Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šou na náměstí

31. 07. 2010
16
27
2443
Autor
Parsifal

 

S jistým uspokojením si prohlédl leták, který právě přilepil na sloup veřejného osvětlení. Podobnými dnes polepil celé město. Byla to pořádná fuška, ale jemu to stálo za to. Kdybyste si ho prohlédli, řekli byste si, že ten člověk nevypadá na to, aby někde lepil letáky po ulici. Ne. To by měl být právník nebo bankéř. A ano, on tak skutečně vypadal. Trochu staromódní a trochu temně působící právník. Černý oblek s proužkem, buřinka a vycházková hůl. Vysoký, mladý. Uhlazený elegán. Jediná věc ten dojem kazila. Jeho oči. Ta šílená jiskra v oku. Byla nepatrná, ale přece kazila celkový dojem. Když jste ho potkali, hned jste si jí všimli, pokud jste se ale zadívali přímo do jeho očí, nenašli jste ji. A takový byl. Otočil se od letáčku a s úsměvem na rtech svižně odkráčel neznámo kam.

 

 

Na vědomost se dává,

že dnes, v pátek třináctého

bude k vidění

sebevražda!

Zájemci o nevídanou podívanou

nechť se dostaví ve tři hodiny

odpoledne na náměstí.

Všichni jste co nejsrdečněji vítáni!

VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

 

***

 

Na náměstí se kolem malého pódia pomalu začali scházet lidé. V půl třetí tam byli jen osamocení lidé, ve tři čtvrtě už tam čekaly celé hloučky a ve tři hodiny už nebylo kam šlápnout. S úderem zvonu šum na náměstí utichl a všichni se otočili na pódium a pozorovali šibenici na něm vystavěnou. Najednou se objevil.

„Dámy a pánové! Děkuji vám, že jste sem dnes přišli v takovém počtu! Věřím, že vám připravím podívanou, na kterou do smrti nezapomenete!“ Muž v černém saku s proužkem se zářivě usmál a lidé začali tleskat. Davem se opět začal šířit šum. Útržky hovoru byly slyšet až na pódium.

„...víte, já bych sem nešla, ale náš Pepíček mě sem dotáhl, prý to chce vidět. A konečně, kolikrát můžete vidět takovou sebevraždu?“

„Víte, paní Vejvodová, já bych svoje děti nikdy na něco takového nevzala, ještě by mi udělaly ostudu.“... „a říkala jsem ti, Rudolfe, že sem nechci a taky sem měla pravdu koukni na to všude samý lidi a to vedro pojď domu ale ty mě vůbec neposloucháš a Rudolfe...“

„...A pak jsem se s ní rozloučil, povídám jí...“

Muž v saku s proužkem to všechno chvíli pozoroval, pak sundal buřinku a zvolal:

Pán s buřinkou

„Vstupné, prosím, dávejte do tohoto klobouku! Budu vděčný za jakoukoliv částku, vězte, že peníze budou dobře využity!“ Lidé se předháněli v tom, kdo mu dá víc peněz, a tak byl klobouk za chvíli úplně plný. Mužova patka se na slunci nepřirozeně leskla. Nějaká paní omdlela. Tři muži se jí vrhli na pomoc, ale ona se brzy probrala a ještě je odháněla. Nějaká babka se ptala, co se to tady vůbec bude dít? Prý sebevražda, odpovídal jí někdo. Aha, řekla ona. Muž se vrátil na pódium, vylezl na stoličku, strčil hlavu do oprátky a ještě jednou zamával a řekl:

„Děkuji vám, děkuji, dobří lidé! Děkuji, že jste dnes přišli. Děkuji vám za vaše příspěvky! A teď nadchází chvíle, na kterou jsme všichni čekali! Chvíle, za kterou jste mi zaplatili! Pohleďte!“

Zavrtěl nohama, stolička se překotila a muž zemřel. Nějaká žena zaječela, ohlasy ostatních ale nebyly valné.

„Za tohle jsem platil?“ ptal se jeden muž. „Čekal jsem víc,“ řekl druhý. Jedna paní se ptala muže: „Co to mělo znamenat, Vašku? Ptám se, co to mělo znamenat? Já myslela, že to je legrace! Vašku, posloucháš mě?“ Na nepřirozeně lesklé patce pána v saku s proužkem přistál havran.

 

Ilustrace od uživatele Mám místo mozku z piva kostku


27 názorů

alcap on e
24. 09. 2013
Dát tip

:D *


líbí se mi nápad i zpracování:-) moc pěkné! takové čapkovské. ale hlavně se to moc dobře čte.

Solitary
09. 01. 2011
Dát tip
Já naopak myslím, že tím vláčným koncem je ta absurdita podtrhnutá a nic bych na tom neměnila. Čtenář, stejně jako publikum v povídce čekal víc - a ono nic. Paráda - a obzvlášť povedený je nápad s vybíráním vstupného - též absurdním :)

Parsifal
31. 10. 2010
Dát tip
Díky :-) Mohu souhlasit.

Parsifal
06. 10. 2010
Dát tip
Díky :-)

A.H.
06. 10. 2010
Dát tip
Četl jsem vcelku s chutí, na nic křečovitého, co by rušilo při čtení, jsem nenarazil. *t*

FAE BOMB
02. 10. 2010
Dát tip
Povídka střední kvality. Vobrázek povedenej, proto*. Udělejte lepší a pak machrujte!

s.i.k.o
26. 09. 2010
Dát tip
dobré, ovšem hej, ten obrázok je slabší

sharik
23. 09. 2010
Dát tip
dobrý... T

azur
19. 09. 2010
Dát tip
povídka dobrá, havran v pohodě... hezky nevyřčeno, co se dělo dál- s tím havranem na viselci

Janina6
18. 09. 2010
Dát tip
Přišla jsem se podívat na ilustraci, ale ani povídka není marná!*

Parsifal
18. 09. 2010
Dát tip
Mám místo mozku z piva kostku: Díky, tak jsem si to představoval :-) Posílám zde bohužel jen virtuální tip a avi :-)

Flákač
17. 09. 2010
Dát tip
dokopej se k tomu, myslím, že by to stálo za to.

Parsifal
17. 09. 2010
Dát tip
Díky, zde se ovšem jedná o starší věc, chtěl jsem tenkrát pouze vystihnout absurditu celé situace... O novém zpracování jsem uvažoval, léč nikdy jsem se k němu nedokopal :/ Ale držím to v hlavě :-)

Flákač
17. 09. 2010
Dát tip
Nápad se mi líbí, snad by si to zasloužilo delší zpracování, klidně i stejný konec. Píšeš tu takové dlouhé věci a zrovna s tímhle se nemažeš.

Tobša
02. 08. 2010
Dát tip
Ale ten je tam vysloveně pro fajnšmekry (imho). Když ale absurdita, tak tam nabouchej nějakej rozpor. Nesmyslná smrt oproti chuťi a vůli do života, ale tenhle element tam chyběl. Vem si, že spousta lidí o životě nepřemýšlí, že to je dar a nepojímá ho jako Sartre (doporučuju jeho Zeď) a pak jim to prostě prolítne hlavou. Hlavně většinou musíš šokovat. Když něco píšeš. Ale všeho s mírou.

Parsifal
02. 08. 2010
Dát tip
Díky za kritiku, vím, že ten konec může být diskutabilní, já jsem ho zvolil takhle, protože jsem chtěl podtrhnout tu absurditu celé situace... Otázka je, jestli se to povedlo, že, a také jak to berou jiní. Zamyslím se nad tím, každopádně, a uvidím :) Co se havrana týče, tak ano, dá se to tak říci :-) I když tady je spíše jako třešnička na dortu :)

Tobša
02. 08. 2010
Dát tip
Jako moc pěkný nápad, četlo se to hezky a bylo to dosti nápadité. Nicméně si myslím, že ten závěr to setnul. Když už tam nepřišel žádný zvrat (!), tak by to mělo být dohru, něco čím se to podtrhne. Osobně si myslím, že jsi to uspěchal(a). btw. Havran je tu na motiv smrti? Já jen že Angláni nebo kdo ho používali než příjde smrt, tak se jen tak kolmo ptám. :)

Winter
02. 08. 2010
Dát tip
Tak nevím, jestli to je tím, jak jsem se dneska vyspal, ale obrázek už jede .)

Parsifal
02. 08. 2010
Dát tip
Díky za koment, mě obrázek funguje normálně, nevím, kde je chyba. Každopádně se jedná jen o leták vábící na akci, který onen hrdina vylepuje... Takže jen pro dokreslení :-)

Winter
01. 08. 2010
Dát tip
Nápad dobrý, obrázek nejede .(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru