Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zklamaná

01. 08. 2009
4
6
1980
Autor
PÁTER

"Teda holka, já ti něco povím. Mám v pronájmu prodejnu Zverimex hodně let, ale není to lehké podnikání. Dělám tu práci z lásky k přírodě a zvířátkům.
Zákazníky sice mám, to jo, ale vidím, jak jich ubývá. Lidi snad nemají čas postarat se doma o rybičky v akvárku, nebo nakrmit andulku či křečka. Přitom kolik radosti takové zvířátko dokáže člověku přinést! Představ si, že nedávno zastavil před obchodem nablýskaný auťák, mercedes, možná audina, a vystoupil z něj takový sympaťák. Díval se do výlohy, já na něj přes sklo. "To je chlap!", pomyslela jsem si. To víš, jsem sama a tak jsem hned myslela na to, jak jej klofnout... Kecám! To byl vtip. Jenže zase nasedl do svýho fára a byl v čudu. Po nějakém čase se opět objevil a vstoupil do mého království! Srdíčko se mi rozbušilo radostí a očekáváním, co bude chtít koupit. Zaujaly jej akvárka a rybičky.Tak rybičky tě zajímají fešáku?  To budeš jistě kliďas, pohodář, ti mají rybičky rádi.
"Můžu vám poradit s výběrem?", nabídla jsem bez meškání pomoc, když se konečně zastavil u posledního akvária.
"Oh ano! Zájem bych měl o tyto rybky, moc se mi zamlouvají, jen se chci ujistit, zda skutečně dorůstají tady té uváděné délky - až 8 centimetrů? Škoda, že nesvítí, jako tady ty neónky vedle, ty by byly lepší, ale jsou mrňavé."
"Bohužel, tyto fakt nesvítí, máte o ně vážně zájem?"
"Mám. Ale je tu jeden problém. Koupím je všechny, všechny co jsou v tom akváriu, ale nemám je doma kam dát, vážně ještě nemám tak velké akvárium s prokysličováním vody. A navíc... Potřebuji je mít doma až tak někdy na podzim. Teď jsem pořád někde venku, ale koncem října, to budu už více doma."
"  A jejda, to je tady mám pro vás vykrmit a vy si pro ně nakonec nepříjdete!"
"Ale kdepak, opravdu si pro ně přijedu a hned vám dám i peníze na krmení jestli chcete, řekněte si kolik to bude stát a je to. Já si pro ně vážně přijdu!"

"Nepovídej! To zní zajímavě. A jak to pokračovalo?"

Bylo mi to hloupé, ale musela jsem si říct o takovou jakousi zálohu. Ani jsem nemusela, ale já si tou zálohou vlastně řekla, aby zase určitě přišel... Fakt se mi líbil. Peníze jsem si vzala a rybičky přikrmovala, aby pořádně rostly a on byl spokojený. Mezi tím dokonce přijel. Podíval se, jak rostou a jednou mi dal kytičku. S takovým chlapem jsem se ještě nesetkala.
Říkám ti, slušňák a fešák chlap.
"A co, koupil si je nebo, si z tebe udělal srandu?"
No jo, čekala jsem do posledního října a fakt si pro ně přijel prvního listopadu! Zaplatil za všech 50 rybek a požádal mne, abych je dala do kýblíku, který si přinesl.To mi bylo dost divný. Že přišel s kýblíkem.
Taky jsem se drze zeptala, proč si kupuje tolik stejných rybek a jestli už má doma odpovídající akvárko pro chov tohoto druhu.
A ani se neptej,co mi ten mizera jeden řekl.

" Tak mě nenapínej, co ti pověděl?"


"Víte slečno," řekl, a to mi zalichotilo, "jak se venku začne tak náhle ochlazovat voda v přehradě, tak se tamní malé rybky se začnou schovávat, stahovat do hloubky a chystat k přezimování. Já si tyhle doma dám zabalené po pěti do alobalu na mražák. Jak venku přituhne, to bude můj malý poklad!
Jezdím na ryby a potřebuji je k lovu dravců, zvláště candátů! Nemám čas běhat s čeřínkem v létě podél břehů a chytat si rybky na revíru do zásoby. A tady ty chci vyzkoušet, jen to nikomu neříkejte, mám pro to své důvody...Správně bych na ně vůbec neměl podle rybářského řádu který na té přehradě spolek vydal, ani chytat."

Zatajil se mi dech, před očima černo, no málem mě z toho kleplo! Takže žádný pohodář a milovník ticha akvárií, ach jo, holka, ten mne tedy zklamal, jako žádný jiný! Omlouvám se, vydrž chvilku na telefonu, mám tady zákazníka. Hmm...Taky fešák. Stojí u papoušků. Doufám, že je nebude chtět taky vykrmit a nakonec sežrat, jako delikatesu! Víš co, zavolám ti později. Ahoj!"

 


6 názorů

8hanka
03. 07. 2011
Dát tip
:))

PÁTER
03. 02. 2010
Dát tip
to byl pokus o humor.a plavu pořád,nelekám...dík

Perla Sch.
03. 02. 2010
Dát tip
Tak tohle mě rozesmálo. Vidím, že máš smysl pro humor, i když jsi v kýbli:-), rybičko

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru