Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Nemáte účet? Založte si!
Zapomenuté heslo

+11 neviditelných
Japka
datum / id26.01.2011 / 376863Vytisknout |
autorZbora
kategorieFejetony
upřesnění kategorienebo tak něco
sbírkaFEJETONY nebo tak něco,
zobrazeno3231x
počet tipů31
v oblíbených0x
zařazeno do klubůDílo není v žádném klubu.
Japka


Vcelku by mě zajímalo, jak je to uděláno, že všechna ta pečlivě naleštěná jablka v regálech vietnamských obchodníků jsou si tak mile podobná – jak podle mustru, opatřená kulatou samolepkou – razítkem od „výrobce“.

Když ukládám na zahradě naše jablka do lísek, marně hledám dvě, která by si byla podobná byť jen velikostí. O tvaru a znamínkách „krásy“ ani nemluvím. Moc bych za to nedal, že se ta profesionální v nějakém hangáru za Čimelicemi lisují z ropy do forem a robot je pak ukládá do mystifikačních přepravek s nápisem Spain nebo New Zeland.

Utvrdil mě v tom i postřeh vnučky jednoho známého, který ji sem po revoluci přiletěl z USA ukázat bájnou pravlast, kterou doposud brala spíš jako mytickou zemi, vysněnou představami stařešinů. Podivila se tenkrát značně, že tyto plody zde rostou na stromech, přičemž u nich doma ve Spojených státech se tetelí v na míru ušitých hnízdečkách v hypermarketech. Nechci nikterak pochybovat o úrovni vzdělanosti studentky High School, ale malinko mě zaskočil už jen fakt, že zpočátku mělo zvídavé děvče, jemuž připadalo vše krejzy, problém uvěřit, že se jedná skutečně o identické plody. Americká jablka budou asi podstatně jiná, než naše venkovsko-evropská, a také rozumím tomu, že ve státech se lidé zaobírají hlubšími problémy, než je dumání o japkách, která jsou notabene v každém marketu po všech ohledech dokonalá.

Mimochodem přišlo mi, že si z této pohádkové krajiny, kde lidé pojídají ovoce přímo ze stromů a o víkendech chodí do lesa hledat na zemi potravu, odvezla vnučka do své domoviny jako nejkrejzy informaci skutečnost, že zde domorodci ráno k čaji přikusují kromě apple pie i buchty s opiem.

Láduju další lísku plnou osobitých jablek do sklepa, kde spolehlivě v dobré kondici vydrží až do jarního tání. To bych ve vší úctě od jablek Made in New Zeland příliš neočekával. Naopak očekávám, kdy se už konečně i na ovoci a zelenině zaleskne krásně rovný čárový kód a varování: Spotřebujte do data uvedeného na obalu! Vždycky se mi totiž po několika dnech neuváženého odkládání pozření zmiňované ovoce začne pokrývat starobními vráskami a ztrácet onen dokonalý tvar, takže by mi případně i nějaký příbalový leták k jeho použití přišel vhod.

Nebo alespoň přiložený recept na apple pie.
 

Sdílejte dílo:



Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

|< <
> >|

28.01.2011 17:22:53Makoves
Zajímavé téma
28.01.2011 06:38:32JiKo
Na to jsou formy takový a jablečné inkubátory... se divím, že to nevíš
27.01.2011 21:11:31Pišta_Hufnágl
Já se spíš zaměřoval na to, že když si můžeš dopřát poctivější (cokoli), tak proč to a priori odmítat.
27.01.2011 20:58:42StvN
Máš tam toho zkrátka víc, je to o dost poctivější cukroví.

Ale jako i to máslo můžeš mít různé kvality. Hodně se řeší třeba i vajíčka, tak já trvám na tom, že to záleží, jak blízko se díváš.

Nicméně já jsem ve svých komentářích nezaměřoval na kvalitu výrobku, ale spíše na podíl práce, protože mi přišlo, že to se tu spíš komentovalo.
27.01.2011 20:40:14Pišta_Hufnágl
Není. Dejmetomu, zůstaňme u toho cukroví. Vezmeš mouku (na té se nedá moc zkazit, vyjma protihrudkujících přísad a pod.), máslo, vanilku, oříšky, a uplácáš rohlíčky. Když si totéž koupíš, máš tam ještě deset deka konzervantů, stabilizátorů, regulátorů chuti, umělých aromat...
27.01.2011 20:35:31StvN
Podle mě záleží jen na ohniskové vzdálenosti. Jak říkám, když půjdeš do detailu, tak si to stejně nikdy neuděláš úplně všechno sám, takže jestli koupíš polotovar a dokončíš na tovar, nebo koupíš hotový tovar, to už je jen takové hraní se slovy a takový ten alibismus. Prostě nemám moc rád, když lidi nadávají na to, co stejně sami dělají a ještě si myslí, že to nedělají, je to jen o posouvání hranic.
27.01.2011 20:13:31Pišta_Hufnágl
Teď jsi možná trefil hlavičku na hřebíček, jak říkáme my znalci lidových moudrostí: "...mohl udělat všechno sám..." - ty možnosti "udělat si sám" se pochopitelně zúžily. Dneska na se mě auto rozhovoří z palubního počítače, a nadělám s tím prdlajs. Nicméně to není důvod kupovat vánoční cukroví v Lidlu.
27.01.2011 20:08:40StvN
Já jsem jen chtěl podotknout, že měřítka se mění, přičemž princip zůstává. Tady třeba někomu jakoby vadí, že se prodává třeba hotová jíška, kterou si přece každá kuchařka umí udělat sama, jenže to je naše aktuální smýšlení, před sto lety si lidi třeba dělali sami i mouku a máslo a nikdy by nepochopili, že si budeme kupovat mouku v sáčkách po jednom kile z regálu. Tohle smýšlení mi přijde omezené a omezující. Nebo podobně jako si dřív člověk mohl udělat všechno na autě sám a dneska už sotva doplníš vodu do ostřikovačů.
27.01.2011 20:04:03Pišta_Hufnágl
No, Stývne, já samozřejmě nevím, jak ty přistupuješ ke gastronomii, nicméně tě mohu ujistit, že pravidlo "vím, co jím, leda když si to sám připravím" je neprůstřelné. S čestnou výjimkou restaurací, kde jsi štamgast a kuchař se s tebou dělí o dojmy ze své práce.
27.01.2011 19:56:09sepotvkorunachstromu
..Kamile..to se i má německá teta divila..jak mamka dostala švestky do knedlíku..nemusíme až do Ameriky..))

|< <
> >|
Všechny kritiky na jednu stránku



Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.
Veškerá autorská práva na jednotlivá díla náleží výhradně jejich autorům. Právní odpovědnost za obsah uveřejněného díla nese jeho autor v plné míře.