Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NÁŠ PŘÍBĚH

19. 01. 2011
14
23
3439
Autor
Lan

 

Myslím na průhledné ruce mého bratrance. Čítával v pokoji činžovního domu, jedl strouhanou mrkvičku s cukrem a citrónem.

Chodil na procházky s maminkou do městských sadů a parků. Hovořili spolu zvláštní, zjemnělou řečí. Jeho maminka se nastěhovala do Prahy z Beskyd.

Vedle svého bratrance připadala jsem si divoce a ušmudlaně. Moje hry odehrávaly se na hlíně dvorku a ulice.

Myslím na to, jak jsem ho učila líbat. Nevěděl, že to právě učím sebe. Rozklepal se jako lístek osiky a nepřestával se třást. Snažila jsem se zahřát ho, na nerozloženém gauči, který vyrobil náš společný dědeček.

O mnoho let později jsem šla, dávno po půlnoci, po nábřeží. Už z dálky slyšela jsem cinkat něco jako rolničky. Tehdy noční Prahou chodilo jen málo lidí.

Pod železničním mostem pomalým krokem přicházel, lehce nahrben, muž. V těch místech nechodil už nikdo. Držel v ruce síťovku a v ní, narážejíce do sebe, cinkaly lahve piva.

Bratranec.

Z velkých modrých očí, které už nemohly být světlejší, jsem i ve tmě četla známý smutek. Tiše vyslovil moje jméno, hlas mu přeskočil. Objali jsme se, v očích se nám zatřpytilo.

Tiše plynoucí hladina Vltavy stříbřitě odrážela světla spoře osvětleného nábřeží smutného velkoměsta.

„Pamatuješ, jak jsme chodili bruslit na Čertovku?“

Odcházeli jsme nočním tichem, každý svým směrem.

Po tváři mi stékaly horké slzy, zvuk rolniček se vzdaloval, až utichl docela.

Obraz bratrance, jak pomalým pohybem ruky odkrývá tvář zahalenou dlouhými vlasy, mám stále před sebou.

Právě pro ty vlasy vyhodili ho ze škol, i když jeho nadání byla nadprůměrná. Vlasy nebo škola. Nikdo, kdo bude žít po nás, to už nemůže pochopit. Vlasy nás určovaly. Nesli jsme pochodeň těch, kteří polehávali na schodech pod Muzeem, kteří nesměli vstoupit do tramvají, vlaků, divadel, kin, na výstavy. Kterým společnost zakázala pohybovat se na veřejnosti. Společnost, proti které protestovali tím nejněžnějším způsobem.

Ani maminka mého bratrance nemohla chápat co to znamenalo nechat si ustřihnout vlasy. Nepomohly její prosby ani pláč. Věděla, že donucení pracovat v sedmnácti jako pomocná síla strhne jejího syna někam, odkud se už těžko vrací.

A on našel klamné vysvobození v tom, o čem bylo zakázáno v našem socialistickém státě mluvit.

V drogách.

Po celou dobu co byl ve vězení, podařilo se mu svoje dlouhé vlasy, ulízané do culíku za zvednutým límcem vězeňského mundůru, utajit.

 

 


Ani já si nikdy neustřihnu svoje vlasy. I když je budu mít už docela bílý.


23 názorů

StvN
16. 02. 2011
Dát tip
Omlouvám se za to tučné písmo, špatně jsem to naprogramoval:)

StvN
16. 02. 2011
Dát tip
Přimlouval bych za to, abys používala normální slovosled: Vedle svého bratrance připadala jsem si divoce Vedle svého bratrance jsem si připadala/ divoce Zkratkovitost, kterou máš tak ráda, hraničí s tím, že by stačilo jednou větou říct, co vlastně chceš napsat. Například by stačilo říct - Můj brácha si za komunismu odmítl ostříhat vlasy, proto ho vyhodili ze školy a pak začal brát drogy a byl zavřený a na jeho počest já si vlasy nikdy neostříhám. Když už se jednou rozhodneš dát tomu kabát literárního díla, tak bych se přimlouval za to, abys trochu té omáčky na dochucení přidala. Je otázka, jestli takhle píšeš proto, že to přesně takhle chceš, nebo proto, že bys to jinak neuměla, případně proto, že se bojíš, že by ses rozkecala až moc a dílo by se rozplizlo. Nakonec bych chtěl podotknout, že pro mě jsi celý příběh degradovala tím ublíženeckým tónem, jako že oni můžou za to, že mladý člověk začal brát drogy a jeho slibná kariéra se nevyplnila. V mém případě to kazí dojem z celkem příjemného čtení. Navíc cítím, že jsi toho hodně neřekla o motivech svého hrdiny a to mi osobně chybí. Já mám rád syrovou pravdu. Ale to jsem asi trochu odbočil.

K3
04. 02. 2011
Dát tip
Vím... Naše generace, které nepoznaly nic jiného než totalitu, to odnesly nejvíc, různým způsobem. Líbí se mi styl vyprávění sestavený z útržků i úprava. Tip.

Winter
04. 02. 2011
Dát tip
No, to nevím, někdy možná stačí psát jen o slzách, on už si čtenář jejich teplotu odvodí z kontextu. Ale co já vím... přes literární slzy odborník nejsem, jen přes nadpoužívané fráze .)

Lan
04. 02. 2011
Dát tip
Kudla v kapse? Tak pozor na ni!...to může být nebezpečné! No jo...ale jak napsat (abych Tě uchránila) jinak, když stékají a jsou horké. Skutečné horké.

Winter
04. 02. 2011
Dát tip
Úsloví jako "horké slzy"... to se mi vždycky otevírá kudla v kapse. Se mi ten text trochu rozpadá, v první polovině máš za hlavní motiv něco jako dětskou lásku, v té druhé vlasy. když se do toho připočtou ještě drogy a něco jako společnost, i na tak malém prostoru (nebo možná právě proto) působí text chaoticky.

Tragicus
03. 02. 2011
Dát tip
Pokud bude autorka souhlasit, zaradime. Diky, renegatko.

Lan
03. 02. 2011
Dát tip
Renegátko, Tys tak milá! Souhlasím s jakoukoli nominací...to je přece jasný!

renegátka
03. 02. 2011
Dát tip
Velmi pěkná miniatura. Pokud bude autorka souhlasit, chtěla bych ji nominovat na Povídku měsíce.

kočkopes
28. 01. 2011
Dát tip
vcuclo nás to do děje, i kočka na chvíli přestala mňoukat, moc se nám to líbilo kočkopes

Stařec_007
21. 01. 2011
Dát tip
Dokonalá atmosféra, četl jsem jedním dechem...T**

baaba
20. 01. 2011
Dát tip
...jako vždy jsem si POČETL*

Marcela.K.
19. 01. 2011
Dát tip
S vlasy jsem neměla problém, protože holky to měly dovolené a klučičí svět mi byl cizí... napsala jsi to ale hezky.

Hrušková
19. 01. 2011
Dát tip
*

koloušek
19. 01. 2011
Dát tip
Smutný příběh.T*

..nechránily ho..ačkoliv on uchránil je..

Lan, diky. Tvuj styl je nadhernej. Neco jako klasicka hudba...Nevim, k cemu bych to mohla prirovnat. Original. T

renegátka
19. 01. 2011
Dát tip
Bylo mu šestnáct let, jmenoval se Mirek.Z učňáku si zavolali otce, dlouhé vlasy musí pryč.Doma hádka a útěk Mirka do sušárny v přízemí domu.Za týden měl pohřeb, své dlouhé vlasy si vzít nenechal.

Ani já jsem nedovolil na jediný ze svých vlasů sáhnout. Až na vojně, jak ji Aleš trefně zmiňuje. Ale od té doby zase ne. Jenom poslední dobou, zdá se, jakoby se plíživě vtírala zase ta vojna, nebo co. Ovšem ta sklizeň probíhá na mojí hlavě jaksi samovolně. No, co nadělám, že. Matička příroda je stará děvka!

Lan
19. 01. 2011
Dát tip
Díky Aleši...

to, jakou roli hrají vlasy, jsem zjisti při nástupu na vojnu. Tak ponižující věc jako je nucené ostříhání bych nikomu nepřál... parádní atmosféra v tom dílku, fakt.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru