Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noc bláznů

19. 09. 2001
20
0
3985
Autor
dablik008

Taky se tě neptám

pro kolik

a jakých chvil

tady žiješ ty

 

starý námořníci

pijou rum

a zpívají písně

ze kterých mi občas

bouří příboj

v koutcích očí

 

tam venku

je taky nějakej svět

složenej ze skla

ohmatanýho papíru

tabáku z Kuby

a dalších

nadčasovejch hodnot

 

jdeme spolu

noha k noze

obláček páry

většímu nebi

a já se tě ptám

jestli tohle znáš

 

vlaštovky lítají nízko

protože nemají strach

o peří

ze svých křídel

ale asi by měly

mít

 

voda teče po ulicích

a jsme tu sami

jsem tu sám

komu vadí

že je člověk

a proto je mu zima

 

kladl jsem před tebe

otázky svojí

existence

pošlapalas je

mokrýma nohama

bosýma

 

že prý se moc ptám:

proč?

 

že se prý taky

koněm v šachu

nedá nikdy

táhnout rovně

 

neposloucháš

 

stejně už nemluvím

jenom šeptám

a horkým dechem

zahřívám

dva nezralé kaštany

co leží

v mokré trávě


clovrdik
04. 10. 2001
Dát tip
myslím si, že se v tý básni najde smysl, i když na několikátý přečtení; ale čím víc jí čtu, tím se mi líbí víc a proto dám TIP ... ano, možná to je mozaika náhodných asociací, ale dává krásnou možnost čtenáři nechat na sebe působit a fantazírovat a najít si v tom to svoje. a právě za to dávám ten tip.

Junkie_23
25. 09. 2001
Dát tip
pri čítaní všetkých odkazov som síce pomaly zabudla o čom bola báseň, ale myslím, že bola dobrá keď som ti chcela čosi napísať........ tak a kukla som si ju znovu a je ešte lepšia...... pekne ďábliš......

Print
24. 09. 2001
Dát tip
Ďáblíku, ještě jednou díky za tuhle úžasnou básničku - a nejen za ni. S hrdostí na to, že jsem tvůj kamarádíček:) Print*!

Krel
22. 09. 2001
Dát tip
!* bez zbytečných slov která by to jenom pokazila...

Rivka
21. 09. 2001
Dát tip
Wiki: Ach... a já jsem si už dělala TAKOVÉ naděje...:)))))))))))) No, poohlédnu se sama... Objektivní potíže jsou objektivní potíže, chápu... (Ale stejně je absence sidolu v domácnosti zhůvěřilost!):))))))))

Daemonica
21. 09. 2001
Dát tip
Analgésico Composición. Cada ml contiene: clorhidrato de morfina 6mg, bromhidrato de escopolamina 0,2mg, agua para inyecciones cs. Propiedades. Analgésico, sedante, hipnótico. Mucho más activo que la sola morfina. Indicaciones. Algias graves. Preanestesia quirúrgica. Póstumos operatorios. Caquexia. Cura del sueńo. Contraindicaciones. Insuficiencia hepatorrenal. Debido a la presencia de la escopolamina, evitar la administración por vía IV. Presentaciones. Env. con 50 amp. E.F.7.494. Nota: Para mayor información comunicarse con nosotros a través de nuestra dirección electrónica
Tak pozor, Rivko, pozor na větší než malé množství... :)))

Rivka
21. 09. 2001
Dát tip
aymimadre:)))))) Probůh, tak kde jsem to slyšela a kdo tímhle leštil kliky??:)))) To chtěl, aby ty kliky byly ospalé?:)))))

Janis
21. 09. 2001
Dát tip
*! ______________________________________________________ tvůj kamarádíček ______________________________________________________ *!

Bezejmenny
20. 09. 2001
Dát tip
Rivka: ano. Nyní tvá formulace odpovídá skutečnosti. ;o))) Mé komentáře se skutečně liší od toho jak je dodatečně charakterisuji. Výborně, dívko. Dávám ti subjektivně za pravdu, a současně se tlumeně směji do hrsti při vzpomínce na to, jak jsi mi před pár dny nezvratně, se vší erudicí a za podpory klasiků (a svých přátel) dokazovala, že na tom, co autor o vlastních výrocích napíše, nezáleží, protože rozhodující je pouze názor čtenáře, a ten autor ovlivnit nemůže, přičemž jsi výslovně odmítla i opačné mínění jednoho z klasiků české literární teorie, F.X.Šaldy.
Že bys mezitím změnila názor? Nebo mám tak zásadní obrat ve tvých názorech ze zdvořilosti taktně pominout? ;o))))))))) Big_George: rovněž souhlasí. Jak reakce, tak má původní kritika k tomuto dílu byly zbytečně přehnané. Pokud si však uvědomíš, co jsi zjevně pominul, totiž, že šlo o účel, pak bude situace vypadat zřetelně jinak Velký Jirko. Ve svých 'normálních' kritikách se snažím o objektivitu. Zde je situace jiná. Vybral jsem si toto dílo čistě účelově k tomu, abych zase jednou za čas komusi nastavil zrcadlo.

Brlety
20. 09. 2001
Dát tip
Mistr ve stavění všeho na hlavu opět promluvil. Rivka a Šalda mluvila o díle, Bezejmenny to roubuje na něco, co je pro všechny ostatní "názor čtenáře", zatímco pro něj "výchovný koutek s občasnou zrcadlovou síní". Nic nového pod sluncem.

Ald
20. 09. 2001
Dát tip
basen me neuchvatila...uchvatil me bezejmenny :-)) (s tema dvema n si nejsem jistej)

kafka
20. 09. 2001
Dát tip
Bez: vůbec jsi celý čistě účelový... s čím přicupitáš příště (v domnění, že strašlivě dupeš), abychom se mohli začít předem křižovat...? Kolika králíkům ještě míníš vrazit kružítko mezi žebra?

Rivka
20. 09. 2001
Dát tip
Ty pokládáš každou svou odezvu tady za literární dílo??? (Jé, Brlety:) ) Jinak B.Ez komentáře, ale nic mi nepromíjej... Není to zapotřebí (chlapče:)))) )...

Brlety
20. 09. 2001
Dát tip
Kafko, buď mám špatnou optiku nebo se něco nepovedlo - ale mám stále pocit, že kdykoliv Bezejmenny nastavuje zrcadlo, nakonec stejně vždy odráží jeho samého... ;-)

Bezejmenny
20. 09. 2001
Dát tip
Jen se snaž, kafko. A utři si tu pěnu ze zobáčku. Žlutozelená sluší leda papouškům. ;o))))))))))))))))) BTW: Králíčky obvykle něžně drbu na zátylku. Mají to v oblibě. Vrážení kružítek (nebo zobáčků) kamsi, přenechávám hejnům špatně vychovaných zuřících kavek. ;o)))) Všímám si pozorně, jak ti docházejí nervy, děvenko. ;o))))) Rivka: slabé dívko. Víš, jak jsem to myslel, a víš, že mám pravdu. Ještě pár takových "diskusí" a budeš zralá. ;o)))) So long, děťátka. A svým brněnským slouhům v rolích leštičů klik laskavě sdělte, že jejich úroveň vyjadřování aniž vtip mi stále nestojí za zmínku. Budou se muset velice vylepšit ve všech ohledech, aby je bylo možno brát coby diskusní partnery. ;o)))))

kafka
20. 09. 2001
Dát tip
Bez: Bezesporu jsi velmi pozorný... ale pláčeš na špatném hrobě... já jsem vedle!!!!

Wiki
20. 09. 2001
Dát tip
Bezejmenny: napínáš mou zvědavost :-))) Jsi opravdu mistrem psychologie....KDO JSOU BRNĚNŠTÍ SLOUHOVÉ ?????? Prosim, prosim, pověz:-))))

Rivka
20. 09. 2001
Dát tip
Vím, jak jsi to myslel, ale pravdu nemáš. Zralá? Do hrobu?:c) Jestli tím myslíš "chovat se jako já" - děkuji, nechci... I když, kdo ví... každý se vyvíjíme. Kupříkladu mně se nejdřív zdálo, že jsi celkem rozumný člověk, pak jsem se na tebe mírně rozlítila - a co jsem napočítala do deseti, je mi tě líto... Potěš tě Bůh, jestli se vyžíváš hlavně v tomhle, pak toho na světě moc nemáš... Času tím trávíš víc než dost... No, proti gustu...:) Tak já si to jdu vetknout za klobouk:c)

Rivka
20. 09. 2001
Dát tip
Wiki: To by mě také zajímalo. Mé kliky chátrají, co do vzhledu... Nepůjčila bys mi trochu sidolu?:c))) Mně nevadí, že nejsi z Brna...:)))))

Pája
20. 09. 2001
Dát tip
se mi zdá že ..ejmennýho by měl někdo vytahat za bez ;-))) táh táh...;-)))... au au děťátka a děvenky působí jako podlý eufemismus debilů a idiotek, ale je za tím úúúúúsměv ;-))) kéž by nebyl tak ušklíbající se (s jedním koutkem staženým na lem bezvadné (bezvládné) košile) ;-(

dablik008
20. 09. 2001
Dát tip
Pájííííííííí ********!!!!! ;o))))))))

Wiki
20. 09. 2001
Dát tip
Rivka : nejsouc z Brna nemám sidolu :-(, kliky máme doma pouze bakelitové, neboť jsme normální rodina a nepotřebujeme nikoho, by nám je leštil :-))))))))) Ale jinak Ti ráda poskytnu cokoliv, bude mi ctí :-)))))))))

Cavalera
20. 09. 2001
Dát tip
Asta: .. díky ... máš u mě tip a jmenuji Tě svým mluvčím:-))

Vaca
20. 09. 2001
Dát tip
Pájo, po vzoru Cavalery Ti taktéž děkuji a jmenuji tě svým mluvčím, ale pouze v téhle patálii... :-)))

Mea
20. 09. 2001
Dát tip
Že vás to furt baví ... hádat se s blbcema ... Báseň se mi líbí a proto za ní dostaneš to co za ní dostaneš ... TIP!

Astalavista
20. 09. 2001
Dát tip
Cava: konečně nějaká funkce :)))

Danny
19. 09. 2001
Dát tip
líbí tip

Wopi
19. 09. 2001
Dát tip
*

Rivka
19. 09. 2001
Dát tip
Krásná! (snob parexeláns:c), v. r.) (Kamarádíčku...! To mi nezapomeneš, že jo? A ne že mi neotipuješ příští dílo!!!:))))))))))))))) ) (Je rýpavost znakem nevyrovnanosti? Ať! Dneska se mi prostě chce...:) )

kafka
19. 09. 2001
Dát tip
Mně se taky chce... :))) Ještě že vás mám, kamarádíčci moji! ;-) Bez hvězdiček od vás odmítám tvořit a vůbec... žít... ach!

ovce
19. 09. 2001
Dát tip
Béééé bééééé béééé bééééé Béééézejméééénny bééééé

hermit
19. 09. 2001
Dát tip
Nejsem sice z téhle básně úplně na větvi, ale docela jo, proto se ti, Bezejmenný, docela divím... Mě připadá, že toho v ní je celkem dost. Souhlas s kafkou, nelíbí se mi název, ale jinak hodnotím vysoko a rozhodně se mě dost mile a důvěrně dotkla. Náhodně vybraná slovní spojení bez vzájemné souvislosti bez ladu a skladu plácám možná já, ale ne rozhodně ďáblík v téhle básni. Takový odsudek si, Bezejmenný, od tebe nezaslouží. Co je to "umělecká hodnota"? Já dávám rozhodně tip. Inteligentní nejsem, už proto, že jsem v sobě inteligenci hledal a žádnou jsem nenašel. ;-)

Bhati
19. 09. 2001
Dát tip
Saaaakriš...výborná...

Bezejmenny
19. 09. 2001
Dát tip
Ale jděte. Přece mi nechcete upírat právo na vlastní názor na toto dílo. Pokud se vám to líbí a nemůžete-li bez toho žít, spánembohem. Mě se to nelíbí, nic na tom nevidím mimo snůšky bezvýznamných slov a slovních spojení, a hodláte-li napadat z emociálních důvodů mé právo se k dílu vyjádřit, zdá se, že to o čemsi svědčí. Minimálně to potvrzuje to, co si o vás myslím. Například včera jsem si přečetl jednu báseň kafky, a protože ta, na rozdíl od tohoto paskvilu měla všechny znaky, které podle mého názoru tomuto dílu chybí, ohodnotil jsem ji poměrně příznivě a dal jí tip. ;o))))) Takže mi můžete zkusit vytýkat neobjektivitu, kamarádíčci. ;o)))))

Bezejmenny
19. 09. 2001
Dát tip
A mimochodem, kdopakže se to tu rejpe v osobách místo v díle, Rivko? Aha.... ;o)))

Wopi
19. 09. 2001
Dát tip
teď nám to nandal...

hermit
19. 09. 2001
Dát tip
Bez: neupírám ti právo na názor, ale rád bych ti upřel právo na urážky. Mám pocit že tvá "kritika" jimi vcelku bohatě hýří. "literární snobové" "takových blábolů dokáže každý sčetlejší středoškolák s vyspělým vyjadřováním naplácat na tucty" (sic!) "ubohé a bez jakékoli umělecké hodnoty" "jeho kamarádíčci" Samozřejmě si měj a podrž svůj názor, ale proč ho vyjadřuješ takto? Vede tě k tomu něco konkrétního?

vlasky
19. 09. 2001
Dát tip
Bezejmenný... s tím napadáním... ...v pochodu se cvičil v hodu dal si pro strejčka Příhodu pár šutrů do tobolky... našla jsem v práci dablika - řeknu Ti naprosto přesně - nepočítaně obrázků :-)) jen otázka PROČ by tu zůstala ... nemám dalších otázek, slavný soude k tomu mi dopomáhej Bůh... sčetlejší středoškolák, říkáš...nuž.... vysoce hodnotím dablika a nejsem kamarádíček jak se s tím popasovat, ha ?? inteligentnějším nestojí za zmínku... a jako první jí věnuješ nejrozsáhlejší kritiku... Bezejmenný, naplácej sem tucty vyspělého vyjadřování, přijdu a nebudu z Tebe dýchat... těším se na Tebe v dokonalé úctě vlasky

vlasky
19. 09. 2001
Dát tip
Bezejmenný... s tím napadáním... ...v pochodu se cvičil v hodu dal si pro strejčka Příhodu pár šutrů do tobolky... našla jsem v práci dablika - řeknu Ti naprosto přesně - nepočítaně obrázků :-)) jen otázka PROČ by tu zůstala ... nemám dalších otázek, slavný soude k tomu mi dopomáhej Bůh... sčetlejší středoškolák, říkáš...nuž.... vysoce hodnotím dablika a nejsem kamarádíček jak se s tím popasovat, ha ?? inteligentnějším nestojí za zmínku... a jako první jí věnuješ nejrozsáhlejší kritiku... Bezejmenný, naplácej sem tucty vyspělého vyjadřování, přijdu a nebudu z Tebe dýchat... těším se na Tebe v dokonalé úctě vlasky

kafka
19. 09. 2001
Dát tip
Bez: Tvoje napadání pod tímto dílem také po vlasech zrovna nevíská…

vlasky
19. 09. 2001
Dát tip
omluva za dabl :-) opakování matka .....no nějak se vivinit musím :-)

Vio
19. 09. 2001
Dát tip
Já a Ty... On a Ona... proč je to pořád dokola? Asi to tak musí být... TIPík!!!

Pája
19. 09. 2001
Dát tip
*

Wiki
19. 09. 2001
Dát tip
*

Climaster
19. 09. 2001
Dát tip
abych pravdu řek (promiň bratře:)))...tak mi určité sloky taky nedávají smysl s kontextem...beru to jako vsuvky..:)))..... Bezejmenny:...mam radost z tve kritiky....ale podle me je zbytecny zminovat se o nicem jinym, nez o basni... ..je kazdyho jeho vec komu a za co da tip..nesmis to brat tak osobne..:))))... literarni snobove???...to je good...ale neni to pravda.. ..kazdy si tu svuj uzpech musi vydobit...a to jen tim co jsem napise.... ..jinak zdravim..:)))))... legalisate ganja!!!!!!!!!!!!!...:)))

Bezejmenny
19. 09. 2001
Dát tip
Climaster: jsem téhož názoru. Byl bych také zůstal u té kritiky, nebýt rozdurděně osobních reakcí určité semknutě ideové skupinky. Cizí hloupost mě totiž vždy báječně pobaví. Hermit. ano, mohl bych se vyjádřit distignovaněji. případně si tuto kritiku i odepřít, protože takový shit (jak se nedávno vyjádřil autor tohoto díla ve své kritice k jedné z mých básní) přece určitě nemusím. ;o))))) Ale proč bych se měl vzdávat tak pěkné zábavy, prosím? ;o))))

hermit
19. 09. 2001
Dát tip
Bezejmenný: ... Mám pocit, že jsi agresívní, i když nemusíš a máš z toho potěšení. Nevím, proč to děláš, a nelíbí se mi to. Je to ale tvoje věc. Jen si dej pozor, aby jsi jednou nazačal brunátnět vlastní žlučí. Mohl bys prasknout a potřísnit se. :-|

Vio
19. 09. 2001
Dát tip
Taky se báječně bavím... kolik takových Bezejmenných už tu bylo? ;-)

Climaster
19. 09. 2001
Dát tip
Vio:.zase???...:)))))...hmmm...:)

Rivka
19. 09. 2001
Dát tip
Ale jo, svoboda projevu, to bylo vždycky moje... Milý nemilý Bezejmenny, myslet si o básničce můžeš co chceš... Jenže bohužel tou svou první kritikou tohle právo nám ostatním upíráš. Proč když ty se můžeš domnívat, že je to bezcenný blábol, my si nesmíme myslet, že je dobrá? Proč musíme být kamarádíčkové...? Jsi inteligentní člověk, tak ti dám dobrou radu (o kterou nestojíš, ale znáš mě, já je prostě ráda rozdávám:) ) - zkus si občas zkontrolovat konzistenci toho, co píšeš... Občas bývá dobré dělat to, co člověk sám hlásá...

Vio
19. 09. 2001
Dát tip
Clim, zase? Co? ;-)

Vio
19. 09. 2001
Dát tip
Sakra, Rivko, neříkal jsem Ti, že si máš dávat pozor? Že Ty ses zase zapletla do nějakého SPIKNUTÍ?! ;-)))

Albireo
19. 09. 2001
Dát tip
Můj názor je někde mezi nadšením několika kritiků a Bezejmenného odsudkem. Některé metafory a přirovnání se mi velice líbí: bouří příboj/v koutcích očí že se prý taky/koněm v šachu/nedá nikdy/táhnout rovně ale báseň jako celek už podstatně méně.

Rivka
19. 09. 2001
Dát tip
Že by?? To snad ne... ne... neeeeeeeeeeeeeeeee...:)))))))))

Bezejmenny
19. 09. 2001
Dát tip
Rivka: omyl, děvenko.
Nikomu právo kritiky neupírám. A čistě prakticky, ani nemohu, víš? ;o)))))
Myslet si o této básni můžete, cokoli. A napsat sem svá kritická hodnocení ve stylu poklepávání po zádíčkách svých kamarádíčků rovněž. V tom vám, jak ti je zajisté jasno, zabránit nemohu, a také mě to ani nenapadne. ;o))))
A pokud jsem toho názoru, že báseň za ony oslavné pajáns skutečně nestojí, proč bych to nemohl dát najevo, dívko? Vidíš někde rozpor mezi tím, co píšu, a tím, co dělám? Nedělám přece (z vašeho hlediska) nic jimého, než ono psaní svého nezadatelně osobního názoru na tuto "báseň", milá Rivko. ;o)))))

Astalavista
19. 09. 2001
Dát tip
Jenom tak tiše závidím*** :)

Vaca
19. 09. 2001
Dát tip
já se přiznám: jsem jednoduchý člověk a báseň se mi líbí rozvádět to nebudu...

dablik008
19. 09. 2001
Dát tip
no.....kdyz ja na tohle nikdy nebyl...nëkoho osocovat a nekomu nadavat...at si tu kdo chce pise co chce, i Bezejmenny ma prece pravo rict ze tohle je shit...ma to hlavu a patu? nasel ji tam nekdo? hermit rika, ze on sklada slova nahodne narozdil ode mne tady...a jakej ma teda ta basen smysl?? nema... totiz ma, duvod se zas osocovat, bezduvodne se urazet...prostor pro egocentriky jako je Bezejmenny tu proste chybi, tak si ho hledaji...ja se vzdycky ridil heslem, nekecej do toho, co sam neumis...proto nerad pisu kritiky, proto se s tebou, Bezejmenny, nebudu zapojovat do intelektualni debaty...asi to s moji inteligenci neni taky nijak valny, proste si tu jen tak placam hubou prumernyho stredoskolaka, jen tak kricim proti vetru, a zpatky se mi vraci slova, ktery tak nerad posloucham... no... zas radsi mlcim...

Cavalera
19. 09. 2001
Dát tip
ďáblíku ... máš u mě další tip .... *****!!!!!!!!!!!!!!!!!

dablik008
19. 09. 2001
Dát tip
Cave, za co??

Rivka
19. 09. 2001
Dát tip
Ano, vidím rozpor mezi tvými činy a tvými slovy... ale není to poprvé, zvykám si...:)

Astalavista
19. 09. 2001
Dát tip
dablik: odpovím za Cavu (snad dobře) - za to ve žlutym rámečku :)

Bezejmenny
19. 09. 2001
Dát tip
dablik008: schopnost skládat slova náhodně podle mého názoru nic nevypovídá o působivosti aniž o umělecké hodnotě díla. Ta je v jiných věcech, a problém asi je, že jen málokdo zde ji dokáže ohodnotit. Jinak tě ale chápu. Vykřikl jsi do lesa oplzlost v domnění blahé beztrestnosti a ozvěna ti vrátila něco, co se ti nelíbí, že? Jo, zkušeností se člověk učí, kamaráde. ;o))))

Rivka: opět omyl. Nevidíš žádné činy. Vidíš jen trošku bezvýznamného textu na obrazovce. ;o)))))))

Rivka
19. 09. 2001
Dát tip
Ok. Tak já to přeformuluji: Tvé komentáře se svou formou dle mého soudu značně liší od toho, jak je potom charakterizuješ. (Spokojen?:) Já jen, že s tím "děláním" jsi začal ty... Prakticky vzato jsem tě samozřejmně nikdy nic dělat neviděla, jen jsem se přidržela tvých vlastních slov.) Čímž ze své strany končím debatu, neboť nikam nevede.

Cavalera
19. 09. 2001
Dát tip
hm hm ..... tip ..... hm .. a ještě jeden ...*

vlasky
19. 09. 2001
Dát tip
úžasné *

Print
19. 09. 2001
Dát tip
úžasné *!

Bezejmenny
19. 09. 2001
Dát tip
Skutečně úžasné, jak snadno lze naplácat náhodně vybraná slovní spojení bez jakékoli souvislosti, aby se literární snobové začali rozplývat. Lituji, ale ze svého hlediska v tom nevidím ani špetku ničeho, nad čím by bylo možno zajásat. Takových blábolů dokáže každý sčetlejší středoškolák s vyspělým vyjadřováním naplácat na tucty. Ubohé a bez jakékoli umělecké hodnoty. Autora zjevně čtou a vysoce hodnotí jen jeho kamarádíčci. Těm inteligentnějším nestojí za zmínku. ;o))))

kafka
19. 09. 2001
Dát tip
ptej se! :) Začátek pozvolna se pohupuje, k tomu ale ze svého břehu nedosáhnu a pak ale skvěle graduje... "komu vadí že je člověk a proto je mu zima kladl jsem před tebe otázky svojí existence pošlapalas je mokrýma nohama bosýma že prý se moc ptám: proč? že se prý taky koněm v šachu nedá nikdy táhnout rovně neposloucháš..." (jen za název máš už mě mínus ;-)) ne, vážně...) Nedokážu to popsat, ale zoufale tě potřebuju číst, bez ohledu na Bez ejmennyho a na svůj snobismus. Patrně se mu ani dnes nepovedla učesat jeho umaštěná patka... ďáblíku ************!!!!!

kafka
19. 09. 2001
Dát tip
avi

zoo
18. 09. 2001
Dát tip
No, ďáblíčku... jsem dojat! A to je co říct, páč jsem samička. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru