Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jsem normální (ale nesmí se zatáhnout)

26. 10. 2011
25
24
4506
Autor
Cheth

 

Moc se mi líbí, jak o sobě všechny nány na Facebooku s oblibou říkají, že jsou crazy šílený blázínci  a přitom jsou úplně normální, možná jen trochu pitomý. Já o sobě říkám, že jsem normální a každej si to taky myslí. Okolí, kamarádi, máma.  Teda snad. Ale já a můj psychiatr víme svý. Já určitě a u něj se to dá předpokládat, i když jsem ještě nepřišla na to, co při našem sezení dělá. Jestli poslouchá nebo se jen tak tváří a čmárá si přitom do papírů kolečka a prasátka nebo třeba kosočtverce, kreslí do nich čárky a pak mi pomalým hlasem říká, že „hm hmmmm, ano“, jako kdyby diagnostikoval osmej div světa a přitom ani nezvedne těch svejch milion dioptrií. Dřív jsem si myslela, že čím maj lidi tlustší skla, tím jsou sečtělejší a tudíž chytřejší, ale teď vím, že jsou prostě jenom tupozraký a nic víc. No tak tenhle můj psychiatr se vždycky kouká zamyšleně na stěnu a má u toho trochu hlavu na stranu jako holub, pak se poškrábe na poklopci a něco si zapíše (nakreslí), zamručí a tohleto jede znova. Pak tiknou hodiny a je konec sezení. Řekne, že se od minula lepším a že tam viděl jistý náznaky směřující k pozitivnímu obratu, ale kde je viděl  už nikdy neřekne. Jednu ruku mi podá, druhou se poškrábe na poklopci a jsem ráda, že nemá třetí, protože kdoví, co by s ní dělal. A já pak jdu pryč a nemůžu říct, že bych se cítila líp, ale ani hůř, takže mi vlastně nijak neškodí a žijeme spolu v symbióze a jsme na sebe zvyklý. A myslím, že mi třeba po letech dá svazek „ Co vše jsem nakreslil, když jste se mi svěřovala“ a možná udělá i výstavu a trhne s tím díru do světa, protože když jdou na dračku čáranice od slonů nebo šimpanzů, tak proč ne od něj… 

No a po sezení mám obvykle volno a tak se procházím městem a jelikož už je říjen, tak jsem to dneska střihla Podzimní ulicí. Správně se nejmenuje Podzimní, ale po nějakým důležitým člověku, co bojoval v odboji nebo se nechal někde hrdinně zastřelit nebo aspoň věznit, co já vím, nicméně  za tohle utrpení pak dostal tu výsadu, že po něm nazvali smradlavou ulici se špinavejma činžákama, co je denodenně očurává plno pražskejch psů a kontejnery tu asi taky moc nevyvážej. A protože je to hnusná šedivá ulice, snesu po ní chodit, jen když je podzim a chodník aspoň kryjou zlatý listy. Vypadá to líp, i když je to jen nastavovaná krása, taková znouzecnost. No a pak se mi občas stane, že v mý hlavě je to všechno krásný, je tam jasná obloha bez mráčku a sluníčko svítí a všechno je fajn, kolemjdoucí se usmívaj, děti v kočárku nebrečej, i žebráci jsou takový pozitivní a já mám plno síly, ale pak se najednou zatáhne a je taková tma střižená s mlhou, samozřejmě jen v mojí hlavě, ale najednou nemám energii ani dojít domů a bojím se všech lidí, jsou divný a někam spěchaj a fakani rozmazlený vřískaj, až uši zaléhaj a vágusové somrujou a chtěj rovnou pětku nejmíň. A já se děsím toho, jak se dostanu domů, protože nedokážu nasednout do tramvaje, normálně. Mezi lidi a mačkat se tam s nima. Já mám svojí osobní zónu několik metrů a nemám ráda, když mi jí někdo narušuje a kdyby to šlo, tak oddělím svoje duševní já od fyzickýho já a taky do toho kruhu za sebou nelezu. Ale to nikdo nechápe a mám pocit, že všichni se předháněj v tom, kdo se ke mně víc přiblíží a bude na mě mluvit z co nejmenší vzdálenosti. Ani můj kluk to nechtěl chápat, nakonec řekl, že jsem frigidní a aby mi bylo jasný, že mi už zónu nenaruší, odjel rovnou radši do Itálie studovat.  

No ale tyhle stavy mívám jen občas, pak samozřejmě jdu do školy a tam vím, co se ode mě očekává, protože si všichni myslí, že jsem normální, takže se musím kousat zevnitř do tváře, ale snesu kolem sebe všechny, i když sedím v úplně obsazený aule, tak to vydržím. Ale radost z toho moc nemám. Dokonce jdu někdy se spolužákama do hospody a pokud je fakt hezky a slunečno, tak si s nima dám dokola třeba jointa, přestože se jich štítím a říkám si, kdoví co nemaj za nemoce.  Jedinej, koho fakt snesu a mám ráda, je Evička. Chodily jsme spolu do školky, pak do školy a pak na gympl. Vždycky jsme byly úplně jiný, jako nebe a dudy asi. Evička vždycky krásně zpívala a já zase měla velkou fantazii a dětem ve školce vyprávěla svoje vlastní pohádky. Ve škole si pamatuju, jak jsme dělali psychotesty a jeden z úkolů bylo nakreslit strom. A tak všichni kreslili jabloně nebo smrčky,  Ondra Kábík namaloval dokonce moc hezkej platan a Evička takovej úhlednej stromek, s rovnoměrnejma větvičkama. Já vzala tužku a nakreslila starej, uhnívající pařez. A ta psycholožka to pak hodnotila a z toho pařezu byla úplně vydřená, že jsem geniální osobnost a že to dotáhnu daleko na tvůrčím poli. A Evička dneska úhledně zpívá ve sboru v Národním a já se bojím nastoupit do tramvaje. A snažím se chovat normálně, aby mi dali ostatní pokoj.

Někdy se moc zatáhne, a to pak třeba dva dny nechci nikoho vidět a když myslím nikoho, tak fakt nikoho a jedinej, kdo mi smí napsat, je Evička. Taky snesu psa, beru si ho na klín a mnu mu uši, má je velký a sametový s jemnejma žilkama, ale pak mu občas sjedu na krk a nahmatám tam čip a je mi ho líto, protože mi přijde, že to je hrozná ztráta svobody, i když ono těžko říct, jestli kdy nějakou měl, když jeho svoboda začíná na pár pruzích trávy v parku a končí, když na něj zapískám. Takže psa už taky moc na klín neberu, protože je mi ho pak líto.  A pak taky často píšu příběhy, ty svoje vlastní vymyšlený pohádky, akorát už trochu dospělejší, ale pak se bojím, že by je někdo našel a radši je likviduju. Protože já o nich pochybuju, celej život o všem neustále pochybuju a lepší už to asi nebude. Někdy, nevím proč, mně celou noc hrozně tepe srdce a nespím a musím přemýšlet o světě, co se v něm děje a jak je to na pytel. A lidi do tohohle světa přiváděj děti a ještě se z toho radujou. Soused z posledního patra už toho měl jednou dost a postavil se na balkon na ochoz a balancoval tam jako provazochodec a volal, že to chce skončit, že ho tenhle svět už nebaví a dole na něj lidi ječeli, ať to nedělá a já na něj ječela z okna taky, ať to nedělá, ale to bylo jen proto, že by dole spadnul na takovou rezavou trubku a bylo by to hnusný. Jinak s ním v principu souhlasím. No ale teď je podzim a to je mi vždycky nejlíp, nemusím se ani tolik přemlouvat k mluvení s lidma a tak. A myslím, že můj psychiatr kreslí do těch lejster sluníčka, pozorovala jsem jeho ruku a vždycky udělá jeden oválnej tah a pak několik menších. A nebo je to možná fakt píča.


24 názorů

Cheth
25. 01. 2014
Dát tip

Nejsem to já, stejně jako nejsem nikdo z Babičky ani z Různých podob :).

Ale všechny situace mi musely být alespoň trochu blízký nebo si je musím dokázat představit, nebýt od nich moc daleko. Nemyslím, že bych dokázala napsat dobře třeba o ...hráčích pokeru .-)


Arnica
25. 01. 2014
Dát tip

Hodně dobré.. a jestli to není ani z části Tvoje zkušenost, tak máš můj respekt (který máš každopádně, i kdybys to byla celá Ty a dokázala o tom takhle napsat :). 


feferonka
15. 01. 2012
Dát tip
Ach jak je mi to blízké.. až na to, že já pochmourno miluju. :) Děkuju..***

Flákač
27. 11. 2011
Dát tip
a taky se tu mihne psisko :) super.

zzlatý
23. 11. 2011
Dát tip
On je to spíš takový "obsáhlý" fejeton, ale četl se vcelku dobře... TIP

Cheth
20. 11. 2011
Dát tip
ty, ty, ty ! :)

StvN
19. 11. 2011
Dát tip
Začátek mě celkem zaujal, ale pak se z toho stala přehlídka já-já-já, a to mě přestalo bavit.

Fruhling
11. 11. 2011
Dát tip
Hele, je to dobře napsané, ale přijde mi to dost introvertní, spíš záznam než povídka. Nepopírám, že koláž podobných záznamů, třebas i od různých osob, by byla zajímavá, ale takhle je to samo pro sebe. Ale pěkné. Mimochodem v městské části Ostrava - Svinov skutečně ulice Podzimní je. Jako zastydlý komunista se rád procházím i po ulici Soukromá, která je hned vedle.

Cheth
11. 11. 2011
Dát tip
Pánové, díky ! BG : Já u psychiatra nikdy nebyla. Ale co není .. :)) Co se skutečně honí dané osobě hlavou, ví jen ona sama. Já si to představuju nějak takhle, no.

těša
10. 11. 2011
Dát tip
parádní a skvělej závěr.

Danny
01. 11. 2011
Dát tip
pěkný portrétek zvláštní lidské bytosti... citlivě napsaný. tip.

Janina6
01. 11. 2011
Dát tip
Díky. Možná to není "typická" povídka, ale dneska se už žánry stejně tak promíchaly... a napsané je to, myslím, velmi dobře.

Cheth
31. 10. 2011
Dát tip
Janina6 - Zařaď, pokud myslíš, že tam má být... .)

Janina6
31. 10. 2011
Dát tip
Tohle se mi moc líbilo. Podrobnější připomínky ještě napíšu, ale chtěla bych se zeptat, souhlasila bys se zařazením téhle povídky do soutěže Povídka měsíce?

Cheth
28. 10. 2011
Dát tip
Díky za názory ! nemluvná : já mám podzim ráda, nejvíc nesnáším takové to "mrtvé období" v lednu, únoru. Vím, že text není ideálně rozhozený, ale napsala jsem to jedním vrzem a neměla pak sílu číst to znova a nedejbože s tím ještě něco dělat :-)) Prosecký : a kam bys to zařadil ? Ostrich : To jsem jen zkoušela, jak asi myslí jeden zvláštní člověk v mém okolí. Jinak, já nejsem blázen. Jsem letadlo ! A nevím, jakým směrem poletím... asi si budu dál jen tak čmárat.

Ostrich
27. 10. 2011
Dát tip
Skvělý text! Neřeším, odkud svět takovéhle mysli znáš, ale je to vylouplé úplně z jednoho kusu, až je to skoro děsivě pravdě podobné.... protože co já vím, takhle nějak to pro spoustu lidí je. Uzavřenost, hra... bizarní, originální, ale bez růstového směru. Dokážeš se vcítit... ale teď kam to nasměruješ? Malíř se musí nejdřív naučit kreslit, skicovat.... tak to ti fakt jde :-)

Prosecký
27. 10. 2011
Dát tip
Myslím, že to není povídka.

nemluvná
27. 10. 2011
Dát tip
Mám radost, že pro někoho je právě podzim nejlepší měsíc v roce a přináší mu sluníčka nebo "pičky". Podzimní deprese, smutek atd je stejně jenom klišé, které se vžilo mezi lidi. Statisticky je nejvíc sebevražd, depresí, a nepěkných diagnóz (čili nemoc se "provalí") ne jaře!!! Dobré odstavce tematicky, ale graficky příliš zhuštěné pro oko při čtení. Pro mé oči.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru