Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Parodie

29. 08. 2013
12
11
2652
Autor
Danny
Nia právě ležela na obláčku, když přiletěl Dev. Vycítila, že je trochu nesvůj. "Co se děje?" zeptala se. "Ále... škola. Přesněji řečeno hodina xonštiny. Brali jsme výjimky v pravopisu," odvětil Dev. "No jo, to si pamatuju z minulýho roku: dvacet slov, které z historických důvodů nerespektují fonetickej přepis." "Svět je někdy divnej, no," opáčil Dev a vtom ho něco napadlo: "Nio, představ si svět, kterej by byl děsně, děsně divnej - jako parodie, chápeš?" "Parodie..." zasnila se Nia, "co třeba jazyk, kterej by se skládal jen a jen z výjimek v pravopisu: prostě každý slovo by se psalo jinak. Z historickejch důvodů." "Chichi, to je dobrý," zasmál se Dev, "a zrovna tohle by byl jazyk, kterými by se na tom světě domlouvali lidi nejvíc, jakože cizinci a státy mezi sebou a tak." "A nejvíc užívanej operační systém by byl nejnáchylnější k virům a červům," fantazíroval dále Dev, o tři hodiny později, kdy se zabývali jednotlivými aspekty daného světa "a proti tomu by bojovali zastánci systému, kterej by byl děsně roztříštěnej na různý distribuce a hodně překotně se vyvíjel bez stabilního API... ale tohle je nuda, pojďme vymyslet nějaká parodická náboženství." "Tak třeba jedni by mohli chtít všechny dobýt, aby jejich náboženství převládlo," přemýšlela Nia, "mohli by tomu říkat svatá válka." "Co je na válce svatýho? Nojo, vlastně, já zapomněl že je to parodie," pokračoval Dev, "jiní by zase mohli mít doktrínu, že hřích se dědí. A že tímpádem ti, co se narodí, tak už jsou hnedka vinni." "To je šílený," vyprskla Nia. "Pojď vymyslet ještě něco." "Další by mohli mít nauku, že celej ten svět je jenom utrpení a cílem je dostat se ven," pokračoval Dev, "chápeš to - stvoření, ale jen k tomu, aby se zase odtvořilo. Ještě mě napadlo: všechny ty náboženství budou hodně omezovat sexualitu." "Proč by mělo náboženství omezovat sexualitu?" divila se Nia, "no jo, já jsem zase zapomněla, že je to parodie. Tu sexualitu by to chtělo ještě nějak zkomplikovat: dáme tam dvě pohlaví, každý s jiným způsobem myšlení. Nebudou si rozumět. A co se týče mezilidskejch vztahů..." Strávili vymýšlením dlouhé hodiny. Potom i dny a týdny. * * * Jsme v prostoru mezi světy, mezi životy. Slyšíme hlas. "Nio a Deve, stvořili jste svět. Zmatený a pokřivený, ale přesto se našly duše, které si chtěly prožít zrovna tuto zkušenost. Máte odpovědnost: měli byste se tam alespoň jednou vtělit, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost. A vězte: není to poprvé, co jste něco takového udělali." * * * Nela právě ležela na posteli, když přišel David. Vycítila, že je trochu nesvůj. "Co se děje?" zeptala se. "Ále... škola. Slovíčka z angliny. Ten pravopis... svět je někdy divnej, víš." povzdechl si. "Divnej?... Poslyš, co kdybysme vymysleli parodii?"

11 názorů

fjorda
před 10 měsíci
Dát tip

*


Diana
08. 05. 2018
Dát tip

Konečně vím, kdo za to všechno může! Dev a Nia! K čertu s nimi a s jejich parodiemi! Dobré, vtipné. Až zase něco zvorám, vymluvím se, že jde parodii. Fakt dobrý nápad :-)))*.


Tragicus
15. 09. 2013
Dát tip

Pokud nepředstavíš ten původní svět (tj. jak by to tedy mělo vypadat - a jak to tedy vypadá u Deva), dopadne to přesně takto: neustále opakuješ týž vtip celou povídku, "jo, vlastně, je to parodie"). Parodie sama o sobě, bez svého protějšku, z pricnipu existovat nemůže. Nehledě na ty nesrovnalosti zmíněné StvNem, angličtina je na tom třeba co se týče jednoduchosti pravidel a jejich dodržování asi nejlépe (viz Fowlesovo pojednání o jazyku v Aristovi).


StvN
13. 09. 2013
Dát tip

Úvod zaujme, ale později jsi to odbyl. Našel jsi pár věcí, které navíc nejsou tak jednoznačně ujeté, jako například angličtina, nebo operační systém. To mi do toho celkově nesedí. A pak ta dvě pohlaví, to už vůbec. Možná jde jen o fomrulace nebo o příkady, které jsi zvolil možná na zcela vhodně.


Zuzulinka
05. 09. 2013
Dát tip

:) já mám pocit, že je to parodie:)


Janina6
03. 09. 2013
Dát tip

Fajn nápad a pěkná pointa. Trochu těžkopádně na mě působí vyjadřování typu „z historických důvodů nerespektují fonetickej přepis“ nebo „zastánci systému, kterej by byl děsně roztříštěnej na různý distribuce“ – takové „odborné“ formulace se mi nezdají přirozené pro klábosení dvou přátel (i když některé hovorové tvary jako „fonetickej“ zvyšují dojem mluvené řeči). Trochu jako bys vymyslel teorii a prostě ji jen vložil těm dvěma studentíkům do pusy. I tak je to ale zajímavé čtení.


lucifuk
30. 08. 2013
Dát tip

Veľmi dobrá poviedka. Páči sa mi hlavne nápad. Originálny. A celé je to písané moderne, stroho. 


Lakrov
29. 08. 2013
Dát tip

Líbí se mi to. Spousta náznaků, spousta souvislostí s (ničím) nepodloženými fakty, která jsou nám po generace předkládána jako kulturní dědictví... Jenže předky nepřeslechneš a děti neumlčíš (nesmíš a ani nechceš), a vedle řve princezna ze mlejna, takže víc snad jindy; ozvi se.

Tuta věta se mi líbila: ...stvoření, ale jen k tomu, aby se zase odtvořilo...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru