Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slzy orchideje

03. 08. 2013
0
6
863
Autor
DT

Dovoluji si publikovat takový troufalý pokus o romantický příběh. Rozhodl jsem se to sem vkládat "rozsekaně",protože kdybych to sem vložil najednou, bylo by to trochu delší. A protože nejspíš moc psát neumím, tak byste to nejspíš někde ve čtvrtce típli a konec. Takhle aspoň uvidím kde se koncentrovat a na co se koncentrovat.

Kritizujte, nadávejte, klidně mě ukamenujte - jsem připraven nést následky.

 

Prolog

Ze zápisků. ( 22.7.2012)

Prochází se v jemném žluto-bílém písku u krytého bazénu ve vile, která se nachází poblíž domova důchodců a Českého meteorologického institutu, ulice Okružní, Brno - Lesná. Aktuální čas- je půl deváté večer.

Toho večera na sobě má zelené bikiny. Dlouhé, kaštanové vlasy s modrým melírem upnuté do spony, kterou za malou chvilku sundá. Celá její štíhlá, opálená postava je osvětlována měkkým světlem. Její dlouhé, přitažlivé nohy si to brzy namíří ke schůdkům do bazénu.

Z dálky se na mě zadívá. Nesměle se uculí, nohou prohrábne písek. Vím moc dobře, co naznačuje. Odcházím na terasu.

Gabriela má ve zvyku koupat se bez vrchního dílu.

Cestou na terasu uslyším šplouchnutí. Chtěl bych být tou vodou a dotýkat se jí. Rozplývám se nad těmi nezkrotnými myšlenkami, které mě zároveň mučí. Ptám se sám sebe, jak dlouho to ještě vydržím. Napadá mě spousta kratičkých příběhů s lechtivým tématem. Mohl bych je sepsat okamžitě. Ale v každém by figurovala ona. Chci říct – Gabriela.

Za svůj život jsem poznal dost dívek, ale když jsem se v inzerátu dočetl o dvaadvacetileté absolventce vysoké školy v Brně, která hledá brigádu, myslel jsem, že to bude nějaká nudná „šprtka“, co je ráda za každou vydělanou korunu – mýlil jsem se.

Ona je od většiny odlišná. Co mě na ní zaujalo, je její povaha. Zpočátku jsem si myslel, že je labilní. Postupem času jsem zjistil, že jí něco schází. Pro mnohé něco tak běžného. Jenomže jí už to nemůže nahradit nikdo. Uvnitř jsem pak ucítil jistou potřebu pomoct jí. Být jí oporou, když ona žádnou nemá.

Sedím na terase a přihlížím té kráse před sebou. Velká zahrada, bohatá na květiny. Uprostřed celé té krásy, odkud se do všech míst rozléhá tekoucí voda, dominuje rybníček s mladou vrbou. Většinou právě tam dokáže Gabriela koukat deset minut v kuse.

Už teď se těším, až přijde a budeme si jako včera povídat celé hodiny. Až se na mě bude dívat zelenýma očima. Oči, které viděly tolik bolesti a nejsou to schopny vymazat. Stejně, jako ty moje nevymažou moje útrapy, ty její nevymažou ty svoje. Oba dva nás něco spojuje, ale zároveň i rozděluje.

Tyhle řádky píši potaji. To, co cítím ke Gabriele je něco víc, než co jsem cítil v předešlém vztahu k Monice. Ona se Gabriele rovnat nemůže. To nikdo. Možná to Gabriele časem řeknu, co k ní cítím, možná taky ale ne. To se uvidí podle situace. Ta je nyní hrozně napjatá a nehodilo by se to. Snad jen nějaká vyhrocená situace by zapříčila společnou cestu tímhle peklem, kde moje slova znamenají málo.

Už aby tu vedle mě seděla. A já cítil vůni jejího těla. A nechal se unášet jejím hlasem.

Mou touhu k ní nedokáže přetrhnout ani má vlastní matka. Závistivá osoba, nepřející vlastnímu synovi to dobré. Za poslední dny o sobě dává dost často vědět, což mě uvádí do pozoru.

Podívám se na hodinky. Devět hodin. Akorát. Za chvilku přijde Gabriela. Radši toho psaní nechám, aby mě nenachytala. I když by to na jednu stranu bylo hezké. Ale cítil bych se strašně trapně. A na druhou stranu - vše by se nakonec provalilo a já… Já bych byl ten nejhorší.

Najednou zazvoní telefon. Na displeji si přečtu volající osobu.

Matka.

Naprázdno polknu. Zatmí se mi před očima.

Od bazénu se ozve Gabriela. „Už jdu.“

Přemýšlím co udělat. Vzít to nebo nechat vyzvánět?

Nakonec se rozhodnu.

Se zatajeným dechem poslouchám nejprotivnější hlas na světě.


6 názorů

Arnica
07. 10. 2013
Dát tip

Tohle je trochu slabší než úvod do "Života v trapu". Možná že dál to bude lepší, až se Ti postavy nějak vyvinou. Tady jsou pro mě trochu ploše vykreslené - nádherná holka s traumatem (které několikrát zdůrazňuješ, což by tam vůbec nemuselo být). A ani hlavní hrdina mě moc nebere... Ale je to jenom začátek, ono někdy na začátku delšího příběhu, když postavy ještě "tak dobře neznáš", se píše hůř a po dopsání se můžou první kapitoly trochu proměnit.. aspoň tak to mívám občas já. Takže pokud to má pokračování, můžeš ho sem hodit, klidně i delší kus, když to bude dobré, čtenáře si to najde... věřím :-)


DT
07. 09. 2013
Dát tip

Díky za zastavení.

Ápéčko: Ahoj. Tenhle momentální kus má nastínit pocity Erika ke Gabriele. Jedná se o prolog. Něco naznačeno je i o ní - o jisté ztrátě- kterou bych rozepsal až někde dál, stejně, jako další nápady.


ANNA TEE
09. 08. 2013
Dát tip

MNĚ  SE TO LÍBILO ,,MÁ TO  NĚCO DO SEBE ,,


Fruhling
03. 08. 2013
Dát tip

Upřímně myslím, že na to, že se v textu dozvíme jen tolik, jak moc by se chtěl nějaký chlápek vyspat s Gabrielou plus několik nerozvinutých poznámek, je těch slov příliš i po rozseknutí. Co třeba dialog nebo scelení celé bazénové situace?

Nepříjemně často se ti opakuje "je".


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru