Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bratr Kuba

29. 09. 2011
20
43
5486
Autor
Parsifal

http://www.youtube.com/watch?v=kEPERXpOqiU

 

Bratře Kubo, Bratře Kubo,

Ještě spíš? Ještě spíš?

Venku slunce září, Ty jsi na polštáři,

Vstávej již, Vstávej již.

 

Bratr Kubo zemřel. Zadusil se ve spánku vdechnutým pírkem z polštáře uvolněným. Škoda je ho. Pouť se ale musí konat tak jako tak. Paní Milena nezařizovala celou tu slávu jen proto, aby se pak zrušila. Zvláště v takový slunečný den. Sedla si na kraj Kubovy postele a zvedla telefon. Vytočila číslo na zábavní agenturu, aby se zeptala, jestli to s tím kejklířem platí, jestli na třetí odpolední dorazí. Prý ano. Spokojená se ještě ujistila, že nechystá žádné ohňostroje a dělbuchy, kterých se bála a neměla je ráda. Položila telefon a podívala se smutně na Kubu, který se na pouť hrozně moc těšil a teď si ji ani neužije. Přemýšlela, co řekne ostatním. Horác to věděl, tomu to říkat samo sebou nemusí, ale co lidé na pouti? Jistě se mnozí z nich těší, jak s Kubou pohovoří. Bude muset vymyslet nějakou výmluvu, přece jim tu skvělou pouť nezkazí tak hroznou zprávou. Vyhlédla zpoza záclony z okna ven a zahlédla, jak vezou první kolotoč. Osobně neměla kolotoče ráda, šla jí z nich hlava kolem, ale ostatní je měli rádi a pouť se nekonala pro ni, ale pro ostatní. Ona měla nejraději houpačky, takové ty loďky, kam si dva sedli a houpali se. Pohladila Kubu po blonďatých vlasech.

 

Bratře Kubo, Bratře Kubo,

Ještě spíš? Ještě spíš?

Povzdechla si.

 

***

 

Zavřela za farářem dveře a otřela si zpocené čelo. Chtěl vědět, jestli bude dost jídla pro všechny a ona ho musela ujišťovat, že ano, jídla i pití je dost pro všechny. Podívala se na hodiny a zjistila, že za pár minut bude muset jít slavnostně zahájit pouť. Blížila se jedenáctá hodina. Kolotoče, houpačky, kartářka i cukrová vata a marcipán, vše bylo na místě. Zvědaví návštěvníci už netrpělivě čekali za plotem, až se brána otevře. V zrcadle si ověřila, že vypadá báječně, že je čistě a pěkně upravená a že nebude zdrojem klevet dalších čtrnáct dní. Ne že by ve vsi byl někdo, kdo by je šířil. Ne že by paní Milena na nějaké drby dala. Pyšně o sobě smýšlela jako o té, která je nad podobné maličkosti povznesena. Přesto urovnala čepec, který se jí sesmekl a ještě jednou zkontrolovala, jestli drahé látky, z nichž měla ušité šaty, nejsou špinavé. Pootevřela dveře a koukla na Kubu, který pořád ležel na posteli.

 

Šťastná pohledem přeletěla celý plácek, který žil bujarým veselím z pouti. Nedělní pouť byla v této obci tradiční záležitostí, pořádali ji již celá staletí. Paní Milena byla pyšná, že právě jí připadla ta nesmírná čest pokračovat v této vznešené tradici, a nedovolila by, aby jí cokoliv zabránilo posvátný řetěz přerušit. Spokojeně mlaskla, když viděla malého Tondu, jak se živí cukrovou vatou. Jako malá ji také měla ráda. Opodál několik mladých párů skotačilo ve víru tance a ještě kousek dál Josef prohrál celou týdenní dávku v kartách. Všichni se skvěle bavili.

 

Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo, Bratře Kubo

 

Unavená vyprovodila poslední návštěvníky, zhasla světla a vypnula atrakce - byl večer a pouť skončila. Život ve vsi mohl pokračovat. Pořád nevěděla, co si počne s Kubou. Kupodivu se na něj celý den nikdo neptal, připadalo jí to divné, ale koneckonců alespoň nemusela vymýšlet výmluvy. Někde na druhém konci vsi párkrát zakejhaly nějaké husy. Asi to byly farářovy, tím směrem nikdo jiný husy nechová, pokud ji paměť nešálí. Asi je vyplašila kuna, jinak jsou totiž touto dobou potichu. Snad nevleze do kurníku, pomyslela si a šla se raději podívat, jestli kvočny v klidu spí a jestli je kurník pořádně zavřený. Když se touto činností uklidnila, řekla si, že už toho za celý den udělala hodně a že si zaslouží trochu odpočinku. Opláchla si v kameninovém umyvadle obličej, sfoukla svíčku, kterou si u postele svítila, a usnula. Na Kubu pro tuto chvíli úplně zapomněla, pročež měla převelice klidný spánek. Kuna u kurníku chvíli štrachala a jedna kvočna z polospánku kvokla, pak ale kuna odešla, kvočna opět usnula a nastal boží klid.

 

Druhý den nedělní pouť připomínal snad jen nepořádek a ušlapaná tráva. Všichni lidé se věnovali pracím, které na ně po veselém odpočinku čekaly. I paní Milena konečně vymyslela, co udělá s Kubou. Řekla Horácovi a společně Kubu zabalili do prostěradla, na kterém ležel. Sice to bylo moc pěkné prostěradlo a je ho škoda, protože taková jsou i ve městě těžko k sehnání, ale na druhou stranu je pravda, že když na něm ležel nebožtík, stejně by se nedalo použít. Takové věci přináší smůlu a ona nehodlala něco takového přivést na svou hlavu. Kubu se rozhodla, že zahrabe s Horácem v lese a kdyby se na něj někdo ptal, tak řekne, že odjel na studia až za oceán. Horác Kubu naložil na trakař a za bílého dne se vydali do lesa. Nikdo je neviděl, protože všichni pracovali a to Milena kladně hodnotila na svých sousedech, že se při práci nerozptylovali. Po cestě nepromluvila ani slova a Horác, který si správně všiml, že nechce hovořit, také mlčel.

 

***

 

Snad teď už budu mít chvíli pokoj, řekla si, když zabouchla dveře a opřela se o zeď. Byla docela unavená. Horác sice odvedl všechnu práci, ale cesta do lesa byla dlouhá a cesta z lesa zrovna tak. Bála se navíc, aby se ten stres nepodepsal na jejím duševním zdraví. Konec konců, Kuba neumíral každý den. A po obědě, dala si jen trochu vývaru s kouskem housky, přišel první člověk, pan učitel Pravítko, aby se na Kubu optal, prý ho totiž neviděl déle, než je obvyklé, a jestli snad Kuba nestůně či se mu něco nepřihodilo. Paní Milena byla poněkud nervózní, co má asi říct? Protože pan učitel by určitě věděl, že Kuba odjel na studia, to mu tedy nemohla říct. Že si to neuvědomila rovnou, taková hloupost. Vykoktala nakonec celá nervózní, že jel za příbuznými do Němec, aby s nimi nějaký čas pobyl a poznal i vzdálenější rodinu; navíc si jazyk procvičí. Pan učitel přikývl, že chápe a jen se divil, že Kuba ani slovo na rozloučení nepřišel říct. Přitakala, že se to skutečně seběhlo poněkud narychlo a že nechtěl, aby ostatní kvůli jeho odchodu měli pokaženou pouť. A že jí volají povinnosti, a že pana učitele ráda viděla a hezký den si popřáli. Zavřela za ním dveře a už neviděla, jak po něm na cestě kdosi hodil zkažený salát, a způsobil mu tak modřinu na pravém boku, nemluvě o škodě na kabátu. A o tom, že kovářův učeň popálil kobylu, která pak kopla kováře a zlomila mu čelist, se dozvěděla až v úterý ráno, když šla nakoupit.

 

Ještě spíš?

 

Cosi shnilého je ve státě Dánském. Tedy ve vsi. Od té doby, co skončila pouť, se lidé stávají poněkud nevraživými, stávají se jim hloupé nehody, chudák kovář je toho důkazem. I na paní Milenu se prodavačka v krámě obořila, když se jí slušně zeptala, je-li ten chléb čerstvý. Mračna stahující se z východu jen podtrhovala atmosféru, která pomalu houstla. Byl čtvrtek, do další pouti ještě tři dny, a už půl tuctu lidí se Mileny na Kubu ptalo. Všem řekla, že je v Německu, protože přece nebude říkat každému něco jiného, to by hned vzbudilo podezření. Už jí ty lži ani nebavily, ale uvědomila si, že pravdu jim říct už nemůže, nevěřili by jí a kdo ví, třeba by si řekli, že ona ho zabila, že je hnusná vražedkyně. A to nemohla chtít. Starostí měla i tak nad hlavu. Zdálo se, že počasí nebude nic moc, a když prší, ani pouť není tak veselá. Ale být musí, to se rozumí samo sebou. Faráři u fary někdo vysklil okno a včera večer v hospodě došlo na nože, když kdosi prohrál v kartách. Naštěstí se nějak všichni uklidnili a nic vážného se nestalo. Přesto toto napjaté ovzduší bylo něco, co nikdo neznal.

 

Rámus, křik a tlukot na dveře. Povyk, paní Milena rozespalá vypadla z postele, co se to děje. Ona to Pospíšilová, že na kostele straší, že je tam strašidlo! No, pokud tam opravdu bylo, tak je to důvod k povyku, to Milena uznala, protože takovou věc dosud ve vsi neměli. Spíš si ale myslela, že tam farář suší košili a vítr s ní hýbe, a to Pospíšilovou a ostatní sousedy vyděsilo. Hodila nicméně přes sebe šál a šla se tam také podívat, aby viděla, co to tedy je. Jediné, co ale uviděla, byl jakýsi záblesk čehosi bílého nahoře na zvonici, a pak už nic. Ještě chvíli trochu zvědavě na zvonici koukala, pak vynadala Pospíšilové, že burcuje celou vesnici kvůli nějakému bubákovi, který ani neexistuje, a že by neměla být tak pověrčivá a lekavá. Trdlo jedno je to, ta Pospíšilová, myslela si cestou domů a ještě chvíli jí trvalo, než konečně usnula a dospala do rána. Snad by si ani na onu noční bojovku nevzpomněla, když ale vylezla ven, hned si všimla, že je u kostela nějaká skrumáž. Šla se také podívat, aby náhodou o něco nepřišla, a už jí ta Pospíšilová vykládá, že z kostela zmizelo srdce od zvonu a že to určitě udělalo to strašidlo, které v noci viděla. Paní Milena jí odbyla, když jí ale ostatní potvrdili, že srdce zvonu zmizelo, zamyslela se ještě jednou, co to vlastně v noci viděla a co se vlastně stalo. Vykročila za farářem a hned na něj uhodila, co to tropí za vtípky. Tvářil se, že o ničem neví, a že nic neudělal, a když Milena viděla, jak je v tváři bledý, usoudila, že on snad doopravdy nic neprovedl. Kdo tedy ukradl srdce? A co s rozbitým zvonem? Bude potřeba koupit nový, to je jisté, nebo alespoň ten starý spravit, protože vesnice bez zvonu nemůže být, to by bylo neslýchané, stejně jako nerozumné a nebezpečné. Pak jí napadlo, co se vlastně stará? Určitě takovou věc má někdo na starost, farář, nebo snad nějaký výbor, jistě se někdo najde a ona to nebude. Ona se stará o pouť. Půjde domů a dá si hrnek mléka, to jí udělá dobře. A Milena učinila tak, jak si umínila.

 

Jak čekala, odpoledne se už vědělo, co bude. Kovář sám přišel s tím, že dovede nové srdce vykovat a ke zvonu jej správně připevnit. Prý to chvíli potrvá, ale bude to. Milena, ráda, že se věc vyřešila, sedla do křesla a četla knihu. Ráda četla a v poslední době jako by na to ani neměla čas. Přečetla ale sotva tři kapitoly svého oblíbeného a napínavého příběhu, kde láska mladých lidí společností odmítaná nakonec dojde naplnění a všichni se radují, když jí přepadlo podivné nutkání zajít mezi ostatní lidi do hospody. Samotnou ji to udivilo, vždyť v hospodě byla naposledy o Velké bouřce před třemi lety v létě, když se bála tolik, že svou nechuť k tomu místu neřesti překonala a šla se bát s ostatními. Nicméně nutkání bylo nutkání, a pro jednou se nic nestane, řekla si, a do hospody zašla. Sedla si na lavici ke stolu, kde již seděl pan učitel Pravítko a bavil se s přáteli. Milena chvíli jen naslouchala a nechala mysl unášet ruchem hovoru. Když ale slyšela, že si snad všichni jen sdělují nejrůznější drby, klevety a pomluvy, zacpala si uši, ale jen trochu. To proto, že byla slušně vychovaná a podobné řeči neměla ráda, ale zároveň přeci jen byla zvědavá. A když se zrovna nezamýšlela nad velikostí pasu té dámy, nebo nad schopnostmi toho chlapíka co se manželských povinností týče, přemýšlela, kam ten svět spěje a co se stalo; protože co byl její život dlouhý, nepamatovala, že by někdo ve vsi pomlouval jiného nebo šířil drby.

 

***

 

Na pahorku za vesnicí byli tři koně. Kde jsou jejich jezdci? A kde je čtvrtý?

 

Bylo pořád zataženo, ale nepršelo. Snad to do zítřka vydrží, říkala si paní Milena. Sobota, ještě ani poledne nebylo, a ona měla vše, co se pouti týče, obvolané a zařízené. Samozřejmě, pouť by byla i kdyby pršelo, to věděla jistě, jestli by tam ale někdo přišel? Měla i teď divný pocit, její sousedé se akorát přeli, hádali a ano, i si škodili. Atmosféra byla zkrátka nějaká divná, ale snad se to přežene. Nejspíš za to stejně může to počasí, i jí ty mraky žádnou dobrou náladu nepřinesly. Dávno ale věděla, že počasí nelze poroučet, a tak jen doufala, že se to zase zlepší. Z východu se ozval hrom. Sakra, snad nepřijde bouřka, to by bylo pěkné nadělení, řekla si ještě Milena, pak ji ofoukl studený závan vzduchu a schovala se dovnitř.

 

Nemohla najít svou knihu, kterou měla rozečtenou a které se chtěla chvíli věnovat. To je k zbláznění! Má chvilku volného času, náladu akorát na knihu a ta kniha se ztratí. Křičela na Horáce - Horáci! A kde prý naposledy viděl její knihu, že jí nemůže najít. Ale Horác nevěděl, chudák knihu sotva poznal. Rozmrzele kopla do peřiňáku a zapadla do křesla. Později se ukázalo, že kniha ležela na stolku u umyvadla v koupelně. Nevěděla, jak se tam ocitla, hlavně že ji našla. Hloupé bylo snad jen to, že ji našla až v momentě, kdy na ni už neměla ani čas, ani chuť. Šero, způsobené mračny nad hlavami obyvatel, se konečně začalo měnit v tmu noci, a tak se rozhodla, že si půjde lehnout. Kdo ví, jak to zítra půjde, a bude lepší, když se na to dobře vyspí.

 

Vzbudila se okolo půlnoci, protože se na nebesích všichni čerti ženili. Venku světlo - blesk stíhal blesk a svítil jim k tomu další blesk, skutečně měl člověk pocit, že je světlo jak v poledne. Okna bičoval déšť a pro samé hromy nebylo slyšet slova. Paní Mileně se přesto podařilo prohlédnout clonou deště, a tak si všimla, že se ostatní, rovněž probuzeni tou bouří (jistě byla alespoň tak velká jako ta před třemi lety, alespoň Milena si myslela, že tak vypadá), se scházejí v hospodě. Taky se tam pokusím dostat, pomyslela si, společnost je v takovém počasí lepší, člověk proti těm běsům přírody nestojí sám. A když se znova podívala ven, měla pocit, že se nejedná jen o přírodní běsy. Hodila přes sebe pláštěnku a vyšla ven. Už po třech krocích zjistila, že jí je k ničemu - byla hned celá promočená. Rychlým krokem směřovala k hospodě, než promrzne na kost. Představa teplého ohně uvnitř jí dávala sílu. V okamžiku byla v lokále, který už byl dost plný ostatních, rovněž promočených vesničanů. Atmosféra by se dala krájet, všichni se báli bouřky. Ale něco bylo zrovna jiného. Při poslední bouřce se všichni povzbuzovali družným hovorem, ne ale dnes. Dokonce i za oné Velké bouřky, co byla před třemi roky, bylo v hospodě veseleji, než dnes. Kamna nehořela, napršelo do nich komínem. A tak všichni seděli vedle sebe na lavicích, mokří, promrzlí, zuby klepající, a pohroužení do svého ticha a svých myšlenek. Zřídka po sobě dva či tři hodili pohledem, a nikdy ty pohledy nevěstily nic milého. Milena skoro měla pocit, jako kdyby se z té bouře vinili všichni navzájem. Skoro zalitovala, že nezůstala doma. Mužský hlas v koutě, nepoznala v tom rámusu čí a v šeru ani neviděla jeho nositele, začal pobrukovat nějakou písničku. Když ji zopakoval podruhé, dva či tři další se k němu přidali, a když opakovali potřetí, zpívali už všichni, jen Milena, kterou to vyděsilo, mlčela. Někteří se po ní dívali.

 

Bratře Kubo, Bratře Kubo,

Ještě spíš? Ještě spíš?

Venku slunce září, Ty jsi na polštáři,

Vstávej již, Vstávej již.

 

Venku přestalo pršet, i když pořád blesk stíhal blesk a hromy se předháněly v hlasitosti. První si toho všimla Pospíšilová, pak to potvrdil i učitel Pravítko. Nakonec vyšli všichni ven na zápraží a koukali se směrem k lesu na tu postavu, která se k nim přibližovala.

 

Bratr Kuba se probudil a vracel se.


43 názorů

StvN
19. 10. 2011
Dát tip
Četl jsem to už minule. Přišlo mi to a stále přijde, nadmíru ukecané, rozvláčné. Jinak celkem fajn sloh.

Tragicus
19. 10. 2011
Dát tip
Uz jsi tam dopsal, proc ho zakopala? Nejak jsem to z toho porad nevycetl. Styl je velmi povedeny, ma takovy spravne vesnicko-kronikarsky nadech, ze se dobre cte, i kdyz by to bylo jinak asi k uzoufani nudne. A konec je take celkem pekny. Ale jinak se priznam, ze mne to docela mijelo, jak to bylo psano z pohledu one hlavni postavy, ktera mi byla znacne cizi. Ale to bude asi moje chyba, moje empaticke schopnosti nejsou zrovna na vysi.

Ychtil
13. 10. 2011
Dát tip
Viz Edvin1.

Lakrov
12. 10. 2011
Dát tip
Pro Edvin1: Bláznovství ("prdlost") postavy nemusí být sdělováno jen prostřednictvím výroků (té postavy); ono bláznovství lze čtenáři ilustrovat i prostřednictvím činů té postavy. Ohledně neobratného vyjadřování vypravěče máš pravdu; myslím, že je to hlavně tím, že bylo textu věnováno málo práce, málo času... A zmínka o možném porušování autorských práv mi připomněla jeden z mých dávných úletů, zde na Písmáku :-) www.pismak.cz/index.php?data=read&id=225820

Edvin1
12. 10. 2011
Dát tip
Ještě jednu technickou poznámku: Na Tvém místě bych si pořídil svůj vlastní překlad oné francouzské (nebo katalánské nebo latinské) lidové písničky. Ty jsi ji převzal z internetu - mohl bys se dostat do sporu o autorská práva, a to dnes bývá velice drahé. Vždyť přeložit to je tak snadné! Třeba takhle: Milý Kubo, milý Kubo, ještě spíš, ještě spíš? Neslyšíš ty zvony? Pro tě vyzvánějí! Bim bam bum, bim bam bum...

Edvin1
12. 10. 2011
Dát tip
Parsifale, věty, jež jsem Ti vytknul, nevzbuzují dojem, že se jedná o nevyváženého hrdinu. Toho bys mohl dosáhnout jenom slovy, vloženými do jeho úst, tedy přímou řečí, dialogem či monologem. Nešikovné věty z úst vypravěče však jednoznačně ukazují na Tebe, na Tvé jazykové nedostatky. Řeknu Ti to přímo: Věty jako "Pootevřela dveře a koukla na Kubu, který pořád ležel na posteli" jsou přinejmenším směšné. Čekala snad, že ta mrtvola odejde??? Ale pokud jsi chtěl přesně tohle říct, tedy že byla, jak řekl Lakrov, "prdlá" a skutečně se mrkla, jestli nebožtík náhodou mezitím neodešel, pak to musíš říct! Třeba takhle: "Napadla ji šílená myšlenka: Je tam ještě? Pootevřela dveře a koukla na postel. Byl. Ležel na posteli, ztuhlý jako prkno." Tvá nešikovnost nebude čtenářem rozuměna jinak, než jako taková. O excentrizmu, bláznovství či úchylkách svých protagonistů smíš, dle mne, vyprávět jen brilantně stavěnými větami. Aby bylo jasné, kdo je ten blázen - o Tvých schopnostech jako autora nesmí být nejmenších pochyb. Ed :-)

Lakrov
11. 10. 2011
Dát tip
Vesměs souhlasím s Edvinovými připomínkami. Snad jen v jednom případě -- věta "Pootevřela dveře a koukla na Kubu, který pořád ležel na posteli." -- se domnívám, že nejde o nelogickou větu, ale o větu znázorňující, že Milena není obdarována logickým myšlením (lidově řečeno je prdlá). Takže přidám rozporuplný kompliment podobný tomu Edvinovu: Psát tuhle povídku já, ještě ji hýčkám na papíře a Písmák by ji dostal nejdřív tak k Mikuláši :-))

Parsifal
11. 10. 2011
Dát tip
Díky za přečtení a podnětnou, obsáhlou kritiku. Myslel jsem, že chyb i/y jsem se už dávno vystříhal, zjevně mi to ale čas od času ujede... Další jazykové výtky přijímám, uvažuji nad nimi, chápu, že nejistota, kdy se vlastně příběh odehrává, dovede být rušivá, přinejmenším částečně to nicméně bylo mým úmyslem (ta nejistota). K nešikovnosti vět - ano, sám bych to takto nenapsal, zde ovšem ano, jako dokreslení Milenina uvažování. Kubu lze chápat jako určitý symbol, a co se logiky příběhu týče, onoho sezení na posteli s nebožtíkem a telefonování šaškovi, zde je po čtenářovi vyžadováno, aby Milenino ne zcela zdravé uvažování a chování přijal, je mi ovšem jasné, že mnozí to nepřijmou a logicky se proti tomu vyhrazují. Toto nijak zásadně měnit nehodlám, nicméně za poznámky děkuji, uražen jimi nejsem a něco si z nich vezmu :-)

Edvin1
11. 10. 2011
Dát tip
Parsifale, rád Ti pochválím téma, i když mi po přečtení poslední věty vytanul na mysli román a film S. Kinga Pet Semetery. Doufám, že je to shoda čistě náhodná. Pokud se jedná o jazyk: - Navzdory připomínkám a Tvé snaze opravit hrubky, ještě se nějaké najdou: "...nikdy ty pohledy nevěstilY nic milého." - Jedná se očividně o příběh ze současnosti, nebo z doby nedávno minulé, neboť se tam vyskytuje telefon, nějaká zábavní agentura atp. Ale místy používáš jazyk devatenáctého století: "Zadusil se ve spánku vdechnutým pírkem z polštáře uvolněným." Snad "uvolněným z polštáře," ne? Jinde však používáš výrazy a obraty veskrze moderní, tedy kromě výše zmíněné zábavní agentury: stres, vysklít okno, již někým jiným zmíněná (sociální) dávka. Atp. Měl by ses tedy rozhodnout, do jaké doby příběh umístíš, a té době pak přizpůsobit i jazyk. Pár vět je prostě nešikovných: "Ona měla nejraději houpačky, takové ty loďky, kam si dva sedli a houpali se." Stačilo by: "Ona měla nejraději houpačky, takové ty loďky pro dva." Nebo: "...ještě jednou zkontrolovala, jestli drahé látky, z nichž měla ušité šaty, nejsou špinavé." Nestačilo by: "...zkontrolovala, jestli si neušpinila své drahé šaty"? To už totiž nebyly pouhé látky, nýbrž šaty. (I když z látek.) Nebo taky hned další věta: "Pootevřela dveře a koukla na Kubu, který pořád ležel na posteli." Propánakrále, a kde by měl jinak být? Vždyť byl mrtvej! Duchové v tomto příběhu vystupují až později!! Za vrchol ovšem považuji věty: "Sedla si na kraj Kubovy postele a zvedla telefon. Vytočila číslo na zábavní agenturu, aby se zeptala, jestli to s tím kejklířem platí, jestli na třetí odpolední dorazí." Už jsi někdy měl v baráku nebožtíka? Asi ne. Člověče, když Ti doma leží mrtvola blízkého, tak telefonuješ z vedlejší místnosti, přitišeným hlasem, a to pouze lékaři, funebrákům, když je třeba, tak policii a příbuzným. Volat z místnosti, kde leží drahý zesnulý, zábavní agentuře, bavit se s ní o objednaném šaškovi, a k tomu si sednout na okraj nebožtíkova lože, je opravdu horor. Atd. Jinak mi není jasno, kdo ten Kuba je; otec, manžel, bratr, syn? Taky se mi zdá, že to s tím tajným zakopáváním v lese bylo dost přitažené za vlasy: Jelikož se jednalo o utajení na pouhý den, či dokonce jen několik hodin, tak stačilo stáhnout rolety a úmrtí ohlásit večer. Po slavnosti. To je klišé, známé z mnoha jiných příběhů. Tvé řešení mi nezní věrohodně. Jen tolik z mých početnějších výhrad. Prosím, neber to jako snahu shodit Tě. Kdybych ten příběh psal já, dával bych si na to, co píšu Tobě, sám pozor. Lakrovovi dík za avi. Stálo za přečtení. Ed :-)

StvN
09. 10. 2011
Dát tip
Dík.

Parsifal
09. 10. 2011
Dát tip
Neptal; pokud je toto zároveň otázkou, pak ano, souhlasil.

StvN
09. 10. 2011
Dát tip
Už se někdo ptal, jestli bys souhlasil s nominací do PM?

Parsifal
06. 10. 2011
Dát tip
Díky za připomínky, ni/ní je skutečně častá chyba a i tady jsem se jí nevystříhal... S Miladou je to trapné, opravil jsem to, co se slovosledu a užití slov týče, zamyslím se nad tím, má to něco do sebe. Co se samotné povídky týče, tak je pravda, že sto lidí - sto chutí, jsem ale rád i za částečné přečtení a za kritiku.

Lakrov
06. 10. 2011
Dát tip
Jestli o to stojíš, pošli mi časem (tak za týden, dva, až zapomenu) avízo. Můžu zkusit znuvu posoudit účinek textu po případných změnách.

Parsifal
05. 10. 2011
Dát tip
Aha! Po všech připomínkách jsem si to znovu pročetl a díval jsem se na to jako čtenář, který neví, a zjistil jsem, v čem je zakopaný pes! Ono totiž to její chování opravdu, dle textu, není logické, akorát mě to nedošlo, protože pochopitelně já jí znám :D Zkusím tedy důvody v komentářích pečlivě vysvětlené dosadit do povídky :-) Díky vám všem :)

Janina6
05. 10. 2011
Dát tip
Začátek se mi dost líbil, ale ani mně se nezdá vývoj příběhu logický. Je škoda, že Mileniny důvody, které tak pěkně vysvětluješ v komentářích, nejsou příliš patrné ze samotného textu - tedy aspoň v tom přelomovém bodě, kdy se z celkem pochopitelného "přece jim tu skvělou pouť nezkazí tak hroznou zprávou" najednou stane "konečně vymyslela, co udělá s Kubou". Předtím popisuješ její úvahy dost podrobně, ale ten moment, kdy se rozhodla tajně se zbavit mrtvoly, je odbytý pouhým konstatováním. Část následující po zakopání mrtvoly je podle mého názoru až příliš rozsáhlá, čtenář je sice zvědavý, co se bude dít, ale chce to docela dost trpělivosti prokousat se až k závěru (který je opět velmi povedený!) Kubu se rozhodla, že... je dost nešťastný slovosled. Rozhodla se, že Kubu zahrabe, mi zní víc česky :-)

Lakrov
05. 10. 2011
Dát tip
Postoje, které popisuješ ve svém vlastním stručném rozboru, chápu a souhlasím s nimi. Dějové zvraty mi připadají lehce nepochopitelné (mystika), dohromady však tvoří úžasný celek. Jediné, v čem s tebou nesouhlasím, je, že přijmení Pospíšilová je fádní; ono není fádní, dost přesně vystihuje aktivitu obecní drbny -- POSPÍšIT si, aby byla u všeho první :-)

Parsifal
04. 10. 2011
Dát tip
Fereny: Díky moc, jsem rád, že se líbí :)

Parsifal
04. 10. 2011
Dát tip
To, že je to katolická komunita tam řečeno není, ale mají tam kostel, což k tomu svádí. Pochybnosti o Milenině chování jsou, myslím si, pochopitelné. Já jsem celou tu komunitu, a Milenu zvlášť, chtěl vylíčit jako zvláštní, vymykající se lidi. Milenino chování je tedy zvláštní schválně, ona prostě nechtěla smrtí Kuby kazit pouť, ale zároveň se druhý den bála přijít s tím, že celý den doma měla mrtvolu, bála se, že by jí to mohli vyčítat, vinit jí. Tajný pohřeb v lese a historka o Kubových cestách pak znamenali jednoduché řešení, které ale nutně bude mít následky. Zde jen náznakem, v zamýšleném pokračování větší. Ke jménům - s těmi mám obecně problém, nedovedu zvolit takové, které by mi znělo přirozeně. Obyčejným Milena, úsměvným Pravítko a fádním Pospíšilová, a vyhýbáním se jménům to (možná až příliš jednoduše) řeším, a i když by asi anglická jména byla lepší, bojím se jich. Cizí jména by pak rovněž znamenala změnu popěvku na příslušnou jazykovou verzi a vše s tím spojené. Nicméně nad tím zapřemýšlím, protože jména zde jsou opravdu jen z nouze.

fereny
04. 10. 2011
Dát tip
Parádní. Až mi ten konec nahnal husí kůži. Je to, napínavé, čtivé a líbí se mi to prolínání s tou písničkou. Tip :)

Lakrov
04. 10. 2011
Dát tip
Ačkoli užívání cizích jmen stylem "na efekt" příliš neschvaluju, téhle povídce by cizí jména v jednom ohledu prospěla; dala by na srozuměnou, že se nemusí (a zřejmě nejedná) o zmiňované "tradiční katolické prostředí". Takže ono užití cizích jmen by zde nebylo "efektem", nýbrž "informačním prostředkem". Celý ten příběh a jeho nálada mi připadá taková "anglická". Použitý lidový popěvek je (tuším) původu francouzského. Českých příjmení (Pospíšilová, Pravítko) by na druhou stranu byla škoda. Takže použít jen nečeská křestní jména...? Vlastně nevím... ale stále se mi to líbí :-)

Parsifal
03. 10. 2011
Dát tip
Těša - díky, ke třem koním, ano, asi to je triviální, mě to tam sedlo jako symbol, i když je mi teď jasné, že smysl, který vidím já, nemusí vidět ostatní... Jak jsem už psal, toto je možné chápat jako prolog k nějakému pokračování, tam se k tomu vrátím a snad to lépe zapadne do celku :) Sebastiana, aaaarwen - díky :)

Sebastiana
02. 10. 2011
Dát tip
DOBRÝ, LÍBÍ SE MI TO

těša
02. 10. 2011
Dát tip
paráda. vnitřní logika mi připadá konzistentní; nestručný mi to připadalo taky, ale to může být náladou. (trochu mi nesedla ti ...tři koně...kde je čtvrtý? - připadá mi to moc triviální a nesouvisející s atmosférou.) a milena je skvvělá.

Parsifal
01. 10. 2011
Dát tip
Díky za pochvalu, tip i kritiku. Pomalejší to bude, to je fakt (a i ten monitor tomu určitě přidal ;-)), ale nejsem si jist, jestli bych svižnějším tempem nezničil atmosféru, kterou jsem se pokusil budovat. K druhé připomínce - Mileně se hlavou honilo více věcí, jakmile jednou úmrtí tajila, neviděla jiné východisko, než to, že to zatají úplně a napořád. Jak by se na ni dívali, kdyby zjistili, že měla celý den v domě nebožtíka a že jeho smrt kvůli pouti tajila? Uznávám, že se to může zdát nelogické a nelogický ten příběh pro normálního člověka asi i bude, pro Milenu ale lepší řešení neexistovalo a my se s tím musíme smířit ;-)

Tip dávám, v zásadě se mi to líbilo a ten konec je skutečně do morku kostí děsivý (super!), ovšem neodpustím si dva rýpavé komentáře. Za prvé, je to malinko pomalé - nicméně těžko říct, jestli to není dané do určité míry tím, že při čtení z monitoru má člověk tendenci mnohem víc spěchat a míň se mu chce dovolit příběhu, aby šel vlastním tempem. A výhrada druhá, daleko zásadnější - příběh mi vůbec nedává smysl. Nechápu, proč Milena neřekla lidem o Kubově smrti druhý den ráno, proč to celé nesmyslně utajila a zahrabala mrtvolu někde tajně v lese, zvlášť jestli se to odehrává v tradiční katolické komunitě, kde smrt je nutné provázat s náležitým přechodovým rituálem. To nemá vůbec žádnou logiku, celou dobu mi to vrtalo hlavou a vzalo to s sebou ke dnu i zbytek příběhu, jeho atmosféru i hrůzný konec. Interní logika věci mi přijde, že prostě nefunguje, a pak i když to napíšeš sebelíp, nebude to ono.

Oldjerry
30. 09. 2011
Dát tip
Promiň, Parsifale - nevím, jak jsem tam namotal Lakrov...

Parsifal
30. 09. 2011
Dát tip
Díky za názory a připomínky :) Onen neurčitý konec - nekonec je dán tím, že si nechávám vrátka pro určité pokračování, tedy toto by byl jakýsi prolog.

Muamarek
30. 09. 2011
Dát tip
Mě to dostává svou atmosférou, umím si to představit zfilmované. Jsou tam myšlenky, které ale jsou protkány nitěmi děje a toho, co je skryto a necháno na fantazii každého, kdo čte... To mám rád a oceňuji to... Marek

Alegna
30. 09. 2011
Dát tip
mě zaujal charakter hlavní postavy, který je dobře podán

Oldjerry
30. 09. 2011
Dát tip
I you sleeping, i you sleeping, brother John, brother John..... náhodou docela fajn budíček... spíš ale uspává, jak budí (:-D Lakrov vyprávět umí, trochu tajemna a nadpřirozena zvyšuje napětí.

Lakrov
30. 09. 2011
Dát tip
Pro Garth: Mně tam to vysvětlení taky chybí, ale zároveň tuším, že tím, že v tam to vysvětlení není, napadá čtenáře víc otázek; a pokud to nejsou nepatřičné otázky (tj. takové, které odvádějí od původní nálady) nebo otázky, na které se dají najít jednoznačné odpovědi, shazující konstrukci příběhu, pak je to i při téhle strohosti a "vytrženosti" přijatelné. Pro autora: Mám dojem, že nadbytečné otazníky a možná pár dalších překlepů z textu ubylo. Přikládám tedy avíza několika dalším čtenářům. Těm z nich, jež tenhle příběh nezajímá, se omlouvám.

Garth
29. 09. 2011
Dát tip
mě tam naopak nějaké vysvětlení nebo konec spíš trochu chybí... ale jinak napsaný napínavě a mysteriózně, jak je uvedeno v záhlaví :)

Parsifal
29. 09. 2011
Dát tip
Díky za názor i za tip; co se různých překlepů týče, s interpunkcí zacházím dost svérázně, ale znovu na to koukám a je tam doopravdy určité množství chyb. Díky za upozornění, opravím :)

Lakrov
29. 09. 2011
Dát tip
Tím protagonistčiným počátečním nápadem "odložit smrt" se rozehrává zajímavý příběh. Naznačené napětí se pak s každou další kapitolou stupňuje. Samotný fakt, že čtenář celý ten příběh sleduje jako by klíčovou dirkou bez možnosti dozvědět se něco z okolí (vztah mezi postavami apod.) napětí napomáhá. A pocit, dostavivší se v závěru je těžko popsatelný. V textu je spousta překlepů nebo podivné interpunkce (ty otazníky); možná je to způsoben přenosem textu z jiné kódové stránky nebo... Dalo by se to snadno opravit -- ten text za pár desítek minut další práce stojí. Chce se mi předložit tuhle povídku ještě několika čtenářům, ale některé puntičkáře by současný stav textu mohl odradit. Za mě jednoznačně tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru