Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

pekař, Ph.D.

09. 08. 2012
16
22
2559
Autor
sharik

 

 

Petr přišel na první směnu raději o deset minut dříve. Mistr už tam dávno byl.

"Tak ty jsi ten novej brigádník? Paráda, mně říkaj Milan!"

"Dobrý den," odpověděl nesměle.

"Jaký dobrý den, tady si všichni tykáme!" usmál se a natáhl ruku.

Pak ho odvedl do šatny, aby se mohl převléct. Bílé triko, bílé kraťasy, bílá čapka.

 

"Začínáme vždycky chlebem. Tady Franta vyhodí těsto, já ho rozvážím a Doktor ho koulí. Ty zatim budeš jen nosit ty rozkoulený kusy támhle do regálu, rozumíš?" vysvětloval mu Milan. Petr jen přikývl. Stoupl si vedle Doktora a čekal.

 

"Ty jsi ten praktikant z pekařskýho učňáku?" otázal se ho Doktor po chvíli.

"Ne, já tu jsem na brigádě. Jinak studuju vysokou. Historii."

Milan poplácal doktora po zádech a zahlaholil "No jo, tady Doktor má taky vejšku!"

"No jo, Doktor! Naše hlava študovaná!" křikl z rohu místnosti Franta.

Doktor nad tím jen mávl rukou.

"Víš, mladej, tady kolega má doktorát z filozofie!" pokračoval mistr.

Petr se zasmál. Z Doktorova výrazu ale rychle vyčetl, že nešlo o vtip.

"Jo, to tak trochu mám," přiznal trpce.

"Vážně? A co děláte tady?" nechápal Petr.

"Housky, rohlíky, chleba, koláče. Padesát korun na hodinu... a taky zametám mouku z podlahy na konci směny."

"Vidíte to, pane doktore, já mám sotva základku a beru šedesát," skočil mu do řeči Milan a nasadil výraz zámožného statkáře. Doktor si ho nevšímal. Starostlivě, skoro až otcovsky, položil Petrovi ruku na rameno.

"No, pletl jsi někdy vánočky?"

"Ehm, ne. Nikdy."

"Nevadí. To se naučíš. Do důchodu máš plno času."

Do konce směny už toho Petr moc nenamluvil.


22 názorů

DavidPetrik
19. 09. 2012
Dát tip
@Sharik: moje prehlednuti stran zarazene kategorie. Omlouvam se. At se Vam dari.

sharik
18. 09. 2012
Dát tip
DavidPetrik: díky za připomínky. je to krátký, většinou píšu jen takový postřehy, mám miniatury rád, ale pár povídek tu taky mám :). jinak k PM - sám to jako povídku řazený nemám, ale nominaci do PM jsem se protě nebránil, potěšila mě a je to pro mě možnost jak trochu zviditelnit svý dílo, když už mi někdo tu nominaci nabídne :)

DavidPetrik
18. 09. 2012
Dát tip
Ucelene a dobre napsane. Proc zustalo jenom u crty? Text je nacechranym kuretem. K tomu, abz roztahl kridla, potrebuje nakrmit necim sytejsim, nezli jenom jednim pozorovanim, ktere neni nove. Autor umi psat prirozene. Doufam, ze priste najde trpelivost, odvahu a vuli napsat neco delsiho, komplexnejsiho. Tohle je uz druhy prispevek v teto PM, o jehoz zarazeni do kategorie "povidka" pochybuji. Podobny utvar bych radil do miniatur nebo "mimo".

Tragicus
14. 09. 2012
Dát tip
Pěkná anekdota. Znám to ze svého okolí. Historie by ostatně měla být spíše jen koníčkem.

*

K3
12. 09. 2012
Dát tip
Až depresivně laděné, pozvolna a to je dobré. Pekařina je ale ještě čisté řemeslo... Byly ale mnohem horší, že..? Jestli jsem to dobře pochopil. *

reka
03. 09. 2012
Dát tip
Vtípek, jinak moc nevím, co k povídce říct. Vzpomněl jsem si ovšem při čtení na vlastní brigádu v pekárně, která zdaleka tak idylická nebyla. Stál jsem u nějaké roury, z které bez přestání padala mouka a já ji musel chytat do pytle, když měl pytel 10 kilo, zavázat šněrovací mašinou a hodit na vozejk a když byl vozejk plný, odtáhnout do další místnosti. Každý pytlovací úkon zabral asi minutu a pauza byla jen na oběd, protože se z té roury sypala pořád mouka a když bych u ní nestál s prázdným pytlem, byl by za chvíli kopec na podlaze a já bych měl problém. A bylo to v lednu, v takovém celkem velkém skladu, kde pod železnými vraty na obou stranách profukovalo a tak se tam tvořil skvělý studený průvan a samozřejmě, topení nikde. Druhý den jsem objevil, že o dvě patra výš je páčka a tou se sypání mouky zastavuje, a od té doby to byla o maličko větší pohoda (i když ne o moc; jak tam byla zima, tak jsem radši kmital s pytlema mouky, než abych tam postával.) V takové pekárně by měl tvůj hrdina makat!

sharik
03. 09. 2012
Dát tip
souhlasím, jsem potěšen, díky! :)

StvN
03. 09. 2012
Dát tip
Zdar, rád bych tohle dílo nominoval do PM. Souhlasíš?

sharik
18. 08. 2012
Dát tip
toho si vážím a jsem rád, že se líbí :) díky

Janina6
18. 08. 2012
Dát tip
Skvělé. Nemám výjimečně žádné kousavé připomínky, je tam všeho tak akorát :-)

Fruhling
15. 08. 2012
Dát tip
Co říká nezaměstnaný historik zaměstnanému historikovi? Jeden párek v rohlíku, prosím. Líbí se mi přirozenost textu. Hodně. Žádné velké štráfy, ale taky žádná odlehčenost. Skoro mám chuť tě proklít, že toho není víc. Popravdě řečeno si myslím, že tohle téma se bude v literatuře objevovat čím dál tím častěji, je to přece jen téma docela generační.

srozumeni
10. 08. 2012
Dát tip
Souhlasim se Snezkou. libi...***

Také jsem poznala takové lidi. Je to sice jen pětadvacet let, ale stále se to opakuje.*

StvN
09. 08. 2012
Dát tip
Pekna momentka. Libi se mi, ze jsi to napsal nenucene, proste tak, jak toje. Vybral jsi okamziky, ktere hovori za vse. Jo, tohle je v pohode.

Sněžka
09. 08. 2012
Dát tip
Znám paknáče s doktorátem a kravaťáky se základkou (kteří by zasloužili kopanec do huby), takže těžko posuzovat. Ale jako text mi to přijde zajímavé :o)

VH64
09. 08. 2012
Dát tip
Nedávno jsem se potkal s ruským pánem, co obsluhoval mašinku na plnění reaktorů. Venku, na větru a dešti, 16 hodin denně. Tipnul jsem si a přímo se zeptal, tipnul jsem správně - profesor angličtiny. Dodal, že taky violončelista, a poprosil, ať to jeho chlapům neříkám.

Lakrov
09. 08. 2012
Dát tip
Historie se stále opakuje, jen příčiny jsou (naštěstí) jiné, napadá mě hned po dočtení. Závěrečným třem přímým řečem možná trochu chybí přehlednost - kdo komu to říká. Asi by stačil drobný náznak u (v) první z nich.

Čudla
09. 08. 2012
Dát tip
Jo jo. Filozof tvrdej chleba má... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru