Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem kvůli RAJE přišel o přítelkyni a notebook

11. 08. 2009
15
77
6834
Autor
pronick

věnováno Katce a raje s Impressí

Prolog: Jak všichni víte, tak zde probíhal druhý ročník mimořádně úspěšné soutěže CHSSP (v rámci Malé Písmácké Války). No a tak jsem se i já rozhodnul, že se zúčastním, ale to jsem ještě nevěděl, že jsem učinil jedno z nejhorších rozhodnutí ve svém životě...

1. Část: Vše začínalo poklidně. Seděl jsem u svého noťase, četl jsem rajino zadání a jako každý autor jsem si vybíral svou „oběť ", kterou ulovím. Hlavou mi proletěla jména významných písmáků a písmaček, která připadala v úvahu - Miroslawek, Norsko, VTM,... No, nemohl jsem se rozhodnout, tak jsem zabrousil do hlavního seznamu děl. Pročítal jsem si a pročítal až do chvíle, kdy jsem narazil na svou oblíbenou autorku - Impressi. V tu chvíli mi bylo jasné, že mé dílko nemůže být o nikom jiném, vždyť její tvorbu znám skvěle a o ní něco vymyslím. Ano, vypadalo to jako dokonalá volba, ale čas měl teprve ukázat ...

Se samotným tvořením jsem začal hned druhý den, protože už jsem si vydělal dost až do konce prázdnin, tak jsem mohl tvořit místo práce. Znovu jsem se pustil do četby skvostů Impresse, ale nezahálel jsem ani v oblasti PR a marketingu - vše jsem „ohlásil" raje - a, aby bylo mé dílo objektivní, začal jsem s neviností mi vlastní vyzvídat detaily na samotné Impressi. Psaní mi šlo jako po másle, údaje potřebné k dílu už jsem také měl, takže jsem začal přemýšlet o možnostech vylepšení díla. No, napadaly mě různé věci, ale nakonec vyhrály „obyčejné" klikací odkazy. Měl jsem trochu skluz, tak jsem párkrát napsal upozornění raje.

2.Část: Písmák mě celého pohltil. Do díla jsem se neuvěřitelně zabral, a tak jsem si ani nevšimnul, že zanedbávám své okolí - hlavně práci a svou milou slovenskou přítelkyni Katku. Katka je přirozeně úžasná hnědooká blondýnka z Bratislavy, která studuje a pracuje v Praze, kde jsme se před 2 lety potkali. Naše setkání a ostatně celý náš vztah je jak z románu pro romantiky a jsem za to rád.

Osudného večera jsme ale měli jít na večeři. Stavila se u mě a s hrůzou zjistila, že ještě nejsem připravený (to se stalo poprvé za 2 roky). Seděl jsem ve křesle v saku, s noťasem v klíně a s výrazem soba při páření jsem psal. Použil jsem výmluvu, že pracuju, ale hned poznala, že zrovna nepracuju a že se tedy něco děje, protože ji zásadně nelžu. Rychle jsem se šel převléknout ze saka, abychom mohli jít na večeři. Katka nezahálela a přečetla, co zrovna píšu. Když jsem se vrátil, tak na mě s medovým hlasem začala:

„Miláčku, kdo je to Impresse?"

„Impresse?", odpověděl jsem protiotázkou a podrbal se, abych demonstroval přemýšlení. „Jo, ty myslíš tuhle Impressi", ukázal jsem na noťase, jako by byla ukrytá v něm, „to je jen jedna taková autorka .Píše docela dobře, tak jsem o ní chtěl něco napsat", dodal jsem, aniž bych chápal dopad svých slov. „A raja?"- podpásovka. „Raja je taková baculatá, trochu praštěná holka, ale je s ní docela sranda - no ale tobě se nevyrovná", završil jsem s lehkým s úsměvem a s omluvným polibkem.

Večeře proběhla v pořádku - až na cenu 2500 pro dva lidi s nic moc obsluhou. Katka byla elegantně usměvavá jako vždy (to má ze Slovenska) a já úplně zapomněl na večerní incident. Pozvala mě na chvíli k sobě, ale já se vymluvil, že zítra brzo vstávám a že tam má spolubydlící, a proto raději půjdu k sobě do bytu. Hrubě jsem podcenil její instinkty i schopnosti.

3.Část: Pustil jsem okamžitě Písmáka a chtěl dodělat  2 klikací odkazy, ale dílo NIKDE! Začal horor a já ho hledal všude možně, když jsem ho přece chtěl už uveřejnit a ono vážně nikde nebylo. Vzpomněl jsem si ale, že ho mám uložené v práci v počítači, takže jen stačilo jet přes celou Prahu a dodělat klikací odkazy. Sednul jsem  do kamarádčiny černé Audiny a vydal jsem se jako poutník pozdě večer do práce. V práci ještě byl kolega Valenta, který mě trochu zdržel. Byl jsem posedlý to dodělat - kvůli raje, kvůli Impressi a kvůli sobě. Cesta zpátky  potom byla nekonečná a já překročil snad všechny silniční zákony.

V jednu jsem byl v bytě a začal dělat odkazy. Asi ve čtyři ráno jsem vyčerpáním usnul s noťasem na klíně.

4.Část: V deset mě vzbudil telefon - Valenta mi volal kvůli dnešní poradě. Myslel jsem si, že ho svatořečím, protože jsem díky němu stihnul dodělat výkaz za pracovní tým a stihnout poradu. Mám rád naše pracovní porady, vždyť všichni vedoucí jsme kamarádi, ale tahle byla k nevydržení. Cítil jsem se zoufale jako feťák, který potřebuje dávku - Písmák.

Cestou z porady jsem jel jak šílenec ve Valentově rudé Alfě Romeo. Vyběhnul jsem do bytu, kde už na mě v křesle čekal "domácí" noťas. Otevřel jsem své dílko a dal odeslat, ale v tom...Cyba! Prostě jen další chybová hláška, ale teď byla tak krutá ve své samozřejmosti a nezvratnosti. Se zlým tušením jsem znovu pustil Písmák a z díla tam bylo jen staré torzo. Začal jsem neskutečně řvát a zahodil svýho noťase od Dellu. Valenta, který mi dovezl mé desky, už jen konstatoval jeho smrt. Spadnul jsem na postel a začal se svíjet. Už vlastně ani nevím, kdy a jak Valenta odešel...

5.Část: Potom přišla Katka, ale něco bylo špatně. Já zapomněl, že jsem jí slíbil společný oběd.

„Tak tady jseš, víš kolik je hodin?" Zakroutil jsem beze slov hlavou. „Jsou dvě a v jednu jsme měli jít na jídlo", dramatická pauza při které mi naskočila husí kůže, „já tam na tebe čekala a ty jsi mě tam nechal čekat jak nějakou slepici!"

„Promiň, já jsem byl na poradě a u klienta."

„To ti to šlo asi těžko, bez věcí,..., když ti je nesl Valenta." Určitě ho potkala, když šel na jídlo, a já už nevěděl, co říct.

„A nebylo to kvůli raje? Nevypadala na fotce zrovna tlustá. Taky píše, že je to blondýnka."

„Ale ne, když ji ani neznám, a já nejsem na blondýnky." Tak tohle jsem asi neměl říct své blonďaté přítelkyni.

„Jo tak ty nejseš na blondýnky?! Tak proč jseš se mnou?"

„Ale Kačko, já to takhle nemyslel."

„Ty poslední dobou vůbec nemyslíš. Mně se zdá, že už tě asi nezajímám, ale když jsi pracovaltolik pracoval, tak jsem ti byla dobrá, ale teď, když máš čas...!"

„Ale tak to není. Víš, že jsi pro mě ta jediná."

„Možná byla, ale teď se chováš jak kokot..." A přidala další sprosté nadávky - slovenské, takže jsem si je ani nestíhal překládat, byly to první nadávky, které jsem od ní kdy slyšel. Nakonec práskla dveřmi a odběhla ke kamarádce. To všechno kvůli raje.

 Epilog: Zkoušel jsem Katce volat, ale neúspěšně. Nakonec se nad námi slitovala Anča, její nejlepší kamarádka, a přimluvila se. Podplatil jsem číšníka v kavárně a ten jí dal můj omluvný lístek pod talířek. Dneska jsem si půjčil od šéfa Porsche a jedeme na pozdní večeři. Stůl mě stál přes 5 tisíc a puget okolo 2, ale Kačka za to stojí. Stojí za mnohem víc. Tak mi držte pěsti.

Dopadlo to dobře. :-)


77 názorů

pronick
10. 09. 2009
Dát tip
Induane, děkuju :-) Vaude, tohle beru hodně, protože mám rád tvá díla, takže jako uznání super :-) Wiski, to není můj problém :-) Jasně, hloubka tam je posunutá, ale nikdo netvrdí, že všechny texty mají být filozoficko-společenské :-)

Vaud
10. 09. 2009
Dát tip
Experimentator 2- po minulych spatnych zkusenostech, kdy mi chodily zpravy, ze jen blbec jako ja nepozna zanr, mam trochu min chuti cist dalsi veci, ikdyz tato by muj hlas mela!

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
Kurňa taková blbina vlastně a člověka to nepustilo, aby to nedočet dokonce, přestože u jiných povídek z povídka měsíce s tím mám problém. Někdy je holt něco obyčejnýho zajímavější, než ta nejvyumělkovanější a nejumělečtější záležitost. Možná zdání reality to dělá (ať už je nebo není)... *tip

tato povídka je nominována do soutěže POVÍDKA MĚSÍCE, vzhledem k mé vsázce s autorem Vám chci připomenout, že pro ni můžete hlasovat - odkaz na hlavní stránce (podmínku je kritika) Takže se snažte :-)

vinca minor
07. 09. 2009
Dát tip
Je Ti přáno:)

pronick
07. 09. 2009
Dát tip
zas tolik high society nejsme a každý začínal u nás od nuly - ale to jen tak bokem :-)

vinca minor
07. 09. 2009
Dát tip
High society

StvN
04. 09. 2009
Dát tip
Celkem fajn.

ráda :o)

pronick
03. 09. 2009
Dát tip
fascinován:-)

hele co sem ti přinesla... malá náplast na bolístku :o)

pronick
03. 09. 2009
Dát tip
a jéje, to bude :-)

když autor poopravil, tak se mi to líbí ještě víc. Jasně, jedná se o takovou "opklidnouů povídku, ale rád jsem si ji přečetl. StvNe, chtěl bych to nominovat do PM, ať se ukáže, jestli to má šanci.:-)

pronick
01. 09. 2009
Dát tip
asi doopravím:-) možná i doplním (ale už takhle mě VTM prudil za moc podrobností:-)

pronick
19. 08. 2009
Dát tip
katugiro, nebylo to myšleno osobně, ale jen jsem ti chtěl naznačit, že jsem uzpůsobil styl obsahu. Myslím si, že to nebyla špatná volba, ale samozřejmě si můžeš mít názor jaký chceš:-)

katugiro
17. 08. 2009
Dát tip
z čeho tě osočuju, jestli se můžu zeptat, pane nadhlede?

pronick
17. 08. 2009
Dát tip
katugiro, vím, že nemáš tak velký nadhled, ale osočování mě za tohle dílko je trochu zbytečné, ne?:-) ale jestli tě to zajímá, tak dodělávám jednu povídku, do které "vkládám" něco, co by se ddalo nazvat literárními ambicemi... Prosecký, já klientům pomáhám, ale nezapírám, že mi to slušně vynáší:-)

Prosecký
17. 08. 2009
Dát tip
Milý pronicku, stačí, když mi pošleš homepage. Pomáhat klientům je obecně prospěšný, tj. neziskový výraz. Ostatně k nám neziskovým literátům se hodí.

katugiro
17. 08. 2009
Dát tip
*zamysli

katugiro
17. 08. 2009
Dát tip
že bych to měl brát jako zachycení pravdivé historky, to si snad děláš srandu, ne? zamyslis se, jestli píšeš povídku na literární server, nebo vypovídáš před soudem.

pronick
17. 08. 2009
Dát tip
Prosecký, ano, myslím tím klientům:-) teď jsem chtěl napsat, že mým klientem může být kdokoliv, ale vzhledem k mé vytíženosti bych kecal...ale jestli chceš, tak ti pošlu kontakt na kolegu (autora na Písmáku:-)

pronick
17. 08. 2009
Dát tip
milý katugiro, ke Katce se chovám většinou hezky, k textu je to komplikovanější...zde se ale jedná o zachycení pravdivé historky, tak bys to tak měl brát:-)

katugiro
14. 08. 2009
Dát tip
ani nevím, co je smutnější - jestli tvoje chování ke Katce, nebo k textu :)

Prosecký
14. 08. 2009
Dát tip
Píšeš "že náplní tvé práce je pomáhat lidem," myslíš klientům?

Impresse
13. 08. 2009
Dát tip
:-)))) držím pěsti! Díky za věnování :-)

doufám, že to skončilo hepyendem

pronick
13. 08. 2009
Dát tip
ale Katce-no, radši jsem to přepsal:-)

zkoušel si volat raje? tak to tam máš...:o)

pronick
13. 08. 2009
Dát tip
čtu dost, ale nestíhám komentovat...čtu tak mezi "řádky" a smlouvami a někdy mi to je "Fuk" :-) ale možná přetáhnu jednoho zdejšího autora pod naše ředitelství, tak bude odpovídat i za mě -psst, ale je to tajný!:-)

pronick
13. 08. 2009
Dát tip
tak co,kdy zajdem??? ale teď moc nestíhám - regionální je na dovolený, takže "vedu" jeho ostatní vedoucí... no a Norsko ti psal:"Marve, mám tě někdy docela rád, ale teď drž hubu - nebo tak nějak to bylo:-)

pronick
13. 08. 2009
Dát tip
ale ty se přátelíš potají s Norskem, tak nevím, jestli ti tohle projde (navíc je to od tebe dooost laciný:-) peníze mám - naučil jsem se šetřit jako student a teď v tom pokračuju:-) jo a stím autem...taky jsem teď bez auta-jezdím střídavě v půjčený audině a v bmw...

pronick
13. 08. 2009
Dát tip
VTM, vážně?? :-)

pronick
13. 08. 2009
Dát tip
VTM, :-) Prosecký, no kdybys napsal nějakou kritiku k mému dílu, tak bych ti to možná řekl...:-) Dělám na postu vyššího manažera v jedné velké evropské firmě - v oblasti služeb...mou náplní práce je vést můj tým -32 lidí- a pomáhat lidem...

Prosecký
12. 08. 2009
Dát tip
Pronicku, čím ty se vlastně živíš?

pronick
12. 08. 2009
Dát tip
VTM, mám vystudovaná práva PF UK :-) Petrusho, ten večer byl fajn - bez divných řečí... jinak to asi přepíšu na to, jak jsem skoro přišel o přítelkyni...:-)

Petrusha
11. 08. 2009
Dát tip
jo, večera za dva a pol s divnými rečami o ďalších dvoch ženských, ktoré vraj ani nepoznáš, je podozrivá i domácej puťke s tromi deťmi na krku, ktorá na tvoj počítač ani nemá čas ... a je úplne jedno, koho a ako poznáš :) vždy je lepšie hrať rovnú hru to si zapamätaj, lebo nakoniec skončíš v tom koši sám

raja
11. 08. 2009
Dát tip
(osobně preferuju řadu sedm, to je aspoń kočár:)

raja
11. 08. 2009
Dát tip
jo aha, tak proto:D ale to je hezký:)))

raja
11. 08. 2009
Dát tip
A tak co, dyť má recht:)

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
VTM, to právě byla špatná lež a já se kaju:-) a to ti asi nemám říkat, že teď jezdím v trojkovým BMW?:-) ale všechna jsou jen půjčená!:-(vysvětlím jindy, protože už za chvíli tady bude Valenta...tak zatím

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
koníku, dík, já mám práci založenou na důvěře, takže prostě nelžu:-) rajo, :-) a to VTM neví, že mi za chvíli to porsche přiveze Valenta, to by se rozčiloval o podrobnostech, které tam nemají být, ne že by jich tam bylo moc:-)

raja
11. 08. 2009
Dát tip
Já myslím že VéTého nakrklo to porsche:P Napsaný je to vtipně:)

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
koníku, vtip za vtip:-) VTM, ano, zásaně česky, pokud nenadává sprostě, ale to jsem zažil jen jednou, ale je pravda, že někdyy používá slovenská slova v češtině

Víťo, ty seš nějak nabroušenej - znám spoustu slováků keří mluví česky - a někeří to střídaj podle toho jak sou s kým zvyklý... a taky se musím pronicka zastat ohledně výmluvy - aspoň je vidět že není zvyklý lhát (já su na tom stejně, to chápu úplně :o)

to byl jen lehce přihlouplý ftípek, milý pronicku... no vlastně úplně debilní - jasně že s tebou soucítím a je mi to líto - jen mě pobavilo jak si to sepsal :o)

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
VTM, problém je právě v tom, že raja není boubelka:-) koníku, to mám za to špatné avi do koule?:-(

téda, co na tom Víťu nebavilo? mne to teda bavilo dost - člověka potěší dyž slyší o cizím neštěstí :oD

raja
11. 08. 2009
Dát tip
blééé

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
VTM...realita no:-) rajo, díky, za každou cenu ne, ale dodám...takhle mohl aspoň VTM vyhrát divácké hlasování:-)

raja
11. 08. 2009
Dát tip
Márve, nemachruj.

raja
11. 08. 2009
Dát tip
Držím pěsti a díky za věnovaní:))) Recenzi určitě dodej!(ale ne za každou cenu;)

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
Tony, děkuju a máš pravdu - úplnou!:-)

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
rajo, to dílo ale snad dodám - bez klikacích odkazů Vaude, to není dobrý nápad... experimentátore, díky:-) je to úplně pravdivé:-( překlepy opravím, až bude čas, ale zbytek je, milý Marve, úmyslně dané stylem(třeba Hašek a tak, i když na ty samozřejmě nemám:-)...

Bíša
11. 08. 2009
Dát tip
Ach rajo Imprese je světlo a Ty mu věř Katko!

držím pěsti:-)*

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
:-) * klidne priporschuj s rajou ;-)

raja
11. 08. 2009
Dát tip
:D Teda, to je mi hrozně líto:Doufám že Ti bude odpuštěno:))))

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru