Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lépe hůře

01. 02. 2013
12
25
3368
Autor
pedvo

    
    
                                                                      LÉPE HŮŘE
    
    Bréke se vydal na pomaloučkou vycházku podle tůně. Břeh tu spadá prudce dolů, a tak se tu dá pohodlně jít těsně při kraji a ještě zbývá trochu vody nad hlavou. Od přítoku potůčku zpátky pak půjde po druhé straně, tam je mělčina a bahno, tak to nějak pročachtá a při tom taky trochu poklidí, dělá to poslední léta při každé procházce. Teď už to zase má nějakou cenu, když se sem vrací život, ale do nedávna tu bylo mrtvo. Voda sem splachovala nějakou chemii z polí nad lesem, vůbec nemělo cenu něco udržovat. Teď už se v potoce nahoru i dolů mrskne pstroužek a nebude dlouho trvat, i v tůni se objeví ryby. Je krásně a Bréke se chce také projít podle potoka nahoru, posledně se po deštích dalo přeplavat přes velké kameny a on tam viděl raka. Raka! Už by ani nevěřil, že tu ještě něco takového kdy bude.
    Původně to tu byl rybník, ale s vymřením života zpustl, stejně jako stavení, ke kterému patřil. Bréke si pamatuje lidi, kteří tu bydleli, vždyť to ani není tak dávno, pár desítek let. Nikdo tu o něm nevěděl, jen jednomu učiteli se ukázal. Slyšel ho vykládat o vodnících a neodolal. Učitel mu pak vykládal nějaké lidské pohádky, ve kterých jsou vodníci, ale ti se Brékemu nějak nezdáli. Vždycky se snažili získat nějakou lidskou dívku, jeden pod ní podřízl lávku, druhý ji lákal na mašličky a jiný zase za ní přelezl až za moře. Takový nesmysl! K čemu by vodníkům byly lidské holky? Mají svoje fešandy a sluší se občas s některou vyvést nějakého toho pulečka.
    Bréke si s úsměvem vzpomněl na jakési chytráky, kteří tvrdili, že to nejsou pulci ale potěr, protože se nelíhnou z vajíček ale z jiker. Ale jikry jsou přece také vajíčka! A korunu tomu nasadil jeden, který zase říkal, že je to monté. Jako by monté nebyl potěr! Že prý larvy nebo co. A pak zas že pulci jsou také larvy a tak dokola, nakonec byli všem jen pro smích. Cožpak lze srovnávat vodníky s nějakou smrtelnou havětí? A ještě k tomu podle lidských pravidel!
    Jo, to se ještě besedovalo. U kdejakého splavu byl nějaký vodník, chodilo se po návštěvách a vedly se řeči. Pak přišla ta pohroma. Napřed jen občas a slabě, žertem tomu říkali, že žerou mydlinky. Tohle rčení tomu zůstalo i když pak šlo do tuhého; a nakonec když se o někom řeklo, že žere mydlinky, znamenalo to, že je s jeho vodou konec. Že je mrtvá a on musí někam jinam, pryč. Zůstal tu jen Bréke, protože u jeho tůně vyvěral silný pramen a on se měl kde očistit, vyhloubil si v něm jámu a tam si mohl i pohovět.
    Teď už je to jiné, má zase místečko u výpusti a nějaká chemie je cítit jen zřídka, po dešti, a to ještě stále slaběji. Však také počítá, že si sem pozve nějakou nazelenalou krasavici, vždyť jak dlouho může trvat, než bude moci začít s rozesíláním vzorků vody? Jsou vybíravé, pečlivě zvažují, než do nějaké vody nakladou jikry. Či co to vlastně kladou. Už o tom budu uvažovat jako ti vědátoři, napadlo ho. Takoví jsou nejlepší! Mají plno řečí, ale když se takovému pak dostane nějaká pěkná vodnička do tlapek, tak neví, co s ní. Zapomene, co jí chtěl, uchechtl se Bréke. Ať jikry nebo vajíčka, on už bude vědět, jak z nich udělat tohleto… monté!
    Tak došel k ústí potoka. Nádherné počasí opravdu zve k procházce proti proudu, drobně a hustě prší a kamkoliv lze dojít mokrou nohou. Bréke tedy došel až k velkým kamenům; přes ně nepoleze, ale podívá se, jestli za nimi zase neuvidí nějaký nový život. A opravdu, něco tam šplouchlo. Bréke natáhl krk. Vydra! Ach ne! Brékemu prolétly hlavou všechny boje, které kdy musel svést s těmito lupiči. Marné boje, předem ztracené.
    Bréke se zdrceně svezl po kameni zpátky do potůčku a vrací se k tůni. Kdo chce mu může říkat, že pro každého je místa dost, nevšímej si jí, ona si tě taky nevšimne. To si hlásají ti, kteří nežijí s vydrou v sousedství. Každou bych utopil, každou, jednu po druhé, vzteká se Bréke, ale cožpak to jde? Vydra je bestie, drž jí hlavu pod vodou jak chceš, vždycky se nějak zkroutí a pokouše tě, poškrábe. A nepřej si, aby poblíž byla ještě nějaká! Zakousnou tě, a co je ti platná nesmrtelnost, ta je jen proti stárnutí. Když tě něco zabije, máš to spočítané jako každý jiný živý tvor.
    Bréke se ani nevrací mělčinou podle břehu, plave přímo ke svému místečku u výpusti. Žábry se mu nadouvají hořkostí a musí si zalézt pod výpusť, tam je voda probublaná a lépe se dýchá. Taková nespravedlnost! Kde byly, když se tu nedalo žít? On to tu přetrpěl celou tu dobu a teď se má s někým dělit? Ony si klidně vychcípou a teď se jakoby nic vrátí, když už nic nehrozí. Doteďka tu žádní zloději nebyli. Pravda, nebylo tu co ukrást, nikde ani rybička. Ale nebyla tu ani vydra kořistnice! Nebylo by lepší dál žrát mydlinky?
    
    


25 názorů


pedvo
18. 04. 2013
Dát tip

Toscana - Dík za tak příjemný komentář. Vždycky mě potěší, když se dozvím, že se někomu mé dílko líbilo. To pořekadlo znám, dokonce jsem podle něj pojmenoval povídku "Všechno dobré je pro něco ještě lepší."


Toscana
16. 04. 2013
Dát tip

PS: Jo, a připomnělo mi to oblíbené pořekadlo mé nebožky maminky, že "Všechno zlé je pro něco dobré." :-)


Toscana
16. 04. 2013
Dát tip

Je to bezva čtení na pohlazení duše. Takové laskavé, co zanechá na tváři úsměv. Trošku jako z knížky Bubáci a hastrmani od Josefa Lady. Takže díky za příjemný zážitek.  A přeju pěkný úsměvný den! :-)  *t


pedvo
24. 03. 2013
Dát tip

Ač si vždycky rád pokecám nad kritikou, tady nějak nemám, co bych k tomu mohl mít. Nějak si nemyslím, že by to bylo na úkor té vydry. Tak uvažuje ten vodník, já mu za pravdu nedávám.

Dík za komentář, je pro mne příznivý.


StvN
23. 03. 2013
Dát tip

Celkem fajn napsane a rikal jsem si, ze je pekne psat take o tom, ze se neco meni k lepsimu. Pozdeji jsem narazil na podobny problem jako ostatni s tim, ze jsem nechapal, proc to cele vlastne pises. Pak se to sice vyjasnilo, ale je mi lito, ze na ukor vydry, ktera je uzasne, nadherne zvire. 


pedvo
18. 03. 2013
Dát tip

K3 - Dík za přínosnou kritiku. Celkové vyznění jsem ovšem viděl v tom, že jediné protivenství může vést k názoru, že lépe bylo, když bylo hůře. Nenapadlo mě, že by ho mohla nepoddanost vodní havěti oslabit.

Ale schválně zkusím uvažovat v Tebou uvažovaném smyslu: Jak dalece je vydra vodní zvíře? Sice ve vodě loví, ale pořád je to suchozemský tvor, šelma kunovitá, resp. lasicovitá. Také není vyloučeno, že vodníkovi je podřízeno vodní tvorstvo, které je schopno pod vodou dýchat.

Škoda, že mě něco takového, jako je Tvoje námitka, nenapadlo při psaní té povídky, býval bych to tam nějak zakomponoval.

Jestli to patří nebo nepatří do PM nechám jiným. Nominovala to Janina6 a já jsem tomu velmi rád.


K3
17. 03. 2013
Dát tip

Námět na jedničku.

Vodníci potřebují oživit. Potom se ale z povídky stává pohádka, což je jiná kategorie, takže nepatří do PM...

Jméno Bréke ale pro vodníka přímo geniální.

Výraz o probublané vodě rovněž skvělý.

Nápad s vydrou se mi ovšem nezdá nejšťastnější. Vodní tvorstvo spíš bývá podle pohádkových tradic poddané vodníkovi.Taková vydra by mohla spíš rybičky chytat pro vodníka, a tím mu sloužit.

Takže mě celkové vyznění nakonec zklamalo.


pedvo
14. 03. 2013
Dát tip

Co kritik, to názor. Už jsem se dozvěděl i to, že se to dobře četlo, ale ten konec není nic moc. Dík za komentář.


pedvo
13. 03. 2013
Dát tip

sharik - Moc pěkné ocenění mého dílka, včetně jména hlavní postavy.

reka - Tvou kritiku beru jako pochvalnou. Tím vyprávěním měly být právě ty vzpomínky, ovšem když se to zdá zdlouhavé, už s tím nic neudělám.

Kapsa - Že ta povídka dokáže vyvolat i takový dojem, to mě moc těší.

Díky vám všem za komentáře.


Kapsa
13. 03. 2013
Dát tip

Moc pěkné,čte se to samo,atmosféra mě tak vtáhla dovnitř příběhu, že slyšel bublat potok mezi kameny ; )


reka
13. 03. 2013
Dát tip

Těší mě nápad, líbí se mi netradiční hlavní hrdina a prostředí. Ta pointa je fajn a celkem vyvěrá z textu, aspoň já ji tušil tak někde od půlky, ale ten text se k ní bohužel trochu moc vleče. Subjektivně působí jako mnohem delší, než jak dlouhý je. Na můj vkus je tam příliš statického popisu, rekapitulování (skoro celý příběh jsou jen Brekého vzpomínky a myšlenky) a málo vyprávění.


sharik
13. 03. 2013
Dát tip

To se mi moc líbí :) parádní nápad o pohádkový bytosti v dnešních dnech se zjevným tematickým přesahem (kritika společnosti, nazírání svým pohledem na jiné "kultury", ekologie a ještě pár věcí bych v tom našel?) skvělé!

edit: jméno hlavního hrdiny je naprosto perfektní nápad!


pedvo
09. 03. 2013
Dát tip

Janina6 - Rozhodně ses mě svými připomínkami nedotkla ani trochu. Povídka je z doby, kdy jsem si takové věci moc nehlídal. Přece jen jsem ji měl projít a trochu upravit.

S nominací souhlasím, děkuji.


Janina6
09. 03. 2013
Dát tip

A pokud jsem se tě svými připomínkami příliš nedotkla, souhlasil bys s nominací do Povídky měsíce?


Janina6
09. 03. 2013
Dát tip

To je milé vyprávění. Vzpomněla jsem si při něm na Čapka, ale nezpychni, máš sice dobrou slovní zásobu, ale dej pozor na opakování stejných výrazů a taky na "přezájmenování": „Teď už to zase má nějakou cenu, když se sem vrací život, ale do nedávna tu bylo mrtvo. Voda sem splachovala nějakou chemii z polí nad lesem, vůbec nemělo cenu něco udržovat.“ Nebo tady: „Slyšel ho vykládat o vodnících a neodolal. Učitel mu pak vykládal nějaké lidské pohádky, ve kterých jsou vodníci, ale ti se Brékemu nějak nezdáli. Vždycky se snažili získat nějakou...“ U takového textu bez oživujících dialogů jsou podobné neobratnosti hodně znát.


pedvo
10. 02. 2013
Dát tip

píspol - Jistě máš pravdu, v tom smyslu jsem to psal, ale vykládej to tvorovi, který má své zkušenosti.

Žádná příbuznost mě ani nenapadla. A raději to tak nechám.

Nepopisoval jsem realitu, ale to, co říkal učitel vodníkovi. A ten mluvil o mašličkách.

Pokud jde o výpusť, je to překlep. Sám ten tvar nepoužívám a nechápu, jak mi mohl takhle unikat. Četl jsem to po sobě s časovým odstupem několikrát.

Dík za komentář. Nezdá se mi z něj, že bys byla pesimistka, tím méně rozená. Už sám fakt, jak vidíš přínos vyder k prospěchu našich vod svědčí o opaku.


pedvo
02. 02. 2013
Dát tip

VH64 - Prostě jsem chtěl znázornit, jak jedno protivenství může způsobit, že by se ledaskdo raději vrátil do horších časů, jen aby se ho zbavil.

Jak píšeš, není možné, aby se líbilo vždy vše.


VH64
02. 02. 2013
Dát tip

Hezké, ale úplně si s touhle povídečkou nevím rady. To není kritika, jen konstatování. Už jsme buď spolu probírali, nebo s někým jsi to probíral a já si vaší debatu přečetl, že kondice jak autorova tak čtenářova se mění a i vkusy se ne vždy stejně protnou...


pedvo
01. 02. 2013
Dát tip

Zordon - Ano, já jsem to k takovému konci pozvolna směřoval a jsem rád, že to tak vyznívá.

Diana - Já to s tím příslibem vidím taky tak, ale vodník už v tom našel chlup. Tak mu budeme držet palce, to jo.

Díky vám za komentáře.


Diana
01. 02. 2013
Dát tip

Držím mu palce, vodníkovi. Moc hezká povídka? bajka? Zkrátka hezky se to četlo i s tím příslibem pstruhů, raků a vyder. Hned je mi veseleji :-)***


Zordon
01. 02. 2013
Dát tip

Když jsem to četl bál jsem se, že mi nedochází o čem to má být. Postupně mi to však došlo a poslední odstavec mě nenechal na pochybách.*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru