Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Nemáte účet? Založte si!
Zapomenuté heslo

+4 neviditelných
jídlo jedna báseň
datum / id11.05.2011 / 384222Vytisknout |
autorOldjerry
kategorieJen tak pro radost
upřesnění kategorie19. Superkoule
zobrazeno4078x
počet tipů14
v oblíbených0x
zařazeno do klubůKlub plných bříšek a mastných úst,
Prolog
Divíte se, že téma je erotické? Zkuste - a uvidíte na konci ten orgazmus (:-D
jídlo jedna báseň

 

Černá

 

Takhle nějak vypadal ten guláš,

než se stal gulášem…

 

Teď už ale je v bílé skříni, sbalenej tak, aby se vešel do pytlíku a téměř kilově šíleně zmrzlej.  Není na škodu přikoupit k němu kousek vepře domácího, nejlépe boku – to pro ty, kteří jsou citliví na dosti specifickou chuť divočiny…

Základní podmínka úspěchu : Je třeba ho nechat rozmrznout. Kosti už nemá? to je fajn… Tak nakrájet na kousky, smíchat se lžičkou Podravky nebo Vegety a lžičkou mletého koření (sůl, pepř, nové koření, bobkový list, koriandr, jalovčinky, špetka tymiánu), lžící octa a lžičkou worchesteru nebo sojovky, v nejhorším případě Maggi).  Necháme odležet – alespoň dvě hodiny, lépe do příštího dne.

 

Základ připravíme z cibule a česneku nasekaných na drobno, osmahnuté do růžova, pak asi deset deka nakrájené, nebo ještě lépěji - nastrouhané kořenové zeleniny a tohle společně chvilku podusit.  Pak už ho děláme jako guláš z jakékoli jiné sežratelné potvory a to – jak jinak - doměkka. Protože vůni a chuť  těchto koření každý  snáší různě, doporučuji s nimi hospodařit opatrně a při dokončování jídla - podle chuti - podle potřeby trochu koření raději přidat, než se snažit být suverénní a s ochucením to přehnat. Samozřejmě případně ještě dosolit a pár kapkami dosojit či doworchestrovat. Fajnšmekři zahušťují tenhle guláš sušeným mletým chlebem, ale není to podmínkou dobré chuti. Tu podporuje i asi deci piva, nebo červeného vína (chuť je pokaždé samozřejmě trochu jiná, ale to píšu, abych vyčerpal všechny možnosti). Nejlépe chutná třetí den po uvaření, ale může se jíst hned (on stejně nikdy tak dlouho nevydrží) nejlépe s knedlíkem... ale ani rýží, chlebem, rohlíkem či dalamánkem se nedá nic zkazit.

 

Pro obzvlášť mlsné a vybíravé tlamičky doporučuji a takovým způsobem, že nejen velice vřele, variaci, spočívající v podlévání červeným vínem v závěru dušení (na to stačí krabičák), zahuštěním strouhaným perníkem a lžící švestkových povidel. Takovýto gulášek má ale velice specifickou chuť a ne každému to opravdu chutná... ovšem pro mne je to špica. Dá se přitom použít i vlastní nápad, jak to ještě vylepšit, ale napoprvé bych doporučil udělat to skoro přesně takhle.

 

Jedna věc ještě schází - láhvinka červeného, nebo - a to je můj případ - jednoho Pejřimovského Bernarda...

Sdílejte dílo:



Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

|< <
> >|

01.06.2011 23:42:24Oldjerry
korektor
zone - nazdar a děkan
01.06.2011 20:09:00zon
čet jsem nějakou knížku, kde byly vybraný recepty, co se objevily v dobrý literatuře. Tenhle by do tý knížky pasoval. Jo, a dostal jsem teď hlad:) I ta fotka je dobrá méďo.
13.05.2011 10:17:54MKbaby
Oldjerry: Dostavil se úspěch :)

Člověče, málem jsem si oslintal monitor - ten obrázek z udírny je tak úžasný, málem i cítím tu božskou vůni. Napadlo mne, že by se taková fotka dala použít třeba na pohlednici. Představ si, že otevřeš poštovní schránku a mezi složenkami, upomínkami, výhružnými dopisy od věřitelů a nabídkami supermarketů vykoukne pohlednice s nápisem POZDRAV Z DOVOLENÉ. Bude vonět kouřem z udírny a mastnotou, v jednom rohu bude flek od hořčice a v druhém od křenu a na obrázku záběr z udírny... ojojoj, to by mohlo mít úspěch :)

Pochopitelně zařazeno mezi ódy na jídlo :)
13.05.2011 07:44:27Oldjerry
korektor
MKbaby - juj - chybička sa vlúdila... zkus http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=327994
13.05.2011 01:15:19MKbaby
Guláši (hovězímu) dodá skvělou chuť i trocha rajského protlaku osmažená vedle cibule při tvorbě základu... kolik kuchařů, tolik gulášů, ostatně i guláš od jednoho autora je vždy jiný, je to jako se slivovicí, neexistují dva shodné vzorky...

Oldjerry, ten druhý odkaz nefunguje...
12.05.2011 19:16:50Oldjerry
korektor
avox - samozřejmě mluvíš rovněž o guláši ze zvěřiny, že? Kdyby to bylo normální, tak bych s tím nelezl na Písmoně. Já ještě dávám jiné věci - jde jen o to, nepřeplácat to, aby byly přidány s citem a nezastřely původní chuť jídla. Někdo dává například do guláše jako podporu chuti kečup - já dávám povidla. A tak je to i s dalšími ingrediencemi...
12.05.2011 15:51:51avox
ale ne, Oldíku, taky to používám, jen ne do guláše :-))
12.05.2011 15:21:01Oldjerry
korektor
MKbaby - http://www.pismak.cz/index.php?data=editpiece&id=327994
12.05.2011 15:08:53Oldjerry
korektor
Petrusha - jo, ale z toho bližšího kusu je lepší - kňour má ten prk daleko silnější a je jen pro silné povahy....
12.05.2011 15:07:40Oldjerry
korektor
Štírko - neva V Bludově jsem jednou jedl jelení a taky nebyl špatnej. To už je u vás blízko...

|< <
> >|
Všechny kritiky na jednu stránku



Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.
Veškerá autorská práva na jednotlivá díla náleží výhradně jejich autorům. Právní odpovědnost za obsah uveřejněného díla nese jeho autor v plné míře.