Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modře pruhovaný

10. 06. 2012
1
17
1495
Autor
Elvien

Jsem blázen se svobodnou vůlí,

co se ti usídlil ve snech.

S posměšnou drzostí

hledíš mi do očí

modře pruhovaných.

 

Co vlastně dělají blázni ve snech

modře pruhovaných?

Ten sen je tvůj, a přece

on ti ho vzal.

Čekáš, že se začne smát,

ale on prostě jen je ve tvém snu.

 

Ten sen měl být jasně oranžový.

Tak sis ho přál, tak jsi ho stavěl.

A najednou ti to nejde.

Snít sen

modře pruhovaný.

 

A ten blázen tam stále je.

A jinak nic.

Ten sen je jinak prázdný, protože

ON všechno vytěsnil.

A nemůžeš říct, co vlastně dělá.

Zda se na tebe dívá či zda se vůbec dívá

modře pruhovanýma očima.

 

Snad se probudíš.

Chceš se probudit tak moc!

Chceš?

Vždyť ten modře pruhovaný sen

vlastně vůbec není zlý.

Vlastně

celkem ujde.

 

Jsem blázen se svobodnou vůlí,

co se ti usídlil ve snech.

Díváš se mi do očí

modře pruhovaných.

Něco se děje, asi se probouzíš

a svět je, jasně oranžový.


17 názorů

nikotin
12. 06. 2012
Dát tip
Elvien: když vezmu ty volnoveršé, tak něco málo ve mě, díky závěrečnýmu verši, nechal "zasněžen", ale jinak vesměs spíš ne... ještě se zeptej někoho kdo se zabývá vázaným a smíšeným veršem- k tomu se vyjadřovat nebudu, je to zastaralá forma, která mě obecně těžce nebaví... číst, číst, číst dobrý autory a srovnávat jejich psaní se svým- přemejšlet o tom. víc ti poradit nemůžu. myslím že podobný kváky-kváky psala na začátku hromada lidí ( včetně mě ). nejspíš je to o tom vytěsnit ze sebe číátankovou ideju básně a poezie obecně, a zajetý kýče se nebát nahradit brutální osobitostí. nezapojuj do toho taky příliš moc logiku- pak máš sklon se samotnou básní podávat i její výklad. prostě piš pocitama a umění je pak tam, kde vzniká bohatej prostor- pro čtenářovo představy, fantazie, zhmotnění obrazů... a především- nepiš moc vesele nebo optimisticky- nikdo ti to stejně neuvěří a pak to působí akorát naivně a neautenticky. všichni víme, že svět je špatnej a chvíle kdy zrovna neni jsou strašně krátky- a pro ně a o nich se potom taky píše

Elvien
12. 06. 2012
Dát tip
nikotin: Vulgarismy nejsou zrovna můj šálek kávy, ani v umění. V tomhle jsem staromódní, mám ráda, když s ek sobě lidé chovají s úctou. Ale přijímám, žes to nemyslel zle. K poezii. Dobrá, připouštím, že tohle nejspíš není dobrá báseň. Zajímalo by mě, jestli je podle tebe některá z mých básní zde ucházející alespoň natolik, aby na ní stálo za to pracovat. Když se ti to nebude chtít číst, nevadí. Kdybys měl zájem, budu ráda.

nikotin
12. 06. 2012
Dát tip
Elvien: Pomůžu, pokud máš sílu si připustit, že tam prostě neni dobře vůbec nic, že na tom nemá smysl nic zlepšovat, že je to prostě jako dům, kterej je mnohem snažší zbourat a postavit novej než ho zkoušet opravovat... A vulgarismus neber osobně- sračka je v umění běžnej slangovej výraz- prostě proto, že je nejvýstižnější a nenahraditelnej.

Elvien
12. 06. 2012
Dát tip
nikotin: Nejsem nekritická, jen se ptám proč? Jak? Tím, že mi napíšeš, že je všechno špatně, mi moc nepomůžeš. A i když připouštím, že tvrdohlavá jsem, to není důvod k tomu být vulgární.

nikotin
12. 06. 2012
Dát tip
Elvien: nepochybně dá, ale je-li autor obalen začátečnickou nekritičností a tvrdohlavostí, tak to mnohdy bývá příliš zdlouhavá cesta

Elvien
12. 06. 2012
Dát tip
nikotin: Netvrdím, že píšu dobře, učím se. A vážím si každého názoru. Ale taky věřím, že každý názor se dá vyjádřit slušně.

nikotin
12. 06. 2012
Dát tip
Elvien: Tak jinak- píšeš sračky, tudíž co si myslíš, je úplně jedno ;-).

Elvien
12. 06. 2012
Dát tip
nikotin: Děkuji za názor, osobně si nemyslím, že by opakování slova v poezii bylo znakem špatné básně.

nikotin
12. 06. 2012
Dát tip
9x slovo "sen" v jednom textu... všechno špatně

Elvien
11. 06. 2012
Dát tip
Eli.Benett: Odradit se nenechám. První básničky jsem vymýšlela ještě když jsem neuměla psát a psal mi je tatínek, kterému jsem je říkala =) Otázkou je právě, kde je ta chyba, když je báseň nepochopená. Každopádně si moc vážím toho, když se někdo snaží vyjádřit svůj názor hlouběji než dvěma slovy =)

Elvien
11. 06. 2012
Dát tip
Eli.Benett: Mnohokrát děkuji za tvůj názor, určitě si z něj něco odnesu. Jen pro upřesnění, tahle báseň vůbec není o lásce a není určená nikomu konkrétnímu. A asi je špatně napsaná, když to není poznat =)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru