuje. *

StvN
11. 05. 2009
Dát tip
Tak jsem to nemyslel. Ten život je hrozný. Není důvod myslet si, že když ho člověk žije, že to je mírnější, než když o něm čte, naopak. Já s takovými lidmi pracuji, takže občas poslouchám, jak to mají těžké a těžké to mají. Chtěl jsem ale říct, že to mají těžké proto, že takoví jsou, oni by to ani neuměli mít lehké. Ostatně tady vidíš, že ten jeho Plán mu nevyšel proto, že, slušně řečeno, souložil se ženou, což dělat nemusel nebo si mohl dát pozor. Nakonec se ale všichni shodli, že svůj život nepovažují za chybu, naopak jsou rádi, že ho takový mají, dokonce mi radili, abych si děti udělal co nejdříve:)

StvN
11. 05. 2009
Dát tip
Hezky podané. Tedy hezky smutně. Pohádkářko, to je osud. To si nejde říkat, nechci, protože kdybys tak měla skončit, tak už jsi tak dávno skončila.

Ó, děkuji, s nominací souhlasím.

StvN
07. 05. 2009
Dát tip
Souhlasí autor s nominováním povídky do PM?

katugiro
07. 05. 2009
Dát tip
Nominace na povídku měsíce.

kachen
22. 04. 2009
Dát tip
Chtělo by to oddělit přímou řeč od textu, ať se v tom člověk vyzná...a zajímalo by mě, jestli zdrhnul nebo ne...chybí mi konec...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru