Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SPQR

08. 01. 2010
4
6
1556
Autor
FAE BOMB

Nápad neni původní, někde jsem ukradl a volně převyprávěl. Mám ještě něco podobného, ale už nevim, jestli si to pamatuju. Je to lepší, ale delší. Pokud se toto bude líbit, tak to snad nějak dám dohromady a hodim to sem... S.P.Q.R. je pouze provizorní název. V překladu: Senát a lid římský... Pokud někdo bude mít lepší nápad, tak uvítám a změním.

 

 

SPQR    

     Byl zrovna středověk. Papež se rozhodl proměnit Řím na Svaté město. Bez židů, jinověrců a bezvěrců. Židi pochopitelně protestovali. Protože papež chodil do kostela, tak mu svědomí bránilo rozhodnout ukvapeně. Dal tedy židům týden, aby vybrali ze svého středu nejmoudřejšího muže s tím, že jeho názor vyslechne, zváží jeho argumenty a pak rozhodne.

     Židé byli zděšení. Nikdo se tohoto úkolu nechtěl zhostit. Nakonec přemluvili Kohna, mentálně zaostalého čističe kanálů. Nadešel onen velký den a Kohn se sešel s papežem. Během svého života toho moc nenamluvil, protože se s ním málokdo  bavil a tak chtěl, aby se ona náboženská debata odehrála mlčky. Papež nakonec souhlasil. Ukázal Kohnovi tři prsty. Kohn vztyčil palec a nesouhlasně pohnul rukou ze strany na stranu. Papež prstem naznačil ve vzduchu kruh a upažil. Kohn ukázal prstem na zem. Papež otevřel skříň a vyndal mešní víno a hostie. Kohn vytáhl jablko. Pak se najednou papež postavil a říká: "Vzdávám to, židé mohou zůstat."

     Kohn odešel a kolem papeže se seskupili kardinálové. Pochopitelně se ptali na průběh celé disputace. Svatý Otec řekl: "Napřed jsem mu ukázal tři prsty. Svatá Trojice. On však ukázal jeden prst. Měl pravdu. Bůh je jen jeden a oběma našim vírám zůstal společný. Naznačil jsem tedy prstem svatozář a rukou ukázal, že jejich Bůh je daleko. Hospodin přislíbil, že sešle na tuto zem Mesiáše. My věříme, že Mesiášem je náš Pán a Spasitel Ježíš Kristus. Oni na svého Mesiáše teprve čekají. Podle starých proroctví však má přijít  během existence jeruzalémského Chrámu. Tento však již byl zbořen. Než jsem stačil celou věc hlouběji rozebrat, tak ukázal na zem a naznačil, že Hospodin, Bůh všeho lidu, je zde s námi a neměli bychom hledat rozpory, avšak bychom měli hledat spíše shodu. Rozhodl jsem se tedy zariskovat a ukázal jsem mu mešní víno a nekonsekrovaný eucharistický chléb. Pán Ježíš nás totiž svojí krutou smrtí na kříži vykoupil od našich hříchů a zajistil nám tak věčnou spásu naší duše. On pak vytáhl jablko. Chápete? První hřích člověka. Měl zkrátka na všechno odpověď. Ač z toho nemám radost, židé mohou zůstat..." Kardinálové sklopili hlavu a mlčky se vytratili...

      Kohn mezitím došel do ghetta a celá židovská obec se okolo něj seskupila. "Tak co, tak jak?", ptali se. "Ale jó, dobrý..." "No a jak to teda probíhalo?" " No, napřed ukázal, že máme tři dny, abysme vypadli. Ukázal jsem mu, že ani jeden z nás se vodsaď nehne. Ukázal mi, že tohle město vod nás vyčistí. Tak jsem mu ukázal, že zůstanem přesně tady a jinak nezájem." "No a dál...?" "Dál už nic. Vyndal si svačinu, tak já taky...!!!"
 


6 názorů

"Nápad neni původní, někde jsem ukradl a volně převyprávěl" a takhle to je s celym tvym hodnotnym dilem, proste to krades, jsi takovej "ober plagiator"

FAE BOMB
08. 01. 2010
Dát tip
Nor: Inspiroval jsem se filmem "Na samotě u lesa". (Volná citace) "Ty housle si tu nechal jeden můj kámoš!" "A kdy to bylo?" "No, počkat... To bylo minulou... válku...?"

FAE BOMB
08. 01. 2010
Dát tip
Tak sry. Já jsem se s tim setkal teprve nedávno a ani na netu, v TB, nebo jinde jsem to neviděl. Možná se tento vtip vyprávěl za tvého mládí, tedy v době, kterou nepamatuju. Al-Nov mi psal poštou, že to zná taky, takže to asi vymažu, případně přesunu do sbírky "Koš". Mám skoro strach ti doporučit vtip "Muzikant", protože mi tam asi napíšeš něco podobnýho. Mám to vod svýho dědy a je to starý zhruba půl století, takže to asi neznáš. Pokud se toto aspoň někomu líbilo, tak napište. Jinak pochopim, že tudy cesta nevede a přestanu se tímto směrem snažit...

Norsko 1
08. 01. 2010
Dát tip
Byl zvolna středověk, mě dorazilo *

papouch
08. 01. 2010
Dát tip
dodatek: Písmák je amatérský literární server, nikoliv vtipy.cz, nebo podobný server na hromadění fórků, takže si to prosím rozmysli, co sem budeš tlačit!

papouch
08. 01. 2010
Dát tip
..to je hodně, ale hoodně starý a známý vtip. A tomuhle říkáš převyprávění?? Neoriginální, bez nápadu, jen oprásknutý starý fór.. tohle se ti teda extra nepovedlo. Ostuda.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru