Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O ledním medvědovi

Výběr: Lyryk
02. 11. 2012
9
23
6245
Autor
Juliana

        V kraji za polárním kruhem žil jeden starý, životem unavený lední medvěd. Ve sněhové bouři se vlekl bílou plání. Drsný severák mu fičel pod kožich a do tlap ho řezaly úlomky ledu ostré jako nože eskymáckých lovců. V žaludku mu kručelo hlady. Už několik dní neulovil rybičku, ani tučného tuleně, natožpak vypaseného turistu. Hladový, promrzlý a mrzutý přemítal nad smyslem života. „Proč zrovna já musím být medvěd lední. Jo, narodit se tak jako brtník, baribal, medvěd ušatý nebo dokonce grizzly, to by byla věc. Žil bych v kraji, kde je zima jen milým osvěžujícím obdobím. Slunce by mi krásně hřálo záda, procházel bych se zelenými lesy zvěří a lesními plody oplývajícími, celé dny bych proležel u bystřin, ze kterých lososi sami skáčou do tlamy.“ Zasnil se medvěd poté, co vyčerpaně klesl do závěje.

       Náhle se objevil člověk. Věhlasný lovec dravé zvěře přijel na sever ulovit svého prvního ledního medvěda. Těžce oslepen sněhovou vánicí klopýtal přímo k medvědovi, kterého si všiml až v okamžiku, kdy zakopl o jeho čenich. Medvěd se lekl, zařval a vyskočil. Lovec se lekl, zařval a upadl. „Medvídku rozmilý, ušetři můj život, prosím, prosím, prosím.“ Plazil se po kolenou hrdinný muž. „Pohleď, já jsem tuze hubený, tuhý, šlachovitý, mé maso je otráveno konzumací nevhodných potravin, kouřením cigaret a nemírným pitím alkoholických nápojů. Určitě ti bude strašně špatně od žaludku, když mě sežereš. A to by mi bylo moc líto, já mám totiž medvídky rád. Navíc jsem kouzelný lovec. Nech mě odejít a já ti splním tři přání.“ Medvěda lovcova řeč zaujala. Sedl si a přemýšlel: „Ten člověk vskutku vypadá poněkud podvyživeně. Pod těmi kožešinami je určitě samá kost. A jestli je opravdu kouzelný? Byla by škoda nevyužít příležitosti.“  Pronesl tedy svá tři největší přání: „Přeji si, abych byl někde, kde je teplo. Přeji si, abych už nikdy neměl hlad. Přeji si, abych mohl pořád jen ležet a nic nedělat.“ Lovec vstal ze země a slavnostně řekl: „Slibuji ti, medvěde, že splním všechna tvá přání, a to hned.“ Vzal pušku, namířil a medvěda jednou ranou zastřelil.

       V lovecké chatě plápolá v krbu oheň a šíří do místnosti teplo a pohodu. Před krbem leží vypreparovaný šťastný medvěd, kterému je teplo, nemá hlad a nemusí se ve sněhových bouřích plahočit po zamrzlých pláních, kde se úlomky ledu ostré jako eskymácké nože zařezávají do tlap. V křesle sedí šťastný lovec. Raduje se, že ho jeho první lední medvěd nesežral, získal vytouženou trofej a navíc ještě udělal dobrý skutek.


23 názorů

pěkná povídečka* :)


StvN
24. 12. 2012
Dát tip

Aha. Haiku, ktera nejsou haiku. Pointa vzdy postavena kolem nejakeho radobyvtipneho napadu. Nemylil jsem se. Neni co brat zpatky. 


StvN
24. 12. 2012
Dát tip

Tak zrovna pohadka by nemela deti uvadet v omyl. Pointa je zalozena na dezinterpretaci medvedova prani. Pohadky byvaji chytre, moralni, uci deti rozdil mezi dobrem a zlem. Tady se nic takoveho nedeje. Text je samoucelny. A take to je hloupe. Rikam to ve vsi slusnosti. Domnivam se, ze hloupost nebo chytrost je stejne relevantni znak nejakeho textu, jako cokoliv dalsiho. Pokud tento text neni jen chvilkovy ulet, tak o dalsi dila nestojim. Ale podivam se;)


Lyryk
24. 12. 2012
Dát tip

stvn: já bych tady tu hloupost vzal slušně zpátky; autorka píše, že jde o pohádku a to má trochu jiné nároky na tzv. promyšlenost; pohádka napovídá jazykem sama sobě, se vší úctou ses tady pěkně seknul, přinejmenším ses mohl podívat při tak útočném soudu i na ostatní vcelku zdařilá dílka autorky; a i přesto, že by se ti nelíbila slušnost by mohla z redaktorských pozic zaznívat především; z


StvN
20. 12. 2012
Dát tip

Nemam rad, kdyz autor meni mysleni a touhy zvirat podle toho, jak by se asi citil on sam. Prijde mi to ukazkou autorovo hlouposti. 


DavidPetrik
16. 12. 2012
Dát tip

(Ne)ezopovska bajka: usmevna, predvidatelna. Otazka kategorie: je to povidka, nebo spise miniatura? Jazyk a styl pusobi skolometsky, prilis jako slohova prace. Text neplyne prilis prirozene, spise kostrbate. Text si umim predstavit jako poucnou historku pro deti (snad to nevyzni zle - naopak to myslim dobre). Ale jako povidka neobstoji pro svou predvidatelnost a ustrnulost. At se Vam dari. 


Fruhling
12. 12. 2012
Dát tip
No jo no, prodloužený vtip.

Skarabea
06. 12. 2012
Dát tip

čo ja viem...ako rozprávka či anekdota asi fajn :)


Janina6
06. 12. 2012
Dát tip

Díky za souhlas ve zprávě, zařazuji :-)


Janina6
03. 12. 2012
Dát tip

Juliano, souhlasíš se zařazením tohoto díla do soutěže Povídka měsíce?


Juliana
09. 11. 2012
Dát tip

Janina6 - děkuji za podnětné připomínky. Pohádku jsem psala záměrně obyčejným jednoduchým stylem. Metaforu jsem přidala později a trochu tam "ční".


Janina6
08. 11. 2012
Dát tip

Je to v podstatě anekdota, ale protože anekdot založených na splněném přání, které se ukáže být jako velmi nešťastné, je spousta, pointa mě moc nepřekvapila. Jinak je to docela vtipné vyprávění. Líbí se mi metaforické vyjádření "do tlap ho řezaly úlomky ledu ostré jako nože eskymáckých lovců". Škoda, že je to jen výjimka v jinak obyčejném stylu.

Drobnosti k opravě: Za otázku "Proč zrovna já musím být medvěd lední" patří otazník.

Věty uvozovací za přímou řečí začínají malým písmenem (...skáčou do tlamy," zasnil se medvěd. "...prosím, prosím," plazil se po kolenou hrdinný muž.)

V závěru "...že ho medvěd nesežral, získal vytouženou trofej..." - tady bych doporučila přidat ještě jednu spojku že, aby se víc odlišilo, že "nesežral" a "získal" nepatří obojí k medvědovi :-) Takže:  "že ho medvěd nesežral, že získal... a navíc ještě udělal..."


Juliana
06. 11. 2012
Dát tip

Děkuji všem za vlídné přijetí medvěda.

Lyryk + Lakrov - medvěd do zoo nepatří, potřebuje prostor k životu, nikoliv zlatou klec. Navíc by tam musel pracovat = předvádět ledního medvěda.  Ale děkuji za námět, napíšu pohádku O reinkarnovaném ledním medvědovi.  


Lakrov
06. 11. 2012
Dát tip

Taky by se mi (podobně jako někomu z předchozích komentujících) medvěd víc líbil v zoo, ale od chvíle, kdy pronesl svá přání, mi bylo jasné, kam děj spěje. Kdybys ho přesto chtěl(a) dodatečně nechat vstát z mrtvých a do nějaké zoo umístit, v té u Vrbového potoka by se pro něj místo našlo :-)


radvanec
04. 11. 2012
Dát tip

Tak tohle se opravdu povedlo :) 


Lyryk
04. 11. 2012
Dát tip

dokonce je lepší, že toho chudáka medvídka spíše zastřelil, také ho mohl vzít do zoologické zahrady .(


VH64
03. 11. 2012
Dát tip

Jo jo, aspoň jeden dobrý skutek denně se má udělat.


Skvělý nápad! ((-:


Juliana
03. 11. 2012
Dát tip

Děkuji.


srozumeni
03. 11. 2012
Dát tip
To je ale roztomile brutální pohádka. Erben se může jít někam stydět...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru