Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ježíšek naruby

Výběr: Lyryk, Pomerančová
23. 12. 2011
35
56
4050
Autor
StvN

Ekse Kutor byl spořádaný muž. Ráno vstal, ozdobil stromeček, zabalil dárky a připravil kapra na večer. Ve čtyři hodiny si uvázal kravatu a nastoupil do auta. Jel zasněženým městem a myslel na to, že bílý sníh vypadá hezky, když na něm leží žluté světlo lamp a byl rád, že jsou konečně Vánoce.

Zaparkoval před jedním z panelových domů na kraji města. Když mu ve třetím patře otevřela stará žena ve sváteční halence, usmál se a řekl: "Dobrý večer, jsem pan Ekse Kutor a přišel jsem vám zabavit majetek, který máte v bytě." Podal ženě několik složených papírů a řekl: "Podepište mi, prosím pěkně, že souhlasíte se zabavením majetku a ty další stránky také. Můžete si je přečíst, jestli chcete."

Vstoupil do bytu. V ruce držel arch s kulatými červenými samolepkami, které systematicky lepil na nábytek a na věci. Žena řekla, že jsou přece Vánoce. Ekse Kutor se usmál a ukázal jí, kde v papírech najde přesné lhůty, které všechny vypršely právě v tento den a v tuto hodinu. "Pořádek dělá přátele," řekl a lepil samolepky na předměty, které byly poskládané kolem stromečku. Zatímco Ekse Kutor pracoval, žena říkala, že jí to nemůže udělat, svírala ruce, plakala a seděla na židli se složenými papíry na kolenou. Pak řekla: "Proč to děláte?" a Ekse Kutor se usmál a řekl, že bude brzy po všem.

Bytem se zatím procházeli dva vysocí muži a měřili nábytek. Hodnoty zapisovali do seznamu, pak si oblékli rukavice a popruhy a  jeden řekl: "Začneme tady," a odnesli tu největší skříň. V osm hodin řekli "padla" a chvíli nato se v bytě rozhostilo sváteční ticho. Vůně jehličí se snášela na zem, na které stála postel, několik menších předmětů a židle, na níž seděla sklíčená stará paní. Ekse Kutor si v ruce srovnával podepsané papíry a pak řekl: "Příjemné prožití svátků, a kdybychom se neviděli, tak i šťastný Nový rok."

Cestou domů se nechal unášet pocitem klidu, který doprovázel jeho vůz zasněženými ulicemi města a těšil se, až si osmaží kapra a rozbalí dárky, které si sám koupil.


56 názorů

carisimo
08. 03. 2013
Dát tip

je to tam mezi řádky.. tys to nenapsal, ale čtu to tam..


StvN
07. 03. 2013
Dát tip

Kde jsem neco takoveho napsal?


carisimo
05. 03. 2013
Dát tip

Proč tam ta paní byla sama a měla tolik dárků?


Jonash
31. 01. 2013
Dát tip

pořádek musí být.. síla ;) *


agáve
02. 07. 2012
Dát tip
jako sůl

StvN
02. 07. 2012
Dát tip
Asi bych potřeboval asistentku.

agáve
02. 07. 2012
Dát tip
bože, to je tak strašně smutný! taky by se mi na konci líbili žena a děti, udělalo by to z toho hnusnýho psychopata ještě normálnější osobu a ještě víc by mě to naštvalo. i takhle je to skvělý ale co to máš za hroznou stránku stývn? to není vůbec dobrý marketing, málem jsem se kvůli tomu sem vůbec nedostala, protože jsem to nemohla najít na těch kilometrech čtverečných

FAE BOMB
28. 02. 2012
Dát tip
Jasně, někdo to dělat musí. Je to práce potřebná, tak co. Vlastně si vzpomínám na jeden dokumentární film. Byla tam jakási stará bába, bejvalá dozorkyně v koncentráku. Když se jí ptali, jestli toho lituje, tak řekla: "Ne, proč? Kdybych to nedělala já, tak by to dělal někdo jinej!" Kladu si otázku, zda ten zlej musim bejt já, i když "někdo to dělat musí". Na povolání exekutorů musí mít člověk žaludek. Bába si to ale pravděpodobně zasloužila lehkomyslnym zadlužovánim. I když... http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bihari-nedal-lekari-30-korun-Exekutor-mu-ted-sdelil-ze-dluzi-20-tisic-220549 Opravil bych: "Dobrý večer, jsem pan Ekse Kutor" na jsem/jmenuji se. Nikdo se nepředstavuje jako "pan". Jinak super! Pěkný počteníčko. Vlastně mnohem drsnější, než kdejakej vymyšlenej masakr motorovou pilou. Tohle totiž reálně hrozí nám všem!!! Supertip!

Athares
02. 02. 2012
Dát tip
...ale neurazí.

Athares
02. 02. 2012
Dát tip
Obyčejné.

Athares
02. 02. 2012
Dát tip
Obyčejné.

8hanka
22. 01. 2012
Dát tip
*****

:-))))))) ktere si sǎm zabavil... Vyber!!!

K3
17. 01. 2012
Dát tip
Já to vidím trochu jinak. Poslední věta je pro mě důležitá. Oba hlavní protagonisté jsou patrně osamělí, tedy nešťastní. Pan Kutor se chová slušně. Ano, má špinavou práci, přišel v nejnevhodnější dobu, ale to neznamená, že je sám špinavý. Těžko říct, kdo z nich je na tom hůř. On, když si sedne k tomu kaprovi a rozbalí dárky a začne přemýšlet o své práci, tak je na tom určitě hůř... Krátké, výstižné. Tip.

DavidPetrik
17. 01. 2012
Dát tip
Nejvice me oslovilo, ze povidka nemoralizuje. Nesnazi se exekutora (resp. Ekse Kutora) ocernovat. Je to urednik, co dela svoji praci. Nepodleha emocim. Mohl by, ale nedela to. Je dobre, ze povidka je sepjata, ale namet by se mohl vice rozvinout. Tak jako tak: tip.

Edvin1
16. 01. 2012
Dát tip
Nepochybně sepsané zručně, bez jazykových či stylistických chyb. K tomu ovšem, aby to byla Povídka, by bylo zapotřebí něčeho navíc, než hodit na papír formou povídky to, o čem snad každý týden referují média. Téma "Krutý, cynický exekutor a chudák oběť" je sice otřesné, ale oklepané až hrůza. Z vlastní zkušenosti ovšem vím, jak obtížné je najít neotřepané téma. S Nápadem, dámy a pánové, stojí či padá povídka, ale i báseň, román, písnička, nebo třeba symfonie... "O nápadech ví se, že se neví, kde je vzít.." (Zmožek)

těša
15. 01. 2012
Dát tip
ps - a jmena jsem si vsimnul ted a vysral bych se na nej, kdyby bylo po mym.

těša
15. 01. 2012
Dát tip
dokonaly do posledni interpunkce. ...podle myho vkusu do predposledni vety, darky ktery si sam koupil bych tam necpal, podle myho videni sveta by lip pusobil jednouci za zenou a detma. kazdopadne paradni.

.duke.
10. 01. 2012
Dát tip
pěkný je to

Jde vidět, že na malém prostoru se opravdu pohybuješ jako ryba ve vodě. Jen málokdy se mi od tebe něco přímo nelíbí. Tohle je dobré, ale hlavní námět mi připadá přece jen trochu okázalý - tragický ráz povídky je až nepřirozeně nápadný. Tento sice stavíš do kontrastu s chladným, přímočarým stylem (což je, zdá se mi, tvojí specialitou) a vytváříš tedy konflikt více než mezi postavami mezi oddramatizovaným jazykem a melodramatickým obsahem, nicméně zde ti to tak úplně nevěřím. Poslední věta je navíc rozhodně zbytečná. Mimochodem: píšeš (nebo už jsi napsal) něco delšího?

StvN
03. 01. 2012
Dát tip
Neprobirala. Zaradim, kdyz bude malo povidek. Dik, ze sis vzpomnel.

Winter
03. 01. 2012
Dát tip
Hele, probírala se tady už možnost zařazení do PM?

StvN
31. 12. 2011
Dát tip
Mozna to neni jasne tobe. Mne treba celkem jasne je cemu a proc ja davam vybery a vetsinou chapu i vybery ostatnich. Ja jsem chtel pochopit jen jednu vec. A to jestli ty obecne neschvalujes vsechny vybery nebo jestli se mi to jenom zda a paklize jsou nejake vybery podle tebe na miste nebo jsou tu dila, ktera by si vyber podle tebe zaslouzila, rad bych takova dila videl. Ted mi nejde o hodnoceni meho cviceni. Jde o to, kdyz tomuhle vyber ne, pak tedy cemu ano.

StvN
30. 12. 2011
Dát tip
Nehledej v tom slozitosti. Zadny archiv. O tom prece vyberovani neni. Je to aktualni vec. Rekneme tyden nebo mesic. Kdyz bys nedal vyber tomule ani pred tim dukovi, tak cemu bys vyber dal kdybys bral v uvahu dila publikovana v stejnem obdobi.

StvN
30. 12. 2011
Dát tip
Mel jsem na mysli, cemu bys dal vyber.

StvN
30. 12. 2011
Dát tip
To je mozne. Proto se te ptam. Chtel bych videt to, cemus ty dal vyber.

StvN
30. 12. 2011
Dát tip
Zatim jsem si vsiml, ze casto rikas, ze si nejake dilovyber nezaslouzi. Tak me jen zajima, jake dilo si podle tebe vyber zaslouzi.

StvN
29. 12. 2011
Dát tip
Co bys treba dal do vyberu?

StvN
28. 12. 2011
Dát tip
To bys nedal do vyberu nic.

Alojs
24. 12. 2011
Dát tip
tragikomické... "Příjemné prožití svátků, a kdybychom se neviděli, tak i šťastný Nový rok." tahle věta tu pěkně padne... na písmáku už moc nejsem, občas si k tobě zaběhnu, zpravidla nezklameš. tip

baronka
24. 12. 2011
Dát tip
Podařilo se T

Zbora
24. 12. 2011
Dát tip
Sedne to.

StvN
23. 12. 2011
Dát tip
Winter, s tim poslednim odstavcem jsi to trefil. Diky.

Winter
23. 12. 2011
Dát tip
Jo, chtěl jsem napsat, že i když je to text zaprodaný Reflexu, tak je vlastně fajn. Proč, to víš sám. /možná mi trochu vadí poslední odstavec, kdy je hlavní hrdina natvrdo a trochu pejorativně vylíčen jako asociál - ale ok/

libuse 007
23. 12. 2011
Dát tip
skvostný vánoční příběh

sveřep
23. 12. 2011
Dát tip
dobře napsaný, ale nevím proč ...

Honzyk
23. 12. 2011
Dát tip
..a propos, jako by text psal sám exekutor: jak píšu - akurátní...

Honzyk
23. 12. 2011
Dát tip
...obyč., slušně napsané, akurátní...

Paní může mluvit o velikém štěstí, že jí nechali aspoň tu židli. Provaz a skobu jistě už někde najde. ((-:

guy
23. 12. 2011
Dát tip
hmm, netvrdím, že by ten příběh byl přeplněn šťastnou a veselou vánoční atmosférou, nicméně nelze nekonstatovat, že paní aspoň trochu štěstí má .. že zůstala s židli a postelí uvnitř třetího patra .. také mohla skončit bez židle před panelákem, jak se čas od času jí podobným přihodí ..

Kapsa
23. 12. 2011
Dát tip
Ano! Ať žije duch vánoc, ať už je odkudkoliv... ;)

Movsar
23. 12. 2011
Dát tip
líbí se mi, jak jsi vánoční atmosféru vnesl i do tak trudné a často dramatické situace. vánoce ještě umí být magické (pokud člověk nemusí projít obch centrem).

srozumeni
23. 12. 2011
Dát tip
Krásně napsaný odporný příběh...***

Janina6
23. 12. 2011
Dát tip
Mezi tradičními dojáky o tom, jak jsou lidé speciálně o vánocích na sebe hodní, je to velmi osvěžující. A mrazivě přesné. Přes chladný, věcný popis je tady třeba i nenápadná metafora "vůně jehličí se snášela na zem". Tu si s požitkem přehrávám v hlavě. Vidím opadávající jehličí, opadávající vánoce, holý kmen té chvíle.

Gymnazistka
23. 12. 2011
Dát tip
Takový tragikomický...ale pobavilo mě to...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru