Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slon a barevné sny

21. 03. 2011
21
32
4483
Autor
Lakrov

Úvod

Za jedním úzkým mořem, nejméně dvěma řekami, asi třemi pohořími a čtvero hranicemi teče Vrbový potok a u něj leží neveliká zoologická zahrada. Žijí v ní zvířata maličká i ohromná. Některá jsou ráda ve vodě, jiná chodí ven jen za tmy a další by nejraději celý den létala v povětří. Mnohá z těch zvířat neznají jiný svět než svůj výběh, protože se v zoo už narodila. Ta droboučká si ani nevšimnou, že má jejich území nějaké ohraničení. Ale ta veliká, co byla přivezena z cizích krajů, poznají, že jsou daleko od všech svých blízkých. A tak se lidé, kteří o ně pečují, musí dobře starat o to, aby se v zoo cítila jako doma. Většina zvířat si naštěstí ráda hraje, a v tom má výhodu, protože kdo si hraje, najde si všude brzy kamarády. Pojďme se za nimi podívat.



Slon a barevné sny

„To je ale počasí,“ povzdechl si Slon.
Pršelo, sníh tál a vody přibývalo. Zpočátku pomalu. Slon si bůhví proč vzpomněl na vyprávění své maminky. V kraji, odkud se přistěhovala, se prý za deště vždy vypravili s ostatními slony na dlouhý výlet. Dovést stádo k velké vodě bývalo úkolem toho nejstaršího.
„Jsem starý slon, co všude byl a všechno ví,“ vykračoval si Slon důležitě po výběhu. Pokukoval po potoku. Ten se rozléval už skoro k vratům a připomínal spíš zátoku. „Když nemohu já k velké vodě,“ pokračoval ve své hře na vůdce stáda, „přijde velká voda za mnou, a i kdyby to tu zaplavila až do půlky, pro jednoho slona tu bude místa pořád dost.“ Slon byl totiž ve výběhu sám.
Pak začala voda stoupat rychleji. Slonovi se líbilo, že se může brouzdat v blátě a stříkat si ho na záda. Až za chvíli si všiml, že něco není v pořádku. V zoo bylo méně lidí než jindy, a všichni nervózně pobíhali a přenášeli všelijaké věci a bedny. Slon se podíval pozorněji. V jedné z těch beden se krčili dva dikobrazi, ve druhé párek lemurů a v další se kroutil naštvaný krokodýl. Lidé nakládali bedny na valník. Traktor je pak táhl kamsi do kopce. Že by se zoo stěhovala? Maminka mu přece vyprávěla, jak se stěhovali několikrát do roka. Jenže zoo není cirkus... Slon se znovu rozhlédl. Z výběhu už zbýval jen ostrůvek a stále se zmenšoval. Vtom se dole otevřela brána a Slon spatřil věc, jakou nikdy předtím neviděl. Veliká byla jak valník od traktoru, neměla ani kola, ani nohy, a přesto se pohybovala. Slon si znovu vzpomněl na maminku; na to, jak mu vyprávěla jakousi pověst, kterou znala od babičky. Nemohl si ale vybavit o čem, ani jak to s tou divnou věcí souvisí.
Lidé si konečně přestali hrát se zbytečnostmi, jichž mají kolem sebe stále plno, a nakládali do té věci, které říkali člun, už jen zvířata. Pak brodili vodou a snažili se odtáhnout člun k cestě. Sílící proud se s nimi přetahoval. Voda jim sahala nejprve po kolena, pak po pás a pak se někteří člunu pustili a snažili se sami dostat na břeh.
Slonovi voda nesahala ještě ani po břicho. Napadlo ho, že by mohl lidem pomoci. Vodu měl rád a po čtyřech sloních se v proudu chodí o hodně líp, než po dvou lidských. Probrodil vraty ven z výběhu a uchopil lano, na němž se dva lidé snažili dovléci člun ke břehu. Jeden z nich mu přehodil volný konec přes záda jako laso. Slon vzal smyčku do tlamy a pomalu postupoval proti proudu. Druhý člověk si stoupl do člunu a podával těm venku bedny se zvířaty. Voda už sahala Slonovi skoro až po krk. Držel lano a cítil, jak mu v blátě podjíždějí nohy. Při vykládání poslední bedny vypadl ten člověk ze člunu. Aby ho neodnesl proud, chytil se lana. Voda tak měla víc o co se opřít. Tah lana se zvětšoval. Stoupající hladina začala Slona nadlehčovat. Zahrabal několikrát nohama v blátě a rozjel se s proudem. Sloni jsou dobří plavci, necítil se tedy v nebezpečí. Místy zavadil o dno, jinde zas zakopával o plovoucí kmeny nebo všelijaké harampádí, co řeka přinesla. Chtěl hlavně dostat člun ke břehu a zachránit toho člověka.
Blížil se most. Slepé rameno se za ním spojovalo s řekou. Most vypadal spíš jako jez, než jako cesta z jednoho břehu na druhý. Člověk se vyškrábal do člunu, postavil se, a když se příď dotkla sloupu, chytil se zábradlí a vylezl nahoru. Člun se sice nadlehčil, ale další nápor vody ho i tak protlačil pod mostem a táhl jej dál.
„Pusť se lana,“ křičel člověk.
Slon by rád poslechl, ale zjistil, že je do lana zamotaný. Obrátil se čelem proti proudu a ze všech sil se snažil uniknout z dosahu té pasti. Voda však byla silnější a táhla Slona pod most. Betonový okraj ho zároveň tlačil pod hladinu. Začínalo mu být chladno. Všude kolem sebe cítil zaklíněné stromy nebo jiné nepřekonatelné překážky. Ještě chvíli viděl na člověka stojícího u zábradlí. Pak už jen lapal chobotem po vzduchu. Maminko! chtělo se mu zavolat, ale i kdyby byla nablízku, přes hukot vody by ho stejně neslyšela. Jenže krom uší, slyší sloni také chodidly. A tak se zapřel zády o most a dupnul, až se zem zachvěla a...
...a probudil se v suchu v pavilonu. „To jsou mi ale barevné sny!“ zahoupal nevěřícně chobotem a vyšel do výběhu. Venku pršelo, sníh tál a vody přibývalo. Vtom se otevřela brána a ozvala se slova, o nichž ve sloní škole říkali, že jsou to povely k urychlení: „Pospěš! Jsi tu sám, poslední,“ naléhal lidský hlas.

Za několik dnů voda opadla a Slon se mohl vrátit do svého výběhu. Jako vzpomínka na povodeň zůstal v prohlubni uprostřed rozbahněné plochy malý rybníček. Na jeho hladinu se z ničeho nic vyhouplo nápadně pestré ptáče.
„To jsou mi ale barevné sny,“ zakroutil Slon hlavou.
„Ahoj!“ zavolalo ptáče. „Nejmenuju se Barevné Sny, ale Kačenka Mandarínská a mám tu teď svoje doma. Kde máš doma ty a jak se jmenuješ?“





32 názorů

bixley
14. 07. 2017
Dát tip

Ráda si přečtu i další pohádky o zvířátkách v zoo... :-)


Lakrov
14. 07. 2017
Dát tip

Máš pravdu, není to typická pohádka. Je to jeden (ten úvodní) z řady příběhů  o fiktivní zoologické zahradě, v níž čtveřice postupně se objevujících zvířátek  vytvoří semknutou skupinku kamarádů, prožívajících různá dobrodružství.  Je to pro děti tak mezi šesti až deseti lety. I s tou dětskou zapamatovatelnosí  máš pravdu. Když byly předloni na knižním veletrhu předčítány dětem úryvky  z několika knih (včetně jednoho příběhu z té mé), zůstala jim v paměti nakonec jiná pohádka,  o čarodějnici :-)

 Děkuji za /mírně vnucenou :-)/ návštevu.


bixley
13. 07. 2017
Dát tip

Řekla bych, že je to pohádka tak napůl. I když jde o sen, malý slon prožívá vlastně dobrodružství, při kterém bych se asi jako dítě o něj bála.

Chodím číst dětem do MŠ pohádky a jsem překvapená z toho, že si skoro nic nepamatujou, tedy, pokud je děj trochu složitější. U klasických pohádek jsou schopny říct obsah.


Lakrov
07. 11. 2011
Dát tip
Pro Soňa: Díky za uznání. Těmihle zvířecími příběhy žiju posledních deset měsíců.

To je moudré. Autor se tím dítětem musí na chvilku stát, aby zjistil, jestli si rozumí. (-:

Lakrov
19. 09. 2011
Dát tip
Pro Květoň Zahájský: Děkuji za návštěvu a připomínky. Máš pravdu, nejsou to pohádky pro úplně malé děti, ale taky ještě nevím, pro jak velké vlastně jsou :-) Podoba, v jaké jsou teď pohádky zveřejněné, není definitivním stavem textu. Některé už doznaly změn (ale možná ne na Písmáku). Myslím, že slohové změny, směřující k "podětštění" textu, je potřeba dělat na všech pohádkách zároveň, aby předpokládaný "věk určení" byl přibližně shodný.

Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych si přečetl tvé pohádky. Zatím jsem jen nakukoval. Tak u téhle první mám pocit, že malé děti příliš nezaujme. Věty jsou sice technicky v pořádku, ale poněkud komplikované. Např: Voda měla víc plochy, o niž se mohla opřít, a tak Slon, už trochu vodou nadlehčovaný, jen několikrát zahrabal nohama v blátě a rozjel se s proudem. A hned za ní: Jakožto dobrý plavec se necítil v nebezpečí. - dva zápory za sebou. Příběhu by prospěla větší jednoznačnost, snad až přímočarost. A kratší, nekomplikované věty a souvětí. Na druhou stranu - zvířátka jsou výborná volba.

Lakrov
22. 08. 2011
Dát tip
Pro Enyst: Děkuji za návštěvu a komentář, jenž budu mít na zřeteli při příští revizi; text ještě není definitivní.

Marcela.K.
08. 06. 2011
Dát tip
Tak co, Rozárko, líbilo se ti to? Kýve hlavičkou. A o čem to bylo? > o moři. Co se v té pohádce stalo? Co tam bylo? > moře Vzpomeneš so co tam bylo? O čem to bylo? > Nevím. Byl tam slon, jenom slon. Co tam dělal ten slon? > Nevím. Bavila Tě ta pohádka? Kýve hlavičkou. A co se ti na tom líbilo, když nevíš o čem to bylo? > Jak jsi to četla:-) Mám ti přečíst další? O tom slonovi? > Jo.

Lakrov
16. 05. 2011
Dát tip
Pro avox: I mně se princezny líbí, jenže ke zvířatkům mám asi blíž (nejsem-li nakonec jedním z nich :-) ) Děkuji za návštěvu.

avox
16. 05. 2011
Dát tip
jo, tady už jsem taky byla :-) zvířátkové pohádky jsou milé, ale když já raději o princeznách... */

Lakrov
04. 04. 2011
Dát tip
Děkuji všem dalším čtenářům za návštěvu komentáře a hodnocení. Pro nezaměstnaný: Slonovi se v mých pohádkách rozhodně nesmí stát nic zlého :-) Pro nostalgik: Další pokračování se objeví každý měsíc. Pro takjinak: Tenhle příběh, zveřéjněný jako úvodní, nevznikl jako první, a událost, již nanačuješ, mě po určitou dobu bránila v dalším psaním. Vypořádat se s povodní se šťastným koncem byl nutný úkol pro budoucnost celé sbírky pohádek. Pro filemon: Určité (a ne bezvýznamné) kategorii čtenářů upřesňují pohádky budoucí pohled na svět. Pro baronka: Moc mě těší, že si ti líbí. Všichni jste vítáni u dalších pokračování.

S myšlenkou zkusit pohádky jsem si také dlouho pohrával, ale usoudil jsem, že bych nezvládl "dětské oči" ale tohle se mi zdá dobré. I já jsem se dokonce o slona bál. Samozřejmě pointu probuzení se z barevného světa už jsme párkrát měli, ale i já ji někde ve svém psaní použil a tady mi vůbec nevadí. Je to pěkný, dobře se to čte a myslím si, že by to na děti mohlo zafungovat. S barevnými ilustracemi by to mohlo být bezva. A já osobně jsem rád, že v této pohádce všichni neumřeli, jak si přál FAE BOMB :) Lakrov možná nějakou speciální verzi, kde nám slona sprovodí ze světa ranou z milosti do hlavy nějakou bazukou. :) Mohlo by se to líbit minimálně FAE dětem z Addams family. Přeji pěkný den všem.

nostalgik
30. 03. 2011
Dát tip
... těším se na pokračování. ***

filemon
28. 03. 2011
Dát tip
:)) Rozprávok nie je nikdy dosť

baronka
28. 03. 2011
Dát tip
Pohádka je moc pěkná T

FAE BOMB
28. 03. 2011
Dát tip
Avíza na pohádky s dobrym koncem raději nechci. Napiš pohádku, kde všichni umřou...

Lakrov
28. 03. 2011
Dát tip
Děkuji všem dalším čtenářům za návštěvu, komentáře a hodnocení. V příštích měsících budou zveřejněna pokračování tohoto příběhu. Jste vítáni :-) Plus ještě několik avíz (dotčení nechť prominou).

Noneta
21. 03. 2011
Dát tip
hezká pohádka...

T

Marcela.K.
16. 03. 2011
Dát tip
Možná by návštěvnost byla vyšší, kdyby nebyla ta pohádka skrytá pod datem zveřejnění. Asi nemáš to "štěstí" aby Tě tu měl celý Písmák v oblíbených.

Lakrov
16. 03. 2011
Dát tip
Uznávám, že pohádky pro děti jsou na Písmáku oroti ostatní próze v menšinovém zastoupení, čtenářů je tudíž málo. Děkuji tedy všem dosavadním za návštěvu, názory a ocenění a posílám avíza několika dslším, s nimiž jsme se o pohádkách v nedávné minulosti bavili.

Marcela.K.
16. 03. 2011
Dát tip
I když mám pohádky ráda, vím jak těžké je je psát. Mám také(díky své vnučce) dost velký přehled o tom, jaké "nové" pohádky nyní vycházejí. Jen velmi těžko se mezi nimi hledá něco nového, dobře napsaného, s kvalitními ilustracemi. Možná mi jen v mém dětsví nasadili vysokou laťku mí oblíbení spisovatelé(Petiška, Sekora, Lada, Němcová, Hrubín...) Ukrojit si tak velké sousto, kterým bezesporu je "knížka pohádek", informuje dospělého čtenáře, že autor si asi hodně věří. Nedokážu z několika příběhů, které jsem si tu přečetla, odhadnout, nakolik by tyto pohádky zaujaly malého posluchače. Jistě jsou psány s pečlivostí, přesto se hned v úvodním příběhu ztrácím. V dalších pak postrádám "pestrost" ve výběhu, kterou bych v inzerované "zoo" očekávala.

Robinia
14. 03. 2011
Dát tip
Připomněla mo povodeň z pražské zoo, na stěně nám dodnes visí obrázek žlutého slona od osmiletého Davida...

Sebastiana
14. 03. 2011
Dát tip
Jé, to bylo krásné.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru