Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

FALEŠNÝ SOUCIT ZE STRACHU Z NEZNÁMÉHO

02. 05. 2012
16
27
2554
Autor
srozumeni

Čím jsem starší, tím více se mě dotýkají různé zprávy o tom, jak někdo z okolí mých známých vážně onemocněl, nebo dokonce zemřel. A ještě navíc nebyl tak starý. Třeba jen o pár let starší než já. Začínám si víc uvědomovat, že to může potkat i mě, nebo mé blízké. A začíná se mě občas zmocňovat obava...A radši bych možná také někdy dělala, že to prostě není a nechci to vlastně slyšet.

 

Kromě Botiče,kterým jsem pokřtěna, i pár kapek z Kocáby na mě šplouchlo.

Jestlipak ještě tam u hřiště, u osady Askalona, je ten velký kámen u cesty...? Jako malá jsem na něm sedávala a sledovala nohejbalový turnaj mezi hráči několika trampských osad.

Svými krásnými názvy lemovaly břehy již zmíněné řeky. No, spíš říčky. Dokonce se jí říká hadí řeka. Askalonu možná dost lidí zná, třeba díky písni. Ale další názvy-Dashwood, Rewaston, Luisiana, Havran....Pro mě nejen krásné názvy, ale i hodně nádherných vzpomínek.

Ach, to byla nuda! Nohejbal.  Ale ten kámen, to bylo něco jiného. Dalo se po něm lézt, válet se a zkoušet různé baletní a gymnastické prvky, jako na pódiu.

Také jsem si krátila čas klábosením s různými ,,strejdy“ a ,,tetami“,kteří se zastavili kvůli fandění. A přitom stačili obdivovat i mé baletní a gymnastické kreace. Občas prohodili nějakou vtipnou poznámku, jako že bych za to mohla vybírat. Jenže tehdy mi byly ještě nějaké principy volného trhu naprosto utajené. Tak jsem se spokojila vždy jen s těmi pochvalnými řečmi. A teď, když už bych si klidně nějakou tu korunu za svou produkci mohla vzít, nejspíš bych se bála na ten kámen i vylézt ze strachu ze ztráty rovnováhy. Holt mi v tomto směru ujel vlak.

Velmi často mi ti strejdové a tety říkali: ,,A pozdravuj Dana. A jak se vlastně má?“

Dan byla přezdívka mého táty, který byl jeden ze zakládajících členů osady Dashwood. Jenže v době, kdy já byla malá, on už byl příliš lapen do spárů Bechtěrevovy nemoci.

Ani si nepamutuji, co jsem jim odpovídala. Nevybavuji si zpětně svůj dětský úhel pohledu na to, že se můj táta špatně hýbal, chodil o berlích, často ležel...

Strejdové a tety vždy povyprávěli něco vtipných historek, které s mým tátou prožili, pak si spíš mezi sebou řekli něco o hrozném osudu: ,,Takový zdravý a statný chlap to byl. Dělal gymnastiku. Jo a na vojně sloužil u paragánů, představte si to.“

,,A kterej že to je?“ zeptala se jiná tetka, která se teprv dostala do hloučku.

,,Přeci ten, co má Jarku. A dcery Jarmilku a tady Jiřinku.“ a ukázali hlavou směrem ke mně.

,,No to je chudák, vždyť mu není ještě ani čtyřicet.“ a pak teprv, jako by si znova všimli, že tam stále stojím a poslouchám, obrátili svou řeč zase na mou maličkost.

,,Tak vyřiď tátovi, že se na něj přijdeme podívat a moc a opravdu moc ho pozdravuj.“

Většinou se nikdy nestavili. Kdo by se chtěl koukat na svého vrstevníka, z kterého nemoc udělala fyzickou trosku...

Já měla aspoň to štěstí, že jsem tátu až do posledních chvil zažila jako velkého bojovníka, optimistu a srandistu. Fyzicky byl opravdu dost v ,,nepořádku“, ale jeho nezdolnou psychiku mu závidím ještě teď, když na něj vzpomínám.

Určitě se ti strejdové a tetky o hodně ochudili, když se té naší chatě tak nějak, možná podvědomě, vyhýbali.


27 názorů

8hanka
06. 05. 2012
Dát tip
Jirinka, zavidim Ti detstvo v trampskych osadach...snivala som o niecom podobnom pri citani Mladeho sveta, kedysi... niektori ludia ziju kratko, no dokazu za svoj zivot prezit ovela viac nez ti, co su tu sice dlhe roky, no ako keby neboli... uz viem, po kom mas tolko sily:)

srozumeni
05. 05. 2012
Dát tip
Dík Lukáši. Podívám se, o co jde.

srozumeni
04. 05. 2012
Dát tip
Diky*

...fajn* /nejsem zastáncem prologu,života starých osad ano/

srozumeni
04. 05. 2012
Dát tip
děkuji

srozumeni
03. 05. 2012
Dát tip
avox, děkuji.Obrat ,,v mém lese se kácí dávno" zařazuji do svého slovníčku, líbí se mi.

avox
02. 05. 2012
Dát tip
Příběh je pěkně napsaný, od všeho troška, jak už to v životě bývá. A prologu rozumím, pamatuji, když mne ten pocit přepadl poprvé... v mém lese už se kácí dávno */

srozumeni
02. 05. 2012
Dát tip
Jéé, Alegno, děkuji moc.

Alegna
02. 05. 2012
Dát tip
gabinka a pedvo - pěkný koment, lepší nevymyslím, snad jen mám tvé texty ráda

srozumeni
02. 05. 2012
Dát tip
pedvo, díky za docela pozitivní kritiku. Ten prolog---to tak na mě dnes padlo. Kolegyně cosi takového vyprávěla a nějak se mi to zarylo do hlavy. Já se příště polepším. Dík.

pedvo
02. 05. 2012
Dát tip
Proč ten ponurý prolog? Vždyť to dílko je hezké zavzpomínání s trochou nostalgie, trochou humoru, i toho patosu je tam špetka, jeden zlý osud, a celkově pěkné počtení.

srozumeni
02. 05. 2012
Dát tip
unisex, bohužel to neumím otevřít, jsem technický pablb. Nějak se v tom množství znaků ztrácím...

unisex
02. 05. 2012
Dát tip
neznám, ale tramping mi je symptatickej hodně.. aji voliš ;)

gabi
02. 05. 2012
Dát tip
pre mňa nie srozumeni vie vystihnúť tú hranicu, kde pre mňa patos začína, tam už nevstupuje ale každý tú hranicu máme inde, takže tvoj názor unisex rešpektujem

unisex
02. 05. 2012
Dát tip
aha, todle hřiště: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQwWINx2eCLjBpr1ev4L9Rr8NWN_mt7CIBonofB5g0jTVQPn4r9&t=1

unisex
02. 05. 2012
Dát tip
no počkat, patosu je tam docela požehnaně, děvče

srozumeni
02. 05. 2012
Dát tip
Petře a Čudlo, moc děkuji.

srozumeni
02. 05. 2012
Dát tip
A tak to si mi gabi udělala radost, moc děkuji.

Čudla
02. 05. 2012
Dát tip
Dobře napsané. *

Petr.II
02. 05. 2012
Dát tip
jo, .. jako gabi ... .. pravdivý "popis" je mnohdy nade-vše ... taky o tom něco vím :)

srozumeni
02. 05. 2012
Dát tip
unisex, díky. Je možné, že ti dva uprostřed jsou Ivan-už ale nevím, jak se jmenoval, možná Černý a vedle něj Mirek Pošva? Ale to by spíš věděla moje máma...Díky za fotky. I když nevím, jestli to hřiště je to, o kterém píšu. To je asi spíš na tom Dashwoodě. Tamto bylo na Askaloně. Ale to není důležité. A Ty to tam znáš?

gabi
02. 05. 2012
Dát tip
a ja som zasa radšej prečítala a dobre som urobila takto - pravdivo, citlivo, a pritom bez pátosu to dokážeš iba ty *

unisex
02. 05. 2012
Dát tip
tohle hřiště? http://dashwood.webgarden.cz/image/12503260 znáš je? http://dashwood.webgarden.cz/image/12637639 prolog: strach ze smrti - to je přirozené. dobrej text celkem

srozumeni
02. 05. 2012
Dát tip
Díky za přečtení prologu, to neva.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru