Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

životní prostředí

05. 10. 2010
4
9
1419
Autor
Alloha Hurro

 

Životní prostředí tak jak ho známe, není zrovna slavně vypadající. Vypadá totiž tak jak jsme si ho sami zašpinili, vyplenili a znetvořili.

Voda přestává být pitnou, ve vzduchu stále víc přibývá plynů, které vedou k oteplování planety. Lesů, ledovců, přírodních zdrojů, pevniny pod mořskou hladinou ubývá, ale pouští, požárů, hurikánů, povodní a lidí přibývá. Kdo s tím co udělá...

Ti mocní vydělávají na těžbách deštných pralesů ve velkém, vydělávají na obřím průmyslu díky kterému se dostává do ovzduší velké množství škodlivých skleníkových plynů.

Vše kvůli penězům a moci, ale kolik je takových to mocných lidí, proti nám, těm kteří jsou pro ně bezvýznamní. Nedovolí nám zlepšit náš svět, ani mnozí z nás nevymění luxus za zdraví. Hýříme, aniž si to uvědomujeme, podporujeme ty kteří jsou zodpovědní za ekologické katastrofy, jako jsou úniky ropy do oceánu, úniky plynů do ovzduší, znečišťování pitných zdrojů.

Je potřeba si říct dost! Zamyslet se enviromentálně, a zejména začít u sebe, podívat se ekologickýma očima, a vzdát se všeho co podporuje chemické závody, a tzv. ,,továrny na smrt" ženeme se slepě do záhuby jako by to byla samozřejmost, a nikdo s tím nechce dělat vůbec nic. Nikomu se totiž nechce vrátit o sto až dvě stě let na zpět.

Začněte s tříděním odpadu, a nezapomeňte na bio. odpad, dále nekupujte chemii obsahující fosfáty, především prací prášky, omezte spotřebu vody, elektřiny, jídla především sladkostí balených do umělých hmot. A začněte sázet stromy, zeleň a podporovat ekofarmy, neboť konvenční zemědělství škodí nejen nám, ale i přírodě, a to v takovém měřítku, že si to mnozí nedovedou ani představit.


9 názorů

tak to je správné...

třídím odpad, topím dřevem, jezdím na kole...nic nesvádím na "mocné", spoustu věcí můžu ovlivnit sám.

v městech a vesnicích jich tolik nebylo, ale stejně tolik tam nebylo domů... ale stomů u nás neubývá tolik jako třeba v amazonii. ted už se lesy u nás nesmí měnit v louky a pole, ale naopak se zalesňují ale ubylo jic když se rozorali meze, a udělaly se meliorační kanalizace, tímpádem voda rychle odteče, za chvíli je na poli sucho a v nížinách kam to steče, povodně. a ještě když je půdní struktura shutněná koly těžkých strojů, tak je skoro nepropustná a voda snáze odteče, a neprobíhá kapilarita tak jak by měla...

saurinka166
05. 10. 2010
Dát tip
Alle, některým to můžeš říkat stokrát a pořád dokolečka a ani tě budou jen považovat za blbce, který po nich chcě nemožné!!!pro některé je třídění odpadu zbytečná ztráta času (BLBCI JEDNI) a ani nechápu, jak tak dlouho mohla tehdy unikat ropa...to nemají ještě nějaký HLAVNÍ uzávěr, který by to dokázel nějak zastavit? i když by to mělo znemenat, že než to opraví, budeme muset měsíc chodit do práce pěšky.....? *

,,mnozí z nás nevymění luxus za zdraví" to je mrazivá pravda, vlastě ne jen tahle jedna věta. Kéž by lidi pochopili, že krok zpátky je vlastně pokrok dopředu...

tyhle alarmisty nemám rád. "Mocní" dělají jen to, co se jim vyplatí: kdyby jejich produkty miliony "chudých" nekupovaly, na čem by asi vydělali? Všimli jste si někdy, když máte fotku obce ze začátku minulého století a pak ze současnosti, o kolik víc stromů a křovin je v současnosti kolem nás?

renegátka
05. 10. 2010
Dát tip
Jedinec proti gigantům mnoho nezmůže, za vším jsou velké zisky.

příliž velké téma pro mně..nedokážu se vyjádřit..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru