Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třetí klíč

01. 10. 2001
15
0
2421
Autor
Kami

  Ploužil se po domě a hledal klid. Chtěl si zdřímnout – tak na dvě hodinky, možná i jedna by stačila. Byl udyndán z práce, z rodiny, z lidí... . Bloudil domem a hledal tichý kout. V obýváku cvičila jeho dcera na klavír – hrozně, ložnici manželka uklízela, kuchyň okupovala tchyně a do dětského pokoje také nemohl, protože tam syn hrál nějakou počítačovou hru - dost hlučně. Všude, kam se doploužil, po něm něco chtěli – vodu se šťávou, brambory ze sklepa, aktivní pomoc při úklidu... .

  Toužil po samotě. Jeho unavené nohy se zastavily u schodů na půdu. Nebyl tam už léta. Mělo by tam být staré kanape. Tam určitě nikdo nepřijde a povučiny a prach mu nevadí. Vystoupal po strmém schodišti a s blaženým pocitem otevřel dveře. Cvakl vypínačem – a nic. Po tmě doklopýtal tam, kde tušil pohovku. Hmatal , šátral, až opatrně dosedl. Úlevně si oddechl – konečně klid a ticho, dokonce ani péra nevržou. Chystal si dáchnout, když se od souseda ozval nelidský kravál. Soused opravoval střechu. Bože, ne! Hystericky si zacpal uši a zakousl se do zaprášeného přehozu. To už snad nemůže být pravda!

  Najednou vedle pohovky začal zářit noční stolek a na něm ležely tři úplně stejné klíče. Nechápavě se rozhlížel a hledal zdroj světla. Odněkud také zaslechl šepot – docela slabounký.

“Chceš klid? Dám ti tyhle tři klíče – tři možnosti, jak klidu dosáhnout. Můžeš se prospat, kde chceš, ale...,” šepot se proměnil v smích, smích v chechot.

Počkej, kdo jsi a kde najdu dveře. Asi už blbnu z nedostatku spánku.

Vzal do ruky ty tři klíče a náhle tu byly i troje dveře.

Můžu spát , kde chci, ale... . Jaké ale? Ale co. Pokrčil rameny. Jen když bude klid. ... Otevřel první dveře.

  Ocitl se v nádherné krajině. Barvy zářily jasně, nikoli však rušivě. Flóra voněla a fauna mírumilovně létala, spásala a čiřikala. Procházel zahradou až narazil na houpací síť zavěšenou mezi statnými stromy. Slastně se do ní ponořil a začal podřimovat. Ale popiskování ptactva nějak zhlasitělo a kolem hlavy mu bzučely mraky hmyzu a navíc měl pocit, že se ze sítě vyklopí. Vymrštil se a utíkal.

Ještě mám dva klíče – dvě možnosti spát.

  Do druhých dveří vlítnul jako uragán. Stál uprostřed koncertního sálu. Kde “fidlalo” smyčcové kvarteto. Překvapeně se rozhlédl. V místnosti totiž nebyly klasické řady židlí, ale stála tam postel s nebesy a na stolku kouřilo horké mléko. Vždycky když ho žena vytáhla na koncert vážné hudby, chtělo se mu hrozně spát a kdyby mu to dovolila, spal by. Ulehl na lůžko, opřel se o vysoké polštáře a s rozkoší usrkl horké mléko. Zachumlal se do peřin a propadal se do spánku. Nevěděl proč – neměl hudební sluch – si uvědomil, že jeden z muzikantů hraje falešně. Nedokázal už zabrat, pořád slyšel ty falešné tóny. Otráveně vstal, za sebou táhl kostkovanou deku, a jal se hledat třetí dveře.

  Rozvážně otočil klíčem a stiskl kliku. Jeho unavené oči opatrně nahlédly. Za dveřmi nebylo nic, stál na římse. Nic neviděl, nic neslyšel, nic necítil. Nic bylo všude kolem. Rozhlédl se, spokojeně pokýval hlavou a udělal krok vpřed...


Toxman
26. 03. 2002
Dát tip
Už asi u tří či čtyř Tvých dílek mě dostala vždy dost nečekaná pointa ! No takhle psát... to je nádhera.

Beast
07. 12. 2001
Dát tip
Ještě že jsem si přečetl všechny kritiky, protože jinak bych pěl chválu až k nebesům. Nu což - i když tě k tomu něco možná inspirovalo a možná to není úplně ryze tvůj nápad, stejně jsem to teď četl poprvé a líbí se mi to. A vůbec - kdo říká, že Newton objevil gravitaci jako první, že :-))

Manuria
14. 11. 2001
Dát tip
a ještě jeden....**!

a eště jeden típek**:-)

Petula
05. 10. 2001
Dát tip
:-) Je to sice téma vícekrát zpracované – například stařík na lavičce v parku, který udupal vřeštícího "spratka"... (Četla jsem to dávno, nevím už kdo je autor, ale vzalo mě to...) Ale povídečka je hezká a mírumilovná!

░▒▓-_-▓▒░
«*»


Deltex
04. 10. 2001
Dát tip
Hezky psané a velmi dobrý nápad! TIP! Měj se krásně!

Deltex
04. 10. 2001
Dát tip
Hezky psané a velmi dobrý nápad! TIP! Měj se krásně!

Doubi
01. 10. 2001
Dát tip
Týýý jooooo, to je fakt dost dobrýýýýý!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Týýý joooo, týýý joooo!!!! No Kami?!?!?!?!?!?!?! No toto?!?!?!!!! táákovejhle TIIIIIIP!!!!!!!!!!!!

Baba_Jaga
01. 10. 2001
Dát tip
Taky chci spát, budu si muset dát pozor. Naštěstí nejsem náměsíční i když sny mám všelijaké:-) *)

Bezejmenny
01. 10. 2001
Dát tip
Tématicky to patří do kategorie SF hříček, jejichž čelným představitelem je tato kraťounká Simakova povídka: "Poslední člověk na Zemi seděl sám v prázdné místnosti. Tu cosi zaklepalo na dveře...." ;o))))) Ale je to slušně napsané. Tip.

Wopi
01. 10. 2001
Dát tip
Velice dobré! :)*

Danny
01. 10. 2001
Dát tip
jé, to se mi lííbíí opravdovej klid... ...Nicota.... ....TIP...

Kami
30. 09. 2001
Dát tip
Já ani nevím, odkud se to vylíhlo. Chtěla jsem to psát se ženskou v hl. roli, ale chlap mi do toho nakonec líp padnul.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru