Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paranoidní

03. 10. 2001
5
0
2341
Autor
Kami

V téhle povídce, ikdyž je psaná v ich-formě, není nic ze mě. Lidi, až na výjimky, mám ráda :o)

  Nedá se nic dělat, musím vstávat. Máma už je naštěstí pryč, nadávala by, že se pořád válím a já bych z toho měla akorát průjem. Ten pokoj je ale odporně cizí. Co když někdo je v támhletom koutě nebo třeba pod postelí. Koupelna je jistě plná něčeho... .A skříň – zkusím ji otevřít, třeba to se zavřenýma očima půjde líp. Už se mi zase klepou ruce.

  Bože, co mám dělat? Já musím ven – prostě musím. Musím k tomu zatracenému doktorovi, který bude mít chytré řeči a nic do toho. No tak holka, uklidni se. Teď hezky otevřeš dveře a uděláš krok ven. Raději se ale pořádně rozhlédnu. Rychle pryč. Schodiště je plné stínů. Určitě mě chtějí... .Bojím se!

  Tady je ale lidí. Hlavně se jim nekoukat do očí. Mají v očích zlo a takové divné světlo, jistě mi chtějí ublížit. Mohli by mě třeba... . Budu si chránit záda. Přitisknu se ke zdi. Snad alespoň v tramvaji bude volno. Sakra! Chci odsud pryč, tak už otevřete ty dveře. Tlačí se mě nějaký divný člověk. Má v ruce... .

  “Mladá paní, haló, no tak, haló!”

Proboha, co chce ta osoba. Rychle pryč.

  “No tak počkejte. Vypadla vám legitimace.”

  Díky.

Vzít a rychle pryč. Co kdyby... . Uteču! No konečně jsem tady.

  “Dobrý den, Helenko.”

Proč se ten doktor tak divně usmívá a mhouří oči, to je tak... .

  “Vyprávějte mi, jak jste dneska začala den.”

Předstírá, že ho to zajímá, stejně mi nerozumí. Už se mi dokonce ani nechce ulevit, když mu to povídám. On je stejný jako oni. Chce mi ublížit, zabít mě. Pokyvuje hlavou – nenávidím jeho soucit. Nepotřebuju ho. On i se svým pochopením je mi na nic.

  “Jak už jsme si řekli, chorobně se bojíte lidí. Myslím, že už je to tak daleko, že by bylo lepší vás hospitalizovat. Nebojte, tam vám pomůžou.”

Pusť mi ruku! On mě drží! Už mě nechce pustit! Chce mě... .

  Rozmyslím si to.

  “Tak vás čekám zítra, Helenko. Nashledanou.”

To víš, že jo! Já už vím, co udělám. Přestanu se bát. Budu se bránit. Oni mě ničí. Tak je zničím dřív.

  Vyplním si ten sen, který se mi vrací a po kterém je mi tak dobře. Uleví se mi? Určitě! Už nebudou žádné obličeje a podivně svítící oči. Bude jenom mlha a klid

 

Výstřižek z tisku:

  ...V úterý několik minut po šestnácté hodině postřílela osmadvacetiletá žena na Karlově náměstí v Praze sedm lidí a dalších dvanáct zranila. Svědci uvedli, že žena v klidu seděla na lavičce v parku. Náhle se bez jakékoli příčiny zvedla, z tašky vyndala automatickou zbraň, stiskla spoušť a s otáčením střílela kolem sebe.

  Ve chvíli, kdy se jí zbraň zasekla, byla zadržena policejní hlídkou, která ji kvůli nepříčetnému chování převezla na hlídané oddělení psychiatrické léčebny. Po původu zbraně se pátrá.

  Jak řekl známý psychiatr, žena má zřejmě těžkou poruchu osobnosti a tudíž nebude souzena. Podle něj, kdyby se již před tím řádně léčila a docházela na kliniku, nemuselo k takové tragédii dojít...


Toxman
27. 03. 2002
Dát tip
Ono by se tomu celému dalo i věřit, teda až na ten novinový článek. Pochybuji, že by to noviny napsaly právě takhle: "z tašky vyndala automatickou zbraň, stiskla spoušť a s otáčením střílela kolem sebe." To by byla pro bulvární listy úplná senzace a pro "obyčejné noviny" podnět alespoň na půlstránkovou diskusi s psychiatrem. Nehledě na to, že ač to v naší malé zemičce asi není takový problém, sehnat si nějakou automatickou zbraň bude celkem drahá sranda. Pochybuju, že mafie by se vůbec bavila s podobně divnou (myšleno trhlou) ženskou (dle popisu to musela mít napsané na čele). A počet obětí je myslím také dosti přehnaný. Ono se to možná nezdá... Ale podobným stylem URÁAA by trefila určitě podstatně méně lidí (naštěstí mají lidé i vlastní inteligenci a umí se různě krýt). Aby došlo na podobnou tragédii, musela by stát snad někde v davu, nebo použít menší bombu. V podobném případě bych spíše viděl požití reálnější zbraně... (např. kuchyňský nůž, kladivo, sekera, benzín...) s která je podstatně dostupnější a účinky jsou téměř srovnatelné (než je útočník zpacifikován). Souhrně řečeno: Vyprávění celkem věřím... Ale noviny...ty často LŽOU :-))) tip


Kandelabr
09. 10. 2001
Dát tip
nějak mi ty pocity hlavní hrdinky přišly hrozně strojené, neuvěřitelné. tím nechci říct, že by se to nemohlo stát, ale prostě jí to nevěřím. A taky začínám být alergický na novinové výstřižky. já vím, že to svádí použít tu klidnou novinovou řeč na vylíčení takové události. ale myslím, že mnohem působivější by byl prostě popis toho, jak na té lavičce sedí a jak místo pudřenky vytáhne kulomet.

Deltex
08. 10. 2001
Dát tip
Velmi zdařilé... a pointa je skvělá. TIP jak hrom! Měj se fajn.

StvN
04. 10. 2001
Dát tip
klidně seděla na lavičce?

Kami
03. 10. 2001
Dát tip
Asi nejsem tak úplně normální :o) a díky za dáreček :o)

Danny
03. 10. 2001
Dát tip
ojojoj paranoia znááme

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru