Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smutek v duši

28. 04. 2009
2
9
1099
Autor
Marci12

Bolestný rozchod

noční vánek vysuší

oči plné slz


9 názorů

Fuk
29. 04. 2009
Dát tip
mne ten obrazok paradoxne pripomina aky je clovek vlastne stroj neco jako evoluce. rozchod, smutek, litujte mne..placi..ech k nehaiku sa vyjadril zvrhlik. pocuvaj ho, on sa vyzna.

Paulart
28. 04. 2009
Dát tip
Noční vánek - náhle jsou mé oči suché. "Bolestný rozchod" je už Tvé hodnocení toho, co Tě potkalo.

moorgaan
28. 04. 2009
Dát tip
urcite to neshazuju..sleduji ji.. vim ze se snazi.. ale je mimo !.. porad nechape ze haiku je obrazek s poselstvim a presahem v kontrastu a pravidlem, ktere by mela dodrzovat.. aspon pro jednoduchost.. napsat haiku je vlastne to nejtezsi!..

Zvrhlík
28. 04. 2009
Dát tip
moorgaan: Já bych zas tak úplně strohý nebyl. Zájem snad má, jen jí to moc (někdy hodně) nejde. I když to fakt vypadá, že se pouští cestou kýčohaiku... Třeba se to časem poddá. Ono haiku vypadá na první pohled děsně jednodušše, ale napsat pořádný haiku zas taková sranda není... Marci12, nechci si z tebe utahovat, ale ono to fakt někdy vypadá jako bys sis přečetla tento článek a dělalas pak v haiku, přesně to co se v haiku moc dělat nemá: http://www.haiku.bloguje.cz/558437-jak-uspesne-ruinovat-haiku.php (asi nejlepší článek o haiku v češtině pro začátek IMHO) Ale byly tu už mnohem horší pokusy o haiku. Aspoň tam necpeš šílené metafory a abstrakta. I ten protiklad se tam dá najít. Kdyby to byly úplné šílenosti, tak s tebou fakt ten čas neztrácím... Tak asi tak. K cíli zatím daleko. Ale hůl bych nad tebou (ani o tebe) ZATÍM nelámal... :)

Marci12
28. 04. 2009
Dát tip
Díky za rady...

moorgaan
28. 04. 2009
Dát tip
TIP Zvrhlíkovi... Marci12 - nemas zajem pochopit haiku a PODLE TOHO TO VYPADA...Zvrhlik ma pravdu, zkus ho poslouchat- haiku je uplne o necem jinem nez se snazis ty!

Zvrhlík
28. 04. 2009
Dát tip
už podle názvu jsem tušil, že to bude fujtajbl "haiku" a taky že jo... ale kýčovitost a pseudosrdceryvnost obrázku překonala mé nejhorší obavy... ten obrázek je fakt eckelhaft příliš plejtváš adjektivy už vivím ten vánek o výkonu elektrického sušáku, co bejvá na veřejných WC - nezdá se mi to realistické ani trochu haiku je zpravidla o přítomném okamžiku ty máš minulost bolestný rozchod a budoucnost vysuší kde je zachycený okamžik? i vysouší by nebylo o moc líp - páč to zní příliš průběhově nevymýšlej si, ale pozoruj... každý správný haijin začíná nejdřív pouhým zřením a zapisováním viděného (říká se tomu shasei) až se naučí zachycovat realitu ve své skutečné podstatě, může si začít vymýšlet aniž by to postrádalo punc věrohodnosti a reality

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru