Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen na chvíli snít

23. 09. 2011
5
9
1316

Na temné noční ulici se kroky starého muže udivením zastavily. Uprostřed široké cesty v parku se mezi stromy míhaly jakési postavy. Chvatně se podíval na hodinky. Byla již půlnoc. Přimhouřil oči, aby lépe viděl, zda jej jeho slabý zrak nešálí. Vidím snad přelud? Touhle dobou sice začínají víly tančit, ovšem jen v pohádkách, blesklo mu hlavou.

Ale to, co upoutalo jeho pozornost, nebyly víly.

Dívka se natáhla na špičky, zaujala taneční pózu, vzala muže za ruce a položila je na svém těle tam, kam je tanečníci kladou svým partnerkám.

„Co blázníš?“, zeptal se nechápavě.

„Zatančíme si,“ odpověděla mu tak samozřejmě, že zůstal překvapeně stát v očekávání, co bude následovat.

„Ty slyšíš nějakou hudbu?“, vyptával se nevěřícně.

„Budu zpívat, ze začátku, pak ji uslyšíš taky“, řekla ta dáma tiše a dodala:

„Zavři oči. Johan Strauss, jeho nejslavnější skladba. Mysli si, že jsme na plese v opeře, ve Vídni. Kolem je spousta světel a parket připravený jenom pro nás."

"Mtata, mtata,“ zanotovala a pevně se k němu přitiskla.

Oba pak zavřeli oči a jejich těla se začala zcela samozřejmě pohybovat v neopakovatelném rytmu valčíku.

„Bože, oni tančí!“, užasnul muž stojící opodál. A nejsou to víly, i když ta žena má vlasy tak dlouhé! A vlají za ní stejně jako závoj mlhavých dívčin.

Tančícímu muži se točila hlava. Povznášející pocit, který navodila jeho přítelkyně svým nápadem, jej naprosto pohltil. Najednou vnímal i hudbu, která nehrála. Ačkoliv na plese v opeře nikdy nebyl, s touto dívkou v náručí měl pocit, že betonová kolonáda je hladký parket ozářený tisíci světel, která je vtahují společně s tóny imaginární hudby do nadpřirozeného světa.

„To snad není možné,“ podivoval se neznámý pozorovatel, „ještě jedna otočka.. .“

Její ruce se uvolnily a doširoka roztažené vlály společně se záplavou jejích vlasů a dotvářely fantaskní figuru tanečníků. Muž držel svou partnerku pevně kolem pasu. Jejich nohy ladně klouzaly po tvrdém podkladu a siluety postav se míhaly mezi tělnatými kmeny stromů.

Neznámý noční pozorovatel na ně zasněně hleděl a naprosto opojen tím pohledem pojednou zajásal: „Ano, ano, valčík, ano, ano, už to slyším i já.“

Užasle, neschopen pohybu, sledoval tančící pár, dokud mu nezmizel z očí. Pak jen nevěřícně zavrtěl hlavou:  „Jak šťastní musejí být ti lidé, když tančí, aniž by hrála hudba.“

Postavy v parku se vytratily tak rychle, jak se objevily a společně s nimi zmizelo i podivuhodné půlnoční okouzlení. Kolem se rozprostřelo chladivé prázdné ticho. Dost možná, že ráno to bude vypadat jen jako pouhý sen.


9 názorů

pro VůněSlov: jak ráda bych měla takový zážitek! Tobě děkuji za zastavení i kritiku

pro Tangens_Omega36: moc děkuji za hřejivá slova chvály, snad se dostanu v tvém žebříčku o něco výš

všem děkuji za zastavení i názory; to srozumeni: když si chce člověk něco představit, tak pro odrušení okolí zavírá oči, potom je může klidně otevřít, netušila jsem, že i tohle je nutné vypisovat, přišlo mi to samozřejmé... to jen k praktické poznámce to Honzyk: jestli na Žižkově obden tancují v noci valčík, tak je to velmi šťastná čtvrť a pokud tam bydlíš, patříš k těm nejšťastnějším pod sluncem, máme co závidět/ a nebo! jsou možná opilí, ti také rádi tančí a je jim jedno kdy, kde a tak/ to Háber: v každém by tento článek měl vyvolat nějakou milou vzpomínku, u tebe se to podařilo, to mně těší

Honzyk
24. 09. 2011
Dát tip
p.s. vubec mi pripada, ze si ted lidi min hrajou, min zpivaj a min tancujou....skoda....

Honzyk
24. 09. 2011
Dát tip
..sry, ale todle muzes na Zizkove videt v realu obden....prip. obnoc:DD

srozumeni
24. 09. 2011
Dát tip
Teď budu trošičku vošklivě praktická, ale myslím si, že měli tedy velkou kliku, že s těma zavřenýma očima nenarazili do nějakého toho stromu...Ale jinak se mi to samozřejmě moc a moc líbí...***

Háber
24. 09. 2011
Dát tip
pekné * pripomenulo mi to * ako sme v mestskom parku vo Viedni * našli sochu mladého Johanna S.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru